Victor
Uczestnik
|
 |
« : Września 21, 2011, 19:22:06 » |
|
Wpis dokonany przez Kazimierz Cześć Victor! Pozdrawiam cię serdecznie na drodze, która zmierza do Pełnej jakości Biznesu, Pracy i Życia. Proszę o wpisy według poniższego schematu. Szczegółowe wskazówki co i jak wpisywać dam ci telefonicznie. Sporo wskazówek znajdziesz we wpisach Marii, Jagny i Rafki.
Z życzeniami szybkich postępów Kazik
Victor 2011.09.20 Wtorek 1. Energia/forma (średni poziom energii dnia) = Moje wartości = 2. Formuła Celu = 2a. Atrakcyjność celu = 3. Wykorzystanie dnia = 4. Najlepsze działania = 5. Największa strata + poprawki = 6. Kompetencje = 8. Co zrobię = 9. Uwagi =
|
|
|
|
|
|
|
Victor
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #1 : Września 23, 2011, 20:16:24 » |
|
Victor 2011.09.23 Piątek
1. Energia/forma (średni poziom energii dnia) = Moje wartości = 20% 2. Formuła Celu = NIE WIEM o co chodzi 2a. Atrakcyjność celu = Jaki cel? Nie mam celu. Chciałbym wszystko przespać. 3. Wykorzystanie dnia = 10%, bo podtrzymałęm funkcje życiowe; 4. Najlepsze działania = wymieniłęm olej w samochodzie, wziąłem kartkę do głosowania, wykonałem kilka telefonów interwencyjnych, które nic nie dały 5. Największa strata + poprawki = czas przelany między palcami 6. Kompetencje = nie rozumiem 8. Co zrobię = nic poza umyciem się i pójściem spać 9. Uwagi = nic mi się nie chce; reaguję minimalistycznie oszczędzając resztki energii, choć nie wiem po co; nie mam ochoty na czytanie cudzych wpisów, podobnie jak nie znoszę terapii grupowej i grup samopomocowych;
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #2 : Września 24, 2011, 11:23:06 » |
|
Komentarz do wpisu Victora z 2011.09.23 Piątek
Energia = 55% (Mniej niż szkolna trójka. Jak tak dalej pójdzie to trzeba będzie wezwać rodziców.) Efektywność = 60% (szkolna trójka) Jakość wpisu = 60%
6. Kompetencje => czego potrzebuję się nauczyć by mój biznes i życie było minimum dobre o może nawet wspaniałe. W tym punkcie zaznaczamy także postępy i dokonane już osiągnięcia w tym zakresie.
"9. Uwagi = nic mi się nie chce; reaguję minimalistycznie oszczędzając resztki energii, choć nie wiem po co; nie mam ochoty na czytanie cudzych wpisów, podobnie jak nie znoszę terapii grupowej i grup samopomocowych;"
To jest bardzo charakterystyczny klimat wpisu dla osób, które przez dłuższy czas dopuściły do obniżenia poziomu energii w okolice 60% i poniżej. Jeśli się żyje w "energetycznej biedzie" to mamy klika dróg do wyboru: 1. Trzeba się nauczyć żyć w sytuacji dużych niedostatków, "tak sobie zrobiłem to i tak mam". Rezygnujemy tutaj z narzekania i obwiniania kogokolwiek. Bierzemy pełną odpowiedzialność za sytuację, w której się znaleźliśmy. Przyjmujemy ją bez zniekształceń do świadomości. Wtedy przychodzi zrozumienie i siła. Możemy zdecydować co dalej. 2. Intensywnie zwiększamy poziom energii osobistej do minimum 80%. Na tym poziomie nie dostajemy już tak mocno "w dupę" i możemy trochę skuteczniej myśleć, czuć i działać. Dzięki temu dalsze postępy są szybsze. 3. Pozwalamy, by życie dokopało nam zdecydowanie silniej. Wtedy autentyczny ból i ogromne straty sprawiają, że przestajemy się z sobą cackać i naprawdę bierzemy do roboty bu uratować, to co naprawdę cenne. 4. Jesteśmy niewystarczająco zdecydowani i konsekwentni w myśleniu i działaniu. A ponieważ wtedy i tak nam się nie uda zmienić własnej sytuacji, to najlepiej jest zaniechać inwestowania w uzdrowienie sytuacji i pozwolić na to byśmy się staczali dalej. Możemy też pooglądać sobie miejsca, w które nas to zaprowadzi i może nawet zaklepać sobie jakieś dobre miejsce "na kartonie na dworcu".
Generalnie i tak sytuacja polega na tym, że jedyną osobą, która może cię uratować lub pogrążyć jesteś ty sam. Reszta to tylko pomocnicy, którzy: 1. ci pomogą jeśli zdecydujesz się wyjść z tej sytuacji 2. nie zdołają pomóc, jeśli się na to nie zdecydujesz. Na podjęcie takiej decyzji potrzebujesz tylko chwilę. Jednak czasami ludzie tę chwilę odwlekają ...
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
"Największym błędem człowieka jest to, że godzi się na zbyt mało" - Tomasz Merton "Większość ludzi pracuje zbyt ciężko na zbyt małe rezultaty - czas to zmienić" - Kazimierz F. Nalepa
|
|
|
Victor
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #3 : Września 24, 2011, 11:55:54 » |
|
Victor 2011.09.24 Sobota 1. Energia/forma (średni poziom energii dnia) = Moje wartości = jak na razie ok.30% 2. Formuła Celu = nadal nie rozumiem co mam tu wpisać 2a. Atrakcyjność celu = celu wciąż nie widzę, choć chciałbym aby mnie nic nie bolało, żebym pozbył się lęków, przestał widzieć świat jak zza pleksi, mieć normalny kontakt z dziećmi, pełną stabilizację finansową 3. Wykorzystanie dnia = na razie nie najgorzej (byłem na mszy św.), jadę po obiedzie moim ulubionym pojazdem do znajomych na kawę prywatnie/biznesową 4. Najlepsze działania = poranna wizyta na mszy św., wyjazd na kawę (spotkanie ze znajomymi) 5. Największa strata + poprawki = wciąż mam wrażenie, że czas mi ucieka 6. Kompetencje = no właśnie tego nie wiem; w ogóle nie wiem czy ja cokolwiek umiem 8. Co zrobię = pojadę na spotkanie i dalej nie wiem 9. Uwagi = "1.Trzeba się nauczyć żyć w sytuacji dużych niedostatków, "tak sobie zrobiłem to i tak mam". Rezygnujemy tutaj z narzekania i obwiniania kogokolwiek. Bierzemy pełną odpowiedzialność za sytuację, w której się znaleźliśmy. Przyjmujemy ją bez zniekształceń do świadomości. Wtedy przychodzi zrozumienie i siła. Możemy zdecydować co dalej." - wydaje mi się, że przestałem już obwiniać kogokolwiek, a jedynie od czasu do czasu mam napady żalu, że tak jest. "2. Intensywnie zwiększamy poziom energii osobistej do minimum 80%. Na tym poziomie nie dostajemy już tak mocno "w dupę" i możemy trochę skuteczniej myśleć, czuć i działać. Dzięki temu dalsze postępy są szybsze."O to, to; Chcę podnieść poziom energii osobistej, ale wciąż nie wiem jak. "Możemy też pooglądać sobie miejsca, w które nas to zaprowadzi i może nawet zaklepać sobie jakieś dobre miejsce "na kartonie na dworcu" Mam takie obserwacje "miejsc przeznaczonych", ale nachodzi mnie wtedy jedynie przelotna myśl o rozwiązaniu ostatecznym. Co mam zrobić z zadaniem, jakie dostałem w pierwszej rozmowie: siedem celów i wariacje na temat co się zmieni a co nie? Nadal nic mi się nie chcę, próby znalezienia wymówki dlaczego nie jechać na kawę są coraz silniejsze.
