olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #150 : Kwietnia 09, 2012, 20:49:55 » |
|
Olga 2012.04.08 niedziela
1. Energia = 90
Moje wartości: 1. (uwaznosc) 2. (wiara w siebie) 3. (spokoj) 4. (wdziecznosc) 5. (milosc) 6. (rownowaga) 7. (jasnosc myslenia)
2. Formuła celu
wierze we wlasne mozliwosci
3. Wykorzystanie dnia = 90
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = mysli pomagajace pilnowac energii i byc wdziecznym, za to co jest
4b. emocje = milosc, akceptacja, wieksza swiadomosc siebie, wdziecznosc
4c. działania = przylapywanie sie na mechanizmie " nie mowie wprost" i zmiana zachowania. Dotyczyla drobnych rzeczy, ale od czegosc trzeba zaczac. Najsmieszniejsze jest to, ze czesto kieruje sie dobra intencja w tym moim kreceniu np. nie mowie ze cos mi nie pasuje, bo chce zeby np. maz mogl dluzej pospac, ale im dluzej spi tym bardziej chcialabym, zeby juz wstal i spedzal czas z nami. Nie mogac sie go doczekac zaczynam sie na niego zloscic. Ale go nie budze, bo rowniez chce zeby sie wyspal. Kiedy wstaje zaczynam sie troche dasac (chociaz czesto nie chce), ze tak dlugo spal. On mi mowi, ze moglam go obudzic, ze nawet nie chcial tak dlugo spac.A ja mu na to, ze nie moglam, bo bylam na niego juz obrazona. Wiec skutek jest taki, ze ja jestem na niego troche zla, a on nie wie za bardzo za co ma mnie przeprosic bo przeciez spal i o niczym nie wiedzial. Mowi mi, ze jestem wariatka, a ja ze przeciez nie od dzis...itd,itd.
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = rano "juz mnie bralo" jak ja to mowie tzn. nie wiele mi trzeba zeby sie zezloscic. Nie bylam zadowolona, ze w taka pogode bedziemy siedziec w domu na kilku metrach z moja krzykliwa rodzina--> zrozumialam o co mi chodzi, powiedzialam o tym mezowi, zaakceptowalam ten fakt, powiedzialm sobie, ze zrobie co sie da zeby ten dzien wygladal dobrze i sie udalo
miewam czasem watpliwosci, ze konfrontacja z moimi slabosciami cos zmieni, podczas terapii wiele rzeczy zostalo juz poruszonych i jedynie mam swiadomosc swoich slabosci, ale dzieki temu nie doszlo do wielkich zmian..to tym bardziej dolujace. Czasem sobie mysle, ze juz lepiej byloby pewnych rzeczy o sobie nie wiedziec. Boje sie ze to wywlekanie brudow, to tylko zadreczanie siebie. Tak, nie lubie dyskutowac, bo obawiam sie ze wyjdzie moja niewiedza. Tak, nie chce niczego liczyc, bo nie chce czuc sie glupia. Tak, nie ucze sie nowych jezykow, bo boje sie, jak zwykle ze po krotkim czasie to rzuce, jak wiekszosc rzeczy w moim zyciu. Ok, wiem to, ale nic dzieki temu nie jest latwiejsze. Jedynie przypominajac sobie o tym czuje sie do chrzanu.--> no ale o tym pisze, wiec wierze ze jestem w stanie to zmienic, pewnie znowu chodzi tu o akceptacje siebie, przyzwyczailam sie do siebie z tymi moimi blokami. Pytanie teraz czy to akceptuje. Pewnie nie, bo czasem mi zal ze tak jest, czasem sie wkurzam, ze inni tak nie maja--> pragne spokoju i zaufania do siebie
Mialam dzis okazje porozmawiac w jezyku jakiego uczylam i balam sie tego jak ognia. Niestety brak kontaktu z jezykiem i niechec do szukania okazji, zeby go miec zrobila swoje. Dodatkowo zawsze mi jeszcze ciazyla mysl, ze jestem nauczycielem i to co mowie ma byc super poprawne. Kiedy okazalo sie, ze tej rozmowy nie bedzie odetchnelam z ulga. Wniosek: ciagle wstydze sie swoich niedoskonalosci czyli siebie, a coraz bardziej do mnie dociera ze mam problem, zeby sie uczyc, rozwijac siebie. Nauka to dla mnie duze wyzwanie, kojarzy mi sie ze szkola, w ktorej czesto bylo mi bardzo zle. Kiedy sie ucze czesto czuje sie glupio, ze za wolno mi idzie, ze nie pamietam, ze nie rozumiem czasem. Ciazy mi ten temat, bo dopuscilam do wielu zaniedban w moim zyciu. Jedyny sukces to to, ze od jakiegos czasu czytam dla przyjemnosci.--> nie wiem co tu sobie jeszcze powiedziec
5b. emocje= niepewnosc, lekkie rozdraznienie--> czesto przychodzilo i szybko je zegnalam
5c. dzialania= ciagle pozwalam sobie, zeby czuc sie glupio i niewystarczajaco dobrze, boje sie pracy i nauki, boje sie porazki--> marze o tym zeby miec spokojny umysl i robic swoje rzeczy w swoim tempie
kompetencje=
co zrobie= cwicze, wierze ze moge byc lepsza
uwagi:
Pozdrawiam,
Olga
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #151 : Kwietnia 09, 2012, 21:19:22 » |
|
Olga 2012.04.09 poniedzialek
1. Energia = 95
Moje wartości: 1. (uwaznosc) 2. (wiara w siebie) 3. (spokoj) 4. (wdziecznosc) 5. (milosc) 6. (rownowaga) 7. (jasnosc myslenia)
2. Formuła celu
chce zrozumiec siebie i w pelni zaakceptowac
3. Wykorzystanie dnia = 95
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = mysli pomagajace pilnowac energii, przypominajace o tym, ze lubie rozumiec innych i byc dla nich dobra
4b. emocje = milosc, zrozumienie, radosc,wdziecznosc
4c. działania = mowienie, tego co czuje, cieszenie sie z tego co mam
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = bardzo duzo rzeczy ze mnie teraz wychodzi i czuje, ze nie wiem nad czym mam pracowac, otworzylam szafe z balaganem i wylecialo na mnie troche gratow--> energia, ktora mam teraz pomaga mi nie zwariowac, chociaz pracuje zeby byla wyzsza, bo bardzo chce te sprawy uporzadkowac
5b. emocje= zal, niezrozumienie, wyrzuty sumienia--> caly dzien z rodzicami to czasem dla mnie za duzo, nie moge ich czasem sluchac i patrzec jak siebie nie szanuja i robia to na oczach moich, mojego meza i przede wszystkim mojego dziecka, wiec dzisiaj zaregowalam ostro. Wiem, ze ich nie zmienie, ale nie chce tez zeby przy mnie zle sie do siebie odnosili, a oni wciaz zapominaja,ze sobie tego nie zycze--> nie wiem co mam tu robic, bo chce spedzac z nimi czas, moja corka ich uwielbia, sa fajni ale to co czasem wyrabiaja, to ponizej pasa
5c. dzialania= ostro zwrocilam mamie uwage, a ta dostala bolow serca. Rece opadaja, wiem ze prawda boli, nie wiem moze troche za ostro, ale do nich nic nie dociera. Czasem ciagle czuje sie przy nich jak dziecko z ktorym sie nie licza, bo tak bardzo sa zajeci kloceniem sie miedzy soba--> jak sobie dac az tak duzo czego nie dostalam jako dziecko??--> chce wiedziec jak budowac dobre relacje z rodzicami nie wracajac do tego co bylo
kompetencje= jakis tam dystans do tego co sie teraz dzieje
co zrobie= energia jest teraz dla mnie bardzo wazna, wiec ja cwicze
uwagi:
Pozdrawiam,
Olga
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #152 : Kwietnia 09, 2012, 23:22:45 » |
|
Komentarz do wpisu Olgi 2012.04.08 niedziela.
Energia = 100 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 110 Jakość wpisu (podsumowania) = 120
"działania = przylapywanie sie na mechanizmie " nie mowie wprost" i zmiana zachowania. Dotyczyla drobnych rzeczy, ale od czegosc trzeba zaczac. Najsmieszniejsze jest to, ze czesto kieruje sie dobra intencja w tym moim kreceniu np. nie mowie ze cos mi nie pasuje, bo chce zeby np. maz mogl dluzej pospac, ale im dluzej spi tym bardziej chcialabym, zeby juz wstal i spedzal czas z nami. Nie mogac sie go doczekac zaczynam sie na niego zloscic. Ale go nie budze, bo rowniez chce zeby sie wyspal. Kiedy wstaje zaczynam sie troche dasac (chociaz czesto nie chce), ze tak dlugo spal. On mi mowi, ze moglam go obudzic, ze nawet nie chcial tak dlugo spac.A ja mu na to, ze nie moglam, bo bylam na niego juz obrazona. Wiec skutek jest taki, ze ja jestem na niego troche zla, a on nie wie za bardzo za co ma mnie przeprosic bo przeciez spal i o niczym nie wiedzial. Mowi mi, ze jestem wariatka, a ja ze przeciez nie od dzis...itd,itd." 1. Bardzo dobrze uchwyciłaś schemat działania. To jest pierwszy krok do zmiany. 2. Kiedy patrzysz jasno i z dystansu na zjawiska i jesteś w odpowiednio dobrej formie (energia) to zjawiska te się porządkują i czyszczą.
"ciagle pozwalam sobie, zeby czuc sie glupio i niewystarczajaco dobrze, boje sie pracy i nauki, boje sie porazki" Bardzo cię namawiam, żebyś raz dziennie zrobiła coś "niewystarczajaco dobrze" i żeby na pewno wyszła z tego "porażka". Wybieraj małe rzeczy, gdzie możesz eksperymentować. Najpierw 40zasileń, następnie "porażka" i 40 zasileń. Kiedy zaczniesz się dobrze przy tym bawić sprawy się odczarują.
