olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #50 : Lutego 02, 2012, 20:54:21 » |
|
Olga 2012.02.02 czwartek
1. Energia = 75
Moje wartości: 1. (radosc=60) 2. (milosc=60) 3. (cierpliwosc=60) 4. (zdrowie=40) 5. (swoboda=50) 6. (rozwoj=50) 7. (spokoj=60)
2. Formuła celu: 1)buduje energie 2) ucze sie szanowac wlasne ograniczenia
3. Wykorzystanie dnia =75
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = jestem tu i teraz 4b. emocje = milosc do corki, zrozumienie sytuacji 4c. działania = szybkie wychodzenie z gorszego nastroju
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = watpliwosc czy nie rozpuszczam corki i niepewnosc co bedzie dalej--> wieksza wiara w swoje sily 5b. Emocje = lekki niepokoj, nipewnosc, lekka irrytacja--> spokoj 5c. Działania =troche odreagowuje jedzeniem--> zrozumienia ze dzialam przeciw sobie
6. Kompetencje = chcialabym wierzyc bardziej we wlasne sily i miec wiecej cierpliwosci dla siebie
7. Co zrobię = jutro kolejny dzien z dzieckiem, wiec cwicze milosc i cierpliwosc.
8. Uwagi:
Pozdrawiam,
Olga
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #51 : Lutego 02, 2012, 23:46:49 » |
|
Komentarz do wpisu Olgi 2012.02.01 środa
Energia = 75 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 80 Jakość wpisu (podsumowania) = 105
Komentarz do wpisu Olgi 2012.02.02 czwartek
Energia = 80 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 85 Jakość wpisu (podsumowania) = 100
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
"Największym błędem człowieka jest to, że godzi się na zbyt mało" - Tomasz Merton "Większość ludzi pracuje zbyt ciężko na zbyt małe rezultaty - czas to zmienić" - Kazimierz F. Nalepa
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #52 : Lutego 04, 2012, 14:41:50 » |
|
Olga 2012.02.03 piatek
1. Energia = 80
Moje wartości: 1. (radosc=60) 2. (milosc=60) 3. (cierpliwosc=60) 4. (zdrowie=30) 5. (swoboda=50) 6. (rozwoj=50) 7. (spokoj=60)
3. Wykorzystanie dnia =85
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = jestem tu i teraz 4b. emocje = milosc do corki, zrozumienie sytuacji 4c. działania = nie cwiczylam energii. Czly dzien z dzieckiem.
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = niepewnosc co bedzie dalej--> wieksza wiara w swoje sily 5b. Emocje = lekki niepokoj, nipewnosc--> spokoj 5c. Działania =troche odreagowuje jedzeniem--> zrozumienia ze dzialam przeciw sobie
6. Kompetencje = chcialabym wierzyc bardziej we wlasne sily i miec wiecej cierpliwosci dla siebie
7. Co zrobię = rodzinny dzien wiec ciesze sie obecnoscia najblizszych
8. Uwagi: Watek z X znowu sie pojawil i nie dawal spokoju wieczorem.
Pozdrawiam,
Olga
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #53 : Lutego 04, 2012, 17:30:27 » |
|
Komentarz do wpisu Olgi 2012.02.03 piątek Energia = 85 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 90 Jakość wpisu (podsumowania) = 115 Robisz postępy  Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
"Największym błędem człowieka jest to, że godzi się na zbyt mało" - Tomasz Merton "Większość ludzi pracuje zbyt ciężko na zbyt małe rezultaty - czas to zmienić" - Kazimierz F. Nalepa
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #54 : Lutego 05, 2012, 20:47:11 » |
|
Olga 2012.02.04 sobota
1. Energia = 80
Moje wartości: 1. (radosc=60) 2. (milosc=60) 3. (cierpliwosc=60) 4. (zdrowie=30) 5. (swoboda=50) 6. (rozwoj=50) 7. (spokoj=60)
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = jest fajnie, mam fajna rodzine 4b. emocje = milosc do corki i meza 4c. działania = zrozumienie meza, ciesze sie chwila i robie zdjecia (zawsze wkurzalo mnie, ze nie umiem robic dobrych zdjec, wiec robilam bardzo malo albo wcale).
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = Czy dam rade ?-->potrzebuje wierzyc bardziej w siebie i pracowac nad soba 5b. Emocje = lekki niepokoj, nipewnosc--> spokoj, wiara w siebie 5c. Działania =troche odreagowuje jedzeniem--> zrozumienia ze dzialam przeciw sobie,
7. Co zrobię = bede sie cieszyc dniem
8. Uwagi:
Pozdrawiam,
Olga
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #55 : Lutego 05, 2012, 21:05:13 » |
|
Olga 2012.02.05 niedziela
1. Energia = 75
Moje wartości: 1. (poczucie wlasnej watosci=20) 2. (milosc=60) 3. (cierpliwosc=60) 4. (zdrowie=50) 5. (swoboda=50) 6. (rozwoj=70) 7. (spokoj=60)
3. Wykorzystanie dnia =65
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = ucze sie czegos nowego, rozwijam sie 4b. emocje = milosc do corki i meza 4c. działania = jestem szczera z mezem i mam jego wsparcie
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = koszmarny poranek (lepiej nie pisac), jestem niewyspana, rodzina bedzie za mna tesknic-->czasem chcialabym wszystko na raz 5b. Emocje = zlosc, smutek,--> spokoj, wiara w siebie 5c. Działania = ciezko mi bylo wyjsc z trudnych emocji z rana, przez caly dzien czulam ze cos jest nie tak 6. Kompetencje = chcialabym wierzyc bardziej we wlasne sily i miec wiecej cierpliwosci dla siebie
7. Co zrobię = potrzebuje wiecej dystansu
8. Uwagi: Caly czas siedzi mi w glowie, co Pan powiedzial dzisiaj o tym, ze jesli bede za slaba to odpadne. Tak po prostu. Jakby Panu na mnie nie zalezalo. Przykro mi sie zrobilo.
Pozdrawiam,
Olga
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #56 : Lutego 05, 2012, 23:45:10 » |
|
Komentarz do wpisu Olgi 2012.02.04 sobota
Energia = 80 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 80 Jakość wpisu (podsumowania) = 100
Komentarz do wpisu Olgi 2012.02.05 niedziela
Energia = 80 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 80 Jakość wpisu (podsumowania) = 100
"8. Uwagi: Caly czas siedzi mi w glowie, co Pan powiedzial dzisiaj o tym, ze jesli bede za slaba to odpadne. Tak po prostu. Jakby Panu na mnie nie zalezalo. Przykro mi sie zrobilo." Coaching w mojej wersji jest relacją partnerską. Wspieram to co postanowisz. Dziaki temu uczysz się polegać na sobie i nie podpierać innymi osobami. Miłość i dbanie o innych polega na daniu im bardzo dużej przestrzeni na doświadczanie i zrozumienie samych siebie. Moim zadaniem jest ukierunkowanie twojej pracy tam, gdzie szukała byś samodzielnie niepotrzebnie długo. I na daniu ci narzędzi, dzięki którym SAMODZIELNIE będziesz sobie radzić ze swoim życiem. A jak już opanujesz ten poziom zaradności, to będziesz mogła skutecznie i optymalnie pomagać innym. Tak więc jeśli chcesz odpaść, to masz do tego pełne prawo. Jeśli zdecydujesz się ćwiczyć, to na pewno osiągniesz to co zamierzasz. Wspieram cie w każdej z takich decyzji i we wszystkich pośrednich. Dzięki temu możesz się uczyć o sobie i swoich sposobach działania. Tak naprawdę jest to bardzo proste. Jeśli odsuniemy na bok wszystkie świadome i nieświadome gierki to spotkamy się z czystą prawdą o tym czego naprawdę chcemy.