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #4 : Września 24, 2011, 20:49:41 » |
|
Komentarz do wpisu Victora z 2011.09.24 Sobota
Energia = 50% Efektywność = 60% Jakość wpisu = 80%
Moje wartości = tu wpisujesz 7 wartości, które na daną chwilę są dla ciebie najważniejsze/są ci najbardziej potrzebne Formuła celu = tu wpisujesz to co chcesz osiągnąć = cel (życiowy, zawodowy ...). Wybierając cel podejmujemy decyzję odnośnie kształtu naszego życia. 5. "Największa strata + poprawki = wciąż mam wrażenie, że czas mi ucieka" -> tutaj wpisujesz jak ma być w obszarze, który opisałeś jako stratę 6. "Kompetencje = no właśnie tego nie wiem; w ogóle nie wiem czy ja cokolwiek umiem". Umiesz pisać. Kiedy wchodzimy w ogólniki, to trudno jest na ich podstawie działać. To działa jak demobilizująca mgła. Zadanie, które dostałeś polega na tym byś: a. odpowiadał sobie na pytanie: Co jest dla mnie najważniejsze i znalazł 7 odpowiedzi. To są WARTOŚCI. Możesz to sobie poczytać we wpisach innych osób. b. Następnie wyobraź sobie jak to będzie kiedy twoje życie będzie pełne takiej wartości: co się zmieni a co zostanie takie same.
Ponieważ masz niską formę, to trudno żeby ci się chciało. Twój organizm wycofuje się z aktywności (ponieważ nie dostarczasz mu energii).
"Nadal nic mi się nie chcę, próby znalezienia wymówki dlaczego nie jechać na kawę są coraz silniejsze." Nadal nic mi się nie chce = jest formą bierną. Zakłada, że ma ci się chcieć a nie że to TY MASZ CHCIEĆ. To duża różnica. Dzięki temu kryzysowi masz szansę żeby nauczyć się, że warto żebyś chciał nawet kiedy ci się nie chce. Kiedy załodze firmy się nie chce pracować to jeszcze wola ki kompetencje dyrektora mogą zmieniać sytuację.
Pozdrawiam Kazik p.s. 1. dobre wpisy a zwłaszcza dobry poziom szczerości a to jest jeden z filarów postępu. Za szczerością i regularnością idzie zrozumienie. Zaś prawdziwe zrozumienie otwiera drogę do zmiany. 2. Na początku wpisu umieszczaj proszę nagłówek w formie, którą dopisałem do twojego ostatniego wpisu.
|
|
|
|
"Największym błędem człowieka jest to, że godzi się na zbyt mało" - Tomasz Merton "Większość ludzi pracuje zbyt ciężko na zbyt małe rezultaty - czas to zmienić" - Kazimierz F. Nalepa
|
|
|
Victor
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #5 : Września 25, 2011, 22:01:05 » |
|
Victor 2011.09.25 Niedziela 1. Energia/forma (średni poziom energii dnia) = jak na razie wciąż ok.30% Moje wartości = spokój, dobry kontakt z dziećmi, przydatność mimo wszechotaczającej postmodernistycznej zupy niemożności, zachowanie norm mimo wszechogarniającego lewactwa, duma, stabilność finansowa,świadomość własnej odrębności 2. Formuła Celu = chcę robić rzeczy "wielkie", być przydatnym najbliższym, po prostu: aby mnie było dobrze i innym ze mną. 2a. Atrakcyjność celu = powyżej zdefiniowany cel wydaje mi się niezwykle atrakcyjny. 3. Wykorzystanie dnia = nie najgorzej a wręcz dobrze: msza św., kawa u szanowanych przeze mnie znajomych, wycieczka motocyklowa i obiad w Czechach, gdzie drogi gminne są w lepszym stanie niż nasze tzw. autostrady, co napełniło mnie optymizmem i utwierdziło w przekonaniu, że wytępienie lewactwa i postawienie na ludzi uczciwych daje efekty błyskawiczne; 4. Najlepsze działania = niewymuszona lekkość mijającego dnia - do niczego się nie zmuszałem 5. Największa strata + poprawki = straty chyba nie było; poprawki - nie wiem. 6. Kompetencje = wiem, że jestem rodzajem matchmaker'a; jak chcę to działam na otoczenie i powierzonych mi ludzi motywująco i jednocześnie kojąco - wzbudzam zaufanie; nie nadaję się do ślęczącego administrowania; jestem od zapalania świeczek. 8. Co zrobię = nie wiem 9. Uwagi = chciałbym znaleźć coś, co mnie pochłonie; to może być praca (ale nie musi) - kiedyś miałem taką, która trzymała mnie w euforii przez 10 lat; chcę chodzić spać śmiertelnie zmęczony, a nie śmiertelnie znużony.
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #6 : Września 25, 2011, 23:04:46 » |
|
Komentarz do wpisu Victora z 2011.09.25 Niedziela
Energia = 50% Efektywność = 60% Jakość wpisu = 90%
Robisz coraz lepsze wpisy. Gratulacje. Regularna praktyka uczciwych wpisów prowadzi do zrozumienia. A prawdziwe zrozumienie otwiera drogę do zmiany. Codzienny wpis to także informacja dla całego twojego organizmu, że ci zależy na lepszym życiu i że znajdziesz do niego odpowiednią firmułę.
