olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #100 : Marca 02, 2012, 21:18:45 » |
|
Olga 2012.03.02 piatek
1. Energia = 85
Moje wartości: 1. (radosc) 2. (poczucie wlasnej wartosci) 3. (sila) 4. (entuzjazm) 5. (milosc) 6. (wdziecznosc) 7. (swoboda)
2. Formuła celu: kocham siebie i zycie, traktuje swoja zlosc z delikatnoscia, wygladam dobrze i swietnie czuje sie w swoim ciele, zasilam sie, kiedy tylko moge
3. Wykorzystanie dnia = 90
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = corka, wychowanie, praca ze swoimi slabosciami
4b. emocje = milosc, radosc, poczucie ze dobrze dzialam jako rodzic
4c. działania =wychodzenie ze stanow irrytacji bez szkody dla rodziny, w sytuacji trudnej wyobrazilam sobie jak bym zareagowala gdybym miala 120, nie odreagowuje jedzeniem
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = irytuje mnie moj maz, zyjemy w dwoch roznych swiatach, on zarabia ja w domu--> ktos musi zarabiac
5b. Emocje = irrytacja, lekka zlosc--> zauwazanie malosci sprawy jaka mnie irytuje
5c. Działania = okazanie niezadowolenia, na cos na co sie wczesniej zgodzilam--> zgodzilam sie bo nie uznaje kompromisow
kompetencje= pracuje nad soba, robie coraz fajniejsze zasilenia, buduje enrgie..pewnie jeszcze mnie zaskoczy jak bede konsekwetna, upraszczam sobie zycie, zeby z niego czerpac jak najwiecej
co zrobie= cwicze energie i powiem spokojnie mezowi, co mi sie nie podoba:)..a to sie zdziwi!
uwagi= ostatnio duzo wiecej spedzam czasu z dzieckiem, niani skrocilam czas do kilku godzin tyg., robimy z corka fajne rzeczy i dobrze sie bawimy, mam mniej klopotow wychowawczych a corka jest bardziej pukladana. Cudowna i ciezka to praca..potrzebuje cierpliwosci, sily i wysokiej energii, zeby byc taka mama jak chce:). Rany, taki maly czlowiek, a taki wymagajacy:) Pozdrawiam
Olga
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #101 : Marca 03, 2012, 10:59:44 » |
|
Komentarz do wpisu Olgi 2012.03.02 piątek
Energia = 80 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 95 Jakość wpisu (podsumowania) = 110
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
"Największym błędem człowieka jest to, że godzi się na zbyt mało" - Tomasz Merton "Większość ludzi pracuje zbyt ciężko na zbyt małe rezultaty - czas to zmienić" - Kazimierz F. Nalepa
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #102 : Marca 04, 2012, 20:59:56 » |
|
Olga 2012.03.03 sobota
1. Energia = 100
Moje wartości: 1. (entuzjazm) 2. (poczucie wlasnej wartosci) 3. (sila) 4. (dobra zabawa) 5. (milosc) 6. (wdziecznosc) 7. (luz)
2. Formuła celu: kocham siebie i zycie, traktuje swoja zlosc z delikatnoscia, wygladam dobrze i swietnie czuje sie w swoim ciele, zasilam sie, kiedy tylko moge
3. Wykorzystanie dnia = 100
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = dotyczace rodziny i cudownosci zycia
4b. emocje = milosc, radosc, entuzjazm, spokoj, poczucie ze dobrze dzialam jako rodzic,
4c. działania = lagode potraktowalam moja zlosc i niepokoju , spokojna rozmowa z mezem na temat tego co mnie irytowalo, wsluchiwanie sie w siebie, czerpanie z bycia z rodzina na maxa, mialam cudowny dzien, dobry czas spedzony z mezem
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = chwilami etuzjazm mnie rozpieral
5b. Emocje = lekki niepokoj i lekka zlosc--> wyjasnienie sobie na spokojnie z mezem
5c. Działania = ..
kompetencje= pracuje nad soba, robie coraz fajniejsze zasilenia, upraszczam sobie zycie, zeby z niego czerpac jak najwiecej
co zrobie= cwicze energie i okazje wiecej milosci mezowi
uwagi= to byl bardzo udany dzien Pozdrawiam
Olga
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #103 : Marca 04, 2012, 21:36:04 » |
|
Olga 2012.03.04 niedziela
1. Energia = 90
Moje wartości: 1. (radosc) 2. (poczucie wlasnej wartosci) 3. (sila) 4. (dobra zabawa) 5. (milosc) 6. (wdziecznosc) 7. (spokoj)
3. Wykorzystanie dnia = 80
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = dotyczace rodziny i ogolnie zycia
4b. emocje = milosc, radosc, spokoj, poczucie ze dobrze dzialam jako rodzic
4c. działania = milosc i dojrzalosc ktora okazuje corce, mam bardzo duza potrzebe zeby jej dawac wszystko co najlepsze - jest to dla mnie niezwykle wazne a byc moze ostatnio najwazniejsze, wieksza swiadomosc siebie w tym co robie
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = niepokoj o corke--> cenie role dziadkoww jednak drazni mnie ich przypadkowe dzialanie kiedy sa z moim dzieckiem. W takich sytuacjach widze bezradnych ludzi, ktorzy mnie wychowali. Tyle ze dla mnie byli surowi albo nieobecni. Wyszlam z bardzo duzym deficytem z mojego dziecinstwa i te sytuacje przpominaja mi o tym. -->Cale szczescie mam szanse tworzyc taka rodzine jaka chce i ostatnio bardzo dobrze mi to wychodzi
5b. Emocje = lekki zal o to co bylo z moimi rodzicami--> oni po prostu nie umieli inaczej, to smutne. Wydaje sie, ze to takie naturalne kochac swoje dzieci, a to wcale nie jest proste. Czasem nie mamy skad brac, bo sami mamy braki. Tak tez bylo i w moim przypadku, kiedy corka byla mniejsza. Jednak ja zawsze chcialam ja kochac i czuc to co teraz czuje.