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #57 : Lutego 06, 2012, 20:42:35 » |
|
Olga 2012.02.06 poniedzialek
1. Energia = 85
Moje wartości: 1. (poczucie wlasnej watosci=40) 2. (rozwoj=70) 3. (swoboda=60) 4. (zdrowie=50) 5. (wdziecznosc=70) 6. (radosc=70) 7. (poczucie ze jestem blisko rzeczy waznych=70)
2. Formuła celu: 1)buduje energie 2) ucze sie szanowac wlasne ograniczenia 2) szukam swojej drogi
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = ucze sie czegos nowego, rozwijam sie, ciesze sie przebywaniem wsrod ludzi, polegam na sobie 4b. emocje = radosc, spokoj, inspiracja 4c. działania = polegam na sobie na tyle ile potrafie, dystans do siebie, otwartosc na innych:)
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = ze jestem nudna--> dzisiaj mily, przystojny pan podszedl do mnie i zaczal rozmowe. Troche nie moglam w to uwierzyc. W trakcie tej rozmowy co jakis czas wracalo do mnie pytanie czy go nie nudze.--> za bardzo koncentruje sie na sobie i swoich obawach podczas rozmowy z innymi. Czesto czuje sie troche niepewnie. Chce wierzyc w siebie i dzielic sie tym co mam najlepsze podczas rozmowy. Te mysli czy wypada czy nie wypada o cos spytac, albo ze inni lubia gadac z zabawnymi ludzmi a ja raczej taka nie jestem wszystko psuja. Mam w sobie duzo ciepla, ale jeszcze nie wiem jak je uwolnic i pokazac. Lubie jak ludzie dbaja o siebie i to pokazuja. Lubie jak ludzie sa serdeczni dla siebie:) 5b. Emocje = dzis bylo malo, niepewnosc--> spokoj, wiara w siebie, swiadomosc ze swiat sie nie zawali jak cos mi nie wyjdzie 5c. Działania = mialam fajny dzien i trudno mi bylo byc myslami przy corce, kiedy wrocilam do domu.
6. Kompetencje = chcialabym nauczyc sie czegos konkretnego, co przyda mi sie do mojej przyszłej pracy (tylko do jakiej pracy???)
7. Co zrobię = dystans i wiara w siebie
8. Uwagi: Dziekuje za komentarz i dzisiejsza rozmowe. Sa momenty, ze potrzebuje wsparcia z zewnatrz. Pewnie dlatego, ze mało wspieram siebie sama. Tu mam duży deficyt.
Pozdrawiam,
Olga
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #58 : Lutego 06, 2012, 23:43:38 » |
|
Komentarz do wpisu Olgi 2012.02.06 poniedziałek
Energia = 85 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 90 Jakość wpisu (podsumowania) = 100
"Sa momenty, ze potrzebuje wsparcia z zewnatrz. Pewnie dlatego, ze mało wspieram siebie sama. Tu mam duży deficyt." Kiedy zdajesz sobie z tego sprawę i wprost o to prosisz, to rośniesz w siłę. Kiedy dostaniesz wsparcie będzie ci miło. Kiedy go nie dostaniesz, to szybciej urośniesz. A jak urośniesz, to przyjdzie masę wsparcia. Życie jest pełne paradoksów. Najwięcej pieniędzy dostają ludzie, którzy są bardzo bogaci.
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #59 : Lutego 08, 2012, 22:10:04 » |
|
Olga 2012.02.07 wtorek
1. Energia = 85
Moje wartości: 1. (poczucie wlasnej watosci=40) 2. (rozwoj=70) 3. (swoboda=30) 4. (zdrowie=50) 5. (wdziecznosc=50) 6. (radosc=70) 7. (poczucie ze jestem blisko rzeczy waznych=70)
2. Formuła celu: 1)buduje energie 2) akceptuje siebie i to co zycie przynosi 3. Wykorzystanie dnia = 90
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = ucze sie czegos nowego, rozwijam sie, ciesze sie przebywaniem wsrod ludzi, polegam na sobie, kilka milych mysli na swoj temat-moze nie jest, az tak zle jakby sie wydawalo 4b. emocje = radość, spokój, inspiracja, nadzieja, poczucie, ze to co sie dzieje ma sens, pozytywne zaskoczenie 4c. działania = polegam na sobie na tyle ile potrafię, dystans do siebie, otwartość na innych:), pozwolenie sobie na nieangazowanie sie w słuchanie innych - odkryłam, ze nie potrzebuje angażować się w słuchanie wszystkich i silenie sie, co mam im odpowiedziec. Nie wiem dokad mnie to zaniesie, narazie jest to wyzwalajace.
dzisiaj ponownie podeszla do mnie fajna osoba, zeby porozmawiac i chociaz niepewnie, to super mi bylo w tej rozmowie. Byl moment, ze nadawaliśmy na tych samych falach. Cieszylo mnie to spotkanie. Bylo bardzo autentyczne.
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = czy to co robie i mowie jest wystarczajaco dobre--> pewnie zlezy dla kogo. A jak te mysli zmienic to jeszcze potrzebuje pomyslec. Czuje, ze to wazna kwestia. No tak, bo z tego bierze sie moj niepokoj i niepewnosc.
5b. Emocje = niepewnosc, zbyt duza refleksyjnosc polaczona ze smutkiem-w miare szybko przeszlo-->wiara w siebie
5c. Działania = byl moment, ze emocje mnie zalaly..te pozytywne, czulam sie wyjatkowo i nie wiedzialm co z tym zrobic, czulam sie przez to niepewnie.
6. Kompetencje = 1) wydaje mi sie, ze przyciagam ludzi, a co sie potem z tym dzieje to juz inna historia. Bywam zamknieta. Niepewna. Niezainteresowana. Ich zainteresowanie mnie peszy. 2) przypomnialo mi sie, ze kiedy pracowalam i mialam okazje pokazac moim wspolpracownikom, ze mi na nich zalezy tak po prostu, to fajne rzeczy sie dzialy. Wiem, ze niektorzy z nich beda mnie pamietac i ze dalam im cos bezcennego przy okazji naszej pracy. Czuje, ze jest w tym wielka sila.
7. Co zrobię = szukam wiekszej akceptacji w sobie na to co sie dzieje we mnie i wokół mnie
8. Uwagi: Dzien pelen wrazen, otwierajacy moze jakies mozliwosci. Nie ekscytuje sie, pojde sobie za tym na spokojnie:)
Pozdrawiam,
Olga
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #60 : Lutego 08, 2012, 22:45:17 » |
|
Olga 2012.02.08 sroda
1. Energia = 75
Moje wartości: 1. (poczucie wlasnej watosci) 2. (akceptacja) 3. (swoboda) 4. (zdrowie) 5. (wdziecznosc) 6. (radosc) 7. (rozwoj)
2. Formuła celu: akceptuje siebie i to co zycie przynosi
3. Wykorzystanie dnia = 70
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = ze dam rade, to co sie dzieje ma sens i jest najlepszym scenariuszem dla mnie 4b. emocje = akceptacja, spokoj, dystans
4c. działania = nie walczylam ze zloscia tak bardzo i nie pozwolilam jej sie rozlac na najbliższych
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = ze jakosc tego co robie i mowie jest niewystarczajca--> to silne przekonanie we mnie. Chociaz sama sobie daje na to jakies przyzwolenie, to boli mnie to, ze to dla 'swiata' moze byc za malo.
5b. Emocje = oj dzis bylam zla!!!
5c. Działania = mała radosc z tego co robilam, chociaz widzialam piekno dzisiejszego dnia to tak troche przez szybe.
Byl moment, ze wkurzylam sie, ze bylam wkurzona.