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
Victor
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #7 : Września 26, 2011, 21:30:19 » |
|
Victor 2011.09.26 Poniedziałek 1. Energia/forma (średni poziom energii dnia) = jak na razie wciąż ok.30% Moje wartości = spokój, dobry kontakt z dziećmi, przydatność, zachowanie norm, duma, stabilność finansowa,świadomość własnej odrębności 2. Formuła Celu = chcę robić rzeczy "wielkie", być przydatnym najbliższym, po prostu: aby mnie było dobrze i innym ze mną. 2a. Atrakcyjność celu = cel nadal wydaje mi się niezwykle atrakcyjny. 3. Wykorzystanie dnia = raczej słabo; pracowałem choć wciąż bez efektów; popracowałem nad swoją kondycją fizyczną; 4. Najlepsze działania = jedno ze spotkań; 5. Największa strata + poprawki = czas wciąż mi przecieka; 6. Kompetencje = bez zmian; 8. Co zrobię = jutro 3 z kilku zaległych opracowań; 9. Uwagi = ćwiczenia trochę pomogły;
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #8 : Września 26, 2011, 22:23:23 » |
|
Komentarz do wpisu Victora z 2011.09.26 Poniedziałek
Energia = 50% Efektywność = 65% Jakość wpisu = 85%
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
Victor
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #9 : Września 27, 2011, 20:00:28 » |
|
1. Energia/forma (średni poziom energii dnia) = jak na razie wciąż ok.30% Moje wartości = spokój, dobry kontakt z dziećmi, przydatność, zachowanie norm, duma, stabilność finansowa,świadomość własnej odrębności 2. Formuła Celu = chcę robić rzeczy "wielkie", być przydatnym najbliższym, po prostu: aby mnie było dobrze i innym ze mną. 2a. Atrakcyjność celu = cel nadal wydaje mi się niezwykle atrakcyjny. 3. Wykorzystanie dnia = zdecydowanie lepiej; zrobiłem parę zaległych działań; trochę biznesowo poszło do przodu; 4. Najlepsze działania = chwytanie 40 radości. 5. Największa strata + poprawki = czas wciąż mi przecieka, choć chyba trochę mniej; 6. Kompetencje = bez zmian; 8. Co zrobię = będę kontynuował "odgruzowywanie" zaległości; zamierzam kupić sobie drobiazg potrzebny w domu; 9. Uwagi = zrobiłem nawet więcej niż założone 3 zaległe opracowania; udawało mi się pamietać o 40 radościach;
|
|
|
|
|
|
|
Victor
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #10 : Września 28, 2011, 22:34:03 » |
|
Victor 2011.09.28 Środa 1. Energia/forma (średni poziom energii dnia) = jak na razie wciąż ok.30% Moje wartości = spokój, dobry kontakt z dziećmi, przydatność, zachowanie norm, duma, stabilność finansowa,świadomość własnej odrębności 2. Formuła Celu = chcę robić rzeczy "wielkie", być przydatnym najbliższym, po prostu: aby mnie było dobrze i innym ze mną. 2a. Atrakcyjność celu = cel nadal wydaje mi się niezwykle atrakcyjny. 3. Wykorzystanie dnia = nie najgorzej; odwiedziłem średniej wielkości wyjątkowo brudne miasto gubernialne zwane przez pomyłkę stolicą; kilka odbytych spotkań biznesowych sprawiło mi przyjemność; w efekcie lektury udało mi się wyciszać "myśliciela". 4. Najlepsze działania = wyciszanie "myśliciela"; 5. Największa strata + poprawki = wciąż jestem finansowo nieasertywny; 6. Kompetencje = bez zmian; 8. Co zrobię = jutro kontynuuję odbrabianie zaległości - myśl o tym nawet mnie chyba lekko cieszy; 9. Uwagi = o radościach 40 pamiętam a miałem ich dzisiaj zdecydowanie więcej;
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #11 : Września 28, 2011, 23:16:16 » |
|
Komentarz do wpisu Victora z 2011.09.27 Wtorek
Energia = 60% Efektywność = 65% Jakość wpisu = 70%
Komentarz do wpisu Victora z 2011.09.28 Środa
Energia = 75% Efektywność = 80% Jakość wpisu = 75%
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
Victor
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #12 : Września 29, 2011, 22:03:03 » |
|
Victor 2011.09.29 Czwartek 1. Energia/forma (średni poziom energii dnia) = chyba już trochę lepiej - 40%? Moje wartości = spokój, dobry kontakt z dziećmi, przydatność, zachowanie norm, duma, stabilność finansowa,świadomość własnej odrębności 2. Formuła Celu = chcę robić rzeczy "wielkie", być przydatnym najbliższym, po prostu: aby mnie było dobrze i innym ze mną. 2a. Atrakcyjność celu = cel nadal wydaje mi się niezwykle atrakcyjny. 3. Wykorzystanie dnia = chyba nie najgorzej; parę spotkań biznesowych; kilka telefonów nie popychających wprawdzie spraw, ale pogodnych; nadal wyciszam "myśliciela"; przyjechała córka; 4. Najlepsze działania = uspokojenie absurdalnego rozwoju pewnego procesu biznesowego; wyciszanie "myśliciela"; 5. Największa strata + poprawki = oczywiście wciąż jestem finansowo nieasertywny; 6. Kompetencje = bez zmian; 8. Co zrobię = parę spotkań; jedno bez sensu, ale jakoś dziwnie widzę je radośnie i z uśmiechem; 9. Uwagi = o radościach 40 pamiętam, choć ani jakościowo ani ilościowo nic się nie zmienia;
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #13 : Września 29, 2011, 23:01:55 » |
|
Komentarz do wpisu Victora z 2011.09.29 Czwartek
Energia = 70% Efektywność = 75% Jakość wpisu = 75%
Jak ci idzie trening: a. rano - plan atrakcyjności dbania (40 elementów) b. w trakcie dnia - minimum 40 chwil z podniesieniem energii do góry c. podsumowanie dnia - wszystkie fajne chwile dnia
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
Victor
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #14 : Września 30, 2011, 22:16:14 » |
|
Victor 2011.09.30 Piątek 1. Energia/forma (średni poziom energii dnia) = chyba już trochę lepiej - 40%? Moje wartości = spokój, dobry kontakt z dziećmi, przydatność, zachowanie norm, duma, stabilność finansowa,świadomość własnej odrębności 2. Formuła Celu = chcę robić rzeczy "wielkie", być przydatnym najbliższym, po prostu: aby mnie było dobrze i innym ze mną. 2a. Atrakcyjność celu = cel nadal wydaje mi się niezwykle atrakcyjny. 3. Wykorzystanie dnia = chyba nie najgorzej; parę spotkań; trochę czasu spędzonego z córką; 4. Najlepsze działania = niewymuszone rozmowy z córką; 5. Największa strata + poprawki = napady melancholii; intensywniej będę melancholię wypychał "energetycznymi chwilami"; 6. Kompetencje = bez zmian; 8. Co zrobię = luźno spędzę czas z córką, a później z przyjaciółmi; 9. Uwagi = spotkanie, które wczoraj uważałem za bez sensu, dzisiaj okazało się lekko rokujące, choć jestem pewien, że jest to próba wykorzystania mojej naiwności; trening robię, choć efektów ogromnych nie widzę;