5c. Działania = mysle, ze dobrze poradzilam sobie z ta cala sytuacja z rodzicami, ale pewnie mozna byloby lepiej, spokojniej-->wiem ze sie staraja i maja bardzo dobre intencje, nie umieli sie cieszyc mna jak mieszkalismy razem i widze innych ludzi przy mojej corce, mysle ze chca nadrobic to co starcili kochajac i cieszac sie wnuczka
kompetencje= pracuje nad soba, robie coraz fajniejsze zasilenia, upraszczam sobie zycie, zeby z niego czerpac jak najwiecej
uwagi= to zawsze ciezkie przezycie przypomniec sobie, ze bylam malo kochanym dzieckiem, jednak teraz to juz nie ma wiekszego znaczenia:). Teraz dostaje i biore duzo od rodzicow, widze jak bardzo sie staraja. Pozdrawiam
Olga
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #104 : Marca 04, 2012, 23:27:55 » |
|
Komentarz do wpisu Olgi 2012.03.03 sobota
Energia = 90/95 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 100 Jakość wpisu (podsumowania) = 110
Komentarz do wpisu Olgi 2012.03.04 niedziela
Energia = 90 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 95 Jakość wpisu (podsumowania) = 115
"uwagi= to zawsze ciezkie przezycie przypomniec sobie, ze bylam malo kochanym dzieckiem, jednak teraz to juz nie ma wiekszego znaczenia:). Teraz dostaje i biore duzo od rodzicow, widze jak bardzo sie staraja." Kiedy masz dobry poziom energii i pilnujesz swojego zestawu wartości to twoja przeszłość może się czyścić w możliwie dobry i przyjazny sposób. To jest bardzo ważny aspekt treningu. Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
"Największym błędem człowieka jest to, że godzi się na zbyt mało" - Tomasz Merton "Większość ludzi pracuje zbyt ciężko na zbyt małe rezultaty - czas to zmienić" - Kazimierz F. Nalepa
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #105 : Marca 05, 2012, 22:34:34 » |
|
Olga 2012.03.05 poniedzialek
1. Energia = 80
Moje wartości: 1. (radosc) 2. (poczucie wlasnej wartosci) 3. (sila) 4. (wdziecznosc) 5. (milosc) 6. (wdziecznosc) 7. (spokoj)
2. Formuła celu: traktuje negatywne emocje z delikatnoscia, szukam swojego rytmu zycia, zasilam sie, kiedy tylko moge
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = zeby sobie pozwolic na gorsze samopoczucie i nie napinac sie
4b. emocje = milosc, spokoj, zrozumienie dla siebie
4c. działania = podazanie za soba chociaz chwilami mialam do siebie zal, ze sie gorzej czuje
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = no wlasnie mialam do siebie lekkie pretensje, ze nie czuje sie swietnie. Denerwowalo mnie to, ze wieczorem bede wpisywac nizsza energie.--> Cale szczescie, pozwolilam sobie na ten wolniejszy rytm dnia i dzieki temu nie generowalam dodatkowo napiecia
5b. Emocje = lekki zal i irrytacja--> w sumie to nie wiem, co jest pierwsze kura czy jajko. Czy mam gorszy dzien, bo zaczynam go ze slabsza energia czy np. bol glowy mi te energie obniza? Bol glowy przy malym dziecku to jest utrudnienie.A jak on by na mnie wplynal gdybym miala 120%?
5c. Działania = rano przez chwile dalam sie poniesc niezadowoleniu, szybko sie z tym uporalam, dajac sobie zgode na gorsze samopoczucie. Jednak, lekki zal pozostal. Szkoda spaceru, ktorego nie bylo.--> Podjelam taka decyzje, byc moze dzieki niej ten dzien byl spokojniejszy.
Zasilenie poszlo leniwie, mialam sporo spokoju, a malo radosci w sobie, a to ona glownie nakreca moje zasilenia.Bardzo trudno bylo mi ja poczuc..
kompetencje= pracuje nad soba, upraszczam sobie zycie, zeby z niego czerpac jak najwiecej
uwagi= to byl spokojny, leniwy dzien, o ktorym pewnie szybko zapomne. Pokazal mi jednak, ze potrafie byc dla siebie dobra. Mam jednak watpliwosc czy nie rozpuszczam sie za bardzo. Ciezko dla siebie byc madrym rodzicem:)
Pozdrawiam
Olg
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #106 : Marca 05, 2012, 23:29:26 » |
|
Komentarz do wpisu Olgi 2012.03.05 poniedziałek
Energia = 80 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 90 Jakość wpisu (podsumowania) = 110
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #107 : Marca 07, 2012, 21:44:47 » |
|
Olga 2012.03.06 wtorek
1. Energia = 70
Moje wartości: 1. (radosc) 2. (poczucie wlasnej wartosci) 3. (sila) 4. (wdziecznosc) 5. (milosc) 6. () 7. (spokoj)
2. Formuła celu: traktuje negatywne emocje z delikatnoscia, szukam swojego rytmu zycia, zasilam sie, kiedy tylko moge
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = ze sprawnie i spokojnie dzialam
4b. emocje = radosc, spokoj
4c. działania = czerpanie radosci z ralizowania planu
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = pod koniec dnia pogorszyl mi sie nastroj, byc moze to hormony...
5b. Emocje = zly nastroj--> nie wiem co z tym
5c. Działania = nie wiem, cos jest nie tak
kompetencje= pracuje nad soba, upraszczam sobie zycie, zeby z niego czerpac jak najwiecej
co zrobie= cierpliwosc dla siebie
uwagi= Pozdrawiam
Olga
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #108 : Marca 07, 2012, 22:13:04 » |
|
Olga 2012.03.07 sroda
1. Energia = 70
Moje wartości: 1. (radosc) 2. (poczucie wlasnej wartosci) 3. (sila) 4. (wdziecznosc) 5. (milosc) 6. () 7. (spokoj)
3. Wykorzystanie dnia = 70
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = ze nie jest tak zle jak by sie wydawac moglo
4b. emocje = topnienie zlosci, przeczekiwanie i nie nakrecanie mnie
4c. działania = przeczekiwanie i nie nakrecanie mnie
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = nawiedzaly mnie duchy przeszlosci dzisiaj, ojciec mi dzis pomagal i to co mowi i jak mowil i styl w jaki robil wszystko byl dla mnie wk....To bardzo przykre, bo strasznie sie staral...i duzo mi pomogl...Bardzo mi przykro, czuje sie zle..nie wiem co dalej pisac i co o tym wszystkim myslec. Jestem po terapii i nie chcialabym znow tego wszystkiego maglowac ale serce mi peka..i trudno powstrzymac lzy..
5b. Emocje = zlosc smutek zal do ojca
5c. Działania = zlosc na brak milosci, na przeszlosc, na ojca ze jest slaby i zawsze oslabial nasza rodzine swoimi problemami, ze nic mi nie dal jako dziecku a moze cos zabral, ze pil, ze zawsze uciekal, ze nigdy nie byl autorytetem ani wsparciem ktorego potzrebowalam i byc moze potrzebuje
kompetencje=
co zrobie= nie wiem, fajnie by bylo nie plakac co jakis czas z powodu mojego dziecinstwa..wiem, wiem kluczem jest energia
uwagi=
Olga
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #109 : Marca 08, 2012, 00:16:41 » |
|
Komentarz do wpisu Olgi 2012.03.06 wtorek
Energia = 80 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 100 Jakość wpisu (podsumowania) = 105
Komentarz do wpisu Olgi 2012.03.07 środa
Energia = 80 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 95 Jakość wpisu (podsumowania) = 100
Rzeczywiści kluczem jest energia. A kiedyś przyjdzie moment gdy to wszystko odpadnie i zrozumiesz sens tego co teraz boli. Im lepszą formę zbudujesz tym ten czas przyjdzie szybciej.
