Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #200 : Stycznia 07, 2012, 01:32:40 » |
|
Komentarz do wpisu Wiktora 2012.01.06 piątek Energia = 135 potrzebujesz 150 Wykorzystanie dnia = 120 Jakość wpisu = 115 Może tak być, że zacznie się teraz u ciebie bardziej intensywne oczyszczanie się ze starych uwarunkowań. Warto się z tego cieszyć i utrzymywać wysoki poziom energii, dzięki czemu proces ten nie będzie nadmiernie trudny  )) Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
"Największym błędem człowieka jest to, że godzi się na zbyt mało" - Tomasz Merton "Większość ludzi pracuje zbyt ciężko na zbyt małe rezultaty - czas to zmienić" - Kazimierz F. Nalepa
|
|
|
Victor
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #201 : Stycznia 08, 2012, 22:56:42 » |
|
Victor 2012.01.07 Sobota 1. Energia: 135 2. Moje wartości: euforia 60, siła 80, bezpieczenstwo 60, swoboda 70, uznanie 80, (?)spokój 50 3. Formuła celu: robię rzeczy wielkie, jestem przydatny najbliższym, mnie jest dobrze i innym ze mną 4. Wykorzystanie dnia: 100 5. Najlepsze: a. Myśli: Opatrzność planuje lepiej, niż można byłoby sobie wymarzyć; b. Emocje: poczucie siły po całkowicie normalnym i na luzie spotkaniu z córką; c. Działania: dobra rozmowa biznesowa; Najgorsze: a. Myśli: momenty strachu przed spotkaniem z córką - znikały samoczynnie; b. Emocje: lekkie napięcie przed spotkaniem - ustąpiło samoczynnie; c. Działania: poczucie zmarnowanego wieczoru; 6. Kompetencje: umiem być spontaniczny i nie reaguję już alergicznie na kolejki i korki; 7. Co zrobię: jutro spokojny dzień wypoczynkowy; 8. Uwagi: wciąż zdarzają się lekkie wstrząśnienia przypominające o oczywistości zawierzenia;
|
|
|
|
|
|
|
Victor
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #202 : Stycznia 08, 2012, 23:03:45 » |
|
Victor 2012.01.08 Niedziela 1. Energia: 135 2. Moje wartości: euforia 60, siła 80, bezpieczenstwo 60, swoboda 70, uznanie 80, (?)spokój 50 3. Formuła celu: robię rzeczy wielkie, jestem przydatny najbliższym, mnie jest dobrze i innym ze mną 4. Wykorzystanie dnia: 100 5. Najlepsze: a. Myśli: kilkakrotne, samoczynne poczucie wdzięczności za całokształt; b. Emocje: lekka euforia wywołana równowagą i uśmiechem wewnętrznym; c. Działania: zadowolenie ze standartowych działań niedzielnych; Najgorsze: a. Myśli: momenty wyrzutów i żalu - automatycznie ustępujące poczuciu wdzięczności; b. Emocje: nadwrażliwość nawet na lekkie bodźce zewnętrzne; c. Działania: trochę zbyt bierny wypoczynek; 6. Kompetencje: jest mi z sobą dobrze; 7. Co zrobię: jutro dzień pracy - raczej spokojny; 8. Uwagi: reaguję dość (zbyt) empatycznie na bodźce zewnętrzne;
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #203 : Stycznia 08, 2012, 23:15:30 » |
|
Komentarz do wpisu Wiktora 2012.01.07 sobota
Energia = 135 potrzebujesz 150 Wykorzystanie dnia = 110 Jakość wpisu = 120
Komentarz do wpisu Wiktora 2012.01.08 niedziela
Energia = 135 potrzebujesz 150 Wykorzystanie dnia = 115 Jakość wpisu = 110
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
"Największym błędem człowieka jest to, że godzi się na zbyt mało" - Tomasz Merton "Większość ludzi pracuje zbyt ciężko na zbyt małe rezultaty - czas to zmienić" - Kazimierz F. Nalepa
|
|
|
Victor
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #204 : Stycznia 09, 2012, 21:52:56 » |
|
Victor 2012.01.09 Poniedziałek 1. Energia: 135 2. Moje wartości: euforia 60, siła 80, bezpieczenstwo 60, swoboda 70, uznanie 80, (?)spokój 50 3. Formuła celu: robię rzeczy wielkie, jestem przydatny najbliższym, mnie jest dobrze i innym ze mną 4. Wykorzystanie dnia: 100 5. Najlepsze: a. Myśli: poczucie siły połączone z wrażeniem porządkowania od dawna panującego chaosu we mnie - wszystko bez mojego świadomego udziału; b. Emocje: średnio-euforyczny nastrój w wyniku bezinteresownej przydatności mojego działania; c. Działania: sprezentowałem bezinteresownie potrzebne komuś przedmioty, co spowodowało, że czuję się dumny z siebie i silny; Najgorsze: a. Myśli: w chwilach euforii strach, czy wolno mi się cieszyć, bo przecież za moment przyjdzie niespodziewane uderzenie; strach mijał samoczynnie; b. Emocje: uczucie strachu mijające samoczynnie; c. Działania: powinienem pewne działania zrobić wcześniej; 6. Kompetencje: umiem pomagać nie wywołując poczucia wdzięczności; 7. Co zrobię: jutro dzień pracy - raczej spokojny; 8. Uwagi: czuję jakąś dziwną, niczym racjonalnym niezasłużoną świeżość - od czasu do czasu odzywa się obawa, czy nie jest to próba uśpienia mojej "czujności klasowej";
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #205 : Stycznia 10, 2012, 00:02:51 » |
|
Komentarz do wpisu Wiktora 2012.01.09 poniedziałek
Energia = 130 potrzebujesz 150 Wykorzystanie dnia = 120 Jakość wpisu = 110
"Myśli: poczucie siły połączone z wrażeniem porządkowania od dawna panującego chaosu we mnie - wszystko bez mojego świadomego udziału;" Energia i wartości porządkują nasze "psychiczne oprogramowanie". Jest w tym wielka mądrość wszechświata. Na piechotę, ręcznie i myśląc nie można osiągnąć takiej jakości.
