>
Czerwca 15, 2025, 11:22:14 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Jak korzystać z Forum Szukaj Kalendarz Galeria Ekspertów Tagi Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 10   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Jagna - praca nad celem  (Przeczytany 116504 razy)
Jagna
Uczestnik
*

« Odpowiedz #250 : Października 01, 2011, 11:46:18 »

Jagna 30.09.2011 piątek

1.  energia/ forma: 90
     moje wartości: poszukiwanie, otwarcie, sięganie po pomoc, miłość dla siebie, zaangażowanie, prawda, łagodność 
2.  formuła celu: kieruję się swoimi wartościami i to daje mi wiarę, nadzieję i spełnienie
2a. atrakcyjność celu:  100
3.  wykorzystanie dnia: 110
4.  najlepsze działanie dnia: rozmowa z koleżanką i wypłakanie się w rękaw z wszystkich wątpliwości, bólu i niepokoju
5.  największa strata:   wiara w to, że ktoś podsunie mi rozwiązanie czy pomoże podjąć decyzję czy ją zaakceptować + znosiłam arogancję  od osoby z większą wiedzą czy umiejętnościami ode mnie, ale zdruzgotało mnie to dziś jak zrozumiałam jak bardzo mnie to osłabiło i wycofało z moich potrzeb
5a. poprawione:  nikt nie może mi powiedzieć co mam zrobić ani w pełni mnie zrozumieć tak jak ja siebie, nikt nie może mnie obronić czy zatroszczyć się o mnie tak dobrze jak ja siebie, dbam o siebie i kiedy sytuacja jest niekomfortowa nie znoszę tego ze spokojem na zewnątrz, bo wiem jaką zapłacę za to cenę rozbicia i pogubienia
6.  nauka: potrzebowałam doświadczyć ogromnego bólu, pomieszania i rozdarcia, jak bardzo pozwalam ludziom siebie ranić i żeby zrozumieć, że nikt za mnie nie będzie wiedział co jest dobre dla mnie 
7.  zysk dnia:   straszna lekcja, która dziś doprowadziła prawie do załamania
8.  co zrobię:   wyzdrowieję? straszne przeziębienie mnie dopadło i wszelkie możliwe bóle

Jagna
Jagna
Uczestnik
*

« Odpowiedz #251 : Października 01, 2011, 20:54:41 »

Jagna 01.10.2011 sobota

1.  energia/ forma: 70
     moje wartości: radość, zdrowie, sens w życiu, opieka i miłość, wypoczynek, uważność, otwarcie na hojność 
2.  formuła celu: kieruję się swoimi wartościami i to daje mi wiarę, nadzieję i spełnienie
2a. atrakcyjność celu: 100
3.  wykorzystanie dnia: 80
4.  najbardziej pomocne: wyciągnięcie ręki i zaoferowanie pomocy komuś, kto poprosił
4.a myśli: zrobię to co rozsądne
4.b emocje: radość z nieoczekiwanego prezentu w formie rozmowy
4.c działania: wyciągnięcie ręki
5.  najmniej pomocne:  zadręczanie się decyzją w ostatniej chwili
5.a myśli: robię to co zawsze, nie daje sobie prawa czy wolnego wyboru
5.b emocje: wściekłość i pomieszanie
5.c działania: histeryzuje
5.d poprawione myśli:  robię to co uważam za rozsądne w najlepszej wierze
6.  nauka: widzę jak dużo bólu i rozdarcia jest we mnie,
7.  zysk dnia: przeżyć do wieczora taki trudny dzień i nie zwariować, to zysk
8.  co zrobię: pojadę do tej cholernej szkoły i faktycznie sprawdzę czy jest tu uzasadnienie rozsądku.

Chociaż choroba próbuje mi może coś powiedzieć?... Nie powinnam sobie darować?
Pozarażam wszystkich - jakaś ...masakra...
No, nic. Spróbuję się uspokoić i zaakceptować ten długo przygotowywany skok.

Jagna
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #252 : Października 01, 2011, 23:36:21 »

Komentarz do wpisów Jagny 2011.09.30 Piątek
Poziom energii = 90   potrzeba ci 120
Efektywność wykorzystania dnia = 100
Jakość wpisu = 105

"nikt za mnie nie będzie wiedział co jest dobre dla mnie" - to jest bardzo trafna uwaga!

Komentarz do wpisów Jagny 2011.09.01 Sobota
Poziom energii = 85   potrzeba ci 120
Jakość wpisu = 100

Podnoś energię, Twoja przemiana musi się czymś żywić. Bez tego będzie trwała niepotrzebnie długo! Energia w górę. "Wszystkie ręce na pokład!!!

Pozdrawiam Kazik

"Największym błędem człowieka jest to, że godzi się na zbyt mało" - Tomasz Merton
"Większość ludzi pracuje zbyt ciężko na zbyt małe rezultaty - czas to zmienić" - Kazimierz F. Nalepa
Jagna
Uczestnik
*

« Odpowiedz #253 : Października 03, 2011, 08:53:14 »

Jagna, niedziela, 2.10.2011

1.  energia/ forma: 120
     moje wartości: radość, praca, obfitość, piękno, miłość, przyjaźń, uważność
2.  formuła celu: kieruję się swoimi wartościami i podejmuję wyzwania: to daje mi wiarę, nadzieję i spełnienie
3.  wykorzystanie dnia: 120
4.  najbardziej pomocne: kontakt z samą sobą
4.a myśli: zrobię to i się przekonam
4.b emocje: boję się, ale i cieszę
4.c działania: pojechałam do szkoły i postanowiłam wpłacić kwotę za naukę po pierwszym dniu
5.  najmniej pomocne: kłótnia z doktorem prowadzącym 
5.a myśli: nie mogę znieść takiego traktowania ludzi jaki on uprawiał
5.b emocje:  rzuca mną wściekłość
5.c działania: wystąpiłam na forum i opowiedziałam co mi się nie podoba i że się nie zgadzam
5.d poprawione myśli: nie biorę do siebie emocjonalnego stosunku, który ktoś narzuca innym, odnoszę się do faktów i zostaje przy swoim poczuciu czy zdaniu.
6.  nauka: zauważam, że sposób w jaki ktoś traktuje innych ludzi jest jego. Nie mój. Nie muszę się z tym identyfikować. Ba! Tylko jak to zrobić?
7.  zysk dnia: wspaniała podróż, dużo nowych wrażeń, odświeżenie i odnowienie energii
8.  co zrobię: postaram się zaangażować w nową formę uczenia.

Niedzielna podróż wspaniała. Dla mnie. Droga, przestrzeń, inny cel.
Wspaniała szkoła i ciekawa metoda uczenia. Dużo pasji i zaangażowania. Można się zarazić.
Ale smutne było dla mnie przeglądanie się trochę w oczach innych studentów/ek mówiących, że i tak nie mieli co zrobić z niedzielą. Budziło  to coś znajomego i wielki smutek ku temu co tak czuje. I zapełnia innymi zajęciami.
A odpoczynek? Przyroda? Radość? Spotkanie? Cieszenie się chwilą? Wolnym czasem?
Ciekawie było to wychwycić. I poczuć prawdę tego stwierdzenia.