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #110 : Marca 09, 2012, 23:22:40 » |
|
Olga 2012.03.08 czwartek
1. Energia = 90
2. Formuła celu: traktuje negatywne emocje z delikatnoscia szukam swojego rytmu zycia, zasilam sie, kiedy tylko moge
3. Wykorzystanie dnia = 85
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = standard: dotyczace rodziny i ludzi z ktorymi mialam przyjemnosc rozmawiac
4b. emocje = radosc, milosc
4c. działania = cieszenie sie tym co jest
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = ze czegos mi brakuje
5b. Emocje = poczucie, ze moje zycie nie jest kompletne, zdezorientowanie
5c. Działania = brak celu i wciaz pomyslu co dalej, ciezko mi zostawic corke i pojsc do pracy. Za chwile pojdzie do przedszkola i nie bedzie mnie potrzebowala tak jak teraz i wtedy bedzie najlepszy moment zeby zaczac prace. Jednak ciagnie mnie do jakiejś zmiany, ale wiem ze niania nie da jej tego co ja i juz nigdy mi sie nie powtorzy taka okazja zeby z nia spedzac tyle czasu. Chce dac jest wszystko co najlepsze, zeby miala jak najlepszy start. -->
kompetencje=
co zrobie= wyslalam jakies CV, wiec szukam pracy..
uwagi=
Olga
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #111 : Marca 09, 2012, 23:34:05 » |
|
Olga 2012.03.09 piatek
1. Energia = 65
Moje wartości: 1. () 2. (poczucie wlasnej wartosci) 3. (sila) 4. (wdziecznosc) 5. (milosc) 6. () 7. (spokoj)
2. Formuła celu: traktuje negatywne emocje z delikatnoscia szukam swojego rytmu zycia, zasilam sie, kiedy tylko moge
CHYBA NIE DZISIAJ
3. Wykorzystanie dnia = 60
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = nie wiem, to byl straszny dzien, absolutnie wszystko mnie draznilo
4c. działania = dzialanie mimo wszystko
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = ogolne wkurzenie
5b. Emocje = totalne zdezorientowanie, zlosc nie wiadomo na co i na kogo
5c. Działania = puscily mi dzis nerwy rano przy corce.. ona tez funkcjonowala na opak
kompetencje=
co zrobie= potrzebuje z tego stanu wyjsc, wieczor dosc spokojny..zrobie plan na jutro i przecwicze go podczas zasilenia
uwagi= dzien w ktorym nie bardzo wiedzialam o co chodzi, bo ostatnio bardzo duzo mnie cieszy..
Pozdrawiam
Olga
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #112 : Marca 10, 2012, 15:54:59 » |
|
Komentarz do wpisu Olgi 2012.03.08 czwartek
Energia = 85 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 90 Jakość wpisu (podsumowania) = 90
"5a. Myśli = ze czegos mi brakuje -> wariant poprawiony 5b. Emocje = poczucie, ze moje zycie nie jest kompletne, zdezorientowanie -> wariant poprawiony" Ważna jest by nie kończyć na najmniej wspierających wariantach, tylko znajdować dla nich dużo lepszą formę. Formę, która przesuwa nasze życie tam, gdzie chcemy być.
Komentarz do wpisu Olgi 2012.03.09 piątek
Energia = 85 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 100 Jakość wpisu (podsumowania) = 105
Może dzień nie był przyjemny, ale za to zrobiłaś sporo dobrej roboty.
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #113 : Marca 10, 2012, 21:56:42 » |
|
Olga 2012.03.10 sobota
Uff, zycie jest znowu piekne:))
1. Energia = 95
Moje wartości: 1. (radosc) 2. (poczucie wlasnej wartosci) 3. (sila) 4. (wdziecznosc) 5. (milosc) 6. (dobra zabawa) 7. (spokoj)
2. Formuła celu: traktuje negatywne emocje z delikatnoscia, dobrze sie bawie:), zasilam sie, kiedy tylko moge
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = ze te moje problemy to jakies wymysly, a ja chce sie smiac i brac z zycia to co najlepsze
4b. emocje = radosc, milosc,uczucie ulgi, nadzieja, uczucie enrgii we mnie
4c. działania = cieszenie sie tym, co mnie dzis spotkalo
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = ze nie jestem wystarczajaco dobra zeby dostac prace--> Mam w sobie sile, wystarczy ja uaktywniac i isc po swoje:). Plecy prosto, usmiech i odwaznie do przodu:)
5b. emocje= niepewnosc--> Ciekawosc, co sie dalej bedzie dzialo:)
5c. dzialania= cos znowu mamie zaczelam marudzic, ze to moje wychowanie to nie wygladalo dobrze. Wymusilam przeprosiny ( po raz kolejny), wydawaly sie szczere. Niezla komedia:))--> Tworze rodzine, w ktorej dziecko ma zapewnione optymalne warunki rozwoju, z mezem okazujemy sobie milosc i szacunek, a wszelkie niepozadane zachowania sa szybko korygowane.
kompetencje= potrafie sie zdystansowac, chce byc odwazniejsza w mysleniu i zdobywaniu pracy
co zrobie= cwicze energie
uwagi:
Pozdrawiam,
Olga
p.s
"5a. Myśli = ze czegos mi brakuje -> Wstaje rano i ciesze sie jak dziecko nadchodzacym dniem:))
5b. Emocje = poczucie, ze moje zycie nie jest kompletne, zdezorientowanie -> mam prace, ktora jest zrodlem spelnienia i radosci w moim zyciu. Pomagam innym. Zyje na maxxa...Hallelujah !!!
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #114 : Marca 11, 2012, 00:44:25 » |
|
Komentarz do wpisu Olgi 2012.03.10 sobota
Energia = 90 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 100 Jakość wpisu (podsumowania) = 105
Kiedy pilnujesz energii i nie dajesz się wciągać w problemy, to mijają one szybciej.
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #115 : Marca 11, 2012, 22:38:33 » |
|
Olga 2012.03.11 niedziela
1. Energia = 90
Moje wartości: 1. (radosc) 2. (poczucie wlasnej wartosci) 3. (sila) 4. (wdziecznosc) 5. (milosc) 6. (dobra zabawa) 7. (spokoj)
2. Formuła celu: traktuje negatywne emocje z delikatnoscia, dobrze sie bawie:), zasilam sie, kiedy tylko moge
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = ze czeka mnie duzo dobrego, ze mam rzeczywisty wplyw na swoje zycie i decyduje o jego ksztalcie
4c. działania = chcialam zeby to byl dobry dzien i byl
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = ze moglabym byc lepsza, wiecej wiedziec, umiec, szybciej dzialac--> Jestem ok, potrzebuje jedynie wyraznego celu i dobrego planu dzialania
5b. emocje= niepokoj rano ze moge miec niska energie--> organizuje sobie tak poranek jak lubie, zeby miec jak najlepszy start
5c. dzialania= lekka spinka rano przez chwie, oslabienie energii niedzienym obzarstwem--> to dosc istotne, zeby pinowac ilosci spozytego jedzenia w moim przypadku. Obfite posilki zawsze mi skutecznie obnizaja energie
kompetencje= potrafie sie zdystansowac, chce byc odwazniejsza w mysleniu i zdobywaniu pracy
uwagi: Odkrylam, ze element zabawy, frajdy jest dla mnie bardzo istotny. Kiedy malo sie smieje, dni robia sie szare. Mam silna potrzebe smiania sie, wyglupiania tyko jeszcze nie wiem jak to wyzwolic. Fajnie byloby kreowac swoja "malo powazna" rzeczywistosc, robiac m. in. wazne rzeczy. Czesto jednak towarzyszy mi obawa, ze moge zrobic komus przykrosc, albo wyjsc na glupka, zachowac sie niestosownie. I udaje taka powazna czasem..Chce stworzyc swoj styl..kolorowy..na luzie..subtelny..i lekki.