6. Kompetencje = coraz lepiej poruszam sie samochodem po nieznanych terenach.
7. Co zrobię = zobaczymy co bedzie potrzebne:)
8. Uwagi: Pan mnie denerwuje czasami, to najlepszy powod w moim przypadku, zeby podziekowac i kontynuowac coaching.
Pozdrawiam serdecznie:)
Olga
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #61 : Lutego 08, 2012, 23:18:05 » |
|
Komentarz do wpisu Olgi 2012.02.07 wtorek
Energia = 90 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 110 Jakość wpisu (podsumowania) = 110
Komentarz do wpisu Olgi 2012.02.08 środa
Energia = 80 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 105 Jakość wpisu (podsumowania) = 115
"Pan mnie denerwuje czasami, to najlepszy powod w moim przypadku, zeby podziekowac i kontynuowac coaching." To trochę nieprecyzyjne ujęcie. Tak naprawdę to nie mogę cie zdenerwować. To ty reagujesz na to co robię.
Różnica jest duża: 1. kiedy myślisz "Kazik mnie zdenerwował" to siła jest u Kazika a ty tylko reagujesz 2. kiedy myślisz "reaguję zdenerwowaniem na to co robi Kazik" to ty jesteś silna, choć być może są jeszcze lepsze sposoby zachowania się w takiej sytuacji. 1. Reaktywna definicja własnego zachowania wzmacnia bezradność 2. Proaktywna definicja własnego zachowania wzmacnia siłę i przywraca poczucie godności.
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #62 : Lutego 09, 2012, 23:24:04 » |
|
Olga 2012.02.09 czwartek
1. Energia = 85
Moje wartości: 1. (poczucie wlasnej watosci=40) 2. (rozwoj=70) 3. (swoboda=30) 4. (zdrowie=50) 5. (wdziecznosc=50) 6. (radosc=70) 7. (niezaleznosc=50)
2. Formuła celu: 1)buduje energie 2) akceptuje siebie i to co zycie przynosi
3. Wykorzystanie dnia = 90
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = dasz rade, jestes ok, jestes silniejsz niz myslisz 4b. emocje = radość, poczucie, ze to co sie dzieje ma sens 4c. działania = spotkanie z przyjaciolmi, zadowolenie z zycia, otwartosc i zyczliwosc
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = komunikacje nalaezaloby poprawic--> obawiam sie pytac, badz mowic w prost, bo ktos sobie pomysli, ze jestem nietaktowna. Lubie ludzi taktownych, delikatnych i szczerych przy tym. 5b. Emocje =chwilami zbyt duzy entuzjazm--> ekscytacja uskrzydla, ale z drugiej strony odrywa mnie od ziemi.
5c. Działania = duzo sie dzieje, duzo mam mysli, troche za szybko, za malo spokoju
6. Kompetencje = chce sie skupiac na swoich mocnych stronach a nie na slabosciac
7. Co zrobię = jestem dla siebie dobra
8. Uwagi: Jestem swiadoma, ze to ja reaguje zdenerwowaniem lub irytacja na pewne zachowania. Wiem, ze to jest we mnie.
Pozdrawiam,
Olga
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #63 : Lutego 09, 2012, 23:34:23 » |
|
Komentarz do wpisu Olgi 2012.02.09 czwartek
Energia = 85 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 90 Jakość wpisu (podsumowania) = 120
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #64 : Lutego 11, 2012, 09:49:16 » |
|
Olga 2012.02.10 piatek
1. Energia = 85
Moje wartości: 1. (poczucie wlasnej watosci=40) 2. (rozwoj=70) 3. (swoboda=30) 4. (zdrowie=50) 5. (wdziecznosc=50) 6. (radosc=70) 7. (niezaleznosc=50)
2. Formuła celu: 1)buduje energie 2) akceptuje siebie i to co zycie przynosi
3. Wykorzystanie dnia = 80
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = nie potrzebujesz sie naprwiac
4b. emocje = radość, poczucie, ze to co sie dzieje ma sens
4c. działania = zadowolenie z zycia, otwartosc i zyczliwosc
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = ze sie gubie i nie wiem kim jestem
5b. Emocje =zbyt duza refleksyjnosc
5c. Działania = ciagle sie spiesze
6. Kompetencje =
7. Co zrobię = jestem dla siebie dobra
8. Uwagi: jestem w slabszej kondycji, zatrucie chyba jakies
Pozdrawiam,
Olga
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #65 : Lutego 11, 2012, 10:01:39 » |
|
Komentarz do wpisu Olgi 2012.02.10 piątek
Energia = 85 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 95 Jakość wpisu (podsumowania) = 105
"5a. Myśli = ze sie gubie i nie wiem kim jestem" Absolutne gratulacje za tą uwagę. Znakomita większość ludzi nie wie kim jest. Tyko że nie wie także o tym, że tego nie wie. Wtedy to im nie przeszkadza i przez jakiś czas żyją aż dojdą do tego punktu, który opisałaś. Wtedy: 1. część z nich (większa) ucieka od tego odkrycia 2. mniejsza część (elita rozwojowa) zaczyna szukać tego: 2.a. KIM są naprawdę 2.b. jak silne i jak zbudowane jest ich poczucie odrębności = EGO 2.c. jakie istotne role życiowe pełnią. Takim poszukiwaniom towarzyszy poczucie niepewności. Jednak jest ono niezwykle cenne, a kiedy nauczymy się nim cieszyć zaczyna bardzo dobrze nam służyć.
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #66 : Lutego 13, 2012, 11:14:36 » |
|
Olga 2012.02.12 niedziela 1. Energia = 70 Moje wartości: 1. (poczucie wlasnej watosci) 2. (rozwoj) 3. (swoboda) 4. (zdrowie) 5. (wdziecznosc) 6. (radosc) 7. (niezaleznos) 2. Formuła celu: potrzebuje siebie kochac i akceptowac 3. Wykorzystanie dnia = 60 4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = w koncu poczuje prawdziwa swobode, mam super rodzine 4b. emocje = milosc, wdziecznosc 4c. działania = poprosilam o wsparcie mojego meza. Smiesznie, ale wydawalo mi sie, ze to jest oczywiste, ze go potrzebuje. Powiedzialam na czym mi zalezy. Po tej rozmowie poczulam, ze jestesmy silni jako rodzina. Ze mozemy duzo i duzo od nas zalezy. 5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = ze nie wiem co sie juz dzieje w moim zyciu i jak to wszytko poukladac, ja dzialac, jak sie zachowywac i o co w ogole chodzi. 5b. Emocje = duza niepewnosc, zlosc, smutek--> spokoj 5c. Działania = spinam sie z byle powodu i zloszcze. Duzo placzu i niepotrzebnej gry--> ale po tym odbylismy budujaca rozmowe. 6. Kompetencje = poprosilam o pomoc, przyznalam sie do slabosci 7. Co zrobię = cwicze milosc do siebie. Chyba od tego trzeba zaczac.. 8. Uwagi: Niezla karuzela!!! Pozdrawiam, Olga Olga 2012.02.10 piatek 1. Energia = 60 Moje wartości: 1. (poczucie wlasnej watosci=30) 2. (rozwoj=40) 3. (swoboda=20) 4. (zdrowie=20) 5. (wdziecznosc=20) 6. (radosc=30) 7. (niezaleznosc=20) 2. Formuła celu: potrzebuje siebie kochac i akceptowac. Nie wiem jeszcze co to do konca znaczy. 3. Wykorzystanie dnia = 60 4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = nie potrzebujesz sie naprwiac, bycie tu i teraz 4b. emocje = luz, bycie tu i teraz 4c. działania = trzymanie sie planu 5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = ze sie gubie i nie wiem kim jestem i przez to nie wiem czego potrzebuje 5b. Emocje =zbyt duza refleksyjnosc, smutek, chwilami niezadowolenie ze zlego samopoczucia, poczucie beznadziei 5c. Działania = spinam sie i mam ciagle pretensje do siebie, ze nie jestem wystarczajaco dobra 6. Kompetencje =  7. Co zrobię = cwicze milosc do siebie. Chyba od tego trzeba zaczac.. 8. Uwagi: Pozdrawiam, Olga
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #67 : Lutego 13, 2012, 22:49:34 » |
|
Komentarz do wpisu Olgi 2012.02.12 niedziela
Energia = 75 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 85 Jakość wpisu (podsumowania) = 100
"potrzebuje siebie kochac i akceptowac" To jest kierunkowo bardzo trafne. Jednak forma jest mało stanowcza i zdecydowana. Popracuj nad tym proszę.