Komentarz do wpisu Olgi 2012.04.09 poniedziałek.
Energia = 100 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 110 Jakość wpisu (podsumowania) = 120
"bardzo duzo rzeczy ze mnie teraz wychodzi i czuje, ze nie wiem nad czym mam pracowac, otworzylam szafe z balaganem i wylecialo na mnie troche gratow" Potrzebna jest ci energia, dystans i czas. Część tych spraw sama się uporzadkuje, a resztę zrobisz jak będziesz jeszcze silniejsza. p.s. twoja córka nie robi żadnych błędów, dopóki ktoś ważny jej tego nie powie. Możesz robić jeden błąd dziennie i doskonale się przy tym bawić.
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
"Największym błędem człowieka jest to, że godzi się na zbyt mało" - Tomasz Merton "Większość ludzi pracuje zbyt ciężko na zbyt małe rezultaty - czas to zmienić" - Kazimierz F. Nalepa
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #153 : Kwietnia 10, 2012, 20:02:12 » |
|
Olga 2012.04.10 wtorek
1. Energia = 90
Moje wartości: 1. (uwaznosc) 2. (jasnosc myslenia) 3. (spokoj) 4. (wdziecznosc) 5. (milosc) 6. (rownowaga) 7. (sila)
2. Formuła celu
3. Wykorzystanie dnia = 100
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = mowiace o tym, ze nie jestem dana emocja, ze emocje przychodza i oddchodza
4b. emocje = milosc, wiara w lepsze zycie, radosc, skupienie
4c. działania = dzialanie zgodne z planem, czytanie do pracy mgr, poswiecenie sobie troche czasu na czytanie tego co chcialam, robilam mikrozasilenia do polowy dnia, a potem wpadlam w wir dnia, swoich mysli i zapomnialam
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = ze cos jest ze mna nie tak. Bylam na poczcie i tak chcialm szybko sprawe zalatwic, ze zapomnialam zapakowac jednej rzeczy i musialm od nowa wszystko robic. No, to tak przyspieszylam. Spieszylam sie, bo czulam presje ludzi w kolejce i wydawalo mi sie ze wszyscy obserwuja co robie i jak wolno mi to idzie. Zdolowalo mnie to cale zajscie. Wychodzac z poczty pomyslalam "to jak masz gdzies pojsc pracowac jak takie glupoty robisz?". Mam obsesje, ze wszystko wolno mi idzie i ze innych to wkurza. I energia na leb na szyje mi poleciala. Wyszlam z poczty i stwierdzilam ze to drobiazg, ale to tej pory czuje ze zachowalam sie dziwnie.--> chce czuc sie pewnie,
5b. emocje= zdziwienie jak mozna tak bezsensu sie stresowac, rozczarowanie
5c. dzialania= dzialanie mimo wszystko
kompetencje=
co zrobie= energia jest teraz dla mnie bardzo wazna, wiec ja cwicze, jeszce raz jutro przeczytam komentarze od Ciebie do moich dwoch ostatnich wpisow
uwagi:
Pozdrawiam,
Olga
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #154 : Kwietnia 11, 2012, 22:02:37 » |
|
Komentarz do wpisu Olgi 2012.04.10 wtorek.
Energia = 95 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 100 Jakość wpisu (podsumowania) = 110
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
"Największym błędem człowieka jest to, że godzi się na zbyt mało" - Tomasz Merton "Większość ludzi pracuje zbyt ciężko na zbyt małe rezultaty - czas to zmienić" - Kazimierz F. Nalepa
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #155 : Kwietnia 12, 2012, 10:46:33 » |
|
Olga 2012.04.11 sroda
1. Energia = 100
Moje wartości: 1. (uwaznosc) 2. (jasnosc myslenia) 3. (spokoj) 4. (wdziecznosc) 5. (milosc) 6. (satysfakcja) 7. (sila)
2. Formuła celu
3. Wykorzystanie dnia = 110
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = te glebokie, ktorych nie umiem nazwac, ale ktore nadaja sens zyciu i pozwalaja byc tui teraz i sie tym cieszyc. Mialam wrazenie, ze uchwycilam cos ulotnego. Byly tez mysli uspakajajce, wspierajace, budujace. Chociaz dzien owocowal w rozne wydarzenia, ja zachowywalam wzgledny spokoj. Nie przychodzil on naturalnie, ale potrafilam go przywolac. Pojawial sie i znikal, jednak najwazniejsze, ze bywal kiedy chcialam i to bylo fajne.
4b. emocje = milosc, spokoj, dystans, radosc, ekscytacja
4c. działania = dzien mnie zaskakiwal, a ja nie czulam zlosci, a jedynie zdziwienie
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = ze nie chce nikogo rozczarowac--> koncentruje sie na swoich oczekiwaniach
5b. emocje= napiecie zwiazane z tym jak to bedzie i czy nie popelnie jakies gafy--> rozplynelo sie po zasileniu, ktore zrobilam w metrze przed naszym spotkaniem. Tak sie wzmocnilam, ze zaczelam sobie wyobrazac moja potencjalna rozmowe kwalifikacyjna i znow pojawily sie rozne emocje. Ekscytacja, radosc bycia i pewne napiecie wynikajace z niepewnosci mocno sie przeplataly--> Jak to sie mowi: "Jedna jaskolka wiosny nie czyni", ale widze swiatlo w tunelu i to bardzo motywuje i daje duza nadzieje, ktora fajnie zasila.
5c. dzialania= widze pierwsze podejscia pt. "zachowuj sie tak jak chcesz sie czuc". Czy udane? Raczej niedoskonale, ale to nieistotne. Co warto zauwazyc, ze z gaszcza roznych emocjii i kompleksow zobaczylam szlak..swoj szlak.
kompetencje= fajnie mi bylo wczoraj ze soba
co zrobie= ostatnio cwicze regularnie, rano i wieczorem..i tu uwaga..liczac ile fajnych emocji jestem w stanie przywolac. Max to 32. Probuje rowniez mikrozasilen, ale tu brak regularnosci, bo trudnosc mi sprawia nadazac za dzieckiem i pamietac o nich jednoczesnie. Ale pewnie mi sie tylko tak wydaje, ze to trudne, wiec bede dzis nad tym pracowac.
uwagi: ten wpis robie rano po naszym spotkaniu, bo pozno wrocilam do domu. Wczoraj po wykladzie, troche inna wyszlam, niz przyszlam. Chociaz nie mialam skupienia dla calosci, to to co najwazniejsze na dany moment w moim zyciu wzjelam. Szkoda tej nienagranej koncowki, bo sama bym chciala ja miec w domu. To troche tak jak ze wspomniana nauczycielka z fizyki, ktora ciagle zmieniala oznaczenia, zeby uczniowie zrozumieli. Chociaz ciagle mowisz o tym samym ja jeszcze duzo nie rozumiem, bo w zyciu duzo tej zmiennosci . Ale wczoraj cos uchwycilam, troche sie balam, ze to zgubie, ale dzis rano pomimo zle przespanej nocy (corka) i bolu glowy czuje sie swietnie, czuje zycie w sobie tak po prostu. Energia rano bite 105:))). Chyba oswajam 100 i pomalu robie sie gotowa na wiecej dobrego w moim zyciu. Kto by pomyslal,ze niektorzy ludzie boja sie dobrego???
P.S Lubie te wpisy kiedy czuje, ze mam serce gorace:)
Pozdrawiam,
Olga
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #156 : Kwietnia 12, 2012, 21:57:21 » |
|
Olga 2012.04.12 czwartek
1. Energia = 100
Moje wartości: 1. (spokoj) 2. (jasnosc myslenia) 3. (odwaga) 4. (wdziecznosc) 5. (milosc) 6. (satysfakcja) 7. (sila)
2. Formuła celu
chce zrozumiec siebie, miec wytrzymalosc do cwiczen i bardziej wierzyc we wlasne sily
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = zachecajace do dzialania i do zasilen, mysli przywolujace spokoj
4b. emocje = milosc, spokoj, dystans, radosc, ekscytacja, zadowolenie
4c. działania = szybkie zasilenia, troche mikrozasilen, troche pisalam prace mgr, wyglupy z corka (to w sumie codziennie)
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = sa momenty, ze czuje sie za bardzo zakrecona i wtedy czuje sie ze soba mnie pewnie--> potrzebuje byc bardziej uwazna, skupiona
5b. emocje= lekka niepewnosc--> w sumie to szybko mijala, potrzebuje bardziej sobie ufac i wierzyc we wlasne sily
5c. dzialania= wiecej wiary w siebie by sie przydalo, wiecej spokoju--> probowalam w zasileniach przywolywac chwile w ktorych czulam totalny spokoj i bylo ich bardzo malo. Najwiecej mam zasilen z radosci, jednak dzis potrzebowalam wprowdzic w moje radosne emocje troche spokoju, a zasilenia w starej formie jeszcze bardziej mnie nakrecaly. Potrzebuje znalezc w nich wiecej spokoju i dzis zrobilam pierwszy krok.
kompetencje=
co zrobie= ide na 120 wiec cwicze
uwagi:
Pozdrawiam,
Olga
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #157 : Kwietnia 13, 2012, 21:00:29 » |
|
Olga 2012.04.13 piatek
1. Energia = 100
Moje wartości: 1. (spokoj) 2. (jasnosc myslenia) 3. (odwaga) 4. (wdziecznosc) 5. (milosc) 6. (satysfakcja) 7. (sila)
2. Formuła celu
chce zrozumiec siebie, miec wytrzymalosc do cwiczen i bardziej wierzyc we wlasne sily
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = zachecajace do dzialania i do zasilen, mysli przywolujace spokoj, te cieszace sie z tego co dzis robilam
Ostatnio pomaga mi bardzo swiadomosc, ze nie jestem emocja, ktora czuje. Bardzo dlugo nie moglam zrozumiec co to znaczy. Stosuje to w ten sposob, ze jesli zaczynam czuc zlosc np. na moja corke to sie w nia nie angazuje i mowie sobie, ze kocham swoje dziecko i przede wszystkim zalezy mi, zeby ja rozumiec i rozwijac w duchu pewnych wartosci, a dzialanie jakie moge podjac w tym stanie oddalaja mnie od tego fundamentalnego, waznego dla mnie zalozenia i to natychmiast mnie dystansuje. Ale daje tez sobie zrozumienie, ze moge sie tak czuc, bo nie jestem przeciez robotem. To moje odkrycie po Twoim ostatnim wykladzie.