Pozdrawiam,
Olga
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #116 : Marca 12, 2012, 01:56:15 » |
|
Komentarz do wpisu Olgi 2012.03.11 niedziela
Energia = 90 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 100 Jakość wpisu (podsumowania) = 115
"uwagi: Odkrylam, ze element zabawy, frajdy jest dla mnie bardzo istotny. Kiedy malo sie smieje, dni robia sie szare. Mam silna potrzebe smiania sie, wyglupiania tyko jeszcze nie wiem jak to wyzwolic. Fajnie byloby kreowac swoja "malo powazna" rzeczywistosc, robiac m. in. wazne rzeczy. Czesto jednak towarzyszy mi obawa, ze moge zrobic komus przykrosc, albo wyjsc na glupka, zachowac sie niestosownie. I udaje taka powazna czasem..Chce stworzyc swoj styl..kolorowy..na luzie..subtelny..i lekki." Dziecko powinno byś tym sposobem działania zachwycone. To tak na początek. Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #117 : Marca 13, 2012, 22:50:36 » |
|
Olga 2012.03.11 poniedzialek
1. Energia = 90
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = ze, jestem fajna mama, mam duzo cierpliwosci i milosci
4c. działania = byl moment nieoczekiwanej zlosci, kontrolowanej na szczescie i szybko przeszlo
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = negatywne emocje potrafia mnie zaskoczyc tak jak dzisiaj, mialam bardzo spokojny dzien a tu nagle bamm i jestem zla. Wydawalo mi sie, ze skreslilo to wszystkie dobre rzeczy ktore zrobilam w ciagu dnia--> Wszystkie uczucia gniewu traktuje delikatnie i mysle o konsekwencjach moich dzialan, nie pozwalam zlosci dzialac w moim imieniu
5b. emocje= rozczarowanie i niesmak do siebie, bo dalam corce odczuc ze jestem zla, a ona mogla przeciez pomyslec, ze to przez nia--> jesli powtorzy sie kiedys jeszcze taka sytuacja, to bede sie jasno komunikaowac z corka ze jestem zla, szanujac jej uczucia
5c. dzialania= no wlasnie to co powyzej..--> biore odpowiedzialnosc za moja zlosc, nie serwuje jej innym. W sumie nie nie mam o co sie zloscic, wystarczy zaczac sie realizowac..
kompetencje= potrafie sie zdystansowac, chce byc odwazniejsza w mysleniu i zdobywaniu pracy,
uwagi:
Pozdrawiam,
Olga
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #118 : Marca 13, 2012, 23:13:16 » |
|
Olga 2012.03.12 wtorek
1. Energia = 90
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = ze, chce sie dobrze bawic, cieszyc zyciem w kazdej minucie i to wlasnie wprowadzam w zycie
4b. emocje = radosc, milosc, i cos czego nie potrafie nazwac, cos fajnego i lekkiego
4c. działania = bylam zoorganizowana, skupiona, realizowalam plan
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = ze doba ma tylko 24 godz. Dziecko zabiera tyle czasu, a dla mnie zostaje niewiele--> I dlatego potrzebuje go wykorzystywac skutecznie, skupic sie na ty co wazne i fajne
5b. emocje= rozdarcie, jest tyle rzeczy, ktore czekaja zeby je robic a wychowyanie i prace domowe pochlaniaja mase energii i dodatkowo na nikim nie robia wrazenia.--> Widze jak moje dziecko dobrze sie rozwjia, ile waznych rzeczy mu przekazuje jak jestesmy razem, buduje z nia wiez i to jest bezcenne
5c. dzialania= w chwili zmeczenia mialam zal do meza ze on tez jest zmeczony--> szybko skorygowalam swoje zachowanie, wzjelam odpowiedzialnosc za swoje zmeczenie, poszlam sie zasilic i wrocilam z nowym nastawieniem
co zrobie= cwicze energie i swietnie sie jutro bawie, smieje sie z siebie
uwagi:
Pozdrawiam,
Olga
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #119 : Marca 13, 2012, 23:22:08 » |
|
Komentarz do wpisu Olgi 2012.03.12 poniedziałek.
Energia = 95 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 100 Jakość wpisu (podsumowania) = 105
Komentarz do wpisu Olgi 2012.03.13 wtorek.
Energia = 90/95 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 100 Jakość wpisu (podsumowania) = 100
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #120 : Marca 15, 2012, 22:27:28 » |
|
Olga 2012.03.13 sroda
1. Energia = 95
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = dotyczace tego co sie dzialo w ciagu dnia
4b. emocje = radosc, milosc, i cos czego nie potrafie nazwac, cos fajnego i lekkiego
4c. działania = dobrze sie bawie z corka, az milo patrzec jak to dziecko sie zmienia dzieki mojemu nastawieniu, dzieki temu co do niej mowie i robie. Jestem coraz bardziej swiadoma i dojrzala mama. Jestem w stanie ogarnac jej zlosc i humory.
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = ze brakuje mi czasu na moje rzeczy i zostaje w tyle--> cos mi w srodku mowi, ze dbam w tym momencie o rzecz najwaznejsza budujac wiez z corka, cala reszta wymaga dobrego planu..
tylko ciezko taki plan ulozyc
5b. emocje= czasami znuzenie przy zabawie z dzieckiem--> corka ma swoje ulubione zabawy, ktore czesto powtarza--> organizuje nam wiecej czasu poza domem
5c. dzialania= ogladanie telewizji do pozna, potrzebowalam to odespac--> mysle o konsekwencjach swoich dzialan kompetencje= czuje sie coraz bardziej swobodnie, chce byc odwazniejsza w mysleniu i zdobywaniu pracy
co zrobie= cwicze energie i dobrze sie bawie
uwagi:
Pozdrawiam,
Olga
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #121 : Marca 16, 2012, 11:24:35 » |
|
Komentarz do wpisu Olgi 2012.03.14 środa.
Energia = 85 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 100 Jakość wpisu (podsumowania) = 105
Warto by było porozmawiać. Kiedy?
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #122 : Marca 16, 2012, 12:02:33 » |
|
Olga 2012.03.14 czwartek
1. Energia = 95
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = dotyczace tego co fajne we mnie, nie skupialam sie na brakach tylko na swoich mocnych stronach
4b. emocje = radosc, milosc, i cos czego nie potrafie nazwac, cos fajnego i lekkiego..to chyba swoboda dzieki ktorej puscza napiecie i pojawia sie mile uczucie lekkosci
4c. działania = szybkie zalatwianie spraw, mysle ze swobodnie mi wtedy energia skoczyla do 110, skoncentrowanie na celu:)
Wieczorem zdarzyla sie fajna rzecz, cala rodzina tanczylismy przy nowej plycie, kazdy na swoj sposob i corka tez po raz pierwszy tanczyla przy muzyce (wczesniej nie chciala), widok i uczucie warte 1 mln dolarow..a raczej bezcenne. Czulam sie prawdziwie szczesliwa, zawsze marzylam o takim domu gdzie rodzice tancza, smieja sie, wyglupiaja i spiewaja. Cudowne przezycie... nie jestem juz takim biedakiem:)
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = ze jestem niezorganizowana, ze przeciez mozna wiecej zmiescic rzeczy kazdego dnia--> chociaz chwilami wydaje mi sie to niemozliwe to wiem ze sa mamy ktore maja dzieci, prace i wygladaj swietnie, wiec jest to do zrobienia.
5b. emocje= zbyt duzy entuzjazm nie pozwla mi sie skupic na tym co mowia inni--> jestem radosna i uwazna
5c. dzialania= za bardzo czasem wierze w to co mowia inni i efekt jest takiz ze corka nie ma na dzis lekarstwa--> Sprawdzam i upewniam sie jesli mi na czyms zalezy kompetencje= czuje sie coraz bardziej swobodnie, chce byc odwazniejsza w mysleniu i zdobywaniu pracy, dobrze sie bawie, doceniam zycie
uwagi:
Pozdrawiam,
Olga
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #123 : Marca 16, 2012, 12:07:57 » |
|
Komentarz do wpisu Olgi 2012.03.14 czwartek.
