>
Czerwca 13, 2025, 22:42:54 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Jak korzystać z Forum Szukaj Kalendarz Galeria Ekspertów Tagi Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 8 9 [10]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Jagna - praca nad celem  (Przeczytany 116277 razy)
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #450 : Lutego 02, 2012, 23:51:21 »

Komentarz do wpisów Jagny 2012.01.02 czwartek

Poziom energii =125  potrzeba ci 140
Efektywność wykorzystania dnia = 115
Jakość wpisu = 110

Pozdrawiam Kazik

"Największym błędem człowieka jest to, że godzi się na zbyt mało" - Tomasz Merton
"Większość ludzi pracuje zbyt ciężko na zbyt małe rezultaty - czas to zmienić" - Kazimierz F. Nalepa
Jagna
Uczestnik
*

« Odpowiedz #451 : Lutego 05, 2012, 21:49:21 »

Jagna, 05 lutego 2012

koszmar

poziom energii: 90
wykorzystanie dnia: 100
formuła celu: zupełnie o tym zapomnialam
moje wartości:
żadne
najlepsze działanie dnia:
najgorsze działanie dnia: zerwanie relacji z bardzo bliską osobą
poprawione myślenie: może to kiedyś okaże się  uwolnieniem

zysk dnia: przeżyłam

Jagna

Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #452 : Lutego 05, 2012, 23:49:38 »

Komentarz do wpisów Jagny 2012.01.05 niedziela

Poziom energii =95  potrzeba ci 140
Efektywność wykorzystania dnia = 100
Jakość wpisu = 95

Pozdrawiam Kazik

"Największym błędem człowieka jest to, że godzi się na zbyt mało" - Tomasz Merton
"Większość ludzi pracuje zbyt ciężko na zbyt małe rezultaty - czas to zmienić" - Kazimierz F. Nalepa
Jagna
Uczestnik
*

« Odpowiedz #453 : Lutego 06, 2012, 20:45:29 »

Jagna, 06.02.2012, poniedziałek

poziom energii: 100
wykorzystanie dnia: 130
formuła celu: szukam miłości do siebie, akceptacji, zrozumienia, żeby odzyskać energię i siłę działania
atrakcyjność celu: 130

moje wartości:
prawda
miłość
wdzięczność
odwaga
obfitość
pokora 
wiara

najlepsze działanie dnia: odwaga,  sięgnięcie po to co wydaje się tak niedostępne
najgorsze działanie dnia: fałszywe zagranie, ze strachu przed konsekwencjami i odpowiedzialnością
poprawione myśli: czuję strach jak się pojawia, wsłuchuję się w informację jaką niesie i działam tak, aby chronić siebie

zysk dnia: ogromny, wielki krok. Uwalnianie zamrożonej energii wściekłości, otwarcie na łagodność i akceptację. Udało mi się doświadczyć przejścia od furii do zaangażowanej wściekłości i poczucia mocy. Piękny koniec dnia.  Ale z pokorą. To wszystko co przychodzi do mnie jest większe ode mnie. Mam świadomość strasznego trudu i daru.

co zrobię: popracuję, będę robić to w co wierzę najlepiej jak umiem. Będę siebie wspierać. Chcę stać na ziemi, czerpać energię i powoli iść, żeby potem móc kiedyś bieg, a potem rozwinąć skrzydła.

Jagna
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #454 : Lutego 06, 2012, 23:47:55 »

Komentarz do wpisów Jagny 2012.01.06 poniedziałek

Poziom energii =105  potrzeba ci 140
Jakość wpisu = 115

"Uwalnianie zamrożonej energii wściekłości, otwarcie na łagodność i akceptację. Udało mi się doświadczyć przejścia od furii do zaangażowanej wściekłości i poczucia mocy."
Duże gratulacje. Tym zajmowała się dawniej prawdziwa alchemia o ile nie zagubiła się w materii. Uczyła się jak różne obiekty przemieniać w złoto. Ty już to umiesz.