Kolejny przyklad , kobieta, ktora zaproponowala mi prace, miala zadzwonic we wtorek zeby sie ze mna dokladnie umowic na sobote. Nie zrobila tego az do dzisiaj wiec postanowilam, ze ja to zrobie. Balam sie bardzo, ale przygotowalam sie do tego. Wiedzialam, ze chce miec te prace ( a przynajmiej pojsc na rozmowe) oraz ze lek przed odrzuceniem jest tylko emocja, ktora odczuwam. Zrobilam sobie zasilenie tuz przed tel przywolujac wszystko, co udalo mi sie osiagnac w zyciu, potem glosno odegralam co chce powiedziec i poszlo:). Bylo to latwiejsze niz myslalam. Rozmowe mam za tydzien. To daje sile, bo nie czekam biernie az mi cos skapnie tylko sama wplywam na swoje zycie.
4b. emocje = milosc, spokoj, dystans, radosc, ekscytacja, zadowolenie, odwaga, poczucie sprawstwa w swoim zyciu
4c. działania = pisanie pracy mgr, przelamalam sie dzwoniac w sprawie pracy, pilnowanie formy, robienie zdjec corce (w koncu wzjelam apart na plac zabaw i o dziwo nie byl az taki ciezki)
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = niesmialosc i lek przed wykonaniem tel.--> okazalo sie ze strach ma wielkie oczy, lek zmienilam w cos co dalo mi sile
5b. emocje= ciezki poranek i troche przejelam sie ze mam nizsza energie na starcie--> cwiczylam, kiedy tylko mi sie przypomnialo, ta 100 nie byla dzis latwa wiec jestem z siebie zadowolona. Po prostu chcialam ja miec
5c. dzialania= sa takie na pewno, ale dzis i tak duzo zrobilam inaczej niz zwykle wiec dzis sie skoncentruje bardziej na tym co fajnego zrobilam
kompetencje= pierwsze kroki odbudowujeca zaufanie do siebie, pracowalam na to kilka lat wiec pewnie bedzie potrzeba troche czasu. Nawet dobrze mi idzie w tym temacie od wtorku.
uwagi:
Pozdrawiam,
Olga
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #158 : Kwietnia 13, 2012, 23:37:15 » |
|
Komentarz do wpisu Olgi 2012.04.11 środa.
Energia = 100 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 105 Jakość wpisu (podsumowania) = 115
Bardzo dużo ludzi boi się dobrego. A tak naprawdę to boi się wyjść poza przyzwyczajenia.
Komentarz do wpisu Olgi 2012.04.2 czwartek.
Energia = 100 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 100 Jakość wpisu (podsumowania) = 110
Komentarz do wpisu Olgi 2012.04.13 piątek.
Energia = 100 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 115 Jakość wpisu (podsumowania) = 115
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #159 : Kwietnia 14, 2012, 21:39:58 » |
|
Olga 2012.04.14 sobota
1. Energia = 100
Moje wartości: 1. (spokoj) 2. (milosc) 3. (odwaga) 4. (cierpliwosc) 5. (sila) 6. (rozwoj) 7. (sila)
2. Formuła celu
chce zrozumiec siebie,szukam spokoju i ciszy w sobie:)
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = przywolujace spokoj i sile. Moja radosc to wybuch, eksplosja. Ostatnio mam jej bardzo duzo. Czasem mi sie wydaje, ze az mnie rozpiera od srodka, wiec teraz szukam wyciszenia i rownowagi.
4b. emocje = milosc, spokoj, dystans, radosc, wytrzymalosc, chec pracy nad soba, zadowolenie, zyczliwosc, radosc bycia, wdziecznosc
4c. działania = zasilalam sie (5 min), kiedy bylo mi to potrzebne, kilka mikrozasilen, pilnowanie formy, cieszenie sie soba, wyciszanie sie. Ten dzien wymagal ode mnie dobrej formy i dalam rade ja utrzymac, , tym bardziej ze mam deficyt snu (corka).
Jak cos przestawalo grac w ciagu dnia, to dzieki swiadomosci emocji jaka przezywalamm i tego co chce z nia zrobic robic bardzo dobrze sobie radzilam. Maz zakochuje sie jeszcze bardziej:)
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = zwiazane ze szkola. Niestety samo bycie w szkole jest juz dla mnie przezyciem, czulam sie niekomfortowo na poczatku--> pomimo wszystko jakos mi razniej ze soba bylo, poprawialm swoj stan kiedy tylko moglam.
5b. emocje= jakies ciezkie zwiazane ze szkola, takie glosy mowiace, ze malo wiem-->wiem coraz wiecej jak zyc i to najwazniejsze
5c. dzialania= czasem nie wiem jak sie przy Tobie zachowywac. Czuje sie troche zmieszana. Mam wrazenie, ze czasami czytasz moje mysli. Dziwne uczucie--> nie wiem co z tym dalej. Pojawilo sie wiec komunikuje:) kompetencje= czuje, ze mam sile zmieniac swoje zycie. Pojawila sie nowa jakosc, od kilku dni zyje w innej rzeczywistosci. Problemy sa takie jakie byly, a ja inaczej na nie patrze i dzieki temu nie generuje nastepnych.
uwagi: Tak, to inna juz bajka. Mam ochote delektowac sie zyciem i soba:), bo to takie nowe i tak bardzo cieszy:).
Pozdrawiam,
Olga
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #160 : Kwietnia 15, 2012, 13:34:34 » |
|
Komentarz do wpisu Olgi 2012.04.14 sobota.
Energia = 100 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 105 Jakość wpisu (podsumowania) = 110
"Jak cos przestawalo grac w ciagu dnia, to dzieki swiadomosci emocji jaka przezywalamm i tego co chce z nia zrobic robic bardzo dobrze sobie radzilam." Dokładnie o to chodzi. Świadomość (najlepiej połączona z miłością i akceptacją) tego co się w nas dzieje pozwala na wybór co dalej: 1. zostawiamy to tak, jak jest 2. czy zmieniamy. W obu wypadkach potrzebna jest energia, jej odpowiednio wysoki poziom i jakość (którą można z pewnym przybliżeniem opisać emocjami.)
"czasem nie wiem jak sie przy Tobie zachowywac. Czuje sie troche zmieszana. Mam wrazenie, ze czasami czytasz moje mysli. Dziwne uczucie--> nie wiem co z tym dalej. Pojawilo sie wiec komunikuje:)" Kiedy ludzie się dobrze rozumieją, to rozumieją także swoje zachowania, potrzeby, intencje. Jednym z moich zadań jest PEŁNE zrozumienie twoich uwarunkowań. Dzięki temu mogę ci coś sensownego proponować, lub przed czymś czasami ostrzegać. Mogę ci pomagać w wędrówce po pełną jakość życia. Druga kwestia to, czy chcesz być rozumiana czy też nie. Większość ludzi kontaktuje się z otoczeniem za pomocą masek i gier. To bardzo komplikuje życie, które mogło by być dużo prostsze i bardziej przyjemne. Ja najbardziej lubię bezpośrednią, szczerą komunikację. Dlatego dziękuję za ten wpis. Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #161 : Kwietnia 16, 2012, 15:30:21 » |
|
Olga 2012.04.15 niedziela
1. Energia = 100
Moje wartości: 1. (spokoj) 2. (milosc) 3. (odwaga) 4. (cierpliwosc) 5. (sila) 6. (rozwoj) 7. (sila)
2. Formuła celu
rozumiem siebie, jestem spokojna i rodze sie na nowo- to na poczatek:)
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = dotyczace pracy nad soba, dajace spokoj i sile.
4b. emocje = milosc, spokoj, dystans, radosc, wytrzymalosc, chec pracy nad soba, zadowolenie, zyczliwosc, wdziecznosc
4c. działania = czuje ze pracuje nad soba i to mnie cieszy. Rozpuszczenie zlosci dzieki akceptacji i lapaniu szerszej perspektywy. Zasilenia:)
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = ze, to jest niemozliwe, zeby ktos wymyslil "przepis na dobre zycie". Czasem czuje sie naiwnie robiac te cwiczenia i wierzac ze beda lepsza wersja siebie samej.--> fakt jest taki, ze odkad wpisuje 100 to mam lepsza jakosc zycia.
5b. emocje= zlosc i watpliwosci (ze ktos tu zwariowal, albo Ty, ze cos takiego wymysliles albo ja, ze to robie)-->zlosc rozgryziona, zaakceptowana, rozpuszczona. Czasem moj mozg ma watpliwosci, cala reszta mowi cwicz i sie rozwijaj.
5c. dzialania= wpadlam w stary nawyk, bylam przez chwile moja mama--> bez spadku formy. Nie pozwolilam na to:)
kompetencje= moj klimat to lagodnosc, zyczliwosc i kobiecosc. Tak mi sie wydaje bo swietnie sie w tym czuje. Najbardziej boje sie odwaznie pokazywac to ostatnie. Moze nie wiem po prostu jeszcze jak.
uwagi: Tem dzien obfitowal w rozne spotkania towarzyskie. Mialam odpowiedni mindset (cieplo, lagodnosc, zyczliwosc, dystans) i to byl bardzo fajny dzien:))
Pozdrawiam,
Olga
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #162 : Kwietnia 16, 2012, 21:26:36 » |
|
Komentarz do wpisu Olgi 2012.04.15 niedziela.