Energia = 95 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 100 Jakość wpisu (podsumowania) = 105
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #124 : Marca 18, 2012, 14:55:49 » |
|
Olga 2012.03.15 piatek
1. Energia = 95
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = ze dobrze wygladam, ze mam cudna rodzine i duzo dobrego przede mna
4b. emocje = radosc, milosc, swoboda
4c. działania = spontanicznosc, wyrozumialosc
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = nurtuje mnie ze jako mama sie sprawdzam i nic poza tym-->... 5b. emocje= jest we mnie pewna niepewnosc, czesto ukatywnia sie w zasileniach
5c. dzialania= podczas milego wieczoru z mezem troche go zepsulam mowiac ze mamy za malo takich chwil--> wiem o co mi chodzi i jasno to komunikuje
kompetencje= czuje sie coraz bardziej swobodnie, chce byc odwazniejsza w mysleniu i zdobywaniu pracy, dobrze sie bawie, doceniam zycie
uwagi:
Pozdrawiam,
Olga
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #125 : Marca 18, 2012, 15:00:25 » |
|
Komentarz do wpisu Olgi 2012.03.15 piątek.
Energia = 90/95 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 100 Jakość wpisu (podsumowania) = 95
Może warto porozmawiać? Zadzwoń kiedy.
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #126 : Marca 18, 2012, 15:04:24 » |
|
Olga 2012.03.16 sobota
1. Energia = 90
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = mysli typu co tu zrobic zeby bylo fajniej
4c. działania = radosc z tego co mam
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = ze niepotrzebnie sie denerwuje-->.. 5b. emocje= jest we mnie pewna niepewnosc, czesto ukatywnia sie w zasileniach -->
5c. dzialania= czasem mi sie wydaje, ze moge wszystko powiedziec mezowi i ze moj wybuchowy temperament usprawiedliwia wszystko--> lubie swoj temperament, ale maz niekoniecznie i sie obraza--> biore poprawke na uczucia meza
kompetencje= czuje sie coraz bardziej swobodnie, chce byc odwazniejsza w mysleniu i zdobywaniu pracy, dobrze sie bawie, doceniam zycie
uwagi:
Pozdrawiam,
Olga
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #127 : Marca 18, 2012, 23:23:35 » |
|
Komentarz do wpisu Olgi 2012.03.16 sobota.
Energia = 90 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 100 Jakość wpisu (podsumowania) = 100
Popracuj proszę nad pytaniami: Dlaczego ćwiczę? Dlaczego zajmuję się rozwojem?
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #128 : Marca 19, 2012, 23:14:24 » |
|
Olga 2012.03.17 niedziela
1. Energia = 95
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = cieszenie sie niedzielnym chillout'em
4c. działania = cieszenie sie rodzina, zyciem, znajomymi, cieszenie sie soba, robienie planu..w koncu sie za to zabralam
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = ze jest cudnie, ale potrzebuje dlugofalowych celow, poczucia dokad ide i jak chce tam dojsc
5b. emocje= jest we mnie pewna niepewnosc, czesto ukatywnia sie w zasileniach --> juz wiem o co chodzi z ta niepewnoscia..ilosc spraw ktora mam zalatwic jest bardzo duza, niektore sprawy tj zmiana mieszkania ablo samochodu albo pisanie pracy to duze projekty,a ja nie mam dlugo-terminowego planu jak to poukladac--> Mam plan ktory uklada i uwalnia moje zycie od niepewnosci
5c. dzialania=..dzien wydawal sie idealny
kompetencje= czuje sie coraz bardziej swobodnie, chce byc odwazniejsza w mysleniu i zdobywaniu pracy, dobrze sie bawie, doceniam zycie, ukladam swoje zycie
uwagi:
Pozdrawiam,
Olga
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #129 : Marca 19, 2012, 23:27:51 » |
|
Olga 2012.03.18 poniedzialek
1. Energia = 95
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = jestem cierpliwa, mam plan i sie go trzymam, czuje swoj spokoj
4b. emocje = radosc, milosc, swoboda, spokoj
4c. działania = cierpliwosc i sila w sytuacujach kiedy byly potrzebne, zrozumienie dziecka, dalszy ciag tworzenia planu..cos juz zaczyna sie ukladac
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = ze ogarnianie spraw domowych i wychowanie dziecka jest niedoceniane--> zajmuje sie domem i dzieckiem dla siebie i rodziny 5b. emocje= jest we mnie pewna niepewnosc, czesto ukatywnia sie w zasileniach --> ta niepewnosc caly czas we mnie jest--> kiedy juz bedzie plan i bedzie realizacja to bedzie luz
5c. dzialania= zawsze moze byc lepiej, troche leniwe te moje zasilenia, ale przynajmiej mi radosc sprawiaja.. moze za malo sa zadaniowe..
kompetencje= czuje sie coraz bardziej swobodnie, chce byc odwazniejsza, dobrze sie bawie, doceniam zycie, ukladam swoje zycie
co zrobie= ciesze sie zyciem i ukladam swoj plan
uwagi:
Pozdrawiam,
Olga
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #130 : Marca 20, 2012, 19:44:56 » |
|
Komentarz do wpisu Olgi 2012.03.17 niedziela.
Energia = 95 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 100 Jakość wpisu (podsumowania) = 100
Komentarz do wpisu Olgi 2012.03.18 poniedziałek.
Energia = 95 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 105 Jakość wpisu (podsumowania) = 105
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #131 : Marca 21, 2012, 13:52:05 » |
|
Olga 2012.03.20 wtorek
1. Energia = 95
2. Formuła celu
traktuje negatywne emocje z delikatnoscia, dobrze sie bawie:), szukam swojej drogi zawodowej
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = mam fajnych przyjaciol, ktorzy we mnie wierza, dogaduje sie lepiej z mezem,
4b. emocje = radosc, milosc, swoboda, spokoj,uczucie ze rozumiem i ogarniam emocje mojej corki
4c. działania = korzysci z planu, plan dodaje sily i wprowadza pewien spokoj, fajne spotkanie z przyjaciolmi
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = spiecie kiedy mysle lub rozmawiam o moim pomysle zawodowym, za duzo w nim niewiadomych--wiem czego chce i jak to osiagnac 5b. emocje= spiecie--spokoj, sila
5c. dzialania= porownzwanie sie-- to nie ma sensu, bo inni sa po prostu inni, kazdy ma swoj talent
kompetencje= czuje sie coraz bardziej swobodnie, chce byc odwazniejsza, odkrywam i rozwijam swoj talent
co zrobie= planuje swoje zycie, zeby miec czas na to na czym mi zalezy
uwagi:
Pozdrawiam,
Olga
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #132 : Marca 21, 2012, 23:36:13 » |
|
Komentarz do wpisu Olgi 2012.03.19 wtorek.
Energia = 95 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 105 Jakość wpisu (podsumowania) = 100
"Cierpliwością i pracą ludzie się bogacą." Choć czasami są też przyspieszenia tempa.
