Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« : Marca 08, 2008, 18:12:27 » |
|
Przekonania: Blokują czy Ułatwiają
Na bazie dzisiejszej pracy chcę wprowadzić nowy temat czyli przekonania. Przekonania, czyli to, w co silnie wierzymy, sterują naszym działaniem. Jeśli są nieuświadomione, to sterują dyskretnie, po cichu. W takim przypadku nawet nie wiemy, dlaczego coś nam wychodzi lepiej a coś gorzej, dlaczego podejmujemy pewne działania a innych unikamy.
Kiedy uświadamiamy sobie w co wierzymy i nabierzemy do tego dystansu odzyskujemy wpływ na sferę naszych własnych przekonań a co najważniejsze na sferę konsekwencji, które z tych przekonań płyną.
Dzisiaj pracowałem nad pewnym problemem z osobą X. Podczas tej pracy wytropiliśmy jej dwa silne przekonania odnośnie pieniędzy: Przekonanie 1: "Aby dużo zarabiać trzeba ciężko pracować" przekonanie 2: "Duże pieniądze należą się tylko tym, co harują"
Osobie X zależy na dużo wyższym poziomie sukcesu życiowego i zawodowego. Jak myślicie czy te przekonania jej w tym: - pomagają? - przeszkadzają? - w ogóle nie wpływają na jej sukces?
Byłoby fajnie i może nawet pożytecznie gdybyśmy się dzielili naszymi przekonaniami. Zarówno tymi, które nas ograniczają - gdyż w ten sposób sobie je uświadamiamy, dystansujemy sie od nich i uczymy innych, jak i tymi, które ułatwiają nam budowę takiego życia, jakie chcemy mieć. Serdecznie zapraszam wpisujcie tu swoje przekonania. Może nawet z komentarzem jak te przekonania "pracują" w waszym życiu.
|
|
|
|
"Największym błędem człowieka jest to, że godzi się na zbyt mało" - Tomasz Merton "Większość ludzi pracuje zbyt ciężko na zbyt małe rezultaty - czas to zmienić" - Kazimierz F. Nalepa
|
|
|
Danuta
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marca 09, 2008, 15:15:04 » |
|
"Założenia wpływają na obserwację. Obserwacja rodzi przekonanie. Przekonanie wywołuje doświadczenie. Doświadczenie pobudza zachowanie, które z kolei potwierdza założenia" A.de.Mello „Modlitwa żaby”.
Rosenthal i Jacobson (1968) przeprowadzili eksperyment. Oznajmili nauczycielom, że pewna grupa dzieci ma wysoki iloraz inteligencji i to są prymusi, a inna grupa dzieci – to przeciętniaki. Podział był losowy, ale okazało się, że ci z etykietką prymusów mieli lepsze wyniki, a przeciętni – takie sobie. Doszło do „samospełniającego się proroctwa”. (Psychologia Społeczna Aronson,)
Część przekonań może „uskrzydlać” i dodawać energii, ale wówczas nazywa się je intuicją albo „nosem” do interesów, gorzej z tymi przekonaniami blokującymi. Jeśli jestem przekonana, że muszę się naharować, żeby dostać pieniądze – to wręcz rodzi się coś, jak wyrzut sumienia –bo, nie należy mi się. Tu mi się jakoś nawiązuje do poczucia własnej wartości, bo to chyba z niej też ma się przekonania.
A może przekonania wynieśliśmy z domu, ktoś nas wychował na grzeczne dzieci, które czekają aż zostaną zaproszone, bo samemu nie wypada się dopominać o swoje?
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marca 10, 2008, 00:09:54 » |
|
Dzieci to szczęście!
Z pakietu przekonań, które niosą masę dobrego w moim życiu jesst przekonanie że 'Dzieci to szczęście". I tak też doświadczam tego zjawiska w moim życiu. Dopiero teraz, jak to pisze zacząłem się zastanawiać skąd takie przekonanie się w moim życiu wzięło i jak na razie nie mam dobrej odpowiedzi.
Chyba w wolnej chwili prześledzę sobie: - skąd to przekonanie przyszło - jak powstało - jak nabrało dużej mocy sprawczej.
Jak z niego korzystam i jak go wzmacniam to wiem. A na razie skoro jest taki program generujący wysoce pożądane rezultaty to niech działa. Głupio jest zamieniać szczęście na refleksję i zrozumienie. Lepiej jest kiedy refleksja i zrozumienie skutecznie wspiera szczęście.
|
|
|
|
"Największym błędem człowieka jest to, że godzi się na zbyt mało" - Tomasz Merton "Większość ludzi pracuje zbyt ciężko na zbyt małe rezultaty - czas to zmienić" - Kazimierz F. Nalepa
|
|
|
Katarzyna W
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #3 : Marca 12, 2008, 11:49:24 » |
|
No dobrze, ale to nie tak łatwo wyłapać własne przekonania! Jak wy to robicie? Jak myślę jakie przekonania mam to wcale nie jest mi tak łatwo je znaleźć.
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #4 : Marca 25, 2008, 09:09:08 » |
|
Świadomość własnych przekonań
We wpisie powyżej jest bardzo trafnie uchwycony problem. Nie znamy własnych przekonań. To stawia nas w niewygodnej sytuacji: - pomimo, że ich nie znamy to one działają - nieznajomość przeszkadza w dokonywaniu zmian - nie ma "podręcznika" w którym opisane są nasze przekonania.
Możemy jednak zwiększyć własne rozpoznanie najważniejszych przekonań, które sterują działaniami i w dużym stopniu określają to, jakie rezultaty otrzymujemy w życiu. Jest na to kilka sposobów:
1. popatrz na wybrany obszar swojego życia, na to co otrzymujesz, co się tam dzieje. Zadaj sobie pytanie: w co trzeba wierzyć by otrzymywać takie rezultaty? Odpowiedzi są hipotezami odnośnie twoich przekonań. A ich trafność można stwierdzić poprzez poprzez sprawdzenie reakcji emocjonalnych. Przekonanie to jest coś w co się wierzy. jest to nasza subiektywna prawda.Coś co jest tak pewne, że aż oczywiste.
2. zacznij zwracać uwagę na to, w co wierzysz. W ten sposób zaczniesz sobie uświadamiać swój obszar przekonań. Zacznij też zwracać uwagę na to w co wierzą inni. Wychwytywanie przekonań innych jest o tyle łatwiejsze, że jesteśmy w nie mniej zaangażowani. Jesteśmy do nich zdystansowani i dlatego jest łatwiej.
3. skorzystaj z pomocy fachowca, który to umie.
|
|
|
|
|
|
|
|