Pozdrawiam Kazik

Jagna
Uczestnik
*

« Odpowiedz #455 : Lutego 08, 2012, 00:38:41 »

Jagna, 07.02.2012 wtorek

poziom energii: 100
wykorzystanie dnia: 110
formuła celu: szukam miłości do siebie, akceptacji, zrozumienia, żeby odzyskać energię i siłę działania
atrakcyjność celu: 120

moje wartości:
prawda
miłość
wdzięczność
odwaga
obfitość
pokora
wiara

najlepsze działanie dnia: świadoma rozmowa ze znajomą, słuchanie w kierunku uczuć i potrzeb, bez doradzania, cieszyłam się taką praktyką

najgorsze działanie dnia: zła duma i triumfalizm nad b. trudną awanturą, która się zadziała w niedzielę wieczór

poprawione myśli: szybko wychwytuję ten cień uczucia i przywracam sobie realne postrzeganie tej zaistniałej sytuacji

zysk dnia: czas dla siebie na odpoczynek w chorobie, miły, wartościowy czas
co zrobię: wyleczę się, skupię, popracuję

Dziękuję Kaziku za zrozumienie i zachętę. Mam świadomość, że to nie tylko moja praca, a praca, uważność i mądrość ludzi, do których się zwracam po pomoc w takich sytuacjach. Ogromnie mi to wczoraj pomogło. Pozostaje mi jeszcze załagodzenie konfliktu, by jego energia nie osłabiała mnie i tej osoby skonfliktowanej ze mną.

Przypłaciłam to wydarzenie też spadkiem energii i rozłożeniem na rozbuchaną wersję przeziębienia.

Pozdrowienia,
Jagna
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #456 : Lutego 08, 2012, 20:48:28 »

Komentarz do wpisów Jagny 2012.01.07 wtorek

Poziom energii =105  potrzeba ci 140
Efektywność wykorzystania dnia = 100
Jakość wpisu = 105

Pozdrawiam Kazik

Jagna
Uczestnik
*

« Odpowiedz #457 : Lutego 08, 2012, 23:43:28 »

Jagna, 08. 02. 2012 środa

co za wspaniały dzień!

poziom energii: 120
wykorzystanie dnia: 130
formuła celu: kocham siebie, sięgam do swoich potrzeb, działam w zgodzie z sobą

moje wartości:

prawda
miłość
wdzięczność
odwaga
obfitość
pokora
wiara

najlepsze działanie dnia: spokojne, z zapasem przygotowanie do pracy,
najgorsze działanie dnia: cholernie niewygodne ubranie podczas pracy
poprawione myśli: dbam o to jak się czuję i co jest dla mnie dobre, sprawdzam wcześniej

zysk dnia: dużo relaksu, zadowolenia, czerpania z życia, doświadczania kontaktu
co zrobię: spędzę intensywny dzień świadomie, spokojnie, w kontakcie z sobą.

ps. nie dodałam, albo wcześniej sobie nie uświadomiłam, że jednym z lepszych działań wczorajszego dnia była próba znalezienia miejsca dla siebie w trudnym projekcie, w sprawie którego dostałam telefon. Koleżanka chciała dla mnie po prostu kontakty, rekomendacje i informacje, a ja dałam sobie chwilę czasu, żeby sprawdzić z sobą i zapytać ją czy mogłabym uczestniczyć i pośredniczyć w tym projekcie. To była dla mnie wielki spokojny strumień energii - pomóc komuś, ale włączyć w to siebie. W stronę korzystania z mojego doświadczenia i kompetencji. Bardzo się tym zaskoczyłam.
Jagna
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #458 : Lutego 09, 2012, 23:25:36 »

Komentarz do wpisów Jagny 2012.01.08 środa

Poziom energii =125  potrzeba ci 140
Efektywność wykorzystania dnia = 120
Jakość wpisu = 110

Pozdrawiam Kazik

Jagna
Uczestnik
*

« Odpowiedz #459 : Lutego 11, 2012, 09:02:41 »

Jest mi bardzo ciężko. Dużo pracuję wieczorami. A dziś cały dzień. Nie daję rady pisać  na bieżaco.
Praca przy warsztatach rozwojowych bardzo mnie jakoś wyczerpuje.