Dla mnie ważny krok, żeby ukierunkować działania i naukę w tej szkole na bezpośrednie, praktyczne zastosowanie. Jedyny dla mnie sens.

Jagna
Jagna
Uczestnik
*

« Odpowiedz #254 : Października 03, 2011, 20:18:01 »

Jagna, poniedziałek, 3.10.2011

1.  energia/ forma: 110
     moje wartości: spokój, miłość, dzielenie się, obfitość, akceptacja, uważność, szczerość 
2.  formuła celu: kieruję się swoimi wartościami i podejmuję wyzwania, to daje mi siłę, wiarę i spełnienie
2a. atrakcyjność celu: bardzo atrakcyjny
3.  wykorzystanie dnia: 90
4.  najbardziej pomocne:  spotkanie w sprawie współpracy
4.a myśli: myślałam, że coś z tego może być
4.b emocje: cieszyłam się
4.c działania: wzięłam w nim udział
5.  najmniej pomocne: odwołanie w ostatniej chwili ważnego spotkania
5.a myśli: powinnam to przewidzieć wcześniej
5.b emocje: żal
5.c działania: odwołanie sms na 10 min przed
5.d poprawione myśli: nie przewidziałam tego
6.  nauka: nie przewidziałam i tak się zdarza - zostaje grzeczne odwołanie i przeproszenie + ew. poniesienie konsekwencji
7.  zysk dnia: nie ma jakiegoś wielkiego .... albo nie zdaję sobie z tego sprawy. Ah, może jest, własna praktyka uważności + wysłanie ważnego maila w sprawie pracy
8.  co zrobię: nie wiem...

Jagna
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #255 : Października 03, 2011, 23:11:18 »

Komentarz do wpisów Jagny 2011.09.02 Niedziela
Poziom energii = 115   potrzeba ci 120
Efektywność wykorzystania dnia = 105
Jakość wpisu = 110

Komentarz do wpisów Jagny 2011.09.03 Poniedziałek
Poziom energii = 105   potrzeba ci 120
Jakość wpisu = 100

Pozdrawiam Kazik

"Największym błędem człowieka jest to, że godzi się na zbyt mało" - Tomasz Merton
"Większość ludzi pracuje zbyt ciężko na zbyt małe rezultaty - czas to zmienić" - Kazimierz F. Nalepa
Jagna
Uczestnik
*

« Odpowiedz #256 : Października 04, 2011, 18:41:23 »

Jagna, wtorek, 4.10.2011

1.  energia/ forma: 100
     moje wartości: luz, blues, radość, kontakt, wolny czas, spokój,
2.  formuła celu: ? jak to zrobić, żeby sobie zrobić przerwę od pracy - na kolejne 6-12 miesięcy
2a. atrakcyjność celu: 120
3.  wykorzystanie dnia: 80
4.  najbardziej pomocne: nie był to efektywny dzień, ale miły, miły kontakt z ojcem... więź i ciepło, długie rozmowy
5.  najmniej pomocne: marnowanie czasu, przepuszczanie go przez palce
6.  nauka: nie wiem, czy z tego jakaś nauka płynie... Żeby się zmuszać jak się nie chce i jak przyjemność sprawia nic nie robienie... Chyba jak tak długo pociągnę to złapię doła... albo inne fale
7.  zysk dnia: ciepło kontaktu z ojcem... nastawienie na czerpanie co życie ma do zaoferowania... i ku mojemu zaskoczeniu zadzwonił telefon z propozycją spotkania w sprawie pracy... szkoda tylko, że takiej samej jaką już miałam i która jest lekko głupia. Ale może tylko w tamtym wydaniu.
8.  co zrobię: nie wiem... miałam popracować, ale mi nie wyszło. Z chęcią zaczynam myśleć, że dobrze byłoby być czyjąś utrzymanką. O, zgrozo.

Jagna
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #257 : Października 04, 2011, 22:10:33 »

Komentarz do wpisów Jagny 2011.09.04 Wtorek
Poziom energii = 100   potrzeba ci 120
Efektywność wykorzystania dnia = 95
Jakość wpisu = 100

Pozdrawiam Kazik

Jagna
Uczestnik
*

« Odpowiedz #258 : Października 06, 2011, 07:11:53 »

Jagna, środa, 5.10.2011

moje wartości: miłość, dostatek, partnerstwo, szacunek, wdzięczność, radość, sens
2.  formuła celu: kocham siebie, pomnażam miłość
2a. atrakcyjność celu:  140
4.  najbardziej pomocne: niespodziewana rozmowa z Kazikiem i wnioski z niej płynące
5.  najmniej pomocne: marazm i akceptacja braku
5.  poprawione myśli: zmierzam do dobrostanu
6.  nauka: zmiana w pt patrzenia zmienia perspektywę, daje przypływ energii
7.  zysk dnia: niezwykłe parę rozmów i spotkań, które zostały w ostatniej chwili odwołane i inne rozmowy na to miejsce wskoczyły wnosząc inną energię i nadzieję
8.  co zrobię: będę ćwiczyć energię i watości, mam do tego nowy zapał

Niezwykły przebieg miała rozmowa z Kazikiem. Od walki i oporu, w którym twiłam, że i tak za wiele się nie udaje, pod koniec przeskoczyłam do obszaru - naprawdę może mi się chcieć i chce i wierzę, że warto wykonywać tą pracę (a inną zdobyć).
Jestem niezwykle wdzięczna za tą niespodziewaną sesję, bo nawet sobie nie uświadamiałam w jakim marazmie twię. Zobaczenie go i bycie jakby ciągniętą za uszy wzbudzały ogromny opór, ale w końcu znalazł się i klucz do mnie.
Dowiedziałam się, że żyję w permanentnych niedoborach i co więcej akceptuję to. Pewnie od lat. Poza okresowymi zrywami, że już mam tego dość i koniec z tym.

Od dziś zmieniam opisywanie wartości. Okazało się, że moje są bardziej wynikowe - z tego co się stało, nie dotyczą absolutnych marzeń i dążeń.

Planuję ćwiczenie wartości w nowy sposób poprzez skupianie się na jednej danego dnia.
Ćwiczę 40 sukcesów i radość też w nowy sposób, bo odnoszący się do bieżacego dnia.
Pierwsze ćwiczenie dało bardzo fajny i miły poziom zadowolenia (czy to wyższa energia?)
Jagna

Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #259 : Października 06, 2011, 23:09:27 »

Komentarz do wpisów Jagny 2011.09.05 Środa

Jakość wpisu = 110

"formuła celu: kocham siebie, pomnażam miłość" to jest w pełni trafna formuła celu!!!