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #68 : Lutego 15, 2012, 10:39:08 » |
|
Olga 2012.02.13 poniedzialek
1. Energia = 75
Moje wartości: 1. (poczucie wlasnej watosci) 2. (rozwoj) 3. (swoboda) 4. (zdrowie) 5. (wdziecznosc) 6. (radosc) 7. (niezaleznosc)
2. Formuła celu: daje sobie prawo do zlosci. Jest we mnie czesc ktora sie boi, niepokoji, denerwuje i zlosci i bardzo potrzebuje milosci.
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = ze jestem silna, tylko nie mam do tego jeszcze dostepu
4b. emocje = milosc, wdziecznosc
4c. działania = nowa strategia na zlosc zadzialala
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = nie wiem czego potrzebuje--> moze wiem wiecej ni mi sie wydaje, tylko sie boje siegnac po to
5b. Emocje = niepewnosc, zlosc, smutek--> wiara w siebie ,ze dam rade znalezc to co chce robic i rozwijac sie w tym.
5c. Działania = snucie czarnych wizji--> potrzebuje wierzyc w siebie i swoje sily
6. Kompetencje =
7. Co zrobię = cwicze milosc do siebie. Chyba od tego trzeba zaczac..
8. Uwagi:
Pozdrawiam,
Olga
Olga 2012.02.14 wtorek
1. Energia = 80
Moje wartości: 1. (poczucie wlasnej watosci) 2. (rozwoj) 3. (swoboda) 4. (zdrowie) 5. (wdziecznosc) 6. (radosc) 7. (niezaleznosc)
2. Formuła celu: daje sobie prawo do zlosci. Jest we mnie czesc ktora sie boi, niepokoji, denerwuje i zlosci i bardzo potrzebuje milosci.
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = zeby sie nie poddawac, nie wmawiac sobie ze juz mam dosc
4b. emocje = milosc, wdziecznosc, poczucie ze duzo zalezy ode mnie
4c. działania = nowa strategia na zlosc zadzialala ponownie, mily wieczor rodzinny, fajna rozmowa z mezem
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = ze komplikuje sobie zycie, ze niedlugo wszyscy beda mieli mnie dosc, ze marnuje czas i swoje zycie, ze ciagle jest cos nie tak--> pewnie jak pode do pracy to takie mysli same przejda, tylko do jakiej. Nie chce wracac do zawodu, a do innej pracy to nie mam kompetencji. Dodatkowo jeszcze ta praca mgr. --> Doluje sie tym i odbieram sobie radosc zycia-- Potrzebuje byc silna w tym okresie
5b. Emocje = niepewnosc, zlosc, smutek--> wiara w siebie ,ze dam rade znalezc to co chce robic i rozwijac sie w tym.
5c. Działania = snucie czarnych wizji--> potrzebuje wierzyc w siebie i swoje sily
6. Kompetencje =
7. Co zrobię = cwicze milosc i zrozumienie dla siebie i rodziny
8. Uwagi: Ostatnio mam wrazenie, ze im bardziej chce sie zmienic, to mniej mi wychodzi. Jest we mnie jakas czesc, ktora bojkotuje moje starania i nie chce zmiany.
Pozdrawiam,
Olga
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #69 : Lutego 15, 2012, 21:44:23 » |
|
Olga 2012.02.15 sroda
1. Energia = 75
2. Formuła celu: kocham siebie, traktuje swoja zlosc i leki jak dziecko, ktore potrzebuje wsparcia, moja praca mnie zasila i daje niezaleznosc
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = ze, niepokoj w koncu minie, lubie dziewczyne , ktora widze w lustrze
4b. emocje = milosc, radosc, spokoj
4c. działania = powiedzenie sobie z miloscia i zrozumieniem, ze to co odczuwam to tylko zlosc, komunikat do meza, ze jestem zla--> umowilismy sie, ze w sytuacjach kiedy sie denerwuje obydwoje podejmujemy pewne dzialania: ja daje sobie zrozumienie i wsparcie, a maz nie bierze moich wypowiedzi osobiscie. Plus duzo milosci:)
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = mysl, ze marnuje czas i pieniadze--> potrzebuje isc do pracy 5b. Emocje = niepewnosc, zlosc--> wiara w swoje sily 5c. Działania = jak corka byla marudna, czulam ze mnie to mocno irrytuje-->wyszlam z tego w miare szybko
6. Kompetencje = nastawianie na szukanie rozwiazan, wiara w swoje mozliwosci, odwaga w szukaniu pracy i sieganiu po to czego potrzebuje
7. Co zrobię = milosc i zrozumienie dla siebie i bliskich
8. Uwagi:
Pozdrawiam,
Olga
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #70 : Lutego 15, 2012, 23:48:04 » |
|
Komentarz do wpisu Olgi 2012.02.13 poniedziałek
Energia = 80 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 80 Jakość wpisu (podsumowania) = 85
Komentarz do wpisu Olgi 2012.02.14 wtorek
Energia = 80 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 90 Jakość wpisu (podsumowania) = 95
"7. Co zrobię = cwicze milosc i zrozumienie dla siebie i rodziny 8. Uwagi: Ostatnio mam wrazenie, ze im bardziej chce sie zmienic, to mniej mi wychodzi. Jest we mnie jakas czesc, ktora bojkotuje moje starania i nie chce zmiany."
Prawdziwa zmiana zaczyna się od pełnej, kochającej akceptacji tego co jest. Warto też dać temu co jest trochę swobody i spokoju. Takie podejście bardzo ułatwia zrozumienie sytuacji a konieczne zmiany stają się dużo prostsze.
Komentarz do wpisu Olgi 2012.02.15 środa
Energia = 75 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 80 Jakość wpisu (podsumowania) = 80
Jak wyglądają twoje ćwiczenia energii?
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #71 : Lutego 16, 2012, 20:38:57 » |
|
Olga 2012.02.16 czwartek
1. Energia = 90
Moje wartości: 1. (poczucie wlasnej watosci) 2. (rozwoj) 3. (swoboda) 4. (zdrowie) 5. (milosc) 6. (radosc) 7. (bezpieczenstwo)
2. Formuła celu: kocham siebie, traktuje swoja zlosc i leki jak dziecko, ktore potrzebuje wsparcia, moja przyszla praca przynosi mi duzo radosci i spelnienia
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = nie potrzebuje nic nikomu pokazywac i udowadniac, jestem wazna dla siebie, robie i mowie to co czuje
4b. emocje = milosc, radosc, spokoj, poczucie ze jestem z soba
4c. działania = akceptacja negatywnych odczuc
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = mysl, ze marnuje czas i pieniadze, --> potrzebuje isc do pracy 5b. Emocje = rozpierajace uczucie milosci czy radosci, ktore czasami zmienialo sie w niepokoj--> potrzebuje wiedziec, lepiej czego potrzebuje i jak lubie, miec taki wewnetrzny barometr 5c. Działania = nadmierna wesolosc za kólkiem, o malo nie skonczylo sie wypadkiem--> fajnie by bylo, zeby te radosc polaczyc ze spokojem i uwaga
6. Kompetencje = nastawianie na szukanie rozwiazan, wiara w swoje mozliwosci, odwaga w szukaniu pracy i sieganiu po to czego potrzebuje
7. Co zrobię = energie glownie cwicze przez cieszenie sie tym, co mam. Czasem sobie wyobrazam, co bym robila przy energii 120, a szybkie zasilenia to troche zaniedbalam:(. No dobrze, jutro cwicze szybkie zasilenia.