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #15 : Października 01, 2011, 00:16:06 » |
|
Komentarz do wpisu Victora z 2011.09.30 Piątek
Energia = 75% Efektywność = 85% Jakość wpisu = 90%
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
Victor
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #16 : Października 01, 2011, 22:36:43 » |
|
Victor 2011.10.01 Sobota 1. Energia/forma (średni poziom energii dnia) = chyba już trochę lepiej - zaczyna mi się chcieć. Moje wartości = spokój, dobry kontakt z dziećmi, przydatność, zachowanie norm, duma, stabilność finansowa,świadomość własnej odrębności 2. Formuła Celu = chcę robić rzeczy "wielkie", być przydatnym najbliższym, po prostu: aby mnie było dobrze i innym ze mną. 2a. Atrakcyjność celu = cel nadal wydaje mi się niezwykle atrakcyjny. 3. Wykorzystanie dnia = nieźle - trochę czasu spędzonego z córką, trochę spotkań prywatnych i biznesowych; 4. Najlepsze działania = czas spędzony z córką; 5. Największa strata + poprawki = film, na który poszliśmy podobał się tylko mnie - córce niestety nie; na przyszłość trzeba staranniej dobrać repertuar; 6. Kompetencje = bez zmian; 8. Co zrobię = spędzę trochę przedpołudnia z córką; jeśli minie mi przeziębienie, to zrobię wycieczkę motocyklową, jeśli nie - poleniuchuję w domu; 9. Uwagi = przypadkowe spotkanie z osobą nr 1 na liście nielubianych bez emocji zarówno negatywnych jak i pozytywnych; sukces biznesowy nie odkładający się wprawdzie obecnie na stan finansów, ale mający znaczenie duże (jeśli nie bardzo duże) co do dalszych działań - konstatacja, że przed trzema laty bardzo wyczekiwany (pożądany?) nie przyszedł, co z dzisiejszej perspektywy miało zbawienne skutki i dało projekcję o dużo lepszej perspektywie na dzisiaj;
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #17 : Października 01, 2011, 23:39:58 » |
|
Komentarz do wpisu Victora z 2011.10.01 Sobota
Energia = 90% Efektywność = 95% Jakość wpisu = 100%
No i energia idzie ci w górę. Jest bardzo ważne abyś regularnie dbał o intensywny trening energii. To jest dalej priorytet.
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
Victor
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #18 : Października 02, 2011, 21:18:24 » |
|
Victor 2011.10.02 Niedziela 1. Energia/forma (średni poziom energii dnia) = już trochę lepiej - zaczyna mi się chcieć. Moje wartości = spokój, dobry kontakt z dziećmi, przydatność, zachowanie norm, duma, stabilność finansowa,świadomość własnej odrębności 2. Formuła Celu = chcę robić rzeczy "wielkie", być przydatnym najbliższym, po prostu: aby mnie było dobrze i innym ze mną. 2a. Atrakcyjność celu = cel nadal wydaje mi się niezwykle atrakcyjny. 3. Wykorzystanie dnia = ujdzie - trochę czasu spędzonego z córką, kurowanie się z przeziębienia; 4. Najlepsze działania = czas spędzony z córką; 5. Największa strata + poprawki = przeleniuchowałem cały dzień, ale w kontekście przeziębienia, to chyba jednak nie jest strata; 6. Kompetencje = bez zmian; 8. Co zrobię = jutro podróż i dzień intensywnej pracy; 9. Uwagi = niepokoi mnie moje przeziębienie, ale poza tym to nawet lekko pozytywne spojrzenie na spotkaną wczoraj osobę nr 1 z listy nielubianych; staram się dziękować;
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #19 : Października 02, 2011, 22:09:41 » |
|
Komentarz do wpisu Victora z 2011.10.02 Niedziela
Energia = 90% Efektywność = 95% Jakość wpisu = 90%
"Formuła Celu = chcę robić rzeczy "wielkie", być przydatnym najbliższym, po prostu: aby mnie było dobrze i innym ze mną." Ta formuła celu jest o "chceniu" czyli o motywacji. Co ty na to?
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
Victor
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #20 : Października 03, 2011, 21:54:18 » |
|
2011.10.03 Poniedziałek 1. Energia/forma (średni poziom energii dnia) = zdecydowanie lepiej; zaczynam motywować innych; Moje wartości = spokój, dobry kontakt z dziećmi, przydatność, zachowanie norm, duma, stabilność finansowa,świadomość własnej odrębności 2. Formuła Celu = chcę robić rzeczy "wielkie", być przydatnym najbliższym, po prostu: aby mnie było dobrze i innym ze mną; nie rozumiem uwagi Kazika - muszę to przegadać; 2a. Atrakcyjność celu = cel nadal wydaje mi się niezwykle atrakcyjny. 3. Wykorzystanie dnia = intensywne - najpierw podróż z wieloma rozmowami telefonicznymi w trakcie, później intensywny dzień pracy zakończony przed chwilą; mimo tego nie czuję się zmęczony, a wręcz lekko podekscytowany; 4. Najlepsze działania = uzgodniłem kolejne kroki w kilku projektach znajdując sposób postawienia tych kroków; trochę PR-u wokół tych działań. 5. Największa strata + poprawki = może zbyt mało PR-u wokół moich własnych działań? Mam tendencję do robienia rzeczy w tle, niezauważalnie, co do pewnego momentu mnie cieszy, a później zaczyna "wkurzać". Muszę nauczyć się lepiej wyważać poziom "samochwalenia" w otoczeniu; 6. Kompetencje = zauważam, że są rzeczy, których inni nie potrafią tak zsyntetyzować jak ja; muszę znowu uważać, żeby nie stworzyć wokół siebie przepaści - jak sobie teraz przypominam często miewałem już takie sytuacje, co powodowało, że pracowało mi się coraz gorzej i w końcu się zniechęcałem (nad tym zniechęcaniem się - nad słomianym ogniem - muszę popracować); 8. Co zrobię = jutro znowu podróż i dzień intensywnej pracy; mam nadzieję doprecyzować ostatecznie dwa projekty; liczę, że wreszcie przejdzie mi przeziębienie; wieczorem sympatyczne spotkanie merytoryczno-przyjacielskie; 9. Uwagi = o radościach pamiętam - było ich bez wątpienia ponad 40 - ale odechciało mi się je zliczać w ciągu dnia; postrzeganie rzeczywistości społecznej zaczyna mi się jednoznacznie umacniać.