Pozdrawiam Kazik

Jagna
Uczestnik
*

« Odpowiedz #260 : Października 07, 2011, 07:09:32 »

Jagna, czwartek, 6.10.2011

totalna katastrofa.
cała praca i energia Kazika włożona we mnie i moja we mnie - eksplodowała w kosmos

zaliczyłam fatalne ustawienia u pewniej niemki Marii

Widzę krew, zbrodnię, zniszczenia, szał i matnię.

Mam ochotę kogoś zamordować.

Jagna
Uczestnik
*

« Odpowiedz #261 : Października 07, 2011, 18:52:16 »

Jagna, piątekm, 7.10.2011

moje wartości: miłość, radość, partnerstwo, wzajemność, obfitość, rodzina, tworzenie
2.  formuła celu: kocham siebie i pomnażam miłość   
3.  wykorzystanie dnia: 130
4.  najbardziej pomocne: dawanie sobie wsparcia i czasu na zaistnienie/ poczucie bólu, wściekłości i szału. Zadziwiająco szybko się przetoczyły i wybrzmiały po nocy już z rana.
4.a myśli: chcę dla siebie czegoś dobrego
4.b emocje: pod bólem jest miłość
4.c działania: zrobiłam to co trudne, ale prawe (dobre), dałam sobie szansę na więcej dobra 
5.  najmniej pomocne: walka z innymi
5.a myśli: wiem co chcą mi powiedzieć
5.b emocje: nadwrażliwość i lęk
5.c działania: oddawanie / pokazywanie ludziom ich strachu i rad
5.d poprawione myśli: potrzebuję sama sobie dać więcej zrozumienia i miłości
6.  nauka: dzięki pomocy wielu ludzi i pracy wielu lat potrafię lepiej o siebie dbać, ale to ciągle praca i potrzeba uważności i miłości, żeby nie wrąbać się w kolejne sidła
7.  zysk dnia: ogromny krok napród od wczorajszego szału i morderczego ognia emocji, w stronę pogodzenia się i usłyszenia co tak we mnie krzyczy. to ważny głos. słucham go. mówi, że moje życie jest ważne, nie rozwiążę swoich kłopotów, jeśli będę je bagatelizować. nikt nie zadba o moje sprawy tak dobrze jak ja. już tyle wiem. potrzebuję odrobinę wiecej odwagi i spokoju, żeby to wnosić. to jest moja forma dbania o moje życie. kochania siebie. mówienie z powagą i uwagą o ważnych dla mnie sprawach. Jak twię w oporze, bagatelizuje, wyolbrzymiam czy powtarzam w kółko, że nie wiem o co chodzi i dlaczego tak jest, to nie daje sobie miejsca i odbieram sobie energię. Inni zarządzają moją energią w sposób czasem dla mnie straszny bez szacunku. Dbanie o siebie jest dla mnie stałym wyzwaniem. Sztuką. Siły i delikatności. Stanowczości i miłości.

Jagna

ps. mimo wczorajszego szału potwornych emocji i buntu zauważyłam, że przyciągnęły mnie piękne pastele czy akwarele. Coś we mnie poruszyło się pod wpływem ich piękna. Chciałabym też dać sobie czas na malowanie.  Nigdy tego nie robiłam. To drugi sygnał w tym miesiącu - taki nie wiadomo skąd - że chciałabym pomalować. Jest w tym coś niezwykle pociągającego, ale też duży lęk, żenie umiem.

8.  co zrobię:
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #262 : Października 07, 2011, 21:38:45 »

Komentarz do wpisów Jagny 2011.09.06 Czwartek

Efektywność wykorzystania dnia = 80
Jakość wpisu = 85

"totalna katastrofa. cała praca i energia Kazika włożona we mnie i moja we mnie - eksplodowała w kosmos"
Kiedy naprawdę pracujemy to uwalniamy to co stare, już niepotrzebne, bolesne. To,że pozwoliłaś sobie na takie uwolnienie świadczy, że się wzmacniasz i nie uciekasz przed tym co jest w tobie przejściowo i trwale. Na drodze rozwoju nie wszystko jest przyjemne. PRAWDA nie zawsze jest miła. Prawda jest prawdziwa. Jeśli nie uwolnisz tego, co w tobie zalega, to nie uzyskasz dostępu do podwyższonej jakości życia. Słowem gratulacje. Byłoby jeszcze lepiej gdybyś doceniła to, co się stało.
Aby jednak móc uwalniać stare blokady w sposób możliwie mało obciążający potrzebujesz mieć stale (jak najczęściej - wersja minimalistyczna):
1. wysoki poziom energii
2. żywy kontakt z własnymi wartościami
Jeszcze raz gratulacje!!!

Komentarz do wpisów Jagny 2011.09.07 Piątek

Poziom energii = 110   potrzeba ci 120
Efektywność wykorzystania dnia = 120
Jakość wpisu = 120

Gratulacje za ekspresowe oczyszczenie dużego pakietu uwolnionych ograniczeń. Jesteś na dobrej drodze.

Pozdrawiam Kazik

Jagna
Uczestnik
*

« Odpowiedz #263 : Października 09, 2011, 22:25:29 »

Jagna, sobota, 8.10.2011

1.  energia/ forma:  110 
     moje wartości: miłość, radość, wdzięczność, partnerstwo, obfitość, rodzina, tworzenie
4.  najbardziej pomocne: poświęcenie sobie czasu
4.a myśli: mam czas na to co lubię
4.b emocje: czerpię z tego radość, doświadczam szczęścia
4.c działania: korzystam z tej chwili
5.  najmniej pomocne: pośpiech i stres
5.a myśli: mogę to zrobić wszystko razem
5.b emocje: dyskomfort
5.c działania: podzielenie między 2 czy 3 czynnościami
5.d poprawione myśli: kiedy coś robię staram się robić dokładnie to
6.  nauka: warto sobie przypomnieć, że warto robić coś z zaangażowaniem (tylko w to w danym momencie)
7.  zysk dnia: postęp w zapoznaniu się z wiedzą, na której mi b. zależało
8.  co zrobię: pojadę na trening tłumaczeniowy

Jagna
Jagna
Uczestnik
*

« Odpowiedz #264 : Października 09, 2011, 22:32:39 »

Jagna, niedziela, 9.10.2011

moje wartości: miłość, partnerstwo, wdzięczność, tworzenie, rodzina obfitość, radość
3.  wykorzystanie dnia: 130
4.  najbardziej pomocne: budzenie i żywienie nadziei, że to czego jeszcze nie czuję czy nie rozumiem może stać się wartościowe i znaczące
4.a myśli: przyglądaj się i  angażuj, poczucie dobrej drogi przyjdzie później
4.b emocje: nadzieja
4.c działania: trwanie mimo niepewności i czasem zniechęcenia
5.  najmniej pomocne: izolowanie się od innych
5.a myśli: oni mnie denerwują
5.b emocje: strach i niepewność
5.c działania: lekkie wycofanie
5.d poprawione myśli: widzę moją potrzebę zaufania sobie i bycia tym kim jestem, niezależnie od tego co się dzieje wokół mnie czy wśród ludzi wokół mnie
6.  nauka: wycofanie i ocena innych pochodzi z mojej niepewności i potrzeby wsparcia i zaufania sobie i światu
7.  zysk dnia: dużo dobrej intensywnej pracy przeplatanej przyjemnościami i wnoszenie siebie i mojego doświadczenia w spokojny, nienarzucający się sposób
8.  co zrobię: odpocznę, odpowiem na maile, stworzę nowe CV, odezwę się do pośredników pracy. Duży dzień.