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #133 : Marca 23, 2012, 10:39:14 » |
|
Olga 2012.03.21 sroda
1. Energia = 95
2. Formuła celu
traktuje negatywne emocje z delikatnoscia, dobrze sie bawie:), szukam swojej drogi zawodowej
3. Wykorzystanie dnia = 95
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = kraza wokol tego samego, rodziny, fajnej przyszlosci..bo moze powoli idzie ale do przodu. Tak jak napisales: Cierpliwoscia i praca ludzi sie bogaca Plus, ostatnio mniej sie wstydze mojej niedoskonalosci:)
4b. emocje = radosc, milosc, swoboda, spokoj, zaufanie do opatrznosci
4c. działania = plan dziala i wzmacnia, moje zycie zaczyna sie skladac
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = ze jeszcze mam tyle biezacych i zaleglych spraw do zrobienia, czy wystarczy mi cierpliwosci i zaradnosci?--> Cwicze energie
5b. emocje= niepokoj--spokoj, sila
5c. dzialania= nie poszlam na joge, a kregoslup ostatnio siada
co zrobie= planuje swoje zycie, zeby miec czas na to na czym mi zalezy, trzymam sie planu, wdrazam w zycie to co wazne: joga, rozwoj, wiecej czasu z przyjaciolmi, przygotowanie do pracy zawodowej
uwagi:
Pozdrawiam,
Olga
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #134 : Marca 23, 2012, 11:04:58 » |
|
Olga 2012.03.22 czwartek
1. Energia = 95
2. Formuła celu
traktuje negatywne emocje z delikatnoscia, dobrze sie bawie:), wiem czego chce i sie do tego przygotowuje
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = lubie jak moje zycie jest zaplanowane, daje mi to poczucie bezpieczenstwa
4b. emocje =duzy entuzjazm, spokoj, pogodzenie sie z tym ze robie bledy..nawet te glupie, milosc, pzyjazn
4c. działania =pogodzenie sie z tym ze robie bledy..nawet te glupie, trzymanie sie planu pomimo niepowodzen, zadawanie sobie pytania: Co w tej sytuacji moge zrobic?, dystansowanie sie od negatywnych emocji zadajac sobie pytanie: Czy za kilka dni ta sytuacja bedzie miala znaczenie?..no nie bardzo, wiec po co sie sie zloscic tak jakby moje zycie od tego zalezalo
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli =ze sie chyba nigdy nie zmienie, jestem roztargniona:)..bywa to zabawne, ale komplikuje zycie. Czasem tak cos zamotam, ze trudno to nawet potem opowiedziec -->potzrebuje jasno i klarownie myslec,przywiazuje wage do detali bo z nich czasem rodza sie duze nieporozumienia, nie pedze, mysle co robie, jestem tu i teraz
5b. emocje= dyskomfort z powodu zamieszania, jaki stworzylam nie zapisujac we wlasciwym czasie numeru telefonu--> jestem uwazna, jestem tu i teraz
5c. dzialania= no wlasnie to moje zakrecenie, najgorsze ze to mnie sama zaskakuje. Przez pewien czas jest ok, a tu nagle niespodzianka..tak namieszam ze sama nie wiem o co chodzi--> Jestem uwazna, jestem tu i teraz
kompetencje= buduje energie, to moze cos fajnego tu zapisze
co zrobie= robie rzeczy wazne:), szukam rozwiazan, angazuje sie w swoje zycie, wdrazam nowe cwiczenie w zycie
uwagi: bardzo mi sie podoba to nowe cwiczenie, jest szybkie i przyjemne. Dziekuje.
A na koniec odnosnie naszej rozmowy, ze ludzie boja sie duzych zmian cytuje kawalek piosenki Seala ''Crazy", ktora dzis wpadala mi w ucho:
In a world full of people, only some want to fly, Isn't that crazy? Crazy..
Pozdrawiam,
Olga
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #135 : Marca 24, 2012, 10:59:12 » |
|
Komentarz do wpisu Olgi 2012.03.21 środa.
Energia = 95 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 100 Jakość wpisu (podsumowania) = 95
Komentarz do wpisu Olgi 2012.03.22 czwartek.
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #136 : Marca 24, 2012, 22:18:01 » |
|
Olga 2012.03.23 piatek
1. Energia = 95/100
2. Formuła celu
traktuje negatywne emocje z delikatnoscia, dobrze sie bawie:), wiem czego chce i sie do tego przygotowuje
3. Wykorzystanie dnia = 95
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = zycie jest cudowne i takie proste jesli tego chcemy
4b. emocje =radosc, spokoj, uczucie dumy z siebie, zadowolenie z siebie
4c. działania = dzialenie wg przemyslanego planu, fajne spotkanie, chwila dla siebie, ulatwianie i uprzejemnianie sobie zycia
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli =brak pewnosci czasem w tym co robie--> z czasem bedzie lepiej bo moja energia bedzie szla w gore
5b. emocje= zawstydzenie, ze nie zawsze wszystko rozumiem jak mi tlumacza-->zamiast sie stresowac z tego powodu spokojnie dopytuje i prosze o wyjasnienia
5c. dzialania=...nic nie przychodzi mi do glowy, ale wiem ze zawsze moze byc lepiej
kompetencje= buduje energie, to moze cos fajnego tu zapisze
co zrobie= robie rzeczy wazne:), szukam rozwiazan, angazuje sie w swoje zycie, wdrazam nowe cwiczenie w zycie
uwagi:
Pozdrawiam,
Olga
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #137 : Marca 24, 2012, 22:31:12 » |
|
Olga 2012.03.24 sobota
1. Energia = 100
2. Formuła celu
traktuje negatywne emocje z delikatnoscia, dobrze sie bawie:), wiem czego chce i sie do tego przygotowuje, mam energie na poziomie 120
3. Wykorzystanie dnia = 110
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = czuje sile i energie, smieje sie, spiewam i tancze
4b. emocje =entuzjazm, spokoj, opanowanie, pewnosc siebie, swoboda
4c. działania =byly dwie sytuacje ktore mogly mnie pociagnac na dol, ale zdecydowalam ze tak nie bedzie, robie krotkie zasilenia i ciesze sie nimi, duzy spadek energii zatrzymalam robiac wiecej mikrozasilen..zadzialalo..lepiej od jednego dluzszego
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli =mam duzo pomyslow jak usprawnic nasze zycie domowe i czasem sie gubie w nadmiarze szczegolow i spraw--> fajnie, duzo sie w moim zyciu dzieje, a dobra organizacja coraz bardziej zaczyna mi w zyciu wychodzic
5b. emocje= chwilowa utrata pewnosci siebie, szybko zablokowana i zrozumiana, sprawnie wrocilam do cieszenia sie z tego co wokol mnie
5c. dzialania= szybko sie ekscytuje i wpadam w euforie, to nie pozwala mi jasno myslec, w tym stanie moge sie tylko bawic na razie--> kompetencje= buduje energie, to moze cos fajnego tu zapisze
co zrobie= szukam rozwiazan, angazuje sie w swoje zycie, robie mikrozasilenia
uwagi: dzis to bita 100 byla!!! Ole!! Hallelujah i do przodu!!! Olga
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #138 : Marca 25, 2012, 00:23:43 » |
|
Komentarz do wpisu Olgi 2012.03.23 piątek.
Energia = 95/100 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 110 Jakość wpisu (podsumowania) = 115
Komentarz do wpisu Olgi 2012.03.24 sobota.