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #21 : Października 03, 2011, 23:17:20 » |
|
Komentarz do wpisu Victora z 2011.10.03 Poniedziałek
Energia = 85% Efektywność = 90% Jakość wpisu = 90%
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
Victor
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #22 : Października 04, 2011, 22:05:02 » |
|
2011.10.04 Wtorek 1. Energia/forma (średni poziom energii dnia) = lepiej; dalej motywuję innych; Moje wartości = spokój, dobry kontakt z dziećmi, przydatność, zachowanie norm, duma, stabilność finansowa,świadomość własnej odrębności 2. Formuła Celu = będę robić rzeczy "wielkie", będę przydatny najbliższym, po prostu: mnie będzie dobrze i innym ze mną; 2a. Atrakcyjność celu = cel nadal wydaje mi się niezwykle atrakcyjny. 3. Wykorzystanie dnia = intensywne - podróż, kilka posiedzeń, spotkanie z przyjaciółmi; 4. Najlepsze działania = spotkanie z przyjaciółmi i jedno ze spotkań; 5. Największa strata + poprawki = brak umiejętności bilokacji ;-) ; muszę staranniej planować przedsięwzięcia; 6. Kompetencje = zauważam, że są rzeczy, które robię lepiej i szybciej od innych; 8. Co zrobię = jutro kolejna podróż, a wcześniej kilka intensywnych rozmów porządkujących stan projektów w wymiarze czysto technicznym ; 9. Uwagi = wychodzę z przeziębienia, czekam co się nowego zdarzy - ostatnio na nic nie czekałem;
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #23 : Października 04, 2011, 22:12:40 » |
|
Komentarz do wpisu Victora z 2011.10.04 Wtorek
Energia = 85% Efektywność = 90% Jakość wpisu = 95%
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
Victor
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #24 : Października 05, 2011, 21:42:54 » |
|
2011.10.05 Środa 1. Energia/forma (średni poziom energii dnia) = lepiej; dalej motywuję innych; Moje wartości = spokój, dobry kontakt z dziećmi, przydatność, zachowanie norm, duma, stabilność finansowa,świadomość własnej odrębności 2. Formuła Celu = będę robić rzeczy "wielkie", będę przydatny najbliższym, po prostu: mnie będzie dobrze i innym ze mną; 2a. Atrakcyjność celu = cel nadal wydaje mi się niezwykle atrakcyjny. 3. Wykorzystanie dnia = intensywne - podróż powrotna - wreszcie w domu, kilka ważnych i dobrych rozmów; 4. Najlepsze działania = we właściwym momencie opanowałem dzisiejszą skłonność do coraz szybszej jazdy; 5. Największa strata + poprawki = niepotrzebnie część podróży odbyłem ze zbyt dużą prędkością; 6. Kompetencje = zauważam, że są rzeczy, które robię lepiej i szybciej od innych; 8. Co zrobię = jutro chwila oddechu i zakupy do pustej lodówki, od południa kolejne spotkania biznesowe; 9. Uwagi = dość mam kooperantów "powieściopisarzy";
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #25 : Października 05, 2011, 23:10:32 » |
|
Komentarz do wpisu Victora z 2011.10.05 Środa
Energia = 90% Efektywność = 90% Jakość wpisu = 90%
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
Victor
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #26 : Października 06, 2011, 21:33:35 » |
|
2011.10.06 Czwartek 1. Energia/forma (średni poziom energii dnia) = lepiej; dalej motywuję innych; Moje wartości = spokój, dobry kontakt z dziećmi, przydatność, zachowanie norm, duma, stabilność finansowa,świadomość własnej odrębności 2. Formuła Celu = będę robić rzeczy "wielkie", będę przydatny najbliższym, po prostu: mnie będzie dobrze i innym ze mną; 2a. Atrakcyjność celu = cel nadal wydaje mi się niezwykle atrakcyjny. 3. Wykorzystanie dnia = leniwe; zakupy zrobiłem, jakieś rozmowy, spotkania - w sumie dość miałkie to; 4. Najlepsze działania = nic szczególnego, choć zadowolony byłem, że wreszcie zrobiłem planowane od dłuższego czasu większe zakupy bieżące; 5. Największa strata + poprawki = trochę za bardzo leniwie minął mi dzień; 6. Kompetencje = zauważam, że są rzeczy, które robię lepiej i szybciej od innych; 8. Co zrobię = kolejne spotkania biznesowe; 9. Uwagi = dzień raczej bezbarwny;
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #27 : Października 06, 2011, 23:12:42 » |
|
Komentarz do wpisu Victora z 2011.10.06 Czwartek
Energia = 90% Efektywność = 85% Jakość wpisu = 90%
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
Victor
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #28 : Października 07, 2011, 21:01:12 » |
|
2011.10.07 Piątek 1. Energia/forma (średni poziom energii dnia) = lepiej; dalej motywuję innych; Moje wartości = spokój, dobry kontakt z dziećmi, przydatność, zachowanie norm, duma, stabilność finansowa,świadomość własnej odrębności 2. Formuła Celu = będę robić rzeczy "wielkie", będę przydatny najbliższym, po prostu: mnie będzie dobrze i innym ze mną; 2a. Atrakcyjność celu = cel nadal wydaje mi się niezwykle atrakcyjny. 3. Wykorzystanie dnia = w miarę aktywne; 4. Najlepsze działania = dwa sympatyczne spotkania prywatne; 5. Największa strata + poprawki = nawracający żal, ale udawało mi się go neutralizować; 6. Kompetencje = zauważam, że są rzeczy, które robię lepiej i szybciej od innych; 8. Co zrobię = jutro spotkanie prywatne, drobne zakupy, wrócę do dość dawno zarzuconego zgłębiania hobby; 9. Uwagi = trzy obszary hobby zarzuciłem w różnych okresach w ciągu ostatnich kilku lat - ruszam jutro od nowa;
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #29 : Października 07, 2011, 21:46:00 » |
|
Komentarz do wpisu Victora z 2011.10.07 Piątek
Energia = 95% Efektywność = 100% Jakość wpisu = 100%
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
Victor
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #30 : Października 08, 2011, 21:00:53 » |
|
2011.10.08 Sobota 1. Energia/forma (średni poziom energii dnia) = zdecydowanie lepiej; Moje wartości = spokój, dobry kontakt z dziećmi, przydatność, zachowanie norm, duma, stabilność finansowa,świadomość własnej odrębności 2. Formuła Celu = będę robić rzeczy "wielkie", będę przydatny najbliższym, po prostu: mnie będzie dobrze i innym ze mną; 2a. Atrakcyjność celu = cel nadal wydaje mi się niezwykle atrakcyjny. 3. Wykorzystanie dnia = średnio aktywne, trochę odpocząłem, jakieś spotkanie prywatne dość sympatyczne; 4. Najlepsze działania = odpoczynek bez wyrzutów sumienia, że czas mi przecieka przez palce; 5. Największa strata + poprawki = niewykonałem wczorajszych założeń; 6. Kompetencje = zauważam, że są rzeczy, które robię lepiej i szybciej od innych; 8. Co zrobię = wrócę wreszcie do dość dawno zarzuconego zgłębiania hobby; 9. Uwagi = wspomnienia przepływają i na szczęście nie zatrzymują się dłużej, choć optymalne byłoby pewnie czerpanie z nich satysfakcji;
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #31 : Października 08, 2011, 21:23:08 » |
|
Komentarz do wpisu Victora z 2011.10.08 Sobota
Energia = 90% Efektywność = 90% Jakość wpisu = 85%
Jakość wpisu= 85%. Wpis jest podsumowaniem dnia zrobionym po to abyś wychwycił to wszystko, co potrzebujesz zrozumieć aby pójść dalej, szybciej i łatwiej.
