Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #300 : Marca 09, 2012, 09:30:14 » |
|
Komentarz do wpisu Wiktora 2012.03.08 czwartek.
Energia = 170 potrzebujesz 175 Wykorzystanie dnia = 115 Jakość wpisu = 110
"Uwagi: próbuję znaleźć odpowiedź na uciekanie sensu, ale na razie bez skutku;" To może trochę potrwać. Chodzi o wyćwiczenie uwagi, która będzie pilnowała zawartości "sensu" w tym co robisz. To jest bardzo istotna kwestia. Kiedy robisz coś co ma mniejszy sens lub nie ma go w ogóle to tracisz impet.
Kiedy rozmawiamy?
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
"Największym błędem człowieka jest to, że godzi się na zbyt mało" - Tomasz Merton "Większość ludzi pracuje zbyt ciężko na zbyt małe rezultaty - czas to zmienić" - Kazimierz F. Nalepa
|
|
|
Victor
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #301 : Marca 12, 2012, 08:27:32 » |
|
Victor 2012.03.11 Niedziela 1. Energia: 165 2. Moje wartości: euforia 70, siła 70, bezpieczenstwo 60, swoboda 80, uznanie 80, spokój 60, poczucie przewagi 70 3. Formuła celu: robię rzeczy wielkie, jestem przydatny najbliższym, mnie jest dobrze i innym ze mną 4. Wykorzystanie dnia: 110 5. Najlepsze: a. Myśli: dostałem kolejny piękny dzień do namysłu; b. Emocje: radość z prostych czynności; c. Działania: odpoczynek na luzie i wizyta towarzyska; Najgorsze: a. Myśli: tym razem chyba już rzeczywiście nie dam rady - ustępowało w trakcie prostych zajęć; b. Emocje: wrażenie wymaglowania i "wyplucia" - ustępowało samoczynnie; c. Działania: jak zwykle mnóstwo zaniechań; 6. Kompetencje: potrafię być empatyczny; 7. Co zrobię: jutro dzień zawodowo/towarzyski; 8. Uwagi: pracuję, choć z bólem i powoli, nad ustalonymi zadaniami;
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #302 : Marca 12, 2012, 22:57:30 » |
|
Komentarz do wpisu Wiktora 2012.03.11 niedziela.
Energia = 165 potrzebujesz 175 Wykorzystanie dnia = 110 Jakość wpisu = 110
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
"Największym błędem człowieka jest to, że godzi się na zbyt mało" - Tomasz Merton "Większość ludzi pracuje zbyt ciężko na zbyt małe rezultaty - czas to zmienić" - Kazimierz F. Nalepa
|
|
|
Victor
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #303 : Marca 13, 2012, 09:22:06 » |
|
Victor 2012.03.12 Poniedziałek 1. Energia: 165 2. Moje wartości: euforia 70, siła 70, bezpieczenstwo 60, swoboda 80, uznanie 80, spokój 60, poczucie przewagi 70 3. Formuła celu: robię rzeczy wielkie, jestem przydatny najbliższym, mnie jest dobrze i innym ze mną 4. Wykorzystanie dnia: 110 5. Najlepsze: a. Myśli: daję radę; b. Emocje: nirwana; c. Działania: próby uporządkowania dotychczasowych rozważań; Najgorsze: a. Myśli: po co to wszystko - ustępowało samoczynnie; b. Emocje: bezsilność - ustępowała samoczynnie; c. Działania: zaniechań ciąg dalszy; 6. Kompetencje: potrafię wykonać rzeczy, co do których nie mam przekonania, a są konieczne; 7. Co zrobię: jutro dzień zawodowo/towarzyski; 8. Uwagi: pracuję dalej nad ustalonymi zadaniami;
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #304 : Marca 13, 2012, 23:16:21 » |
|
Komentarz do wpisu Wiktora 2012.03.12 poniedziałek.
Energia = 170 potrzebujesz 175 Wykorzystanie dnia = 120 Jakość wpisu = 120
Miałeś mi przesłać swoje biznesowe c.v.