Energia = 100 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 105 Jakość wpisu (podsumowania) = 120
Bardzo dobry wpis i wątki o przełomowym znaczeniu. Przypominam, że trening na forum polega na tym, że umiesz trafnie nazwać to, co się dzieje. Kiedy coś określimy na piśmie, to działa to silniej niż jeśli to robimy tylko w myślach. Do napisania trzeba dużo więcej odwagi. A napisane myśli można sobie po jakimś czasie poczytać i to bardzo dużo uczy. Nie warto natomiast wpisywać, kiedy ktoś chce jeszcze jakiś czas pouciekać od lepszego zrozumienia siebie.
1. "działania = czuje ze pracuje nad soba i to mnie cieszy. Rozpuszczenie złości dzieki akceptacji i lapaniu szerszej perspektywy. Zasilenia:)" Kiedy jesteś w stanie rozpuszczać trudne emocje to dotarłaś do istotnego etapu wpływu na własne życie. Dalszy rozwój w tym zakresie polega na nabraniu wprawy.
2. "Myśli = ze, to jest niemozliwe, zeby ktos wymyslil "przepis na dobre zycie". Czasem czuje sie naiwnie robiac te cwiczenia i wierzac ze beda lepsza wersja siebie samej.--> fakt jest taki, ze odkad wpisuje 100 to mam lepsza jakosc zycia" Pojawiają się w tobie na przemian dwie postawy. Stara i nowa. jest bardzo ważne aby nie walczyć ze starą. Warto ją otoczyć życzliwą opieką, trochę tak jak się robi z chorym dzieckiem. I dać jej czas żeby wyzdrowiała. Opieka polega na tym, że jesteś w dobrej formie (energia) i dajesz przestrzeń na pojawienie się starych postaw. One się aktywizują, a jeśli się do nich nie dołączasz, ani z nimi nie walczysz, to się przekształcają i zdrowieją.
Ważne jest jednak byś wybrała czy decydujesz się na stare życie czy na jego nową wersję, która w dużym stopniu zależy od ciebie.
3. "emocje= zlosc i watpliwosci (ze ktos tu zwariowal, albo Ty, ze cos takiego wymysliles albo ja, ze to robie)-->zlosc rozgryziona, zaakceptowana, rozpuszczona. Czasem moj mozg ma watpliwosci, cala reszta mowi cwicz i sie rozwijaj" Dużo miłości i cierpliwości dla wszystkich oporów i wątpliwości. Mają prawo się pojawiać i zasługują na wysłuchanie. Jeśli przy okazji zrozumiesz skąd pochodzą, to dużo zrozumiesz o tym jak działa człowiek i skąd się biorą jego problemy.
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #163 : Kwietnia 16, 2012, 23:02:22 » |
|
Olga 2012.04.16 poniedzialek 1. Energia = 100 Moje wartości: 1. (spokoj) 2. (milosc) 3. (lagodnosc) 4. (cierpliwosc) 5. (sila) 6. (rozwoj) 7. (uwaznosc) 2. Formuła celu rozumiem siebie, jestem spokojna i rodze sie na nowo- to na poczatek:) 3. Wykorzystanie dnia = 100 4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = mowiace, ze to ja przede wszystkim tworze dzien i warunki w jakich zyje..nie pogoda ani ludzie ktorzy sa albo ich nie ma. Pomoglo:). Pomimo, ze spedzilam ten dzien sama z corka w taka pogode, to bylo nam milo i spokojnie. Nawet podjelysmy probe spaceru , wzjelam aparat..Takie dzialania daje mi poczucie, ze to ja kieruje moim zyciem, a nie warunki zewnetrzne. Nawet nie potrzebowalam kawy. Warunki zewnetrzne jedynie wzjelam pod uwage planujac ten dzien. 4b. emocje = milosc, spokoj, dystans, poczucie pracy nad soba, satysfakcja 4c. działania = dzialania mimo zlej pogody i braku samochodu 5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = ze czasami chcialabym byc lepsza i szybsza od innych, to taka moja spontaniczna potrzeba po ktorej przychodzi refleksja, ktora mnie albo doluje albo pokornie pozwala zajac swoje miejsce. I to tez ciekawe, ze pod przykrywka, ze nie lubie wspolzawodnictawa nie staram sie wystarczajaco, a potem jak widac wynik to chcialabym miec to samo albo lepiej. Wydaje sie to malo logiczne.--> rozumiem coraz lepiej co spowalnia prace w moim zyciu 5b. emocje= zazdrosc, zlosc 5c. dzialania= o dziwo moj sielankowy dzien przerwalam przyjsciem meza, ruszyl jakis powazny temat i poczulam jak moja energia leci w dol. Upadlam, wstalam, otrzepalam sie i poszlam dalej. To byl wiekszy temat, wiec czulam zagrozenia i moglam swiadomie dzialac. Niestety zauwazam, ze nawyki dotyczace krotkich odpowiedzi na pytanie badz szybkich reakcji typu: zanim sie zorientujesz to juz powiesz albo zrobisz, moga byc trudniejsze do wykorzenienia.-->moze uswiadomienie sobie dyskomfortu po takiej szybkiej reakcji powinno pomoc i zadanie sobie pytanie: "A jak chcialabys w tej sytuacji zareagowac?" i powiedziec "wroc, chcialam powiedziec, ze...". A moze nie odzywac sie przez kilka dni?  kompetencje= co zrobie= ide na 120 wiec cwicze uwagi: zaskakujaco fajny dzien, koncowka nie pasujaca do calosci Pozdrawiam, Olga
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #164 : Kwietnia 17, 2012, 20:33:56 » |
|
Olga 2012.04.17 wtorek
1. Energia = 95
Moje wartości: 1. (spokoj) 2. (milosc) 3. (lagodnosc) 4. (cierpliwosc) 5. (sila) 6. (rozwoj) 7. (uwaznosc)
2. Formuła celu
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = dzisiaj to byl w ogole jakis dziwny dzien i nie wiedzialam, co sie ze mna dzieje, bylo malo radosci wiecej podenerwowania bez wyraznej przyczyny. Bylo mi przykro i czulam sie oszukana, ze ta energia z przed kilku dni to tylko zmyla. Pozytywne bylo to, ze szukalam w tym sensu.
4b. emocje = milosc, spokoj
4c. działania = co mialam robic to robilam, tyle ze bez tej radosci, ktora mam ostatnio. pomimo wszystko, nie wyladowywalam mojego zdziwienia i niezadowolenia na najblizszych. Zero narzekania.
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = mowiace o tym, ze jestem jakims ciezkim przypadkiem i ze jestem niestabilna emocjonalnie. I jak tu sobie ufac?--> naprawde nie wiem co takiego dzis sie stalo, o co chodzilo, czemu czulam rozdraznienie? Podwazylam wszystko co stare i tu stworzyl sie nastepny problem, bo zasilenia mnie nie zasilaly. Rzeczy, ktore mnie w nich zwykle cieszyly badz wspieraly przestaly dzisiaj dzialac w ten sam sposob. Mowilam sobie "cos tu nie tak, chce inaczej, skuteczniej". Czulam, ze w duzym stopniu zasilam sie miernota.
5b. emocje= zazdrosc, zlosc, drazliwosc, dezorientacja--> spokoj i zrozumienie. Bo gdybym rozumiala dzisiejszy stan to byloby mi latwiej. Nie wiem co to bylo.
5c. dzialania= Pomyslalam sobie, ze moze wiekszosc rzeczy zle robie. I w sumie nie wiedzialam jak mam sie zachowywac i kim byc. Dzisiaj mocno watpilam w swoje mechanizmy dzialania i nie wiedzialam co mam z tym robic.
W ciagu dnia tez slyszlam jak sie komunikuje i tez mnie to draznilo. Zaczynam serio rozwazac minimum odzywania sie.
kompetencje=
co zrobie= pamietam,ze nie nie jestem emocja, ktora czuje. Potrzebuje wymyslic nowa forme zasilen.
uwagi: czeski film!!! Tak naprawde to nawet nie wiem jaka mialam dokladnie energie!
Pozdrawiam,
Olga
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #165 : Kwietnia 17, 2012, 22:55:33 » |
|
Komentarz do wpisu Olgi 2012.04.16 poniedziałek.
Energia = 100 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 105 Jakość wpisu (podsumowania) = 120
"myśli = mowiace, ze to ja przede wszystkim tworze dzien i warunki w jakich zyje..nie pogoda ani ludzie ktorzy sa albo ich nie ma. Pomoglo:). Pomimo, ze spedzilam ten dzien sama z corka w taka pogode, to bylo nam milo i spokojnie. Nawet podjelysmy probe spaceru , wzjelam aparat..Takie dzialania daje mi poczucie, ze to ja kieruje moim zyciem, a nie warunki zewnetrzne. Nawet nie potrzebowalam kawy. Warunki zewnetrzne jedynie wzjelam pod uwage planujac ten dzien." Dokładnie o takie podejście chodzi!!!
"dzialania= o dziwo moj sielankowy dzien przerwalam przyjsciem meza, ruszyl jakis powazny temat i poczulam jak moja energia leci w dol. Upadlam, wstalam, otrzepalam sie i poszlam dalej. To byl wiekszy temat, wiec czulam zagrozenia i moglam swiadomie dzialac. Niestety zauwazam, ze nawyki dotyczace krotkich odpowiedzi na pytanie badz szybkich reakcji typu: zanim sie zorientujesz to juz powiesz albo zrobisz, moga byc trudniejsze do wykorzenienia.-->moze uswiadomienie sobie dyskomfortu po takiej szybkiej reakcji powinno pomoc i zadanie sobie pytanie: "A jak chcialabys w tej sytuacji zareagowac?" i powiedziec "wroc, chcialam powiedziec, ze...". A moze nie odzywac sie przez kilka dni?" Dobra lekcja pokory pokazująca dokąd doszedł twój postęp a co jeszcze jest do zrobienia.
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #166 : Kwietnia 17, 2012, 23:03:30 » |
|
Komentarz do wpisu Olgi 2012.04.16 wtorek.