8. Uwagi: Fajnie poczuc sie troche mocniej:)
Pozdrawiam,
Olga
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #72 : Lutego 16, 2012, 23:55:45 » |
|
Komentarz do wpisu Olgi 2012.02.16 czwartek
Energia = 90 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 95 Jakość wpisu (podsumowania) = 100
Zmienia ci się podejście do tego co uważasz za problemy. Idziesz w dobrym kierunku. Przyrost energii przyspieszy tempo przemiany.
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #73 : Lutego 17, 2012, 21:05:38 » |
|
Olga 2012.02.17 piatek
1. Energia = 80/85
Moje wartości: 1. (poczucie wlasnej watosci) 2. (rozwoj) 3. (swoboda) 4. (zdrowie) 5. (milosc) 6. (radosc) 7. (bezpieczenstwo)
2. Formuła celu: kocham siebie, traktuje swoja zlosc i leki jak dziecko, ktore potrzebuje wsparcia, daje sobie ,to czego potrzebuje, mam prace, ktora daje duze mozliwosci rozwoju w zdobywaniu zawodowego spelnienia
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = kocham moja rodzine, jestem dobra matka, mam duzo milosci, ciepla i lagodnosci w sobie, to tylko zlosc, usmiech mojeje corki sprawia ze jestem szczesliwa i czuje sie wyjatkowo
4b. emocje = milosc, radosc, spokoj, poczucie, ze wychowuje corke najlepiej jak potrafie, poczucie ze moja rodzina czuje sie przy mnie dobrze, poczucie ze kocham i jestem kochana, uczucie dumy
4c. działania = akceptuje to co czuje, chociaz ciezko to zrozumiec, dzialam sercem i na tym korzystam, nie wpadalam dzisiaj w zlosc-oboje z mezem trzymamy sie strategii ustalonej tydz temu
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = chwilami zastanawiam sie czy nie rozpieszczam corki--> chce zeby byla swobodna w wyrazaniu siebie i czula, ze jest oddzielna jednostka,a jej potrzeby sa wazne dla mnie zastanawiam sie czy fajnie przyjme gosci, czy bede w stanie swobodnie z nimi rozmawiac--> nie przejmuje sie szczegolami, okazuje serdecznosc moim gosciom i wspieram siebie w kazdej sytucji 5b. Emocje = niepokoj w tle, bo zaprosilam gosci na weekend i troche sie tym spinam (miedzy innymi X)--> jestem ciepla osoba, w ktorej towarzystwie ludzie czuja sie dobrze i swobodnie 5c. Działania = jak mam duzo do zrobienia to wpadam w panike i zlosc, zaczelo sie groznie, ale szybko dogadalismy sie z mezem i obylo sie bez awantury , cwczenie energii poszlo fatalnie-brak skupienia i problem z wejscie w emocje 6. Kompetencje = nastawianie na szukanie rozwiazan, wiara w swoje mozliwosci, odwaga w szukaniu pracy i sieganiu po to czego potrzebuje
7. Co zrobię = cwicze spokoj i milosc, bo bedzie sie bardzo duzo dzialo
8. Uwagi: Byla dzisiaj energia, ale spedzilam dzisiaj caly dzien z corka, wiec nie wszystko moglam robic na co mialam ochote.
Pozdrawiam,
Olga
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #74 : Lutego 17, 2012, 23:53:26 » |
|
Komentarz do wpisu Olgi 2012.02.17 piątek
Energia = 85 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 90 Jakość wpisu (podsumowania) = 105
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #75 : Lutego 18, 2012, 22:31:20 » |
|
Olga 2012.02.18 sobota 1. Energia = 85/90 Moje wartości: 1. (poczucie wlasnej watosci) 2. (rozwoj) 3. (swoboda) 4. (zdrowie) 5. (milosc) 6. (radosc) 7. (bezpieczenstwo) 2. Formuła celu: kocham siebie, traktuje swoja zlosc i leki jak dziecko, ktore potrzebuje wsparcia, daje sobie ,to czego potrzebuje, mam prace, ktora daje duze mozliwosci rozwoju w zdobywaniu zawodowego spelnienia 3. Wykorzystanie dnia = 90 4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = potrafisz byc spokojna, zapowiada sie fajny dzien, mam super dziecko i meza 4b. emocje = poczucie ze mama mnie wspiera, radosc, spokoj, 4c. działania = koncentracja na dzialaniu, skupianie sie na pozytywach, stworzyylismy mila atmosfere dla naszych gosci 5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = corka czasem mnie nie slucha i obawiam sie, ze nie bede dla niej autorytetem--> wewnetrzy glos mowi mi, ze dobrze wychowuje dziecko, jest w koncu radosne i ciagle chce sie ze mna bawic, niektore zakazy tez traktuje jak zabawe..i dobrze, bo kto powiedzial, ze trzeba wszystkie zakazy powaznie traktowac?  5b. Emocje = zlosc 5c. Działania = w szale szukania, zagubionej rzeczy uszkodzilam inna-->spokoj bylo dzis krotkie spiecie,szybko przeszlo, ale nieciekawie sie zanosilo--> wymagam mniej od meza, wiecej od siebie 6. Kompetencje = nastawianie na szukanie rozwiazan, wiara w swoje mozliwosci, odwaga w szukaniu pracy i sieganiu po to czego potrzebuje 7. Co zrobię = milosc i spokoj 8. Uwagi: Pozdrawiam, Olga
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #76 : Lutego 19, 2012, 00:40:29 » |
|
Komentarz do wpisu Olgi 2012.02.18 sobota
Energia = 90 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 100 Jakość wpisu (podsumowania) = 105
Może warto by już było myśleć o tym w jakiej pracy byś się odnalazła?
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #77 : Lutego 19, 2012, 21:42:37 » |
|
Olga 2012.02.19 niedziela 1. Energia = 90 Moje wartości: 1. (radosc) 2. (poczucie wlasnej wartosci) 3. (swoboda) 4. (zdrowie) 5. (milosc) 6. (wdziecznosc) 7. (bezpieczenstwo) 2. Formuła celu: kocham siebie, traktuje swoja zlosc i leki jak dziecko, ktore potrzebuje wsparcia, daje sobie ,to czego potrzebuje, mam prace, ktora daje duze mozliwosci rozwoju w zdobywaniu zawodowego spelnienia 3. Wykorzystanie dnia = 90/?100 4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = mam fajnych znajomych, z ktorymi chce cieszyc sie zyciem, mam kochajacych rodzicow, wszystkie mysli dotyczace rodziny 4b. emocje = radosc, milosc, poczucie wspolnoty 4c. działania = wyciszanie swoich emocji w rozmowie..dzieki temu moglam byc bardziej w rozmowie, zoorganizowalam fajny dzien dla nas i dla znajomych Uaktywnilam dzisiaj w sobie milosc i lagodnosc, ktorej mam bardzo duzo w sobie. Czuje, ze zaczynam czerpac z tych zasobow. Dzieki temu zobaczylam fajnych ludzi, ktorzy czasem borykaja sie z problemami i pragna szczescia tak samo jak ja. To mile zobzczyc w ludziach po prostu "ludzi"  . 5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = dopadaja mnie mysli czy jestem wystarczajaco dobra matka mysli, ze cos zle robie i nienaturalnie reaguje--> wiem, czego potrzebuje i wiem jak to sobie dac 5b. Emocje = niepokoj (czy jest wystarczajaco dobrze)--> wierze w siebie i jasno komunikuje sie ze swiatem kilka razy poczulam scisk w zoladku jak X cos powiedzial--> wierze w siebie i czuje sie silna, wiem czego chce od zycia i nie potzrebuje sie porownywac 5c. Działania = zbyt duza wrazliwosc--> wiara w siebie 6. Kompetencje = nastawianie na szukanie rozwiazan, wiara w swoje mozliwosci, odwaga w szukaniu pracy i sieganiu po to czego potrzebuje, zyciowy luz i spontanicznosc 7. Co zrobię = cwicze energie 8. Uwagi: radosny, fajny dzien:) P.S Jesli chodzi o prace, to cos mi chodzi po glowie ale nie wiem co z tym zrobic!!!!! Pozdrawiam, Olga
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #78 : Lutego 20, 2012, 00:02:14 » |
|
Komentarz do wpisu Olgi 2012.02.19 niedziela
Energia = 90 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 100 Jakość wpisu (podsumowania) = 105
O pracy to może porozmawiamy? Od wtorku mam troszkę luźniej po 18:00.