Jagna
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #460 : Lutego 11, 2012, 09:51:59 »

Komentarz do wpisów Jagny 2012.01.10 sobota
Jest to istotny i stary dylemat: Ile piłować a ile ostrzyć piłę. Jedno i drugie podejście ma swoje krótkoterminowe i długoterminowe konsekwencje.

Kiedy nie możesz dokonać wpisu na stronie to nagrywasz się na skrzynkę pod numerem 22-247-29-35

Pozdrawiam Kazik

Jagna
Uczestnik
*

« Odpowiedz #461 : Lutego 11, 2012, 21:53:37 »

Jagna, sobota, 11 luty 2012

poziom energii: 120
wykorzystanie dnia: 140
formuła celu: kocham siebie, daję sobie przestrzeń, wierzę w moc wszechświata

moje wartości:
miłość
spokój
sens
spełnienie
mądrość
pustka
radość

najlepsze działanie dnia: doświadczanie pustki, bycia, doświadczenie drogi
najgorsze działanie dnia: wkurzenie, straszny bunt przeciwko temu co robię już od roku - wpisy na forum, czuję, że mam dość. Od paru dni nie mogę do tego zasiąść. Wkurza mnie ta formuła. Coś w tym przestało mi to odpowiadać.

poprawione myśli: cieszę się, że czuję i zauważam bunt, coś ważnego chce mi ten bunt przekazać

nie wiem co. Nie widzę tego. Zastanowię się, dam temu czas, sprawdzę czy coś się pojawi.

zysk dnia: wspaniałe doświadczenie połączenia i kwintensencji różnych nurtów, w których poszukuję, których doświadczam. Bez tych wcześniejszych nie zrozumiałabym tego co teraz. Wdzięczność sobie za słuchanie tego pragnienia i podążanie za nim mimo różnych zwrotów i kluczenia.

co zrobię: będę się starać wykonywać moją pracę mniejszym wysiłkiem, popracuję przed pracą nad rozluźnieniem. Lubię to co robię, ale dziś i przez ostatnie dni ogromnie dużo mnie to kosztowało... A zarobiłam realnie finansowo niewiele... No ale zysk koniec końców jest ogromny. Wielkie spotkanie, nadzieja, radość i doświadczanie teraz.

Potrzebuję bardzo spokoju. Chcę go doświadczać w sobie.

Jagna
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #462 : Lutego 12, 2012, 01:26:48 »

Komentarz do wpisów Jagny 2012.01.11 sobota

Poziom energii =120  potrzeba ci 140
Jakość wpisu = 115

"najgorsze działanie dnia: wkurzenie, straszny bunt przeciwko temu co robię już od roku - wpisy na forum, czuję, że mam dość. Od paru dni nie mogę do tego zasiąść. Wkurza mnie ta formuła. Coś w tym przestało mi to odpowiadać."
To uczucie jest bardzo ważne i warto go wysłuchać i zrozumieć do końca!
Pozdrawiam Kazik

Jagna
Uczestnik
*

« Odpowiedz #463 : Lutego 13, 2012, 01:05:30 »

Jagna, niedziela, 12 luty 2012

poziom energii: 130
wykorzystanie dnia: 145
formuła celu: kocham siebie, daję sobie czas, wierzę
atrakcyjność celu:130

moje wartości:
miłość
wolność
pustka
autentyczność
zdrowie
obfitość
spokój

najlepsze działanie dnia: wybrałam siebie przy decyzji czy zrobić przyjemność sobie czy komuś, dało mi to też dod. wartość rozwojową i wartość relacji - nieoczywisty wybór dla mnie
najgrosze działanie dnia: zagadywanie niektórych rzeczy
poprawione myśli:  zatrzymuję sytuacje

zyska dnia: NIE dnia. ROKU. Nie. Ostatnich 10 lat!!! Nie, ostatnich 30-tu. Co za dzień. 2 dzień kiedy wszystko łączyło się jak rozrucone metalowe opiłki po przyłożeniu magnesu.

co zrobię: popracuję, będę świadoma siebie, będę zwracać uwagę na to co się dzieje. 