Energia = 95 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 110 Jakość wpisu (podsumowania) = 105
To był dobrze wykorzystany dzień. Tyle że trudny. Wychodzą i stopniowo ulatniają się stare uwarunkowania. Jeśli są to uwarunkowania obciążające wtedy jest mniej przyjemnie. Ma to jednak sens i wartość. Takie sytuacje są doskonałą okazją by poćwiczyć: 1. (spokoj) 2. (milosc) 3. (lagodnosc) 4. (cierpliwosc) 5. (sila) 6. (rozwoj) 7. (uwaznosc)
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #167 : Kwietnia 18, 2012, 18:38:36 » |
|
Olga 2012.04.18 sroda
1. Energia = 100
Moje wartości: 1. (lagodnosc) 2. (milosc) 3. (spokoj) 4. (cierpliwosc) 5. (sila) 6. (rozwoj) 7. (uwaznosc)
2. Formuła celu
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli =tak, wlasnie dzis potraktowalam dzien jako czyszczenie sie starego, wiec bylo juz latwiej. Nawet mnie to chwilami cieszylo, jak widzialam ze z oporem, ale jednak robie, komunikuje inaczej. Tam wlasnie gdzie myslalam,ze sie nie da mowilam sobie" O, tu wlasnie trzeba inaczej, po swojemu". I dalo rade:)
4b. emocje = milosc, spokoj, cierpliwosc, wytrzymalosc
4c. działania = przelamywanie sie, podjelam decyzje, ze chce zmiany i daze do tego.
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = dlaczego to takie ciezkie, chwilami sie zmuszlam, ale to dobrze mi robilo, bo osiagalam rzeczy jakie chce i jak chce. Cel uswieca srodki w tym przypadku:)
5b. emocje= lekka nerwowosc rano--> rozbita poprzez dzialania
5c. dzialania= lekki opor przed zasileniami po wczorajszym--> potrzebuje sily, wiec nie ma zartow cwicze
kompetencje= pierwsze zwiastuny wiosny w sposobie myslenia, ktore przekladaja sie na rzeczywiste dzialania
co zrobie= wiecej zasilen
uwagi:
Pozdrawiam,
Olga
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #168 : Kwietnia 19, 2012, 11:07:32 » |
|
Komentarz do wpisu Olgi 2012.04.18 środa.
Energia = 100 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 110 Jakość wpisu (podsumowania) = 110
"rozumiem siebie, jestem spokojna i rodze sie na nowo- to na poczatek:)" bardzo dobra formuła celu =95
"myśli =tak, wlasnie dzis potraktowalam dzien jako czyszczenie sie starego, wiec bylo juz latwiej. Nawet mnie to chwilami cieszylo, jak widzialam ze z oporem, ale jednak robie, komunikuje inaczej. Tam wlasnie gdzie myslalam,ze sie nie da mowilam sobie" O, tu wlasnie trzeba inaczej, po swojemu". I dalo rade:)" Kiedy się zgodzimy na to, że życie, tak jak mieszkanie wymaga ładu i porządku, to zaczynamy rozumieć, że trzeba to robić. Czasami porządki robią się same na ogół jednak wymagają: 1. codziennych systematycznych działań (codzienne porządki) 2. dużych generalnych akcji (świąteczne porządki) 3. ukierunkowanych na jedną sprawę działań 4. działań, po których nie trzeba później sprzątać gdyż są takiej klasy, że nie tworzą problemów i bałaganu po sobie
"Myśli = dlaczego to takie ciezkie, chwilami sie zmuszlam, ale to dobrze mi robilo, bo osiagalam rzeczy jakie chce i jak chce." Część naszych starych uwarunkowań jest ciężka. Problemy powstały w przeszłości kiedy nie rozwiązaliśmy jakiejś sprawy porządnie i do końca. Najczęściej z powodu własnej słabości. Najczęściej były to sprawy, które nas przerosły i nie mieliśmy dużej szansy żeby sobie z nimi poradzić. Te sprawy dalej z nami idą przez życie i ciążą. Kiedy już urośniemy na tyle żeby się za nie zabrać trzeba wyrównać tamte niedoróbki + odsetki za zwłokę. Dlatego w tym systemie rozwoju podstawą jest energia. Jeśli: 1. twoje energia jest wyższa niż deficyt zawarty w problemie 2. masz pełną gotowość i ochotę by oczyścić swoje życie zw wszystkiego co je obciąża, to praca z problemem jest ciekawa a czasami nawet fascynująca. Jeśli zaś : 1. twoje energia jest za niska - problem ciąży i wolno się rozwiązuje, 2. nie chcesz go oczyścić, uzdrowić to twoje działania będą niekonsekwentne i będzie to trwało dużo dłużej. Będzie też dużo trudniejsze. Sztuka polega na tym żeby: 1. zaakceptować to, że mamy problemy wewnętrzne 2. zdecydować co chcemy z nimi zrobić 3. obdarzyć je uwagą i miłością, gdyż są jak skrzywdzone dzieci, które potrzebują pomocy 4. dostarczyć do obszaru istniejącego problemu to, czego kiedyś tam zabrakło i to pozwala na takie uzdrowienie sytuacji, która nas wzmacnia i scala nasze życie. Z każdym takim działaniem rodzimy się na nowo kawałkiem siebie. Warto!
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #169 : Kwietnia 19, 2012, 22:35:50 » |
|
Olga 2012.04.19 czwartek
1. Energia = 100/105
Moje wartości: 1. (lagodnosc) 2. (milosc) 3. (spokoj) 4. (cierpliwosc) 5. (sila) 6. (rozwoj) 7. (uwaznosc)
2. Formuła celu
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli =jestem spokojna i czuje, ze rzeczy zaczynaja sie ukladac
4b. emocje = spokoj, milosc, wszechogarniajaca milosc do corki, cierpliwosc, wytrzymalosc, poczucie sensu tego co robie
4c. działania = cwicze spokoj ostatnio i jest go coraz wiecej, mniej sie spiesze..jak zaczynam pedzic myslami albo dzialaniem, to spowalniam i mam wrazenie ruchu typu slow motion. Chwilami trace dynamike, ale po chwili odzyskuje nowa. Postanowilam odciac sie od zwariowanej radosci w duzych i czestych dawkach. Potrzebuje skupienia i koncentacji
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = o moich zaleglosciach w pewnej dziedzinie--> to duzy temat, kiedy go nie rusze to czuje sie glupio. Czekam na dzien kiedy silna i gotowa bede pracowac nad tymi brakami. To bedzie harowa.
5b. emocje= niepewnosc, wstyd
5c. dzialania= dzis mialam szalony poranek, a zaczelam go z dobra energia. W wirze roznych drobnych tematow ktore spadaly na mnie, poczulam ze sie wkurzam i poczulam zw wchodze w stare mechanizmy. Chociaz nie bylo zle, to dwa razy rzucilam komentarz w starym stylu. Czulam sie z tym zle, niekomfortowo. Poczulam jak bardzo juz tego nie chce.--> uczucie dyskomfortu przekulam w wartosc i glebokie przekonanie, ze tak naprawde nie chce. Okropnosc!
kompetencje= wieksza swoboda
co zrobie= cwicze spokoj i lagodnosc (to mi bardzo pomaga)
uwagi: dobry, przyjemny dzien:)
Pozdrawiam,
Olga
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #170 : Kwietnia 20, 2012, 23:41:15 » |
|
Komentarz do wpisu Olgi 2012.04.19 czwartek. Energia = 105 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 110 Jakość wpisu (podsumowania) = 110 Pojawia się w tobie siła i osadzenie w sobie. Miło to widzieć  Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #171 : Kwietnia 21, 2012, 21:51:31 » |
|
Olga 2012.04.20 piatek
1. Energia = 105/110
2. Formuła celu
3. Wykorzystanie dnia = 120
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = wow! moge!!
4b. emocje = spokoj, milosc, duma, ekscytacja, radosc, wytrzymalosc
4c. działania = sukces w zawodach, pierwsze miejesce--poszlam sprobowac swoich sil a wygralam
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = ze to czyszczenie to trudne--> ale warte pracy, jestem bardziej uwazna
5b. emocje= niepewnosc, lek, opor przed nowym-->pokonane
5c. dzialania= lekki opor rano--> byl tylko przez chwile
kompetencje= wytrzymalosc, odwaga
uwagi: dzien sukcesu
Pozdrawiam,
Olga
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #172 : Kwietnia 21, 2012, 21:58:57 » |
|
Olga 2012.04.21 sobota
1. Energia = 100/105
2. Formuła celu
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli =ide po swoje
4b. emocje = spokoj, milosc, odwaga, szczerosc,
4c. działania = dobra rozmowa kwalifikacyjna, nie poznaje siebie
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = zrobilo mi sie przykro z powodu braku wsparcia lub czegokolwiek milego ze strony mamy-->daje je sobie sama
5b. emocje= niepewnosc-->chwilowa
5c. dzialania= dwa razy weszlam w stary mechanizm--> bez wiekszej straty energii
kompetencje= zaczynam marzyc
uwagi: jestem zadowolona z mojej rozmowy w sprawie pracy
Pozdrawiam,
Olga
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #173 : Kwietnia 21, 2012, 22:29:51 » |
|
Komentarz do wpisu Olgi 2012.04.20 piątek.
Energia = 110 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 110 Jakość wpisu (podsumowania) = 110
Komentarz do wpisu Olgi 2012.04.21 sobota.
Energia = 115 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 110 Jakość wpisu (podsumowania) = 110
"zaczynam marzyc" Marzenia są bardzo ważne. Ciesze się!