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #79 : Lutego 20, 2012, 22:39:21 » |
|
Olga 2012.02.20 poniedzialek
1. Energia = 75
Moje wartości: 1. (radosc) 2. (poczucie wlasnej wartosci) 3. (swoboda) 4. (zdrowie) 5. (milosc) 6. (wdziecznosc) 7. (bezpieczenstwo)
2. Formuła celu: kocham siebie, traktuje swoja zlosc i leki jak dziecko, ktore potrzebuje wsparcia, wygladam dobrze i swietnie czuje sie w swoim ciele, mam prace, ktora daje duze mozliwosci rozwoju w zdobywaniu zawodowego spelnienia
3. Wykorzystanie dnia = 60
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = dotyczace wygaladu
4b. emocje = satysfakcja z rozmowy tel, spokoj
4c. działania = spokoj przy placzacym dziecku, ogolna lagodnosc
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = marnuje czas i pieniadze
5b. Emocje = dezorientacja, niepokoj, niepewnosc--> spokoj i wiara w siebie
5c. Działania = blakanie sie po centrum handlowym, brak planu, nie moge juz robic tego co robie--> czas cos zmienic
6. Kompetencje = nastawianie na szukanie rozwiazan, wiara w swoje mozliwosci, odwaga w szukaniu pracy i sieganiu po to czego potrzebuje, zyciowy luz i spontanicznosc
7. Co zrobię = cwicze energie
8. Uwagi:
Pozdrawiam,
Olga
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #80 : Lutego 20, 2012, 23:14:53 » |
|
Komentarz do wpisu Olgi 2012.02.20 poniedziałek
Energia = 85 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 110 Jakość wpisu (podsumowania) = 105
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #81 : Lutego 21, 2012, 21:05:50 » |
|
Olga 2012.02.21 wtorek
1. Energia = 75
Moje wartości: 1. (radosc) 2. (poczucie wlasnej wartosci) 3. (swoboda) 4. (zdrowie) 5. (milosc) 6. (wdziecznosc) 7. (bezpieczenstwo)
2. Formuła celu: kocham siebie, traktuje swoja zlosc i leki jak dziecko, ktore potrzebuje wsparcia, wygladam dobrze i swietnie czuje sie w swoim ciele, mam prace, ktora daje duze mozliwosci rozwoju w zdobywaniu zawodowego spelnienia
3. Wykorzystanie dnia = 40
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = dotyczace rodziny, jazdy samochodem
4b. emocje = ...
4c. działania = usmiecham sie chociaz nie jest mi do smiechu,
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = marnuje czas i pieniadze, nie wiem co robic ze swoim zyciem, nikt mnie nie przyjmie do pracy, a jak mnie przyjma to nawale
5b. Emocje = dezorientacja, niepokoj, duza niepewnosc--> spokoj i wiara w siebie
5c. Działania = blakanie sie po centrum handlowym, brak planu, nie moge juz robic tego co robie--> potrzebuje miec plan i dazyc do celu
6. Kompetencje = nastawianie na szukanie rozwiazan, wiara w swoje mozliwosci, odwaga w szukaniu pracy i sieganiu po to czego potrzebuje, zyciowy luz i spontanicznosc
8. Uwagi: cwiczenie energii fatalnie!!! Ale zycie mnie cieszy..
Pozdrawiam,
Olga
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #82 : Lutego 21, 2012, 22:08:42 » |
|
Komentarz do wpisu Olgi 2012.02.21 wtorek
Energia = 75 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 80 Jakość wpisu (podsumowania) = 85
"cwiczenie energii fatalnie!!!" A to dlaczego?
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #83 : Lutego 23, 2012, 00:22:19 » |
|
Olga 2012.02.23
1. Energia = 75
2. Formuła celu: kocham siebie, traktuje swoja zlosc i leki jak dziecko, ktore potrzebuje wsparcia, wygladam dobrze i swietnie czuje sie w swoim ciele, mam prace, ktora daje duze mozliwosci rozwoju w zdobywaniu zawodowego spelniena, sprawiam, ze ludziom jest dobrze, bo mi jest dobrze
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = mysli dotyczace rodziny
4b. emocje = czulam sie dumna z corki, wiekszy dystans
4c. działania = ogolnie wiekszy luz
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = te ktore mi mowia,ze jestem za slaba na fajna prace--> dzialam, cwicze energie
5b. Emocje = dezorientacja, niepokoj, niepewnosc--> dzialam, cwicze energie
5c. Działania = pozwalanie lekom na ograniczanie siebie-->dzialam, cwicze energie
6. Kompetencje = dzialam, dlugo myslalam teraz przyszedl czas na dzialanie i to mnie przeraza!!!!! WHY???
7. Co zrobię = dzialam, cwicze energie
8. Uwagi: troche dziwnie sie czuje, z jednej strony zablokowana a z drugiej swobodniejsza.. Cos dzis do mnie dotarlo..dlaczego fatalnie mi idzie z cwiczeniem energii?Bo sie nie staram...bo czasem watpie...i denerwuje sie na siebie, ze za wolno mi idzie. Klasyka!!! Malo co osiagam, bo ciagle denerwuje sie ,ze wolno idzie, a jakos mi tak wychodzi, ze jak wolno idzie to lepiej nie robic w ogole!!! A miala byc milosc i akceptacja?!!!
Pozdrawiam
Olga
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #84 : Lutego 23, 2012, 08:56:42 » |
|
Twój pomysł o kierunku rozwoju zawodowego jest dobry. Masz predyspozycje w tym obszarze. Warto budować tu kompletny pakiet kompetencji, który umożliwia start.