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
Victor
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #305 : Marca 15, 2012, 09:31:40 » |
|
Victor 2012.03.14 Środa 1. Energia: 165 2. Moje wartości: euforia 70, siła 70, bezpieczenstwo 60, swoboda 80, uznanie 80, spokój 60, poczucie przewagi 70 3. Formuła celu: robię rzeczy wielkie, jestem przydatny najbliższym, mnie jest dobrze i innym ze mną 4. Wykorzystanie dnia: 110 5. Najlepsze: a. Myśli: mam jednak dużo obszarów przewagi; b. Emocje: lekka euforia wywołana realizacją zwykłych, codziennych zadań; c. Działania: zrobiłem rzecz dla mnie niewygodną, ale sprawiającą zadowolenie osobie zaprzyjaźnionej; Najgorsze: a. Myśli: niebawem źle skończę - mijało w tle innych działań; b. Emocje: strach - ustępował samoczynnie; c. Działania: poczucie zaniechań nie znika; 6. Kompetencje: potrafię reagować spontanicznie; 7. Co zrobię: jutro dzień zawodowo/towarzyski; 8. Uwagi: pracuję dalej nad ustalonymi zadaniami;
|
|
|
|
|
|
|
Victor
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #306 : Marca 16, 2012, 07:53:24 » |
|
Victor 2012.03.15 Czwartek 1. Energia: 170 2. Moje wartości: euforia 70, siła 70, bezpieczenstwo 70, swoboda 80, uznanie 80, spokój 70, poczucie przewagi 70 3. Formuła celu: robię rzeczy wielkie, jestem przydatny najbliższym, mnie jest dobrze i innym ze mną 4. Wykorzystanie dnia: 110 5. Najlepsze: a. Myśli: wszystko mi się udaje; b. Emocje: zadowolenie z siebie - niczym niezuzasadnione; c. Działania: kilka drobiazgów, które jednak sprawiły radość; Najgorsze: a. Myśli: zawsze będzie chłodno wokół mnie i samotnie - mijało bez widocznych przyczyn; b. Emocje: strach - ustępował samoczynnie; c. Działania: drobne błędy mszczą się nieubłaganie; 6. Kompetencje: jestem odbierany pozytywnie przez otoczenie; 7. Co zrobię: jutro dzień zawodowo/towarzyski; 8. Uwagi: pracuję dalej nad ustalonymi zadaniami, choć trochę mnie odrzuca - mimo, że nie uważam aby były bezsensowne;
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #307 : Marca 16, 2012, 11:32:27 » |
|
Komentarz do wpisu Wiktora 2012.03.14 środa.
Doszedłeś już do punktu, w którym masz wysoki poziom energii. Obszar postępu to 1. usuwanie starych, obciążających cię uwarunkowań. Żeby zabłysło słońce trzeba oczyścić atmosferę 2. zdefiniowanie twoich pragnień, pasji, obszarów radości. 3. potrzebna ci jest też decyzja o przejściu do lepszego wariantu twojego życia.
Komentarz do wpisu Wiktora 2012.03.15 czwartek.
Energia = 170 potrzebujesz 175 Wykorzystanie dnia = 110 Jakość wpisu = 110
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
Victor
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #308 : Marca 17, 2012, 09:04:33 » |
|
Victor 2012.03.16 Piątek 1. Energia: 175 2. Moje wartości: euforia 70, siła 70, bezpieczenstwo 70, swoboda 80, uznanie 80, spokój 70, poczucie przewagi 70 3. Formuła celu: robię rzeczy wielkie, jestem przydatny najbliższym, mnie jest dobrze i innym ze mną 4. Wykorzystanie dnia: 110 5. Najlepsze: a. Myśli: nic nie przebiega jak zaplanowane, ale zawsze kończy się dobrze; b. Emocje: poczucie siły wywołane skutecznym załatwieniem drobnych spraw; c. Działania: kilka drobnych załatwionych spraw, które jednak sprawiły radość; Najgorsze: a. Myśli: nie warto niczego zaczynać - mijało samoczynnie; b. Emocje: nie mam siły - ustępowało; c. Działania: nie wykonałem pewnych działań, choć powinienem; 6. Kompetencje: potrafię prowadzić sensowną rozmowę z przypadkowymi ludźmi; 7. Co zrobię: jutro dzień na wypoczynek - popracuję trochę nad pomysłem, jaki urodził się w rozmowie z Kazikiem; 8. Uwagi: nasza rozmowa, szczególnie w swym ostatnim aspekcie, mocno mnie zaintrygowała - mam wrażenie, że coś z niej może się wygenerować;
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #309 : Marca 18, 2012, 14:32:26 » |
|
Komentarz do wpisu Wiktora 2012.03.16 piątek.