Kończę dzień ćwiczeniami 40 radości ! BIEŻĄCYCH!

Jagna
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #265 : Października 09, 2011, 23:47:00 »

Komentarz do wpisów Jagny 2011.09.08 Sobota

Poziom energii = 120   potrzeba ci 120
Efektywność wykorzystania dnia = 115
Jakość wpisu = 115

Szybko przerobiłaś duże bloki (kiedy się uwolniły). To jest bardzo dobry styl Smiley))

Komentarz do wpisów Jagny 2011.09.09 Niedziela

Efektywność wykorzystania dnia = 110
Jakość wpisu = 115

Pozdrawiam Kazik

Jagna
Uczestnik
*

« Odpowiedz #266 : Października 11, 2011, 17:23:19 »

Jagna, poniedziałek 10.10.2011

moje wartości: miłość, partnerstwo, wdzięczność, tworzenie, rodzina obfitość, radość
3.  wykorzystanie dnia: 100
4.  najbardziej pomocne:  energia do poszukiwania pracy i stworzenie 1 wersji cv tłumaczeniowego jaka mi jest potrzebna, dużo spokoju i odpoczynku, dobre jedzenie, czas dla siebie
5.  najmniej pomocne: czas uciekł nie wiem gdzie
5.  poprawione myśli: nie miałam za bardzo poczucia czasu wczoraj
6.  nauka: ?  muszę się zastanowić czy poczucie czasu jest dla mnie ważne i jak go czuć... czy chodzi tutaj o lepsze planowanie? czy zagospodarowanie?
7.  zysk dnia: miły koniec dnia z filmem
8.  co zrobię: popracuję nad CV i ofertami

Jagna
Jagna
Uczestnik
*

« Odpowiedz #267 : Października 11, 2011, 20:49:35 »

Jagna, wtorek 11.10.2011

3.  wykorzystanie dnia: 95
4.  najbardziej pomocne: znalezienie motywacji do pracy - przygotowania do drobnej ale stresującej pracy zleconej, która się odbędzie jutro.
4.a myśli:  warto to zacząć robić mówiłam sobie potem mnie to zainteresuje i fakt, wciągnęło
4.b emocje: angażowanie w pracę jest fajne
4.c działania: zaczynam to robić i już krop po kroku czuję, że mnie to trochę wciąga
5.  najmniej pomocne: przeciągnie spraw, siedzienie przez komputerem cały dzień
5.a myśli: muszę coś robić
5.b emocje: nie mogę sobie pozwolić na wypoczywanie i nic nie robienie
5.c działania: siedzę przed komputerem i robienie czegokolwiek posuwa choć trochę sprawy na przód
5.d poprawione myśli: cieszę się, że mogę trochę popracować.
6.  nauka: ?
7.  zysk dnia: praktyczna praca nad organizacją wyjazdu dla przyjaciółki, naprawa szafy stojącej tak w stanie rozkładu od miesiąca, przygotowanie do pracy,nowe cv wysłane w świat, a i najważniejsze ... początek przemyśliwań nad tym czy faktycznie można żyć takim życiem jak ja obecnie - mało obowiązków, minimalne zaangażowanie w cokolwiek. Dotąd sobie to tłumaczyłam tym, że ten świat i tak tak goni i pędzi nie wiadomo dokąd, że jak ktoś przestanie, to się nic nie stanie. Problem tylko w tym, że kłóci mi się to z niezwykle szachetną ideą np. medytacji i vipassany, któram mnie ostatnio fascynuje. Tam wstają o 4 rano i spędzają cały dzień... zawahałam się ... ? aktywnie? Albo na wygaszaniu aktywności? Ale intensywnie nad tym pracują. W tym kontekście moje - nie bójmy się tego nazwać - nic czy niewiele robienie - jakoś ciężej mi przychodzi przyjąć.

Mam jeszcze ćwiczenie z 40 radościami z dziś do zrobienia. Będzie je może trudniej znaleźć w takich ciężkim rozwlekłym dniu.

Jagna
8.  co zrobię:
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #268 : Października 11, 2011, 21:59:11 »

Komentarz do wpisów Jagny 2011.09.10 Poniedziałek

Jakość wpisu = 100

Komentarz do wpisów Jagny 2011.09.11 Wtorek

Jakość wpisu = 90

Pozdrawiam Kazik

Jagna
Uczestnik
*

« Odpowiedz #269 : Października 12, 2011, 23:31:44 »

Jagna, ŚRODA 12.10.2011

moje wartości: miłość, partnerstwo, wdzięczność, tworzenie, obfitość, rodzina, radość
4.  najbardziej pomocne:  bycie w kontakcie z sobą,
4.a myśli: dawanie sobie prawa do różnych odczuć związanych z partnerem
4.b emocje: przeżywanie i doświadczanie tych odczuć
4.c działania: przyglądanie się poprzed emocjonalne sygnały, które moje potrzeby są spełnione, które nie
5.  najmniej pomocne: pochopne decyzje
5.a myśli: co się będę zastanawiać - robię to i już
5.b emocje: brak kontaktu z emocjami
5.c działania: nie dopuszczanie do czucia emocji np. w ważnej rozmowie, gdzie nie miałam pełnego komfortu i poczucia autentyczności
5.d poprawione myśli: potrzebuję chwili czasu, żeby skontaktować się ze swoimi prawdziwymi emocjami - 
6.  nauka: potrzebuję dać sobie chwilę na doświadczenie czy poczucie prawdziwych emocji, żeby przyszły, bo wiem, że są bardzo płoche i łatwo ich niedostrzec, a potem 'jęczą', że ich nie uwzględniłam.
7.  zysk dnia: piękny dzień pełen działania i przemyśleć. Blisko siebie. Wspaniale mi wychodzi ćwiczenie z 40 radościami - Bieżącymi! Nie wywołuje już takiej euforii jak na początku, ale wspaniale podsumowuje dzień ile dobrego się zdarzyło i za ile rzeczy mogę być wdzięczna sobie i światu. 
8.  co zrobię: mam konkretny plan pracy na jutro - jak już dawno nie! Plus popłaciłam zaległe rachunki. Rewelacja. Teraz tylko muszę zacząć zarabiać pieniądze. I wszystko będzie dobrze.