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #174 : Kwietnia 22, 2012, 22:22:04 » |
|
Olga 2012.04.22 niedziela
1. Energia = 95/100
2. Formuła celu
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = wszystko da sie przepracowac
4b. emocje = cierpliwosc, zrozumienie
4c. działania = pozwolilam sobie poczuc sie bezsilna z nadzieja, ze to kiedys da mi wieksza wiedze o tym jak zmiana potrafi byc ciezka i ze jest mozliwa (mam nadzieje)
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = radze sobie ze sprawami ktore wydawaly mi sie bardzo trudne do przejscia albo poza moim zasiegiem, ale nie radze sobie z emocjiami pojawiajacymi sie w moim domu rodzinnym. Podczas terapi przerabialam je dokladnie i wnikliwie i nadal mnie niszcza. Odczuwam bezradnosc w tym temacie. Wczoraj zaskakujace reakcja mamy na moje zadowolenie w imie milosci i dobrych intencji. Jej zdaniem powinnam zostac w zawodzie a to co mialabym robic to zwykla akwizycja i wykorzystywanie. Dzisiejsza sytuacja z kolei przeniosla mnie w czasie do lat mlodosci i dziecinstwa. Reakcja mamy na pijanego tate wywolala u mnie tak silnie negatywna reakcje, ze az do tej pory jestem zdziwiona. Wystarczyl jej wyraz twarzy. Doswiadczylam tka silnego strachu, leku, przerazenia jakby moje zycie bylo zagrozone, bezpieczenstwo, spokoj, szczescie. Nie wiem, to bylo straszne. Jakos wyrazniej to teraz odczulam, te emocje byle tak silne i tak wyrazne. Po chwili otrzasnelam sie i powiedzialam sobie ze nie jestem juz dzieckiem i nie musze sie bac. Pomoglo. Kiedy wrocilam do domu przeplakalm z 2 godziny z besilnosci. Jak sobie poradzic z takimi glebokimi pokladami strachu???
5b. emocje= niepewnosc, lek, silny strach-->
5c. dzialania= jakas moja czesc jest jezszce zaplatana w zycie emocjonalne z moimi rodzicami, strasznie to toksyczne
kompetencje= swiadomosc tego co sie dzieje
co zrobie= zrozumienie dla siebie bez uzalania sie nad soba
uwagi:
Pozdrawiam,
Olga
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #175 : Kwietnia 23, 2012, 21:24:33 » |
|
Komentarz do wpisu Olgi 2012.04.22 niedziela.
Energia = 95 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 105 Jakość wpisu (podsumowania) = 105
"radze sobie ze sprawami ktore wydawaly mi sie bardzo trudne do przejscia albo poza moim zasiegiem, ale nie radze sobie z emocjiami pojawiajacymi sie w moim domu rodzinnym. Podczas terapi przerabialam je dokladnie i wnikliwie i nadal mnie niszcza. Odczuwam bezradnosc w tym temacie. Wczoraj zaskakujace reakcja mamy na moje zadowolenie w imie milosci i dobrych intencji. Jej zdaniem powinnam zostac w zawodzie a to co mialabym robic to zwykla akwizycja i wykorzystywanie. Dzisiejsza sytuacja z kolei przeniosla mnie w czasie do lat mlodosci i dziecinstwa. Reakcja mamy na pijanego tate wywolala u mnie tak silnie negatywna reakcje, ze az do tej pory jestem zdziwiona. Wystarczyl jej wyraz twarzy. Doswiadczylam tka silnego strachu, leku, przerazenia jakby moje zycie bylo zagrozone, bezpieczenstwo, spokoj, szczescie. Nie wiem, to bylo straszne. Jakos wyrazniej to teraz odczulam, te emocje byle tak silne i tak wyrazne. Po chwili otrzasnelam sie i powiedzialam sobie ze nie jestem juz dzieckiem i nie musze sie bac. Pomoglo. Kiedy wrocilam do domu przeplakalm z 2 godziny z besilnosci. Jak sobie poradzic z takimi glebokimi pokladami strachu???"
Uwarunkowania rodzinne są bardzo silne. Kiedy dojdziesz do 150% to ich siła zmaleje w relacji z twoją. Tak więc jak najczęściej energia do góry. To że możesz opisywać swoje stany, myśli i reakcje jest dobre. Można zmieniać to, co się dostrzeże i złapie do tego dystans.
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #176 : Kwietnia 24, 2012, 09:10:59 » |
|
Olga 2012.04.23 poniedzialek
1. Energia = 60
2. Formuła celu
3. Wykorzystanie dnia = 70
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli =
4b. emocje = milosc do dziecka
4c. działania =
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = czuje sie jak bezdomny pies z kulawa noga, zasilenia nie pomagaja, piekno swiada widze przez szybe-->chce czuc sie tak jak sie juz czulam
5b. emocje= strach o siebie, poczucie beznadziei, smutku, zalu, bezsilnosci, bol niefizyczny tak jaby dusza cierpiala, serce krwawi, placz bo nie wiem jak mam sobie radzic z takimi emocjami. Przestaje wierzyc w te energie, mialam dobra i taki dol mnie dopadl.Czy w ogole zmiana jest mozliwa? Jesli sobie z tym nie poradze jak mam isc dalej?
5c. dzialania= wszystko denerwuje i wkurza, cos sie we mnie zlamalo i jak mam isc dalej? jak mam odzyskac energie jak mi sie zyc odechcialo. Wydarzenia z przed kilku dni to byla moja praca z 4 miesiecy i wszystko sie posypalo jak z domek z kart. Nie wiem jak dalej zyc?
kompetencje=
co zrobie=
uwagi:
Pozdrawiam,
Olga
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #177 : Kwietnia 24, 2012, 20:30:58 » |
|
Olga 2012.04.24 wtorek 1. Energia = 85 Moje wartości: 1. (lagodnosc) 2. (milosc) 3. (spokoj) 4. (cierpliwosc) 5. (sila) 6. (rozwoj) 7. (uwaznosc) 2. Formuła celu rozumiem siebie, jestem spokojna i rodze sie na nowo- to na poczatek:) 3. Wykorzystanie dnia = 90 4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = wracam z "zaswiatow"  , chce mi sie 4b. emocje = spokoj, uczucie ulgi 4c. działania =nie gniewam sie na rodzicow 5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = ze nie jestem wystarczajaco dobra i latwo robie glupoty--> jestem wystarczajaco dobra juz przy 110 czyli jestem dobra kiedy chce 5b. emocje= drazliwosc, lekka zazdrosc 5c. dzialania= w komunikacji do meza i dziecka za malo milosci--> komunikuje sie z rodzina pamietajac o tym ze wszystkim jest nam dobrze jak jestem lagodna, wyrozumiala i konkretna kompetencje= wiem do czego moga prowadzic rodzinne sytuacje. Te dwie sytuacje z weekendu pokazaly jak bardzo potrzebuje zmienic swoj stosunek do spraw rodzinnych. Niestety, ta druga sytuacja byla bardzo zaskakujaca dla nas wszytkich, wiec trudno bylo sie na nia przygotowac i dlatego moja reakcja byla tak silna (rodzicow rowniez), bo zupelnie automatyczna; nagle wszyscy przenieslismy sie w czasie. To byl bardzo silny kontrast to tego jak przezywam swiat przy okolo 110/115, dlatego tak mocno sie zachwialam. Bede bardziej czujna. co zrobie= wracam do formy uwagi: Pozdrawiam, Olga
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #178 : Kwietnia 24, 2012, 22:31:30 » |
|
Komentarz do wpisu Olgi 2012.04.23 poniedziałek. Energia = 85 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 100 Jakość wpisu (podsumowania) = 100 Bywają też takie dni. Uczą hartu ducha. Jednak im większa energia i dłużej ćwiczysz tym rzadziej występują. Komentarz do wpisu Olgi 2012.04.24 wtorek. Energia = 95 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 100 Jakość wpisu (podsumowania) = 110 No to szybko wyszłaś z dołka. Gratulacje  Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #179 : Kwietnia 26, 2012, 23:20:36 » |
|
Olga 2012.04.25 sroda
1. Energia = 95/100
2. Formuła celu
3. Wykorzystanie dnia = 110
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = przemyslane dzialanie przynosza mi sile
4b. emocje = poczucie ze pracuje i to ma sens, satysfakcja, optymizm, spokoj, swoboda
4c. działania =trzymanie sie planu, wytrzymalosc
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = poranki mam dosc ciezkie czesto, bo siedze do pozna w nocy a tu rano dziecko budzi i mialam wielka ochote zostac w domu i porobic sobie rzeczy przyjemne wiec opoznialam czas wyjazdu do biblioteki--> zrobilam sobie zasilenie i przypomnialo mi sie po co to wszystko robie i czego dzisiaj potrzebuje i bylo git
5b. emocje= drazliwosc jak cos nie bylo tak jak chce, zmeczenie tlumem--> jest mi dobrze zawsze i wszedzie
5c. dzialania= dziecko mnie zdenerwowalo przez chwile (balam sie o jej zdrowie)--> komunikuje sie tak jak lubie, lagodnie i z miloscia
kompetencje= juz wierze, ze mam w sobie sile teraz (tylko albo az) kwestia dotarcia do niej
co zrobie= ciesze sie dniem bo to moje urodziny
uwagi:
Pozdrawiam,
Olga
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #180 : Kwietnia 26, 2012, 23:27:55 » |
|
Olga 2012.04.26 czwartek
1. Energia = 100
2. Formuła celu
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = jest cudnie
4b. emocje = radosc, spokoj, nadzieja, wiara, optymizm, poczucie sensu zycia, dystans
4c. działania =cieszenie sie dniem
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = ale zamieszanie--> jest fajnie, o to chodzi:)
5b. emocje= zbytnia delikatnosc czasami w stosunku do innych
5c. dzialania= reakcja na uwage meza--> dystans (przyszedl dosc szybko) a chcialabym zeby byl automatyczny
kompetencje= coraz lepiej lepiej mi ze soba
co zrobie= generuje sile
uwagi:
Pozdrawiam,
Olga
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #181 : Kwietnia 27, 2012, 23:44:53 » |
|
Olga 2012.04.27 piatek
1. Energia = 85
2. Formuła celu
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = duzo przyjemnego mnie czeka
4b. emocje = radosc, opanowanie
4c. działania =dzialania, organizacja
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = czuje zmeczenie--> jutro odpoczne
5b. emocje= drazliwosc--> spowodowana zmeczeniem
5c. dzialania= pod koniec dnia zaczelam narzekac troche--> zle mi bylo z tym
kompetencje=
co zrobie=
uwagi:
Pozdrawiam,
Olga
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #182 : Kwietnia 28, 2012, 00:32:52 » |
|
Komentarz do wpisu Olgi 2012.04.25 środa.