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
Victor
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #310 : Marca 18, 2012, 22:18:21 » |
|
Victor 2012.03.18 Niedziela 1. Energia: 170 2. Moje wartości: euforia 70, siła 70, bezpieczenstwo 70, swoboda 80, uznanie 80, spokój 70, poczucie przewagi 70 3. Formuła celu: robię rzeczy wielkie, jestem przydatny najbliższym, mnie jest dobrze i innym ze mną 4. Wykorzystanie dnia: 110 5. Najlepsze: a. Myśli: jestem zdrowy; b. Emocje: niczym nieuzasadniony spokój; c. Działania: leniuchowanie; Najgorsze: a. Myśli: po co cokolwiek robić - przemykało prawie niezauważenie; b. Emocje: znużenie - przemijało samoczynnie; c. Działania: mogłem trochę aktywniej spędzić czas; 6. Kompetencje: nie czuję się źle sam z sobą; 7. Co zrobię: jutro dzień pracy; 8. Uwagi: ruszam jutro do intensywniejszych działań;
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #311 : Marca 18, 2012, 23:25:23 » |
|
Komentarz do wpisu Wiktora 2012.03.17 niedziela.
Energia = 165/170 potrzebujesz 175 Wykorzystanie dnia = 120 Jakość wpisu = 115
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
Victor
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #312 : Kwietnia 06, 2012, 07:21:15 » |
|
Victor 2012.04.05 Czwartek 1. Energia: 170 2. Moje wartości: euforia 60, siła 70, bezpieczenstwo 70, swoboda 80, uznanie 60, spokój 70, poczucie przewagi 60 3. Formuła celu: robię rzeczy wielkie, jestem przydatny najbliższym, mnie jest dobrze i innym ze mną 4. Wykorzystanie dnia: 110 5. Najlepsze: a. Myśli: delektuję się daną mi swobodą; ciekawe czym faascynującym się zajmę; b. Emocje: stan równowagi, bez zauważalnych lęków, obaw, itp. - od dłuższego czasu; c. Działania:dość intensywne ostatnie dni z wieloma działaniami może niezbyt uporządkowanymi, ale zabezpieczającymi w zamiarze pewne podstawy; Najgorsze: a. Myśli: pojedyncze, szybko znikające samoczynnie myśli o własnej zbędności; b. Emocje: pewien niepokój wynikający z upływu czasu, który nie przynosi rozwiązania - mija samoczynnie ze świadomością, że jestem fragmentem większej rzeczywistości; c. Działania: wciąż odkładam sprawy na później, na ostatnią chwilę - mam zrywy, które to czyszczą, a chciałbym w sposób ciągły nie tworzyć zaległości; 6. Kompetencje: mam poczucie przewagi głównie w obszarach niestandartowych skojarzeń; 7. Co zrobię: dzień dzielony między pracę, refleksję i działania towarzyskie; 8. Uwagi: czuję swego rodzaju "stan stały", raczej zadowolenie i niewielkie niepokoje samozanikające.
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #313 : Kwietnia 06, 2012, 21:32:12 » |
|
Komentarz do wpisu Wiktora 2012.04.05 czwartek.
Energia =170 potrzebujesz 175 Wykorzystanie dnia = 120 Jakość wpisu = 110
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
Victor
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #314 : Kwietnia 07, 2012, 07:17:13 » |
|
Victor 2012.04.06 Piątek 1. Energia: 170 2. Moje wartości: euforia 60, siła 70, bezpieczenstwo 70, swoboda 80, uznanie 60, spokój 70, poczucie przewagi 60 3. Formuła celu: robię rzeczy wielkie, jestem przydatny najbliższym, mnie jest dobrze i innym ze mną 4. Wykorzystanie dnia: 110 5. Najlepsze: a. Myśli: jak dobrze jest móc być czasami przydatnym - również w drobiazgach; b. Emocje: stabilny spokój, który nie jest naruszany nawet okolicznościami, które wcześniej rozbijały wszystko; c. Działania: dobre działania porządkujące; Najgorsze: a. Myśli: okazyjnie refleksje o zmarnotrawionym życiu, które ustępują same; b. Emocje: napady żalu z istnienia sytuacji nieoptymalnej - znikają, przechodząc w spokój; c. Działania: zaniechania powodują stres; 6. Kompetencje: mam poczucie przewagi głównie w obszarach niestandartowych skojarzeń; 7. Co zrobię: dzień trochę poświęcony pracy, a później już czysto rodzinny; 8. Uwagi: muszę coś zrobić z odkładaniem spraw na później - tylko co?
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #315 : Kwietnia 07, 2012, 23:44:36 » |
|
Komentarz do wpisu Wiktora 2012.04.06 piątek.