Jagna
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #270 : Października 13, 2011, 22:11:40 »

Komentarz do wpisów Jagny 2011.09.12 Środa

Efektywność wykorzystania dnia = 120
Jakość wpisu = 120

"Wspaniale mi wychodzi ćwiczenie z 40 radościami - Bieżącymi! Nie wywołuje już takiej euforii jak na początku, ale wspaniale podsumowuje dzień ile dobrego się zdarzyło i za ile rzeczy mogę być wdzięczna sobie i światu."
Kiedy ćwiczymy regularnie to niknie oczywiście efekt świeżości. Jednak w zamiast dostajemy rozrastający się w naszym życiu dobrobyt.
Jak widzę uchwyciłaś istotę tego ćwiczenie. Smiley))

Pozdrawiam Kazik

Jagna
Uczestnik
*

« Odpowiedz #271 : Października 14, 2011, 08:15:08 »

Jagna, czwartek 13.10.2011

moje wartości: miłość, szacunek dla rzeczywistości jaka jest, wdzięczność, tworzenie, obfitość, rodzina, radość
2.  formuła celu: kocham siebie i pomnażam miłość
4.  najbardziej pomocne:  wsłuchiwanie się w siebie
4.a myśli: szanuję rzeczywistość i szanuję swoje potrzeby - ani jedno ani drugie nie musi robić histerii, żeby być usłyszane
4.b emocje: akceptacja 
4.c działania: adekwatność działań - siły i zaangażowania
5.  najmniej pomocne: szukanie identyfikacji w innych
5.a myśli: nikt mnie nie rozumie
5.b emocje: rozpacz i opuszczenie, smutek, pustka
5.c działania: wewnętrzne wściekanie się
5.d poprawione myśli: ja rozumiem siebie
6.  nauka: to było dla mnie odkrycie zauważyć i zatrzymać się na myśli "nikt mnie nie rozumie" (po serii rad jakich zaliczyłam od pewnej pani, w którą wierzyłam, że potrafi naturalnie wysłuchać). Jak się zatrzymałam wpadłam na pomysł, żeby sobie zrobić ćwiczenie Byron Katie z "The Work" i sprawdzić co pod tym jest. Ciekawe było wnikanie co pod tym jest. Podem zrobiłam odwrócenie tego i jeszcze jedno odwrócenie. Wyszły ciekawe rzeczy, a przede wszystkim dużo kontaktu z samą sobą i moimi uczuciami.
7.  zysk dnia: właśnie "the work" - praca z przekonaniami i wspaniała książka o strukturze charakteru. Paradoksalnie nie tylko pomoc przy terapii, ale i zrozumieniu co się takiego dzieje w pracy, że jest czym więcej czymś innym niż jest.
8.  co zrobię: dokończę obiecane tłumaczenie, pouczę się i przygotuję do ciekawej rozmowy o pracę.

Jagna
Jagna
Uczestnik
*

« Odpowiedz #272 : Października 15, 2011, 00:45:53 »

Jagna, piątek, 14.10.2011

moje wartości: miłość, szacunek dla rzeczywistości jaka jest, wdzięczność, tworzenie, obfitość, rodzina, radość
3.  wykorzystanie dnia: 115
4.  najbardziej pomocne:  zwrócenie się o pomoc w ważnej sprawie, docenienie mojej pięknej potrzeby uzyskania pomocy i wsparcia
4.a myśli: moja potrzeba jest piękna (tak bym chciała pomyśleć), a pomyślałam "mam prawo prosić o pomoc"
4.b emocje: ulga, że nie muszę walczyć z czymś sama i wdzięczność, że mogę taką pomoc otrzymać
4.c działania: zapytanie o pomoc, otwartość i wdzięczność za okazanie pomocy
5.  najmniej pomocne: tracenie prawdziwego autentycznego kontaktu w rozmowach z ważną osobą, rozmowy schodzą na tory zagadywania, dogadywania i masy nie służących życiu rzeczy
5.a myśli: nie potrafię się z nim dogadać
5.b emocje: chciałabym czegoś, ale nie wiem czego
5.c działania: rozmawiam o czymkolwiek
5.d poprawione myśli: kiedy nie wiem czego naprawdę potrzebuję staram się generalnie o czymś porozmawiać, żeby nawiązać w ogóle jakiś kontakt
6.  nauka: wnoszę sobą i współdecyduję o jakości rozmowy
7.  zysk dnia: mnóstwo. ciekawa i wartościowa rozmowa pracowa, pozapracowa i dobre jedzenie - bez przesady, ale dobre i uwagą i dbaniem o siebie
8.  co zrobię: przygotuję 2 propozycje ofert jako test do nowej pracy.

Radości przyszły dziś tak łatwo-piękne złote popołudnie w parku przypomniało tyle dobrych chwil.

Jagna
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #273 : Października 15, 2011, 18:10:29 »

Komentarz do wpisów Jagny 2011.09.13 Czwartek

Jakość wpisu = 105

Kiedy pozwalasz by uczucia się z tobą komunikowały i doceniasz je za to wtedy wewnętrzna komunikacja staje się dużo prostsza a zarazem miej dramatyczna.

"zauważyć i zatrzymać się na myśli" - to bardzo dobre działania kiedy zauważamy takie zjawiska. Kiedy nie ma czasu na to by poświęcić im sporo specjalnej uwagi to wystarczy otoczyć je polem dobrobytu energetycznego i dać swobodę. Wtedy to co jest ukryte w tych zjawiskach "rozpakuje" swoją zawartość we własnym tempie. Najczęściej jest to najbardziej optymalne tempo.

Komentarz do wpisów Jagny 2011.09.14 Piątek

Jakość wpisu = 105

Pozdrawiam Kazik

Jagna
Uczestnik
*

« Odpowiedz #274 : Października 15, 2011, 19:25:30 »

sobota, 15.10.2011

4.  najbardziej pomocne: wybranie się niespodziewane na inspirujący (również niespodziewanie) wykład  o przywództwie, stylach zarządzania, sposobach uczenia się. bardzo wartościowe - dało mi dużo przemyśleń co do prac, które wykonywałam i nad którymi się zastanawiam
4.a myśli: nie wiem po co, ale pójdę
4.b emocje: ciekawi mnie umiarkowanie
4.c działania: wybieram się
5.  najmniej pomocne: zagłębianie się w przeszłość po spotkaniu osoby z przeszłości
5.a myśli: to jest z czymś ważnym związane
5.b emocje:  smutek i ból po stracie
5.c działania:  obserwowanie i czucie tych uczuć
5.d poprawione myśli: może jest czymś ważnym, ale życie toczy się też teraz
6.  nauka: ?
7.  zysk dnia: zaangażowanie w poznawanie siebie, ludzi i nowych koncepcji
8.  co zrobię: jutro ostre treningi tłumaczeniowe - chcę się na nich skupić i z nich skorzystać

Jagna
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #275 : Października 15, 2011, 23:07:11 »

Komentarz do wpisów Jagny 2011.09.15 Sobota

Jakość wpisu = 100

Pozdrawiam Kazik

Jagna
Uczestnik
*

« Odpowiedz #276 : Października 17, 2011, 12:31:13 »