Poniżej jeden z przykładów dobrego wpisu: "Nazwisko i Imię , 25 sierpień 2011, piątek.
Średni poziom energii = 85%.
Moje główne wartości: 1. Bogactwo 2. Mądrość 3. Wiedza 4. Miłość 5. Niezależność 6. Skuteczność 7. Fajne życie.
Mój cel: zarabiam co najmniej 40 tysięcy miesięcznie, pracując po 9 godzin dziennie przez 5 dni danym w tygodniu.
Komentarz:
Trening poranny wykonany zgodnie z planem. Już nie muszę o nim pamiętać, czy szukać czasu. To nie jest jeszcze nawyk, ale stały i przyjemny początek dnia. W ciągu dnia kilkakrotnie odświeżałem zasoby energii. Dziś miałem ważną rozmowę z kluczowym klientem. Rozmawiałem z wymagającą osobą na wymagający temat. Zapowiadało się ciężko bowiem wydawało się, że w sprawie nie ma rozwiązania dobrego, a nawet wyboru mniejszego zła. Postanowiłem zwiększyć formę wyjeżdżając do klienta, a także tuż przed wejściem do gabinetu. Pamiętałem też, aby utrzymać formę podczas spotkania. Odniosło to efekt. Atmosfera rozmów była poważna, ale nie ciężka. Mocna i dynamiczna.Cały czas pamiętałem aby zbierać i emanować energią. Nie miałem problemów z niezależnością. Jestem bardzo zadowolony ze spotkania, byłem skuteczny. Poszukując fajnych rzeczy odnajduje je często w ludziach, z którymi rozmawiam. Jeżeli o tym pamiętam, to "efektem ubocznym" jest to, że momentami jakbym był bardziej uważny i lepiej rozpoznawał ich stan, nastrój...emocje. Jeszcze nie wiem, jak to określić.
Po powrocie ze spotkania, dałem sobie chwilę wytchnienia i oddechu. Kolejne trzy duże zadania również rozpoczynałem od energetycznej mobilizacji. Plan dnia wykonany przed czasem i bez uczucia wyczerpania. Zmęczenie tak, ale nie brak sił." [/color]
A poniżej jeszcze inny dobry wpis: "Nazwisko i Imię 8.10.2011 sobota 1. ENERGIA (średni poziom energii dnia)= = 130 2. MOJE WARTOŚCI=MIŁOŚĆ, GODNOŚĆ, POCZUCIE WŁASNEJ WARTOŚCI, MOC, JASNOŚĆ MYŚLI, ŚWIĘTOŚĆ ŚWIATA, SZACUNEK I RADOŚĆ 3. CEL=zmieniam oprogramowanie - siebie i mojego życia - na lepsze 2A. ATRAKCYJNOŚĆ CELU= 200 3. WYKORZYSTANIE DNIA= 120 4. NAJLEPSZE DZIAŁANIA 4A. MYŚLI=przy pojawiających się w umyśle sprawach trudnych zaraz pojawia się myśl o znalezieniu odpowiedniej metody do przepracowania takiej sprawy. Wczorajszy dzień z ćwiczeniami miłości wyposażył mnie w kolejną metodę ćwiczeń, bardzo silną i z dotychczas mi znanych najbardziej niezawodną 4B. EMOCJE = cykl ćwiczeń miłości do siebie - deficyt się trochę zmniejsza, ale ponawiane ćwiczenia za każdym razem przynoszą coś nowego. Miłość do młodych rodziców -ułatwiła niełatwe dla mnie i dla nich spotkanie. Agnieszka - skarb, ćwiczenia niepotrzebne 4C. DZIAŁANIA=bardzo dużo świadomie podejmowanych różnorodnych ćwiczeń, "planowanych" i w reakcji na myśli 5. NAJWIĘKSZA STRATA +POPRAWKA 5A. MYŚLI= kilka negatywnych po wczorajszym spotkaniu wspólników + poprawka - przepaliłam 5B. EMOCJE= 5C. DZIAŁANIA= 6. KOMPETENCJE= zrobiłam miejsce dla czerwonej lampki 7. ZYSK= nad ranem medytacja, która wprowadziła mnie w głęboki, spokojny sen 8. CO ZROBIĘ= przepracuję swoje niepokoje (praca) w duchu Wartości i wzmacniania siebie, tak, aby mnie to nie wciągało i nie miało nade mną władzy, nie pojawiało się jako zagrożenie, ale jako zmiana - w końcu wszystko stale się zmienia. Czuję, że jakieś zmiany są mi potrzebne. 9. UWAGI= dziś największy wpływ miały na mnie Twoje niedawne słowa, że dopuściłam do obniżenia formy. Dziś natychmiast zapalała się czerwona lampka i rozpoczynałam ćwiczenia tak długo, aż znalazłam te, które były kluczem do sytuacji. Dlatego było ich dużo różnych. Najważniejsze - natychmiast reagować! "
Tak w życiu tak jak w biznesie raport powinien ujmować wszystkie istotne zjawiska opisane w możliwie jasny sposób. Regularna, jasna i precyzyjna refleksja nad swoim życiem bardzo skraca drogę do celu. Klaruje także cele. Wpisuj także co i jak ćwiczysz. Dzięki temu będę mógł szybciej wychwytywać co można usprawnić.