Energia =175 potrzebujesz 200 - podwyższamy poprzeczkę Wykorzystanie dnia = 115 Jakość wpisu = 110
1. "Uwagi: muszę coś zrobić z odkładaniem spraw na później - tylko co?" Warto się przyjrzeć temu procesowi i znaleźć przyczynę. Czasami przyczyny są dobre a ich realizacja nietrafna.
2. Kiedy możemy porozmawiać. Wkroczyłeś już do sfery energetycznej Obfitości. Obfitość = 160 - 250. To daje zupełnie inne możliwości działanie. Warto się przyjrzeć jak docelowo ma wyglądać twoje, w pełni udane, życie i biznes.
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
Victor
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #316 : Kwietnia 11, 2012, 21:31:55 » |
|
Victor 2012.04.11 Środa 1. Energia: 170 2. Moje wartości: euforia 60, siła 70, bezpieczenstwo 70, swoboda 80, uznanie 60, spokój 70, poczucie przewagi 60 3. Formuła celu: robię rzeczy wielkie, jestem przydatny najbliższym, mnie jest dobrze i innym ze mną 4. Wykorzystanie dnia: 110 5. Najlepsze: a. Myśli: cieszy mnie czas bezczynności; b. Emocje: spokój przerywany zanikającymi samoczynnie obawami o to co dalej; c. Działania: spokojne działania w kierunku czasowej przynajmniej stabilizacji; Najgorsze: a. Myśli: żal z braku dobrego kontaktu z dziećmi - przechodzi samoczynnie; b. Emocje: po co to wszystko - przechodzi; c. Działania: tym razem odkładanie spowodowało przepadnięcie szansy; 6. Kompetencje: przewaga w wiedzy na poziomie ponad-przyczynkowym; 7. Co zrobię: dzień pracy i podróż; 8. Uwagi: muszę zacząć działać, tylko jak?
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #317 : Kwietnia 11, 2012, 22:08:11 » |
|
Komentarz do wpisu Wiktora 2012.04.11 środa.
Energia =170/175 potrzebujesz 200 - podwyższamy poprzeczkę Wykorzystanie dnia = 105 Jakość wpisu = 100
"Uwagi: muszę zacząć działać, tylko jak?" Jakkolwiek. Działaj żeby działać a w miarę możliwości dokładaj coraz więcej sensu.
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
Victor
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #318 : Kwietnia 12, 2012, 21:28:02 » |
|
Victor 2012.04.12 Czwartek 1. Energia: 170 2. Moje wartości: euforia 60, siła 70, bezpieczenstwo 70, swoboda 80, uznanie 60, spokój 70, poczucie przewagi 60 3. Formuła celu: robię rzeczy wielkie, jestem przydatny najbliższym, mnie jest dobrze i innym ze mną 4. Wykorzystanie dnia: 110 5. Najlepsze: a. Myśli: trwam wbrew logice; b. Emocje: spokój połączony ze spokojnym czekaniem, czego wcześniej nie miałem; c. Działania: pojedyncze działania, nie zawsze przemyślane; Najgorsze: a. Myśli: żal z marnotrawionego czasu - przechodzi niezauważenie; b. Emocje: brak sił na cokolwiek - przechodzi samoczynnie; c. Działania: wciąż nie wykorzystuję nadarzających się okazji do spodu; 6. Kompetencje: erudycja czasami się przydaje; 7. Co zrobię: dzień pracy i później rodzinny; 8. Uwagi: działam bez przemyśleń od dawna, ale nie mam wrażenia, żeby mnie to uspokajało;
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #319 : Kwietnia 13, 2012, 23:26:43 » |
|
Komentarz do wpisu Wiktora 2012.04.12 czwartek.