Jagna, niedziela 16.10.2011

4.  najbardziej pomocne:  podróż na Śląsk i przemyślenia po drodze, głębia, kontakt i siła
5.  najmniej pomocne:  walka i opór wobec tego na co się zdecydowałam, straszna męczarnia
5.a myśli: nie wiem co akceptuję, a co odrzucam i podnoszę tego konsekwencje,
5.b emocje: wszystko mnie wkurza, wściekłość, zniechęcenie 
5.c działania: co raz w czasie treningów tłumaczeniowych wypadałam z zaangażowanie i kontaktu,
5.d poprawione myśli: coś ważnego doprasza się o dostrzeżenie
6.  nauka: mam wrażenie przeżywania dnia świstaka - byłam tam już z 17 lat temu i apiat.
7.  zysk dnia: potwornie długa i ciekawa podróż, miejscami niezwykle inspirująca, a miejscami potwornie męcząca - dzień miał 20 godzin łącznie z 1,5 godzinnym czekaniem na pociąg spowrotem i jego 1,5 h opóźnieniem. Czy to jest zysk dnia? To jest jakieś mierzenie się realne z ceną jaką płacę za próbę powrotu w pełni do tego zawodu. Pod tym względem to jest zysk - ale  cena mnie przeraża, bo to dopiero początek.
8.  co zrobię: przygotuję nowe propozycje na spotkanie biznesowe.

Jagna
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #277 : Października 17, 2011, 21:59:45 »

Komentarz do wpisów Jagny 2011.09.16 Niedziela

Jakość wpisu = 95

Poszukaj przekonań, które ci utrudniają życie i sukcesy. proponuję żebyś je zapisywała przy okazji wpisów.

Pozdrawiam Kazik

Jagna
Uczestnik
*

« Odpowiedz #278 : Października 17, 2011, 23:01:22 »

Jagna, poniedziałek, 17.10.2011

4.  najbardziej pomocne:  praca, trwanie
5.  najmniej pomocne: załamanie, że to nie tędy droga, że to co staram się robić i do czego wrócić jest dla mnie za trudne, zbyt męczące.
męczące przekonanie - już raz byłam na tej ścieżce i nie wyszło mi to tak jak chciałam i marzyłam.
5.d poprawione myśli: To co mogę zrobić teraz to jest oparcie się na tym co znam, skorzystać z doświadczenia i zaufać sobie, że praca przynosi dobre rezultaty 
7.  zysk dnia: dużo bólu i rozdarcia, nie wiem co jest niechęcią przed męczeniem się, a co jest prawdziwym brakiem radości
8.  co zrobię: popracuję, też nad przekonaniami i zastanowię się czy szukanie prawdziwego SELF mi naprawdę służy... Może długofalowo, ale na razie rozpichrza wszystko w drobny mak.

Jagna
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #279 : Października 18, 2011, 23:02:18 »

Komentarz do wpisów Jagny 2011.09.17 Poniedziałek

Efektywność wykorzystania dnia = 110
Jakość wpisu = 110

Kiedy będziesz pracowała za pomocą wartości to zamieszanie się zmniejszy.

Pozdrawiam Kazik

Jagna
Uczestnik
*

« Odpowiedz #280 : Października 19, 2011, 22:25:34 »

Jagna, środa, 19.10.2011

moje wartości: miłość, szacunek dla życia, wdzięczność, tworzenie, obfitość, rodzina, radość
4.  najbardziej pomocne: wsłuchiwanie się w miłość płynącą ze świata i we mnie i ze mnie 
5.  najmniej pomocne: tracenie czasu
5.d poprawione myśli: szukam energii i motywacji do działania, spędzam miło czas, nie efektywnie, ale nie męczę się
7.  zysk dnia: miły, ciekawy, praktyczny, radosny dzień
8.  co zrobię: załatwię parę spraw - może popracuję - i odbędę ważne spotkanie pracowe + wyślę ważne podanie  - jestem ciekawa co z tego wypali, mam jakąś dużą ufność, że coś wypali

Wczoraj jakoś nic nie napisałam. Nie chciałam już z rana nadrabiać.
Zauważyłam, że czasem zapominam myśleć tymi kategoriami i też nie myślę o tym jak płynie dzień.
Dziś to zauważyłam i zrobiłam miłe ćwiczenie 40 pozytywów dnia. Było bardzo budująco.

Jagna

Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #281 : Października 19, 2011, 23:07:45 »

Komentarz do wpisów Jagny 2011.09.18 Środa

Jakość wpisu = 90

Pozdrawiam Kazik

Jagna
Uczestnik
*

« Odpowiedz #282 : Października 20, 2011, 23:36:38 »

Jagna, czwartek, 20.10.2011

moje wartości: miłość, szacunek dla życia, wdzięczność, tworzenie, obfitość, rodzina, radość
4.  najbardziej pomocne: rozmowa po miesiącach niesłyszenia się z miłym facetem - dużo radości i kontaktu
5.  najmniej pomocne: nie wysłałam tego CV wieczorem, które planowałam, bo poszłam na spotkanie, co do którego miałam jakieś złe przeczucie
5.d poprawione myśli: spróbuję to nadrobić rano to z cv, ale jest mniejsza szansa, że to zostanie uwzględnione, a w sprawie dobrych czy złych przeczuć zwracam na nie większą uwagę i na siebie w tym
7.  zysk dnia: spotkanie w sprawie potencjalnej współpracy - na luzie, z radością i kompetencją
8.  co zrobię: popracuję, pomyślę w kategoriach radości, zadbam o bieżące sprawy.

Jagna
Jagna
Uczestnik
*

« Odpowiedz #283 : Października 22, 2011, 19:45:38 »

Jagna, piątek, 21.10.2011

4.  najbardziej pomocne: w ostatniej chwili zdecydowałam się na ciekawe warsztaty. Odkryłam dzięki temu znów siebie, ludzi i niezwykłe miejsca.
5.  najmniej pomocne: zawaliłam sprawę z CV zupełnie.
5.d poprawione myśli: nie zrobiłam czegoś ważnego na czas, miałam jakąś ogromną trudność, żeby do tego wrócić. Chciałabym to zrozumieć.
7.  zysk dnia: w kontakcie z sobą, odkrywając ważną część siebie
8.  co zrobię: ?
Jagna
Jagna
Uczestnik
*

« Odpowiedz #284 : Października 22, 2011, 19:50:28 »

Jagna, sobota, 22.10.2011

4.  najbardziej pomocne:nie wiem,... nic się dziś nie wydaje, może załatwienie 1 praktycznej sprawy i sprawienie sobie przyjemności
5.  najmniej pomocne: męczenie się niedecyzyjnością i wracaniem w tą i spowrotem z decyzjami w drobnych i większych sprawach. To chyba ma związek z przeciążeniem związanym z weekendowymi treningami. Jestem zrozpaczona.
5.d poprawione myśli: Chcę żyć w większej wolności i chcę sobie ją dawać
7.  zysk dnia: świadomość, że potrzebuję lepiej o siebie dbać, niedecyzyjność, chaos i nerwy mi nie służą - przekonałam się dziś o tym boleśnie
8.  co zrobię: nastawię się z otwartością na to w co się wpakowałam, żeby płacić jak najmniejsze koszty. Co się stało, się nie odstanie, ale mogę zmienić do tego swoje nastawienie.