Kazik
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #85 : Lutego 23, 2012, 20:54:12 » |
|
Olga 2012.02.24 czwartek
Dziekuje za rozmowe i komentarz:)
1. Energia = 90
Moje wartości: 1. (radosc) 2. (poczucie wlasnej wartosci) 3. (sila) 4. (zdrowie) 5. (milosc) 6. (wdziecznosc) 7. (swoboda)
2. Formuła celu: kocham siebie, traktuje swoja zlosc i leki jak dziecko, ktore potrzebuje wsparcia, wygladam dobrze i swietnie czuje sie w swoim ciele, mam prace, ktora daje duze mozliwosci rozwoju w zdobywaniu zawodowego spelniena, sprawiam, ze ludziom jest dobrze, bo mi jest dobrze
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = mysli dotyczace rodziny, przyszlosci i nowych mozliwosci
4b. emocje = zadowolenie, poczucie sily, radosc, uczucie dumy i wzruszenie (dziecko), wszechogarniajaca milosc do dziecka
4c. działania = wiekszy dystans, 2x zasilenia, mialam plan i go realizowalam,
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = wow nie wiem co pisac:)
5b. Emocje = chwilami lekki niepokoj--> szybko mijal
5c. Działania = wciaz za duzo wymagam od meza a za malo od siebie--> to ode mnie zalezy moj nastroj i w ogole jakosc mojego zycia, jestem silna i lagodna jednoczesnie
6. Kompetencje = jestem coraz lagodniejsza dla ludzi i siebie i czuje sie z tym dobrze
7. Co zrobię = cwicze energie, dzis bylo ok:)
8. Uwagi: Caly dzien z corka. Bardzo ja kocham, bezgranicznie:). Pomogles mi ja bardziej zauwazyc. Dziekuje:)
Pozdrawiam
Olga
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #86 : Lutego 23, 2012, 23:44:09 » |
|
Komentarz do wpisu Olgi 2012.02.22 środa Energia = 90 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 110 Jakość wpisu (podsumowania) = 110 No i 100 już blisko. To taka symboliczne granica pomiędzy światami deficytów i rozwoju możliwości. Jak dojdziesz do poziomu witalności swojego dziecka to będzie fajnie  Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #87 : Lutego 24, 2012, 22:58:31 » |
|
Olga 2012.02.25 piatek
Dziekuje za rozmowe i komentarz:)
1. Energia = 80
Moje wartości: 1. (radosc) 2. (poczucie wlasnej wartosci) 3. (sila) 4. (zdrowie) 5. (milosc) 6. (wdziecznosc) 7. (swoboda)
2. Formuła celu: kocham siebie, traktuje swoja zlosc i leki jak dziecko, ktore potrzebuje wsparcia, wygladam dobrze i swietnie czuje sie w swoim ciele, mam prace, ktora daje duze mozliwosci rozwoju w zdobywaniu zawodowego spelniena,
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = mysli dotyczace rodziny, przyszlosci i nowych mozliwosci, wakacji, mijajacej zimy
4b. emocje = cierpliwosc, milosc do dziecka, spokoj
4c. działania = wiekszy dystans, 2x zasilenia, kontrolowanie zlosci
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = te zwiazane z niepewnoscia-->sila, optymizm
5b. Emocje = niepewnosc, niepokoj, lekkie zmeczenie--> sila
5c. Działania = niepotrzebna zlosc na dziecko--> szybko przeszla
6. Kompetencje = lagodnieje..to mile uczucie
7. Co zrobię = cwicze energie, dzis cos ciezej szlo
8. Uwagi: Caly dzien z corka. realizowalam plan, ale mialam ochote inaczej spedzic ten dzien z dzieckiem. W totalu zalatwilam co chcialam, ale tez troche mnie to kosztowalo. Rozumiem to tak, ze wyszlam dzis ze swojej strefy komfortu, ale jestem jeszcze za slaba zeby robic to bezbolesnie. To byl ciezszy dzien..od poczatku..tak poprostu
Pisales o budowaniu kompetencji w obrzasze mojej nowej drogi rozwojowej. Co konkretnie masz na mysli?
Pozdrawiam
Olga
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #88 : Lutego 24, 2012, 23:44:53 » |
|
Komentarz do wpisu Olgi 2012.02.25 piątek
Energia = 80 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 100 Jakość wpisu (podsumowania) = 105
"Pisales o budowaniu kompetencji w obrzasze mojej nowej drogi rozwojowej. Co konkretnie masz na mysli?" Ten zawód, o którym myślisz składa się z iluś umiejętności i podejścia. Może warto na początek sobie trochę o tym poczytać.
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #89 : Lutego 26, 2012, 08:18:33 » |
|
Olga 2012.02.26 sobota
1. Energia = 90
2. Formuła celu: kocham siebie, traktuje swoja zlosc i leki jak dziecko, ktore potrzebuje wsparcia, wygladam dobrze i swietnie czuje sie w swoim ciele, mam prace, ktora daje duze mozliwosci rozwoju w zdobywaniu zawodowego spelniena,
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = mysli dotyczace rodziny, wakacji, mijajacej zimy
4b. emocje = milosc, radosc, przyjazn
4c. działania = wieksza latwosc dzialania
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = te zwiazane z niepewnoscia-->sila, optymizm
5b. Emocje = niepewnosc, dezorientacja, zazdrosc--> sila
5c. Działania = wieczorem wpadlam w zly nastroj po wizycie u znajomych, wydawalo mi sie ze wszystko maja lepsze dla swojego dziecka a my sie malo staramy
6. Kompetencje = lagodnieje..to mile uczucie
8. Uwagi:
Pozdrawiam
Olga
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #90 : Lutego 26, 2012, 23:22:27 » |
|
Komentarz do wpisu Olgi 2012.02.26 sobota
Energia = 90 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 100 Jakość wpisu (podsumowania) = 100
"5c. Działania = wieczorem wpadlam w zly nastroj po wizycie u znajomych, wydawalo mi sie ze wszystko maja lepsze dla swojego dziecka a my sie malo staramy -> poprawione na możliwie najlepszy wariant zachowania w danej sytuacji
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #91 : Lutego 27, 2012, 14:54:58 » |
|
Olga 2012.02.26 niedziela
1. Energia = 90
Moje wartości: 1. (radosc) 2. (poczucie wlasnej wartosci) 3. (sila) 4. (przyjazn) 5. (milosc) 6. (wdziecznosc) 7. (swoboda)
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = mysli dotyczace rodziny, wakacji, znajomych i ich dzieci,
4b. emocje = milosc, radosc, przyjazn, troska o innych, poczucie wspolnoty, chec dzielenia sie, wspolne cieszenie sie zyciem, duma z siebie, meza i corki w kontekscie wychozwania, bezgraniczna milosc do dziecka
4c. działania = wieksza otwartosc i swoboda
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = te zwiazane z niepewnoscia, ze za malo organizuje--> to prawda za malo sie organizuje, a wiekszosc moich mysli kreci sie w okol corki--> Koncentruje sie na celu i jednoczesnie ciesze sie dzieckiem. Prawde mowiac to ona jest najwiekszym bodzcem ostatnio, zeby zmieniac sie na lepsze.
5b. Emocje = niepewnosc, lekki niepokoj--> jestem silna, wiem czego chce i koncentruje sie na celu
5c. Działania = troche mnie ponioslo wypowiadajac sie na pewien temat--> czasem im niej tym lepiej w delikatnych kwestiach
6. Kompetencje = lagodnieje, otwieram sie
8. Uwagi: Spedzilismy fajny dzien ze znajomymi i ich dziecmi..niedzielny chillout!!! A corka jest wyjatkowa.
POPRAWIONE
wieczorem wpadlam w zly nastroj po wizycie u znajomych, wydawalo mi sie ze wszystko maja lepsze dla swojego dziecka a my sie malo staramy.