Energia = 110 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 110 Jakość wpisu (podsumowania) = 110
Komentarz do wpisu Olgi 2012.04.26 czwartek.
Energia = 100 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 105 Jakość wpisu (podsumowania) = 105
Komentarz do wpisu Olgi 2012.04.27 piątek.
Energia = 95 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 100 Jakość wpisu (podsumowania) = 95
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #183 : Maja 29, 2012, 22:51:48 » |
|
Witam, Cos nie moge sie zalogowac wiec pisze maila. Energia: 100 Wartosci: spokoj, milosc, sila, radosc, poczucie bezpieczenstwa, sens bycia, skupienie Formula celu: dbam o siebie, otwieram sie na nowe wyzwania Najlepsze: mysli: potrzebuje przsetrzeni, czuje zycie w sobie emocje: sila, radosc, lekkosc bycia dzialania: zdecydowanie, korzystanie z dnia na maxa Najgorsze: mysli: ze robie duzo i sprawnie a i tak mi nie starcza czasu na wszystko co chce--> emocje: poczucie bycia w "niedoczasie", lekki niepokoj, zniecierpliwienie--> dobra organizacja, spokoj dzialania: lekki pospiech--> jak mam duzo na glowie to pedze i sie spinam, potrzeba tu wiecej spokoju kompetencje: otwartosc na nowe rozwiazania co zrobie: wracam do regularnych cwiczen Uwagi:  )) Pozdrawiam Olga
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #184 : Maja 29, 2012, 22:54:29 » |
|
Komentarz do wpisu Olgi 2012.05.29 wtorek. Serdecznie cię witam  Energia = 100 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 105 Jakość wpisu (podsumowania) = 100 Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #185 : Maja 30, 2012, 22:28:21 » |
|
Olga 2012.05.30 sroda
1. Energia = 100
Moje wartości: 1. spokoj 2. lagodnosc 3. milosc 4. sila 5.sens bycia 6. radosc 7. skupienie
formula celu: dbam o siebie i slucham siebie, jestem szczera sama ze soba, jestem otwarta na nowe
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = dodajce sily, szukajace rozwiazan, pomagajace zrozumiec siebie w ciagu dnia
4b. emocje = spokoj, radosc, nadzieja
4c. działania = trzymanie sie planu dnia, joga
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = dlaczego rzeczy dzieja sie czesto na opak?--> moze po prostu sie do tego przyzwyczaic, bo jakos ciagle jestem tym faktem zdziwiona
5b. emocje= lekka irytacja, znudzenia--> szybko przechodzilo i byc moze bylo efektem zarwanej nocy
5c. dzialania= chec przypodobania sie--> naciagniete zachowanie, chcialam pokazac ze mi milo, ale chyba przesadzilam, za duzo entuzjazmu, wiecej spokoju
kompetencje= czuje sie lepiej sama ze soba
co zrobie= jutro zaczne mikrozasilenia
uwagi:
Pozdrawiam,
Olga
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #186 : Maja 30, 2012, 23:12:45 » |
|
Komentarz do wpisu Olgi 2012.05.30 środa.
Energia = 100 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 105 Jakość wpisu (podsumowania) = 100
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #187 : Maja 31, 2012, 20:45:36 » |
|
Olga 2012.05.31 czwartek
1. Energia = 90
Moje wartości: 1. spokoj 2. lagodnosc 3. milosc 4. sila 5.sens bycia 6. radosc 7. skupienie
formula celu: dbam o siebie, jestem otwarta na nowe
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = uspakajajace
4b. emocje = nadzieja
4c. działania = proby zmiany nastroju
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = ze zwariuje jak corka nie przsestanie marudzic
5b. emocje= irrytacja, lekka zlosc--> czerpie z kazdego dnia maximum. Wiedzilam,ze nie mam powodu do nerwow tylko odczuwam zmeczenie.
5c. dzialania= bylam zbyt ostra w stosunku do corki i meza--> lagodnosc
co zrobie= kolejny dzien z dzieckiem wiec cwicze lagodnosc i spokoj
uwagi: od rana nie mialam chwili dla siebie, bylam pochlonieta potrzebami corki, ktora dostaje swira w domu i trzeba z nia ciagle wychodzic i ma wilczy apetyt wiec tez gotuje. To jest ok i to rozumiem ale dzisiaj mialam malo sily (zakwasy, bol glowy) i szybko sie irytowalam. Chcialo mi sie usiac chociaz na chwile i spokojnie napic kawy, ale bylo to niemozliwe. Zrobilam kilka mikrozasilen, ale nie pomagaly. Bardzo chcialam poczuc sie lepiej ale nic nie pomagalo. dopiera podczas drzemki Blanki odpoczelam troche i pozniej bylo juz ok. Mysle, ze potrzebuje tez swiezosci w moim zyciu.
Pozdrawiam,
Olga
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #188 : Czerwca 01, 2012, 22:06:29 » |
|
Komentarz do wpisu Olgi 2012.05.31 czwartek.
Energia = 100 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 105 Jakość wpisu (podsumowania) = 100
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #189 : Czerwca 02, 2012, 11:43:37 » |
|
Olga 2012.06.1 piatek
1. Energia = 100
formula celu: dbam o siebie, jestem otwarta na nowe
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = ze moge czuc sie tak jak chce i bedzie tak jak sobie wymysle
4b. emocje = spokoj, radosc
4c. działania = cieszenie sie dniem takim jaki byl
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = corka czasem potrafi przez pol godziny plakac za tata albo babcia i to jest dla mnie prawdziwa proba, bo czesto czuje sie bezsilna. Ona teskni, placze, na nic tlumaczenienia, zabawic tez jest trudno. Na poczatku jej wspoczuje, a potem zaczyna mnie to denerwowac i zadaje sobie pytanie "To ja juz jej nie wystarczam?"-->wiem, ze to dziecko i to rozumiem. Ja tez za wieloma rzeczami tesknie w swoim zyciu i tez zdzarza mi sie wtedy plakac. Pomaga mi zawsze jak ktos to rozumie.
5b. emocje= irrytacja, lekka zlosc, zazdrosc--> bardzo wyraznie odzczuwam szmery, zaklocenia ktore wysyla mi moje cialo w roznych sytuacjach ostatnio. Tak tez mam jak ktos opowiada o pracy. Moje zlosc wynika w duzej mierze z tego ze sie nie realizuje zawodowo. Potrzebuje niezaleznosci. Jesli tego nie zmienie to praca na tym forum nie ma sensu, bo to wszystko co robie przez ostanie dni to taki "plaster". Potzrebuje gruntownej zmiany. 5c. dzialania= bylam zbyt ostra w stosunku do mamy i brata--> lagodnosc
co zrobie= tak duzo juz wiem o sobie, pora to wykorzystac i przekuc w dzialania
uwagi: odczuwam trudnosc przy cwiczeniach. Bo tak sobie mysle, ze nie zbuduje wysokiej energii prowadzac ten tryb zycia co teraz. Duzo wiecej mi w duszy gra niz mam przyjemnosc przezywac kazdego dnia. Odczuwam duza potrzebe zmiany, bo inaczej daleko nie zajde. Mysle, ze ta mysl ladnie"dojrzala" juz we mnie.
Pozdrawiam,
Olga
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #190 : Czerwca 02, 2012, 22:21:51 » |
|
Komentarz do wpisu Olgi 2012.06.01 piątek.
Energia = 100 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 110 Jakość wpisu (podsumowania) = 110
"uwagi: odczuwam trudnosc przy cwiczeniach. Bo tak sobie mysle, ze nie zbuduje wysokiej energii prowadzac ten tryb zycia co teraz. Duzo wiecej mi w duszy gra niz mam przyjemnosc przezywac kazdego dnia. Odczuwam duza potrzebe zmiany, bo inaczej daleko nie zajde. Mysle, ze ta mysl ladnie"dojrzala" juz we mnie." Rzeczywiście twój poziom gotowości do zmiany bardzo wzrósł. To dobrze gdyż najlepiej kiedy proces dojrzewania zachodzi w tobie i nie jest za bardzo wymuszony twardymi wymuszeniami zewnętrznymi.
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #191 : Czerwca 03, 2012, 19:35:33 » |
|
Olga 2012.06.02 sobota
1. Energia = 100
formula celu: dbam o siebie, otwieram sie na nowe
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = cieszylo mnie to, ze mam ochote dzialac, byc, czytac, gotowac, spotykac sie z ludzmi. Wszystko mi pasowalo. Mowilam sobie wtedy,ze taka siebie lubie i chce tak spedzac kazdy dzien. Pomimo kaca, bolu glowy mialam ochote na wszystko co bylo w moim zasiegu.