Jagna
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #285 : Października 22, 2011, 22:06:55 »

Komentarz do wpisów Jagny 2011.09.20 Czwartek

Jakość wpisu = 100

Komentarz do wpisów Jagny 2011.09.21 Piątek

Poziom energii = 95   potrzeba ci 120
Jakość wpisu = 100

Komentarz do wpisów Jagny 2011.09.22 Sobota

Efektywność wykorzystania dnia = 90
Jakość wpisu = 100

Pozdrawiam Kazik

Jagna
Uczestnik
*

« Odpowiedz #286 : Października 23, 2011, 22:01:55 »

Jagna, niedziela, 23.10.2011

moje wartości: życie, miłość, wdzięczność, tworzenie, obfitość, rodzina, radość
4.  najbardziej pomocne: zachęcanie siebie do wytrwania w czymś co nie jest oczywiste czy łatwe, wspieranie i dawanie sobie dobrych rzeczy i uczenie się cieszenia nimi i wykorzystywania od razu - to mi przypomina, że zapomniałam w ferworze długiego dnia o 40 radościach, chociaż było ich wiele dziś
5.  najmniej pomocne: spięcie i zniechęcenie przed trudnościami - mam trudność w rozpoznaniu, które z nich są jeszcze ok i to kwestia czasu kiedy przestaną straszyć, a które naprawdę nie są na moje siły i zamęczam się nimi.
5.d poprawione myśli: wsłuchuję się w siebie kiedy jest mi za ciężko, dostrzegam trudności i przyglądam się nim
7.  zysk dnia: kapitalna seria drobnych zdarzeń doprowadziła mnie do odkrycia kapitalnej książki - zwłaszcza dla mnie na moim etapie ciągłych ocen i wahań. Ta książka to "The Inner Game of Tennis". Tyle czasu o niej słyszałam, a jednak dopiero teraz coś spowodowało, że po nią sięgnęłam. Wspaniale podpowiada mi różne łagodniejsze sposoby na siebie. To wielki zysk końca tygodnia. 
8.  co zrobię: od jutra przez nast. 4 dni zajmuję się gościem - przyjaciółką z dzieciństwa w odwiedzinach. Czas na bycie sobą i nawiązywanie relacji, ale w uwadze i szacunku dla siebie, bez rozpływania się i zatracania granic. Bycie sobą, in the now. Piękny cel.

Jagna
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #287 : Października 23, 2011, 22:43:41 »

Komentarz do wpisów Jagny 2011.09.23 Niedziela

Jakość wpisu = 100

Pozdrawiam Kazik

Jagna
Uczestnik
*

« Odpowiedz #288 : Października 24, 2011, 17:24:18 »

Jagna, poniedziałek, 24.10.2011

4.  najbardziej pomocne: otwartość na spotkanie i wypełnienie zobowiązania w sprawie pracy
5.  najmniej pomocne: pęd i tracenie siebie
5.d poprawione myśli: w szybkim tempie pamiętam o sobie, robię tyle ile to możliwe
7.  zysk dnia: przyjaźnie, miłość dla siebie, otwartość, wiara w nowe możliwości
8.  co zrobię: zainspiruję się podróżą i naładuję baterie przez nast. 4 dni w Atenach.
Jagna
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #289 : Października 24, 2011, 22:13:00 »

Komentarz do wpisów Jagny 2011.09.24 Poniedziałek

Jakość wpisu = 85

Do zmiany Twojej sytuacji potrzebne jest oczyszczenie starych wzorców (choć w części).
Do oczyszczenia starych wzorców potrzebujesz mieć klarowne i silne intencje = DLACZEGO to zrobię?
Dobrze będzie kiedy wyklarujesz sobie swoje swoje intencje w tym zakresie.

Pozdrawiam Kazik

Jagna
Uczestnik
*

« Odpowiedz #290 : Października 25, 2011, 20:04:29 »

Jagna, wtorek, 25.10.2011

4.  najbardziej pomocne: zastanawiam się nad sensem życia dla mnie. Podróżuję na zaproszenie przyjaciółki i przyglądam się pracy ludzi: dlaczego robią to co robią, co ja bym w tym widziała, co ja mogę robić, gdzie być, po co
5.  najmniej pomocne: podporządkowuję się innym, straciłam swoją dawną determinację i pasję do robienia rzeczy,
5.d poprawione myśli: przyglądam się co jest za tym że straciłam energię i pasję dla tak wielu rzeczy. Czy to oznacza, że one naprawdę nie były mną, nie były dla mnie? Czy były tylko wymyślone, a nie płynęły z głębi serca?
7.  zysk dnia: Bardzo ciekawy i trudny okres w życiu. Jestem oderwana od tego co codzienne, wymagane, co sama sobie narzucałam przez wiele lat. Doświadczam jakiś niezwykłych zdarzeń i darów, ale bez mojego udziału w określeniu czego chcę i jak to chcę osiągnąć, czuję, że to nic nie zmienia. Dalej tkwię w martwym punkcie i przyglądam się sobie: kiedyś miałam energię do walczenia i próbowania wielu rzeczy, dziś widzę, że motywacja, która za tym stała czy teraz stoi jest jakaś słaba. Szukam nowej, głębokiej motywacji i motoru do działania. Bardzo trudny okres. Dużo zwątpień i załamań, mimo pięknej podróży pod koniec października na południe Europy.

8.  co zrobię: skupię się na sobie i swoich potrzebach, planach.

Jagna
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #291 : Października 26, 2011, 01:06:43 »

Komentarz do wpisów Jagny 2011.09.25 Wtorek

Jakość wpisu = 100

"Dalej tkwię w martwym punkcie i przyglądam się sobie:"
A gdybyś tak skorzystała z dobrodziejstw "martwego punktu":
1. zaakceptowała, że jest
2. otworzyła swoją wrażliwość na to co ci przekazuje
3. pozwoliła się nauczyć "martwemu punktowi" tego co potrzebujesz by móc go spokojnie opuścić?
Może to brzmi dziwnie,ale rozwiązania są zazwyczaj dużo bliżej niż sądzimy.