Energia = 100/105 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 120 Jakość wpisu (podsumowania) = 115
GRATULACJE!!! Przekroczyłaś 100% Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #139 : Marca 26, 2012, 13:07:05 » |
|
A tak cos czulam, ze moglam przekroczyc 100. Masz racje, to jest inny swiat:)
Olga 2012.03.24 niedziela
1. Energia = 90
2. Formuła celu
traktuje negatywne emocje z delikatnoscia, dobrze sie bawie:), buduje z zaangazowaniem energie 120
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = to byl od rana po prostu trudniejszy dzien, chociaz nie bylo powodu zeby miec nizsza energie to od poczatku byla pomimo zasilen, nie przejmowalam sie tym, powiedzialam sobie ze tak ma byc i robilam swoje. Caly czas towarzyszyla mi mysl ze jest ok. W planach mielismy spotkanie z X wiec moze to podswiadomie przezywalam
4b. emocje =radosc, spokoj, uczucie dumy z siebie, poczucie ze dobrze wygladam
4c. działania = zasilenia, wiedzialam czego chce od tego dnia, pomimo wszystko opanowanie
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = mysle, ze przezywalam to spotkanie..nie wiem nawet dlaczego bo ostatnie bylo fajne i spokojne, tak wiec mysli: jak to bedzie i czy bedzie dobrze?
5b. emocje= wlasnie ta niepewnosc, lekka drazliwosc--> jestem spokojna i swiadoma swoich mocnych stron
5c. dzialania= niejasna komunikacja--> skupiam sie na tym co mowie, nie pedze w myslami
kompetencje= buduje energie i zobaczymy co przyjdzie
co zrobie= angazuje sie w swoje zycie, smieje sie i korzystam z zycia w kazdej jego minucie:)
uwagi:
Pozdrawiam,
Olga
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #140 : Marca 27, 2012, 09:49:00 » |
|
Olga 2012.03.26 poniedzialek
1. Energia = 85/90
2. Formuła celu
traktuje negatywne emocje z delikatnoscia, dobrze sie bawie:), buduje z zaangazowaniem energie 120
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = ze mam wokol wielu fajnych ludzi
4b. emocje =radosc, spokoj, milosc
4c. działania = dzialanie zgodne z palnem
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = wokol zmeczenia..mialam nieprzespana noc,wczesna pobudka-->ciezko utrzymac energie po nieprzespanej nocy bez adrenaliny, wiec jeszcze nie wiem jak to poprawic
emocje=lekka drazliwosc-->radzilam sobie z nia
5c. dzialania= moze za malo sie zasilalam mimo wszystko
kompetencje= ..
co zrobie= buduje energie wiec cwicze
uwagi:
Pozdrawiam,
Olga
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #141 : Marca 27, 2012, 20:03:53 » |
|
Komentarz do wpisu Olgi 2012.03.25 niedziela.
Energia = 90 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 100 Jakość wpisu (podsumowania) = 100
Komentarz do wpisu Olgi 2012.03.26 poniedziałek.
Energia = 85 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 100 Jakość wpisu (podsumowania) = 100
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #142 : Marca 28, 2012, 13:40:17 » |
|
Olga 2012.03.27 wtorek.
1. Energia = 85/90
2. Formuła celu
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = ze fajny wieczor przede mna, ze w ogole jest fajnie
4b. emocje =radosc, spokoj, milosc, cierpliwosc
4c. działania = dzialanie zgodne z palnem
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = jestem zmeczona po prostu..widze jak jest fajnie ale najchetniej poszlabym spac momentami, nawet jak sie w cos wciagne i mam energie to czuje ogolne zmeczenie (bol glowy), nie wiem jak to interpretowac
emocje=lekka drazliwosc-->radzilam sobie z nia
5c. dzialania=mialam bardzo fajny wieczor i wrocilam tak podekscytowana ze nie zaplanowalam na nastepny dzien poranka, co bylo zrodlem blaganu i frustracji, bo jechalysmy do lekarza--> moje doswiadczenie mowi mi ze dobre przygotowanie dnia, planowanie i przewidywanie jest konieczne przy malym dziecko. Potwierdzam, to co wczoraj uslyszalam, ze dzisiejsze problemy sa rezultatem wczorajszych rozwiazan. Tak wiec mysle systemowo...to jednak nie przychodzi latwo. Kiedys bylam pania swojego czasu, teraz potrzeby corki w znacznej mierze nim kieruja. Ale przeciez dostaje duzo w zamian:)
kompetencje=
co zrobie= lapie szersza perspektywe w momentach krytycznych
uwagi: bylam wczoraj na tym spotkaniu, o ktorym wspominalam podczas naszej ostatniej rozmowy. Bylo ciekawie:)
Pozdrawiam,
Olga
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #143 : Marca 28, 2012, 22:17:02 » |
|
Komentarz do wpisu Olgi 2012.03.27 wtorek.
Energia = 95 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 100 Jakość wpisu (podsumowania) = 110
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #144 : Kwietnia 04, 2012, 20:47:29 » |
|
Olga 2012.04.04 sroda
1. Energia = 100
2. Formuła celu
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = jestem szczesliwa
4b. emocje =radosc, spokoj, milosc, cierpliwosc
4c. działania = radosc bycia, zadowolenie z zycia
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = brak dlugofalowego celu
5b. emocje=...
5c. dzialania=brak dlugofalowego celu
kompetencje= czuje ze mam w sobie pewna sile, delikatna i subtelna..czasem umiem z niej skorzystac
co zrobie=
uwagi:
Pozdrawiam,
Olga
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #145 : Kwietnia 04, 2012, 21:42:03 » |
|
Komentarz do wpisu Olgi 2012.04.04 środa.
Energia = 100/105 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 100 Jakość wpisu (podsumowania) = 80
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #146 : Kwietnia 06, 2012, 22:09:01 » |
|
Olga 2012.04.06 czwartek
1. Energia = 95
Moje wartości: 1. (milosc) 2. (uwaznosc) 3. (uznanie) 4. (spokoj) 5. (madrosc?) 6. (poczucie wlasnej wartosci) 7. (dobra zabawa)
2. Formuła celu
pilnuje enrgii, ucze sie byc soba w relacjach z innymi
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = odkrywam i ucze sie siebie i wierze ze to mnie wzmacnia
4b. emocje =radosc, zrozumienie, milosc, wdziecznosc
4c. działania = ostatnio po prostu wiecej dzialam, fajne spotkanie, dobra rozmowa
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = zagubienie, nadal brak calkowitej jasnosci sytuacji, w ktorej jestem, bo wsparcia w zyciu dostalam co kot naplakal, w coachingu w ktorym jestem wsparcie w moim przypadku czesto jest brakiem wsparcia, a wiare we wlasne sily mam czerpac z siebie. Po glebszym zastanowieniu pewnie ma to sens, tylko mi jakos dziwnie. Przykro moze..bo ta potrzeba, zeby ktos mi dal wsparcie, ktorego nie dostalam jest tak silna, ze trudno mi sie nawet rozstac z nadzieja, oczekiwaniem, wiara, ze ktos (najlepiej jakis autorytet) mi je w koncu da i 'juz wszystko bedzie dobrze' i wtedy uwierze w siebie. Mam czasem wrazenie,ze caly swiat we mnie watpi oprocz meza. A ja nie znosze udawadniac, ze jestem cos warta, jakis bunt sie we mnie wtedy odzywa, bywa ze sie chowam i czuje sie nieakceptowana-->
emocje= zagubienie, zlosc, brak zrozumienia, zal, zazdrosc
5c. dzialania= zagubienie, obawa przed zmiana, bo nowa rzeczywistosc oznacza calkowita opowiedzialnosci za swoje zycie i wychodzenie nowym sytuacja naprzeciw, a bedzie ich coraz wiecej. Przeraza mnie to i blokuje! kompetencje=
co zrobie= ukladam sobie, to czego sie dowiedzialam o sobie
uwagi:tak, nadal czuje opor przed pisaniem. Chce mi sie plakac i ciezko mi to idzie. Wnioski bola. Na poziomie okolo 100 jest mi tak dobrze, mam sile na codziennosc w ktorej funkcjonuje, a zycie mnie nie challenge'uje za bardzo. Jest milo i bezpiecznie, wiec po co chciec wiecej..przeciez juz tak duzo wzjelam (relacja z corka). A jak sie okaze, ze pojde dalej i poniose porazke, ze rzeczywiscie jestem do chrzanu? Jak potem z tym zyc?