Nie wiem co mówi bunt i wkurzenie. Cały czas tego nie czuję. Ale ciekawi mnie.
Co to jest co do mnie nie dociera. Pytanie z ZEN Coachingu. Wink
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #464 : Lutego 13, 2012, 09:08:58 »

Komentarz do wpisów Jagny 2012.01.12 niedziela

Poziom energii =130  potrzeba ci 140
Efektywność wykorzystania dnia = 120
Jakość wpisu = 120

Pozdrawiam Kazik

Jagna
Uczestnik
*

« Odpowiedz #465 : Lutego 15, 2012, 23:42:16 »

Jagna, środa, 15.02.2012

jest tragicznie. W ogóle nie mam motywacji, żeby coś tu pisać, a właściwie uzupełniać rubryczki. Jestem zdruzgotwana. Po roku starania i sytematyczności dochodzę do kompletnego wyczerpania sensu.
Tak jakby pisanie w tej formule w ogóle straciło sens.

Nie wiem co robić. Chciałam dać znać.

Nie mam motta ani formuły na dziś.

Staram się żyć w spokoju z sobą. Robić co mogę. Ale nie jestem w stanie się starać i przeskakiwać kolejnych drabinek, ani szczebli.

W jakimś sensie to dramat. Chciałabym czuć sens i rozwój tej techniki, a nie jestem w stanie się zmusić, bo musiałabym się zmusić, żeby robić tu wpisy.

Jest mi bardzo przykro.

Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #466 : Lutego 15, 2012, 23:54:04 »

Komentarz do wpisów Jagny 2012.01.15 środa

Poziom energii =65  potrzeba ci 140
Efektywność wykorzystania dnia = 85
Jakość wpisu = 120

1. Możesz rzucić wpisy. Tak robi większość osób gdy napotka barierę.
2. Możesz robić wpisy dotąd, aż zrozumiesz o co tu naprawdę chodzi. A jak już będziesz pewna, że naprawdę rozumiesz istotę problemu, to warto podjąć mądrą decyzję i wziąć za nią pełną odpowiedzialność.
3. Możesz stosować jakieś rozwiązania połowicznie konsekwentne.

"jest tragicznie. W ogóle nie mam motywacji, żeby coś tu pisać, a właściwie uzupełniać rubryczki. Jestem zdruzgotwana. Po roku starania i sytematyczności dochodzę do kompletnego wyczerpania sensu.
Tak jakby pisanie w tej formule w ogóle straciło sens."

Metoda, którą tu stosujemy bezlitośnie tropi i tępi powierzchowne wpisy. Im bardziej są powierzchowne i częste tym bardziej nużą i drażnią. I właśnie o to chodzi. Kiedy wpisy są opisem tego co w tobie żywe i autentyczne, to nie nudzą a wciągają i angażują.
We wpisach chodzi o to by napisać sobie to, co zrozumiałaś z danego dnia:
- o sobie
- o tym, co warto sobie sprezentować = cele
- czym warto żyć najbardziej = wartości
- co warto dalej pielęgnować
- co warto zmienić.

A nade wszystko jest to droga przejścia od tego co mamy, do tego co chcemy mieć. I tak np. "W ogóle nie mam motywacji" jest opisem stanu, który masz. Po to ćwiczymy szybkie zasilenia i wartości by móc go zmienić jeśli nie pozwala na tworzenie takiego życia jakiego chcemy. Ćwiczymy tak jak się ćwiczy mięśnie. Bo kiedy jest trudno, to one pozwalają sobie poradzić. I ćwiczymy wolę, by w każdej sytuacji wybierać to dla nas najlepsze. Niezależnie od tego czy to jest łatwe czy trudne.

Ocena sposobu w jaki ćwiczysz:
1. Atrakcyjność treningu = 70% -
2. Częstość ćwiczenia = 55% -
3. Intensywność ćwiczeń = 70% -
4. Precyzja ćwiczeń = 85% -

Taki trening jest za słaby by pokonywać duże przeszkody.

Dla mnie jest bardzo ważne by zostawiać klientowi pełną swobodę wyboru, gdyż w ten sposób uczysz się najwięcej o sobie i rośniesz w siłę. Nawet a może zwłaszcza gdy jest to trudne.

Pozdrawiam Kazik

Tagi:
Strony: 1 ... 8 9 [10]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC | Sitemap Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!