Pozdrawiam Kazik

Jagna
Uczestnik
*

« Odpowiedz #292 : Października 26, 2011, 22:14:18 »

Jagna, środa, 26.10.2011

4.  najbardziej pomocne: dostrzeganie pędu, ciekawości, radości, szału radości, lekkości i zabawy jako ważnych części mnie, ale które nie są całą mną - są częściami. Dorosłe ja obserwuje i rozumie je różne. Dziś dużo lepiej mi się obserwowało i kontaktowało z sobą. Przez radość łatwiej mi do siebie trafić.
5.  najmniej pomocne: nadmierne oddawanie się dziecięcości, która może być męcząca dla innych
5.d poprawione myśli: cieszę się swoją dziecięcością, dostrzegam ją jako ważną część mnie i świętuję, że mam z nią kontakt, jednocześnie nie obciążając nią innych. Zajmuję się nią sama.
7.  zysk dnia: wiele, wiele radości - doświadczania jej i świadomości doświadczania. Dużo lekkości w planowaniu i wyobrażaniu sobie jak zostawiam to co za mną, to co przeżyte, niespełnione i frustrujące i jak z nową energią rozpocznę coś nowego.
Bardzo dużo takich momentów olśnień w ciągu dnia.
Zadziwiająco to jakoś nawiązuje do tego o czym pisze Kazik (choć nie jestem pewna, że wszystko to rozumiem). Jeśli rozumiem, to z takiego punktu jak jestem za granicą po 1,5 dnia męki i konfrontowania się z tym wszystkim co zostawiłam i co sobie odebrałam, wracam do radości doświadczania takiego kontaktu z wszystkim co mnie interesuje, pasjonuje, daje siłę. Boję się tylko, że to starcza na tak długo jak trwa wyjazd. W tym roku w wakacje miałam już podobne poczucie w Anglii. Byłam gotowa zostawić wszystko i zostać tam gdzie byłam. Miałam poczucie, że to co się zdarzało i czego doświadczałam było dużo ważniejsze niż seriozne plany na miejscu w Polsce. Znów tak mam, tylko teraz część planów dotyczy też Polski.
8.  co zrobię: z uważnością będę obserwować co się dzieje z moją energią do pracy, do życia, do poszukiwania miejsca dla siebie jutro i w drodze powrotnej, bo jutro już koniec Aten.

Jagna
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #293 : Października 27, 2011, 05:59:52 »

Komentarz do wpisów Jagny 2011.09.26 Środa

Jakość wpisu = 105

Pozdrawiam Kazik

Jagna
Uczestnik
*

« Odpowiedz #294 : Października 27, 2011, 21:09:54 »

Jagna, czwartek, 27.10.2011

1.  energia/ forma: 105
4.  najbardziej pomocne: wspieranie siebie w trudnych momentach i cieszenie się z dobrych i pięknych
5.  najmniej pomocne: strach przez przyszłością, co dalej, co po powrocie
5.d poprawione myśli: staram się przeżywać życie na bieżąco i widzę też, że potrzebuję planowania i stabilności
7.  zysk dnia: doceniam jak dużo ciekawego doświadczenia posiadam, jak bardzo chciałabym o tym pamiętać i dzielić się nim. Czerpię też dużo energii z obserwowania i inspirowania się.

Jestem z siebie dumna, że mimo podróży, pobytów w hostelu i długich podróży udaje mi się pisać codzienne wpisy.

Cały czas zastanawiam się nad przedwczorajszym komentarzem Kazika.
Coś we mnie porusza. Jakbym miała rozwiązać zagadkę Smiley Sfinksa. Mam wrażenie, że jakaś logiczna łamigłówka jest tam pogrzebana, ale umyka mi sedno.

Dziwi mnie i zastanawia czy faktycznie muszę/ chcę zrobić różnice w swoim życiu poprzez zamykanie za sobą pewnych drzwi i dokonywanie wielkich zmian. Jakoś tak się wydaje łatwiej... czy bardziej spektakularnie.
Ale czy skutecznie / słusznie / korzystnie? 

Znów marzę o wyjeździe do Puny. Przyjrzę się swojemu oddzieleniu od świata, który mnie otacza.

Jagna
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #295 : Października 27, 2011, 22:19:48 »

Komentarz do wpisów Jagny 2011.09.27 Czwartek

Jakość wpisu = 105

Rozwiązanie jest zawsze TU i TERAZ. Kiedy z tego nie korzystamy, to przesuwamy rozwiązanie w przyszłość.

Pozdrawiam Kazik

Jagna
Uczestnik
*

« Odpowiedz #296 : Października 30, 2011, 22:51:04 »

Jagna, niedziela, 30.10.2011

4.  najbardziej pomocne: skupianie się na tym co mnie interesuje i pociąga
5.  najmniej pomocne: wytrzymywanie trudnej sytuacji towarszyskiej
5.d poprawione myśli:  informuję o swoich odczuciach i uczuciach
7.  zysk dnia: nowe wątki w poszukiwaniu siebie i pracy życia

No to już nie jestem z siebie dumna, bo przez 2 dni zawaliłam pisanie wpisów.
Jakoś życie potoczyło się szybciej niż bym chciała, albo niż nadążałam z wszystkim: znajomi, sprawy, kolacje. Była w tym potrzeba odpoczynku od rutyny. Jak nie mycie zębów.

Jagna
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #297 : Października 31, 2011, 23:13:29 »

Komentarz do wpisów Jagny 2011.09.30 Niedziela

Jakość wpisu = 90

Pozdrawiam Kazik

Jagna
Uczestnik
*

« Odpowiedz #298 : Listopada 02, 2011, 11:03:20 »

Jagna, wtorek, 01.11.2011

4.  najbardziej pomocne: doświadczanie konfiliktów, omijanie i wychodzenie z nich z bliską osobą
5.  najmniej pomocne: niedotrzymanie obietnicy koledze, czułam, że zawodzę kogoś serdecznego, fatalnie się też czuję z tym, że nie pisałam przez 2 dni. Łatwo mi było sobie odpuścić.
5.d poprawione myśli:  zmieniłam plany i potrzebowałam znaleźć czas dla siebie kosztem czasu z serdeczną mi osobą. Co do drugiej sprawy - to dopiero chcę zrozumieć dlaczego czasem nie mam czasu tylko dla siebie, albo nie mam chęci się zajmować swoim rozwojem - sobą.
7.  zysk dnia: doświadczanie życia, jego obfitości i zmienności
8.  co zrobię: popracuję i będę skupiać się na tworzeniu i przyjemności jaką daje praca

Jagna
Jagna
Uczestnik
*

« Odpowiedz #299 : Listopada 02, 2011, 21:29:48 »

Jagna, środa, 02.11.2011

4.  najbardziej pomocne: radość z kontaktu z ludźmi, rozmowy i kontakt
5.  najmniej pomocne: pogrążenie w jakimś wew. opuszczeniu siebie, jakiś niewyrażony czy nie do końca uświadomiony zawód i rozczarowanie
5.d poprawione myśli:  jestem rozczarowana - czuję to i jest mi smutno, ale nie opuszczam siebie
7.  zysk dnia: praca drobnymi krokami
8.  co zrobię: poprowadzę jutro z rozwagą i miłością ważne dla mnie spotkanie, popracuję z rana.

Zapomniałam o podnoszeniu energii. Poćwiczę jeszcze 40 radości. Dziś znalezienie ich będzie większym wyzwaniem.

Jagna
Tagi:
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 10   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC | Sitemap Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!