Troche oszalalam na punkcie dziecka...Jestem silna i wiem co jest najwazniejsze dla mojego dziecka oraz ucze sie od innych
Pozdrawiam
Olga
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #92 : Lutego 27, 2012, 21:30:14 » |
|
Olga 2012.02.27 poniedziałek
1. Energia = 90/95
Moje wartości: 1. (radosc) 2. (poczucie wlasnej wartosci) 3. (sila) 4. (entuzjazm) 5. (milosc) 6. (wdziecznosc) 7. (swoboda)
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = mysli dotyczace rodziny i znajomch, mozliwosci rozwoju, roznorodnosci zycia
4b. emocje = milosc, radosc, przyjazn, troska o innych, poczucie wspolnoty,
4c. działania = wieksza otwartosc i swoboda, wiekszy optymizm i wiara, cieszenie sie roznorodnoscia zycia, telefon do kolezanki, dobra rozmowa z niania w kwestich finansowych
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = ze nie nadazam za soba, szybko mi sie zmienia, jeszcze dwa miesiace temu skrecalo mnie, ze mam siedziec z dzieckiem w domu, a teraz ledwie zamkne drzwi juz za nia tesknie. Czuje sie troche zdezorientowana--> to bardzo komfortowa sytuacja, poniewaz jesli nie znajde pracy, to sie uciesze ze zostane z corka w domu
5b. Emocje = dezorientacja, irrytacja ktora szybko mijala, niepewnosc--> kocham zycie i biore wszystko co przynosi
5c. Działania = za bardzo daje sie poniesc emocjom i przez to bywam rozkojarzona i gubie rzeczy--> Jestem radosna i uwazna jednoczesnie
kompetencje= sprawdzam sie w roli mamy coraz bardziej a moje dziecko jest szczesliwe, swobodniej rozmawiam z ludzmi, ciesze sie zyciem
co zrobie= cwicze nadal energie (robie cwiczenia dwa razy dziennie ale roznie wychodza. Pomimo tego widze roznice), mysle sobie jak bede reagowac na sytuacje kiedy osiagne 120
uwagi=
Pozdrawiam
Olga
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #93 : Lutego 27, 2012, 23:42:56 » |
|
Komentarz do wpisu Olgi 2012.02.26 niedziela
Energia = 90 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 95 Jakość wpisu (podsumowania) = 100
Komentarz do wpisu Olgi 2012.02.27 poniedziałek
Energia = 100 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 105 Jakość wpisu (podsumowania) = 105
Bardzo się cieszę z wyniku 100%. Duże gratulacje. Spory kawałek przeszłaś:)
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #94 : Lutego 28, 2012, 21:46:23 » |
|
Olga 28.02.2012 wtorek
1. Energia = 90
Moje wartości: 1. (radosc) 2. (poczucie wlasnej wartosci) 3. (sila) 4. (entuzjazm) 5. (milosc) 6. (wdziecznosc) 7. (swoboda)
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = dotyczace ogolnie zycia, ludzi, roznorodnosci
4b. emocje = milosc, radosc, entuzjazm
4c. działania = zadowolenie z zycia, dystans
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = nie tworze planu dlugoterminowego, potrzebnego do skutecznego dzilania--> utrzymuje energie i dzialam, to jest pewnie prostsze niz mysle
5b. Emocje = wyrzuty sumienia typu: Ok, jest fajnie, ale robisz tylko to co pilne, a cele???--> potrzebuje dobrego planu i wysokiego poziomu enegii, bo odczcuwam dyskomfort jak mysle o tym planie
5c. Działania = duza emocjonalnosc (ledwie powstrzymalam placz jak kobieta krzyknela na dziecko w sklepie)--> ..
kompetencje= sprawdzam sie w roli mamy, rozwijam sie w niej, wprowadzam nowe rozwiazania i chetnie czytam na temat wychowania a moje dziecko jest radosne, swobodniej rozmawiam z ludzmi, ciesze sie zyciem
co zrobie= cwicze energie
uwagi= Dzis autentycznie czulam sile. Po godzinie 16 nastapil jakis dol i strasznie chcialo mi sie spac. Energia spadla ze 100 do 60, psychicznie bylo ok.
Dzisiaj odkrylam, ze switnie mi sie robi zasilenie przy dobrej, enegetycznej muzyce:)
Pozdrawiam
Olga
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #95 : Lutego 28, 2012, 23:52:23 » |
|
Komentarz do wpisu Olgi 2012.02.28 wtorek
Energia = 90 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 100 Jakość wpisu (podsumowania) = 110
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #96 : Lutego 29, 2012, 21:25:07 » |
|
Olga 28.02.2012 sroda, 1. Energia = 90 Moje wartości: 1. (radosc) 2. (poczucie wlasnej wartosci) 3. (sila) 4. (entuzjazm) 5. (milosc) 6. (wdziecznosc) 7. (swoboda) 2. Formuła celu: kocham siebie, traktuje swoja zlosc i leki jak dziecko, ktore potrzebuje wsparcia, wygladam dobrze i swietnie czuje sie w swoim ciele, mam prace, ktora daje duze mozliwosci rozwoju w zdobywaniu zawodowego spelniena, 3. Wykorzystanie dnia = 90 4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = dotyczace ogolnie zycia, ludzi, rodziny, wakacji, wychowywania dzieci 4b. emocje = milosc, radosc, spokoj 4c. działania = zadowolenie z zycia, dobrze znosilam niewyspanie i bol glowy 5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = jest super teraz, ale co ze mna bedzie--> to co sobie wymysle 5b. Emocje = wyrzuty sumienia, ze za malo robie zeby wzmacniac swoje kompetencje, podirytowanie ktore szybko mijalo-->sila i dobry plan 5c. Działania = czasem bezsensu sie denerwowalam-->dobrze sobie z tym radzilam kompetencje= sprawdzam sie w roli mamy, rozwijam sie w niej, wprowadzam nowe rozwiazania i chetnie czytam na temat wychowania a moje dziecko jest radosne, swobodniej rozmawiam z ludzmi, ciesze sie zyciem co zrobie= cwicze energie uwagi= Pozdrawiam Olga
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #97 : Lutego 29, 2012, 22:51:13 » |
|
Komentarz do wpisu Olgi 2012.02.29 środa
Energia = 95 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 100 Jakość wpisu (podsumowania) = 100
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
olga
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #98 : Marca 01, 2012, 21:04:21 » |
|
Olga 2012.03.01 czwartek
1. Energia = 85
2. Formuła celu: kocham siebie, traktuje swoja zlosc i leki jak dziecko, ktore potrzebuje wsparcia, wygladam dobrze i swietnie czuje sie w swoim ciele,
4. Najbardziej pomocne: 4a. myśli = dotyczace wychowania corki i chwil spedzonych z nia
4b. emocje = milosc, radosc
4c. działania =wychodzenie ze stanow irrytacji bez szkody dla rodziny, opanowanie podczas szczepienia dziecka, w stanach irrytacji wobrazalam sobie ze mam 120%
5. Najmniej pomocne -> poprawione 5a. Myśli = male niedogodnosci mnie irytowaly--> dawalam sobie z nimi rade
5b. Emocje = irrytacja, lekka zlosc--> zauwazanie malosci sprawy jaka mnie irytuje
5c. Działania = chwialmi stawalam sie wojownikiem--> uzbrajanie sie w sile na poziomie 120% Zaklopotanie podczas pewnej rozmowy--> tak reaguje na niespodziewane zainteresowanie mezczyzn--> jestem swiadoma swojej kobiecosci i potrafie skonczyc rozmowe kiedy mam na to ochote
lekkie wkurzenie, ze energie bede miala slabsza--> wszystko idzie w dobrym kierunku, pilnuje cwiczenia energii
kompetencje= sprawdzam sie w roli mamy, moje zasilenia sa coraz lepsze
co zrobie= cwicze energie
uwagi= ogolnie mam gorsze samopoczucie i zloscil mnie fakt ze energia mi spada Pozdrawiam
Olga
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #99 : Marca 01, 2012, 21:53:21 » |
|
Komentarz do wpisu Olgi 2012.03.01 czwartek
Energia = 85 potrzebujesz mieć 120 Wykorzystanie dnia = 95 Jakość wpisu (podsumowania) = 105
"uwagi= ogolnie mam gorsze samopoczucie i złoscil mnie fakt ze energia mi spada" Okresowe spadki energii mają tę zaletę, że uświadamiasz sobie dokładnie jaka to fajna rzecz dysponować stanem odpowiednio wysokiej energii. Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
|