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
Victor
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #32 : Października 09, 2011, 22:05:41 » |
|
2011.10.09 Niedziela 1. Energia/forma (średni poziom energii dnia) = zdecydowanie lepiej; Moje wartości = spokój, dobry kontakt z dziećmi, przydatność, zachowanie norm, duma, stabilność finansowa,świadomość własnej odrębności 2. Formuła Celu = będę robić rzeczy "wielkie", będę przydatny najbliższym, po prostu: mnie będzie dobrze i innym ze mną; 2a. Atrakcyjność celu = cel nadal wydaje mi się niezwykle atrakcyjny. 3. Wykorzystanie dnia = odpoczywałem - z racji lekkiego przeziębienia mało aktywnie, ale czuję się dużo lepiej; 4. Najlepsze działania = odpoczynek bez wyrzutów sumienia, że czas mi przecieka przez palce; 5. Największa strata + poprawki = wciąż nie wykonałem przedwczorajszych założeń; 6. Kompetencje = zauważam, że są rzeczy, które robię lepiej i szybciej od innych; 8. Co zrobię = jutro intensywny dzień pracy, podróż; 9. Uwagi = ćwiczenia 40 radości wychodzą mi praktycznie same w ciągu dnia; udało mi się utrzymać dobre samopoczucie mimo dość przykrego wydarzenia;
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #33 : Października 09, 2011, 23:49:04 » |
|
Komentarz do wpisu Victora z 2011.10.09 Niedziela Energia = 95% Efektywność = 95% Jakość wpisu = 95% Fajnie idzie  ) Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
Victor
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #34 : Października 10, 2011, 22:02:03 » |
|
Victor 2011.10.10 Poniedziałek 1. Energia/forma (średni poziom energii dnia) = zdecydowanie lepiej mimo, że przeziębieniowo jestem wciąż lekko "tąpnięty"; Moje wartości = spokój, dobry kontakt z dziećmi, przydatność, zachowanie norm, duma, stabilność finansowa,świadomość własnej odrębności 2. Formuła Celu = będę robić rzeczy "wielkie", będę przydatny najbliższym, po prostu: mnie będzie dobrze i innym ze mną; 2a. Atrakcyjność celu = cel nadal wydaje mi się niezwykle atrakcyjny. 3. Wykorzystanie dnia = dzień intensywny i dość sympatyczny mimo, że tej sympatyczności świadomie przynajmniej nie oczekiwałem; 4. Najlepsze działania = rozmowy, które wprawdzie nie były zbyt ważkie, ale sprawiły mi przyjemność i co najważniejsze nie czułem się znudzony; 5. Największa strata + poprawki = założenia z piątku o powrocie do hobby wciąż wiszą; 6. Kompetencje = muszę bardzo uważać, bo znowu (po nieskończenie długim w moim odbiorze okresie) widzę rozwiązania dużo szybciej niż moi rozmówcy - wiem zarówno z teorii jak i z wcześniejszych bolesnych doświadczeń, że nie mogę o nich myśleć, bo jeśli ich szybko sam nie wypowiem, to mówią je inni przedstawiając jako swoje własne rozwiązania; 8. Co zrobię = jutro bardzo intensywny dzień z istotnymi negocjacjami, co do których bardzo bym chciał, żeby się powiodły - ich pozytywny wynik ma aspekt zarówno finansowy w średniej perspektywie, ale w dłuższej umocni moją pozycję zawodową; będę podnosił energię; 9. Uwagi = ćwiczenia 40 radości ok.; dziwię się sam sobie, że myślę z dużą przyjemnością o powrocie do hobby;
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #35 : Października 10, 2011, 23:19:56 » |
|
Komentarz do wpisu Victora z 2011.10.10 Poniedziałek
Energia = 100% Efektywność = 100% Jakość wpisu = 100%
"będę robić rzeczy "wielkie", będę przydatny najbliższym, po prostu: mnie będzie dobrze i innym ze mną;" Forma przyszła w formułowaniu celów działa gorzej niż forma teraźniejsza
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
Victor
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #36 : Października 11, 2011, 22:37:40 » |
|
Victor 2011.10.11 Wtorek 1. Energia/forma (średni poziom energii dnia) = 95%; Moje wartości = spokój, dobry kontakt z dziećmi, przydatność, zachowanie norm, duma, stabilność finansowa,świadomość własnej odrębności 2. Formuła Celu = robię rzeczy "wielkie", jestem przydatny najbliższym, po prostu: mnie jest dobrze i innym ze mną; 2a. Atrakcyjność celu = cel nadal wydaje mi się niezwykle atrakcyjny. 3. Wykorzystanie dnia = 95% 4. Najlepsze działania = negocjacje udały się rewelacyjnie; 5. Największa strata + poprawki = założenia z piątku o powrocie do hobby wciąż wiszą; 6. Kompetencje = wracam do formy w obszarze PR; 8. Co zrobię = dzień lekki, sympatyczne spotkania; będę podnosił energię; 9. Uwagi = ćwiczenia 40 radości ok.; rzeczy udawały mi się dzisiaj faktycznie niejako same z siebie;
|
|
|
|
|
|
|
Victor
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #37 : Października 12, 2011, 21:46:04 » |
|
Victor 2011.10.12 Środa 1. Energia/forma (średni poziom energii dnia) = 95%; Moje wartości = spokój, dobry kontakt z dziećmi, przydatność, zachowanie norm, duma, stabilność finansowa,świadomość własnej odrębności 2. Formuła Celu = robię rzeczy "wielkie", jestem przydatny najbliższym, po prostu: mnie jest dobrze i innym ze mną; 2a. Atrakcyjność celu = cel nadal wydaje mi się niezwykle atrakcyjny. 3. Wykorzystanie dnia = 90% 4. Najlepsze działania = spokojne wykonywanie kolejnych zadań; 5. Największa strata + poprawki = założenia z piątku o powrocie do hobby wciąż wiszą; 6. Kompetencje = wracam do formy w obszarze PR i skuteczności mam nadzieję też; 8. Co zrobię = kilka ciekawych i sympatycznych spotkań; 9. Uwagi = ćwiczenia 40 radości ok.; niespodziewanie zostałem dzisiaj doceniony - to miłe;
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #38 : Października 12, 2011, 21:55:57 » |
|
Komentarz do wpisu Victora z 2011.10.11 Wtorek
Energia = 95% Efektywność = 95% Jakość wpisu = 100%
Komentarz do wpisu Victora z 2011.10.12 Środa
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
Victor
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #39 : Października 13, 2011, 21:27:54 » |
|
Victor 2011.10.13 Czwartek 1. Energia/forma (średni poziom energii dnia) = 95%; Moje wartości = spokój, dobry kontakt z dziećmi, przydatność, zachowanie norm, duma, stabilność finansowa,świadomość własnej odrębności 2. Formuła Celu = robię rzeczy "wielkie", jestem przydatny najbliższym, po prostu: mnie jest dobrze i innym ze mną; 2a. Atrakcyjność celu = cel nadal wydaje mi się niezwykle atrakcyjny. 3. Wykorzystanie dnia = 90% 4. Najlepsze działania = spokojne wykonywanie kolejnych zadań; 5. Największa strata + poprawki = założenia z piątku o powrocie do hobby wciąż wiszą; 6. Kompetencje = wracam do formy - kilka niesympatyczne wydrzenia nie wytrąciły mnie dzisiaj z równowagi; 8. Co zrobię = kilka ciekawych i mam nadzieję sympatycznych spotkań; ruszę kilka zaległych spraw; 9. Uwagi = ćwiczenia 40 radości ok.; skutecznie obroniłem się przed złym nastrojem.
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #40 : Października 13, 2011, 22:24:21 » |
|
Komentarz do wpisu Victora z 2011.10.13 Ćzwartek
"ćwiczenia 40 radości ok.; skutecznie obroniłem się przed złym nastrojem." Super! O takie korekty właśnie chodzi.