okolo 1h pozniej..
zlapalam troche inna perspektywe..w sumie to dostalam wsparcie podczas ostatniej naszej rozmowy. Fakt, inne niz sobie wymarzylam,ale pozwole sobie zaryzykowac stwierdzenie, ze jesli bys we mnie nie wierzyl to ta rozmowa nie trwalaby tak dlugo. Dostalam prawde, dobrze podana. Dziekuje. Niech sie teraz dobrze uklada:).
Przed chwila przeczytalam, to co napisalam jakas wlasnie godz temu i sie usmiechnelam, bo bardzo rozczulajacy ten wpis. W tej chwili juz mniej sie z nim identyfikuje.
Olga
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #147 : Kwietnia 07, 2012, 00:38:45 » |
|
Komentarz do wpisu Olgi 2012.04.06 środa.
Bardzo ważne jest byś zapisywała własne myśli i uczucia takie jakie są. Dzięki temu po jakimś czasie możesz się im przyjrzeć. Myśli i emocje mają nam służyć w życiu. Aby tak się zaczęło dziać trzeba się wyzwolić spod ich władzy. Trzeba się nauczyć rozróżniać czym się różnisz TY od twoich uczuć i twoich myśli. Zapisywanie tych najlepszych i tych najgorszych dobrze temu służy. Trzeba się też nauczyć wybierać za jakimi myślami i uczuciami podążać, a za jakimi nie.
Druga rada polega na tym, że ilekroć bardzo silnie czegoś chcemy od innych to (prawie zawsze) znaczy, że nie dajemy tego sobie samemu. A właśnie tego nam najbardziej potrzeba. Kiedy zaczynamy to sobie dawać, to okazuje się że inni także się do tego przyłączają. I tak, ludzie którzy siebie kochają dostają od innych więcej miłości. Ludziom, którzy sobie ufają dużo łatwiej jest zaufać itd.
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #148 : Kwietnia 07, 2012, 19:49:59 » |
|
Olga 2012.04.07 sobota 1. Energia = 95 Moje wartości: 1. (uwaznosc) 2. (wiara we wlasne mozliwosci) 3. (spokoj) 4. (wdziecznosc) 5. (milosc) 6. (rownowaga) 7. (spokoj) 2. Formuła celu 3. Wykorzystanie dnia = 90/95 4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = mam szanse na pelne zycie, na to wlasnie czekalam, z duzym zaciekawieniem obserwuje swoj opor, zeby isc dalej, dotyczace corki, meza i naszego zycia, ciekawe przemyslenia o Bogu i fajna rozmowa z mezem na ten temat 4b. emocje =radosc, milosc, oswiecenie, wdziecznosc 4c. działania = swiadome obserwowanie mojego niezbyt doroslego zachowanie, smialam sie i bylam zla na zmiane, po wszystkim szybko przeprosilam i wyciagnelam wnioski. Racja, dasam sie i nie mowie wprost. Zachowuje sie tak, kiedy odzywa sie we mnie skrzywdzone, niekochane dziecko. 5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = wkurzala mnie dzis pogoda troche, tak bardzo mi sie chce jezdzic z dzieckiem na rowerze i przebywac po kilka godzin na dworze--> ciesze sie z takiej pogody jaka jest, nie padalo i dzieki temu cala rodzina fajnie bawilismy sie na placu zabaw 5b. emocje= lekkie rozdraznienie spowodowane niepewnoscia czy mam isc dalej, a jesli tak to czy starczy mi wytrzymalosci, zeby to przejsc. Za kazdym razem kiedy, wchodze na forum czuje sie najgorsza i demotywuje mnie to strasznie. Mam ochote sie wtedy wycofac i powiedziec" niech walcza inni, ja sie widocznie nie nadaje". Boze, cale zycie czuje sie niewystarczajaco dobra, inna, za slaba. Boje sie ze jak zaczne o tym pisac i to wywlekac to zacznie mi energia spadac. Te wszystkie duchy przeszlosci znow mnie zaczynaja nawiedzac. --> Chce czuc grunt po nogami, ufac sobie i znac swoj cel. 5c. dzialania= zly sposob komunikacji, uswiadomiony i poprawiony szybko--> mowie wprost o swoich potrzebach do meza, do Ciebie i do calego swiata kompetencje= pokora, wiara w siebie, zaufanie co zrobie= czas wrocic do regularnych cwiczen, bo widze ze bez dobrej formy to przy tym, co wychodzi sie nie obedzie. Tak, czuje opor rowniez przed cwiczeniami, ktore lubie. uwagi: Wiedzialm, ze jak to rusze energia mi zacznie spadac.. Zycze spokojnych i radosnych Swiat  Pozdrawiam, Olga
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #149 : Kwietnia 07, 2012, 23:55:10 » |
|
Komentarz do wpisu Olgi 2012.04.07 sobota.
Energia = 95 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 100 Jakość wpisu (podsumowania) = 110
"emocje= lekkie rozdraznienie spowodowane niepewnoscia czy mam isc dalej, a jesli tak to czy starczy mi wytrzymalosci, zeby to przejsc. Za kazdym razem kiedy, wchodze na forum czuje sie najgorsza i demotywuje mnie to strasznie. Mam ochote sie wtedy wycofac i powiedziec" niech walcza inni, ja sie widocznie nie nadaje". Boze, cale zycie czuje sie niewystarczajaco dobra, inna, za slaba. Boje sie ze jak zaczne o tym pisac i to wywlekac to zacznie mi energia spadac. Te wszystkie duchy przeszlosci znow mnie zaczynaja nawiedzac."
1. Zasada jest prosta: Energia, którą dysponujesz powinna być wyższa niż problem, za który się bierzesz (pieniędzy powinno być więcej niż wydatków). Jeśli jest inaczej, to problemy dociskają. Czasami nawet bardzo.
2. Wpis jest dobry bo prawdziwy. Uchwyciłaś trafnie to co jest obecnie. To już świadczy o sporej porcji siły, gdyż ludzie słabi unikają prawdy. Żeby jednak od trafnego opisu przejść do skutecznych działań naprawczych potrzebujesz utrzymywać wysoką formę i mieć tą formę pod kontrolą. Dzięki temu będziesz się mogła skutecznie zająć tym o czym piszesz. Energia, Energia, Energia.
3. Przeczytaj też wpis nr. 77 z praktyki coacha. Jest o akceptacji.
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
|