4b. emocje = radosc, sens bycia, milosc
4c. działania = chec zrozumienia innych zamiast oceniania
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = ze maz ma byc taki ja chce-->cos ostatnio zauwazam, ze oprocz wyzywania sie na nim ciagle czegosc od niego wymagam. Ma sie domyslac i robic rzeczy tak jak ja lubie--> milosc, zrozumienie, lagodnosc
5b. emocje= zniecierpliwienie
5c. dzialania= brak cwiczen!!!
co zrobie= trenuje
uwagi:
Pozdrawiam,
Olga
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #192 : Czerwca 03, 2012, 19:50:58 » |
|
Olga 2012.06.03 niedziela 1. Energia = 100 Moje wartości: 1. spokoj 2. lagodnosc 3. milosc 4. sila 5.sens bycia 6. radosc 7. skupienie formula celu: dbam o siebie, jestem otwarta na nowe 3. Wykorzystanie dnia = 100 4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = ze Cie znam i dajsz mi pewne mozliwosci, ze moge przezyc cos fajnego przygode i rozwijac siebie:) 4b. emocje = spokoj, radosc, milosc 4c. działania = robienie tego na czym mi zalezy 5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = ze wszystkie sprawy z domem sa na mojej glowie i jesli nie zaplanuje to robi sie sajgon i ze mam tego dosc--> troche robie z siebie bohaterke i chce zeby maz mnie chwalil jak swietnie sobie radze i jak mam ciezko. Boze, "musze" ruszyc tylek i "isc "do pracy bo to az sie prosi. 5b. emocje=zlosc, lek przed nieznanym--> podnosze sobie enrgie 5c. dzialania= wykrzyczalam dzis ze wszystko jest na mojej glowie. Daje sobie duze prawo do krzyczenia na meza--> niepotrzebne, mowie spokojnie i z szacunkiem do drugiej osoby o co mi chodzi. Mama zawsze krzyczala. kompetencje= czuje sie lepiej sama ze soba co zrobie= trening energii uwagi:  Pozdrawiam, Olga
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #193 : Czerwca 04, 2012, 17:30:28 » |
|
Komentarz do wpisu Olgi 2012.06.02 sobota.
Energia = 105 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 110 Jakość wpisu (podsumowania) = 115
"Myśli = ze maz ma byc taki ja chce-->cos ostatnio zauwazam, ze oprocz wyzywania sie na nim ciagle czegosc od niego wymagam. Ma sie domyslac i robic rzeczy tak jak ja lubie--> milosc, zrozumienie, lagodnosc" Bardzo dobry wgląd i korekta!!!
Komentarz do wpisu Olgi 2012.06.03 niedziela.
Energia = 105 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 110 Jakość wpisu (podsumowania) = 115
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #194 : Czerwca 05, 2012, 09:12:12 » |
|
Olga 2012.06.04 poniedzialek
1. Energia = 105
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = wiem czego chce ostatnio i co lubie robic, widze coraz wiecej rzeczy ktore chce zrobic inaczej
4b. emocje = radosc, sens bycia, milosc, otwartosc
4c. działania = pod koniec dnia pewne zdarzenie wywolalo u mnie silne emocje. Lek konkretnie. A raczej ja te emocje przywolalam. Zaczelam marudzic i narzekac mezowi i troche przenosic wine na niego. Czulam, ze to nie jest fair. Humor mi sie popsul wiec nagle wszystko przestalo mi pasowac i oczywiscie mialam ochote narzekac juz na wszytko. Az tu nagle w pewnym momencie odezwal sie we mnie glos "Zamknij sie wreszczcie, przestan paskuddzic i jeczec, bo tego nie da sie sluchac". Poczulam olbrzymi dyskomfort i wstyd, ze tak robie. Pomoglo. Humor sie zmienil i mialam bardzo udany wieczor. Uswiadomilam sobie ze jak cos nie idzie po mojeje mysli to zgrywam wielka ofiare przed mezem. W towarzystwie innych ludzi pokazuje inny obraz, a mezowi biedole.Nie wiem jeszcze tylko dlaczego mi sie to oplaca, bo robie to od zawsze. Co z tego mam? Jaka potrzeba kryje sie za tym?
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = ze jestem za slaba, ze wydawalo mi sie, ze mam w sobie jakas sile a tu nagle sie boje--> Jak to spiewa Sojka " I odwazny ten co sie boi, wszyscy rowni wobec czasu i plomienia". Jednak marzy mi sie wolnosc od takiego leku.
5b. emocje= lek, obawa przed ocena
5c. dzialania= narzekanie, brak wiary w siebie
co zrobie= trenuje
uwagi: W tej sytuacji chodzilo, o to ze dostalam rzecz o ktorej marzylam. Kiedy moglam ja poczuc, to sie jej przestraszylam, ze jest moja. Myslalam sobie ze zaraz ja popsuje, a caly swiat powie "I po co jej to bylo, widac ze sie do tego nie nadaje". Wiem, ze to moj glos w mojej glowie. Spelnilo mi sie marzenie, a ja sie go przestraszylam. Poczulam sie niewarta tego co dostalam. Wlasnie "dostalam". Chcialam sobie sama to dac. Chce sama sobie spelniac marzenia, a nie zeby maz ciagle wszystko fundowal.
Pozdrawiam,
Olga
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #195 : Czerwca 05, 2012, 13:30:58 » |
|
Komentarz do wpisu Olgi 2012.06.04 poniedziałek.
Energia = 105 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 110 Jakość wpisu (podsumowania) = 105
"pod koniec dnia pewne zdarzenie wywolalo u mnie silne emocje. Lek konkretnie. A raczej ja te emocje przywolalam. Zaczelam marudzic i narzekac mezowi i troche przenosic wine na niego. Czulam, ze to nie jest fair. Humor mi sie popsul wiec nagle wszystko przestalo mi pasowac i oczywiscie mialam ochote narzekac juz na wszytko. Az tu nagle w pewnym momencie odezwal sie we mnie glos "Zamknij sie wreszczcie, przestan paskuddzic i jeczec, bo tego nie da sie sluchac". Poczulam olbrzymi dyskomfort i wstyd, ze tak robie. Pomoglo. Humor sie zmienil i mialam bardzo udany wieczor. Uswiadomilam sobie ze jak cos nie idzie po mojeje mysli to zgrywam wielka ofiare przed mezem. W towarzystwie innych ludzi pokazuje inny obraz, a mezowi biedole.Nie wiem jeszcze tylko dlaczego mi sie to oplaca, bo robie to od zawsze. Co z tego mam? Jaka potrzeba kryje sie za tym?" Dobrze zrobiona korekta. Już ne na wpisie ale w rzeczywistości. Gratulacje.
"W tej sytuacji chodzilo, o to ze dostalam rzecz o ktorej marzylam. Kiedy moglam ja poczuc, to sie jej przestraszylam, ze jest moja. Myslalam sobie ze zaraz ja popsuje, a caly swiat powie "I po co jej to bylo, widac ze sie do tego nie nadaje". Wiem, ze to moj glos w mojej glowie. Spelnilo mi sie marzenie, a ja sie go przestraszylam. Poczulam sie niewarta tego co dostalam. Wlasnie "dostalam". Chcialam sobie sama to dac. Chce sama sobie spelniac marzenia, a nie zeby maz ciagle wszystko fundowal." Dopóki nie zbudujemy w sobie pełnej akceptacji dla nowego, dużo lepszego życia, dopóty osiągnięcia będą przychodziły trudniej lub będą nietrwałe. Budowa modelu przyszłego życia i jego pełna akceptacja jest procesem i z reguły trochę trwa.
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #196 : Czerwca 05, 2012, 21:11:20 » |
|
Olga 2012.06.05
1. Energia = 95
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = ze nie jestem juz dzieckiem i nie musze sie bac
4b. emocje = radosc, sens bycia, milosc, otwartosc
4c. działania = serdecznosc
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = ze robie zle niektore rzeczy , ze jestem jeszcze slaba, ze ludzie mysla o mnie ze jestem nieciekawa i wycofana--> nie jestem juz mala dziewczynka zdominowana przez wszystkich
5b. emocje= lek, obawa przed ocena-->robie swoje i koncentruje sie na sobie
5c. dzialania= lekki lek przed uzywaniem nowej rzeczy--> koncentruje sie na sobie (a nie ocenie innych)
co zrobie= trenuje
uwagi:
Pozdrawiam,
Olga
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #197 : Czerwca 05, 2012, 22:16:04 » |
|
Komentarz do wpisu Olgi 2012.06.05 wtorek.
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #198 : Czerwca 06, 2012, 19:43:27 » |
|
Olga 2012.06.06
1. Energia = 110
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = koniec tragizowania, ze jest zle albo nie tak jak chce. Pora sie przyzwyczaic do tego, ze zycie wymyka sie wszelkim planom. Jestem uwazna i mysle konstruktywnie, nie poddajac sie mysli "Nie tak mialo byc", albo "Tak byc nie powinno". Zycie z dzieckiem zaskakuje i juz.
4b. emocje = milosc, troska, zrozumienie, sens bycia, milosc, otwartosc
4c. działania = nie narzekam. A moze przede wszystkim inaczej mowie o tym co mi nie pasuje. Maz dzis mi powiedzial,ze mam dobra energie:). Rzeczywiscie nie napinam sie i robie swoje. Nie ma to nic wspolnego z biernoscia. Wrecz przeciwnie.
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = corka zachorowala i moje pierwsza reakcja byla, ze to straszne i bedzie na antybiotykach itd itd--> wlaczylam stop, pomyslalam, ze co bedzie to zobaczymy. Kolejna moje cecha do wywalenia: martwienie sie na zapas. Cos w stylu "Bedzie strasznie". Bylo kilka podobnych sytuacji, w ktorych lapalam sie na czyms podobnym.
5b. emocje= obawa o dziecko, obawa o siebie, rozczarowanie--> moze czasem za bardzo zdaje sobie sprawe, ze zycie jest kruche. To tez budzi moj lek przed utrata zdrowia a nawet czasem zycia. Troche mnie to straszy.
5c. dzialania= nie sprawdzenie informacji. Poszlam na joge, ktorej nie bylo:(. Caly wieczor w domu byll tak zoorganizowany, zebym tam mogla pojsc. Czulam rozczarowanie i poczucie ze nie zrobilam tego co trzeba.--> sparwdzam informacje jesli mi na czys zalezy
co zrobie= trenuje
uwagi:
Pozdrawiam,
Olga
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #199 : Czerwca 06, 2012, 22:28:31 » |
|
Komentarz do wpisu Olgi 2012.06.06 środa.
Energia = 100 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 110 Jakość wpisu (podsumowania) = 105
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
|