Energia =170/175 potrzebujesz 200 - podwyższamy poprzeczkę Wykorzystanie dnia = 110 Jakość wpisu = 100
Warto by było porozmawiać. Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
Victor
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #320 : Kwietnia 14, 2012, 08:05:37 » |
|
Victor 2012.04.13 Piątek 1. Energia: 170 2. Moje wartości: euforia 60, siła 70, bezpieczenstwo 70, swoboda 80, uznanie 60, spokój 70, poczucie przewagi 60 3. Formuła celu: robię rzeczy wielkie, jestem przydatny najbliższym, mnie jest dobrze i innym ze mną 4. Wykorzystanie dnia: 110 5. Najlepsze: a. Myśli: wszystko ma wyższy sens; b. Emocje: wrażenie całkowitej bezstresowości; c. Działania: drobne kroki w kierunku złapania oddechu; Najgorsze: a. Myśli: żal - tym razem po czymś nieokreślonym - przechodzi samoczynnie; b. Emocje: chwilami znużenie wszystkim; c. Działania: zbyt minimalistyczne; 6. Kompetencje: umiejętność czekania i przeczekiwania bywa przydatna; 7. Co zrobię: dzień rodzinny; 8. Uwagi: coraz większa niechęć do działań pozorowanych;
|
|
|
|
|
|
|
Victor
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #321 : Kwietnia 15, 2012, 09:19:51 » |
|
Victor 2012.04.14 Sobota 1. Energia: 170 2. Moje wartości: euforia 60, siła 70, bezpieczenstwo 70, swoboda 80, uznanie 60, spokój 70, poczucie przewagi 60 3. Formuła celu: robię rzeczy wielkie, jestem przydatny najbliższym, mnie jest dobrze i innym ze mną 4. Wykorzystanie dnia: 110 5. Najlepsze: a. Myśli: zadowolenie z braku stresu; b. Emocje: poczucie uspokojenia; c. Działania: drobiazgi zrobione wspólnie z córką; Najgorsze: a. Myśli: złość na samotność - przechodził samoczynnie; b. Emocje: narastajaca niechęć do osób, które zawiodły - ustępowałasama; c. Działania: wciąż zbyt minimalistyczne; 6. Kompetencje: udało mi się spędzić bez wysiłku dobry dzień z córką; 7. Co zrobię: odpoczynek przeznaczony na przeczekanie przeziębienia; 8. Uwagi: widzę ostrzej zbędność niektórych działań;
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #322 : Kwietnia 15, 2012, 13:56:09 » |
|
Komentarz do wpisu Wiktora 2012.04.13 piątek.
Energia =170 potrzebujesz 200 - podwyższamy poprzeczkę Wykorzystanie dnia = 110 Jakość wpisu = 100
"coraz większa niechęć do działań pozorowanych;" Energię, którą zbudowałeś i utrzymujesz (a to drugie jest trudniejsze) na dobrym poziomie za mało wkładasz w działanie. Możesz: 1. albo poczekać aż ta niechęć narośnie. A niechęć jest to twoim dużym sojusznikiem w grze o jakość życia 2. albo włączyć wolę i szybciej zanurzyć się w działanie. Pierwsze rozwiązanie jest lepsze (jeśli możesz trochę poczekać z aktywnością zawodową). Bardzo warto docenić ową niechęć jako cennego sojusznika i dać jej urosnąć do rozmiarów a których już wynika działanie.
Komentarz do wpisu Wiktora 2012.04.14 sobota.
Energia =165 potrzebujesz 200 - podwyższamy poprzeczkę Wykorzystanie dnia = 110 Jakość wpisu = 100
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
Victor
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #323 : Kwietnia 17, 2012, 07:29:54 » |
|
Victor 2012.04.16 Poniedziałek 1. Energia: 170 2. Moje wartości: euforia 60, siła 70, bezpieczenstwo 70, swoboda 80, uznanie 60, spokój 70, poczucie przewagi 60 3. Formuła celu: robię rzeczy wielkie, jestem przydatny najbliższym, mnie jest dobrze i innym ze mną 4. Wykorzystanie dnia: 110 5. Najlepsze: a. Myśli: w końcu jakoś to będzie; b. Emocje: daję radę; c. Działania: kilka posunięć przygotowujących grunt na przyszłość; Najgorsze: a. Myśli: i tak nic z tego nie będzie - przechodziło samoczynnie; b. Emocje: strach - przechodził automatycznie; c. Działania: zbyt szybko zareagowałem na propozycję, którą zinterpretowałem zbyt optymistycznie; 6. Kompetencje: cieszę się z drobiazgów, których dotąd bądź nie zuważałem, bądź nie lubiłem; 7. Co zrobię: kurowania ciąg dalszy i drobne działania zawodowe przed jutrzejszym wyjazdem; 8. Uwagi: spróbuję wziąć na przeczekanie;
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #324 : Kwietnia 17, 2012, 22:50:27 » |
|
Komentarz do wpisu Wiktora 2012.04.15 poniedziałek.
Energia =170 potrzebujesz 200 - podwyższamy poprzeczkę Wykorzystanie dnia = 110 Jakość wpisu = 100
Warto byśmy porozmawiali. Trzeba by ci zmodyfikować trening. Dotychczasowy sposób budowania formy masz już dobrze opanowany. Warto sięgnąć po więcej przyjemności.
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
|