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
Victor
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #41 : Października 14, 2011, 21:08:47 » |
|
Victor 2011.10.14 Piątek 1. Energia/forma (średni poziom energii dnia) = 95%; Moje wartości = spokój, dobry kontakt z dziećmi, przydatność, zachowanie norm, duma, stabilność finansowa,świadomość własnej odrębności 2. Formuła Celu = robię rzeczy "wielkie", jestem przydatny najbliższym, po prostu: mnie jest dobrze i innym ze mną; 2a. Atrakcyjność celu = cel nadal wydaje mi się niezwykle atrakcyjny. 3. Wykorzystanie dnia = 90% 4. Najlepsze działania = spokojne wykonywanie kolejnych zadań; 5. Największa strata + poprawki = założenia z zeszłego piątku o powrocie do hobby wciąż wiszą; 6. Kompetencje = dość skutecznie zgłębiłem problem, który mnie odrzucał; 8. Co zrobię = odwiedziny córki - spędzę czas na luzie; 9. Uwagi = ćwiczenia 40 radości ok.; jestem zniesmaczony od wczoraj zachowaniem przyjaciół, ale zwalczam negatywne uczucia dość skutecznie;
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #42 : Października 15, 2011, 17:36:50 » |
|
Komentarz do wpisu Victora z 2011.10.14 Piątek
Energia = 95% Efektywność = 90% Jakość wpisu = 100%.
Warto by było porozmawiać. Zadzwoń w wolnej chwili.
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
Victor
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #43 : Października 15, 2011, 22:17:29 » |
|
Victor 2011.10.15 Sobota 1. Energia/forma (średni poziom energii dnia) = 95%; Moje wartości = spokój, dobry kontakt z dziećmi, przydatność, zachowanie norm, duma, stabilność finansowa,świadomość własnej odrębności 2. Formuła Celu = robię rzeczy "wielkie", jestem przydatny najbliższym, po prostu: mnie jest dobrze i innym ze mną; 2a. Atrakcyjność celu = cel nadal wydaje mi się niezwykle atrakcyjny. 3. Wykorzystanie dnia = 90% 4. Najlepsze działania = jakieś drobne, ale cieszące w efekcie sprawy bieżące; popłudnie i wieczór spędzone z córką; 5. Największa strata + poprawki = założenia z zeszłego piątku o powrocie do hobby wciąż wiszą; 6. Kompetencje = znowu daję sobie radę z problemami drobnymi, ale ostatnio nierozwiązywanymi; 8. Co zrobię = dalszy ciąg odwiedzin córki - spędzę czas na luzie; 9. Uwagi = ćwiczenia 40 radości ok.;
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #44 : Października 15, 2011, 23:08:45 » |
|
Komentarz do wpisu Victora z 2011.10.15 Sobota
Energia = 95% Efektywność = 100% Jakość wpisu = 100%.
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
Victor
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #45 : Października 16, 2011, 21:31:01 » |
|
Victor 2011.10.16 Niedziela 1. Energia/forma (średni poziom energii dnia) = 95%; Moje wartości = spokój, dobry kontakt z dziećmi, przydatność, zachowanie norm, duma, stabilność finansowa,świadomość własnej odrębności 2. Formuła Celu = robię rzeczy "wielkie", jestem przydatny najbliższym, po prostu: mnie jest dobrze i innym ze mną; 2a. Atrakcyjność celu = cel nadal wydaje mi się niezwykle atrakcyjny. 3. Wykorzystanie dnia = 90% 4. Najlepsze działania = jakieś drobne, ale cieszące w efekcie sprawy bieżące; dzień spędzony z córką - niewymuszone rozmowy; 5. Największa strata + poprawki = założenia z zeszłego piątku o powrocie do hobby wciąż wiszą; 6. Kompetencje = znowu umiem argumentować i przekonywać; 8. Co zrobię = jutro kilka spraw bieżących; zacznę nadrabiać zaległości; 9. Uwagi = ćwiczenia 40 radości ok.;
|
|
|
|
|
|
|
Victor
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #46 : Października 17, 2011, 21:44:31 » |
|
Victor 2011.10.17 Poniedziałek 1. Energia/forma (średni poziom energii dnia) = 95%; Moje wartości = spokój, dobry kontakt z dziećmi, przydatność, zachowanie norm, duma, stabilność finansowa,świadomość własnej odrębności 2. Formuła Celu = robię rzeczy "wielkie", jestem przydatny najbliższym, po prostu: mnie jest dobrze i innym ze mną; 2a. Atrakcyjność celu = cel nadal wydaje mi się niezwykle atrakcyjny. 3. Wykorzystanie dnia = 90% 4. Najlepsze działania = wracam powoli do zaniedbanych hobby; 5. Największa strata + poprawki = z lenistwa nie zrobiłem wszystkiego, co na dzisiaj zaplanowałem; 6. Kompetencje = wraca mi dawna jasność widzenia; 8. Co zrobię = kilka spraw bieżących; sympatyczne spotkanie; kontynuacja nadrabiania zaległości; 9. Uwagi = ćwiczenia 40 radości ok.; zniechęcenie nie powracało dzisiaj;
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #47 : Października 17, 2011, 22:13:39 » |
|
Komentarz do wpisu Victora z 2011.10.16 Niedziela
Energia = 95% Efektywność = 95% Jakość wpisu = 95%.
Komentarz do wpisu Victora z 2011.10.17 Poniedziałek
Energia = 95% Efektywność = 95% Jakość wpisu = 95%.
Energia w górę!!! Potrzebujesz przekroczyć dotychczasowy poziom.
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
Victor
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #48 : Października 18, 2011, 21:20:32 » |
|
Victor 2011.10.18 Wtorek 1. Energia/forma (średni poziom energii dnia) = 95%; Moje wartości = spokój, dobry kontakt z dziećmi, przydatność, zachowanie norm, duma, stabilność finansowa,świadomość własnej odrębności 2. Formuła Celu = robię rzeczy "wielkie", jestem przydatny najbliższym, po prostu: mnie jest dobrze i innym ze mną; 2a. Atrakcyjność celu = cel nadal wydaje mi się niezwykle atrakcyjny. 3. Wykorzystanie dnia = 90% 4. Najlepsze działania = udało mi się odprężyć w ciągu dnia przerywając sprawy zawodowe; 5. Największa strata + poprawki = lenistwo i odkładanie na później trochę mnie dopada; 6. Kompetencje = zaczynam znowu dokonywać szybkich syntez danych; 8. Co zrobię = sprawy bieżące; prywatne spotkanie; kontynuacja nadrabiania zaległości; 9. Uwagi = ćwiczenia 40 radości ok.;
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #49 : Października 18, 2011, 23:05:12 » |
|
Komentarz do wpisu Victora z 2011.10.18 Wtorek
Energia = 90% Efektywność = 90% Jakość wpisu = 90%.
Nie wiem czy zauważyłeś, ale zatrzymałeś się na 95%. Warto opuścić ten poziom. Jest to nadal poziom kompromisu.
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
|