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
Victor
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #206 : Stycznia 10, 2012, 22:29:51 » |
|
Victor 2012.01.10 Wtorek 1. Energia: 140 2. Moje wartości: euforia 60, siła 80, bezpieczenstwo 60, swoboda 70, uznanie 80, (?)spokój 50, (?)poczucie przewagi 70 3. Formuła celu: robię rzeczy wielkie, jestem przydatny najbliższym, mnie jest dobrze i innym ze mną 4. Wykorzystanie dnia: 100 5. Najlepsze: a. Myśli: koncentracja na rozwiązywaniu problemów biznesowych; b. Emocje: poczucie siły i przewagi nad kontrahentami; c. Działania: wykonałem dobrze niespodziewane zadanie, które mogło być groźne w skutkach w razie popełnienia błędu; czuję się w pewnych obszarach nie do zastąpienia; Najgorsze: a. Myśli: pomysły na minimalizujące entropie zachowania - znikały szybko samoczynnie; b. Emocje: chwilowe zmęczenie - znikało samoczynnie; c. Działania: zrezygnowałem ze zrobienia paru drobiazgów; 6. Kompetencje: po raz kolejny widzę, że działam bardzo skutecznie w sytuacjach wysoce stresogennych i odczuwam z tego duże zadowolenie; 7. Co zrobię: jutro trudny dzień pracy połączony z podróżą; 8. Uwagi: przede mną ciężki dzień/dwa dni obawę czuję tylko przed drobiazgami natury czysto technicznej;
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #207 : Stycznia 11, 2012, 00:30:38 » |
|
Komentarz do wpisu Wiktora 2012.01.10 wtorek Energia = 140 potrzebujesz 150 Wykorzystanie dnia = 120 Jakość wpisu = 120 Łapiesz fajną formę  Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
Victor
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #208 : Stycznia 11, 2012, 23:07:15 » |
|
Victor 2012.01.11 Środa 1. Energia: 140 2. Moje wartości: euforia 60, siła 80, bezpieczenstwo 60, swoboda 70, uznanie 80, (?)spokój 50, (?)poczucie przewagi 70 3. Formuła celu: robię rzeczy wielkie, jestem przydatny najbliższym, mnie jest dobrze i innym ze mną 4. Wykorzystanie dnia: 100 5. Najlepsze: a. Myśli: dalsza koncentracja na rozwiązywaniu problemów biznesowych; b. Emocje: poczucie siły i przewagi nad kontrahentami; c. Działania: wiele działań, których do niedawna nieznosiłem - wykonałem je bezrefleksyjnie i bez emocji; Najgorsze: a. Myśli: krótkotrwałe obawy o skuteczność działań - przechodziły w ferworze działań; b. Emocje: chwilowe przerażenie nawałem zadań - mijało samoczynnie; c. Działania: znowu wykonałem pewne działania z opóźnieniem; 6. Kompetencje: działam w sytuacjach niestandartowych mając wrażenie lekkości działań - tak jakby były rutynowe, a są przecież niestandartowe; 7. Co zrobię: jutro znowu trudny dzień pracy połączony z podróżą; 8. Uwagi: czuję dziwną orientację na cel, czego do niedawna nie odczuwałem; do niedawna miałem wrażenie wykonywania czynności koniecznych i nic ponad to;
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #209 : Stycznia 12, 2012, 00:03:53 » |
|
Komentarz do wpisu Wiktora 2012.01.11 środa
Energia = 140 potrzebujesz 150 Wykorzystanie dnia = 120 Jakość wpisu = 120
"Uwagi: czuję dziwną orientację na cel, czego do niedawna nie odczuwałem; do niedawna miałem wrażenie wykonywania czynności koniecznych i nic ponad to;" Wygląda na to, że spłaciłeś już część starych długów i zgromadziłeś kapitał energetyczny, który pozwala na jakąś ekspansję. Pierwsze przejawy dobrego z reguły cieszą. To tak jak pierwsze pąki kwiatów na wiosnę.
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
Victor
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #210 : Stycznia 13, 2012, 23:43:40 » |
|
Victor 2012.01.12 Czwartek 1. Energia: 150 2. Moje wartości: euforia 60, siła 80, bezpieczenstwo 60, swoboda 70, uznanie 80, (?)spokój 50, (?)poczucie przewagi 70 3. Formuła celu: robię rzeczy wielkie, jestem przydatny najbliższym, mnie jest dobrze i innym ze mną 4. Wykorzystanie dnia: 100 5. Najlepsze: a. Myśli: dam radę w każdej sytuacji; b. Emocje: nic mnie nie jest w stanie zdziwić i wytrącić z równowagi; c. Działania: działałem prawidłowo i rpofesjonalnie, mimo maksymalnie stresującej sytuacji; Najgorsze: a. Myśli: strach co dalej; b. Emocje: przerażenie i obawy o przyszłość - przechodziły z trudem (pod wpływem uporczywego przypominania sobie, że wszystko dotąd kończyło się w efekcie dobrze; c. Działania: wykonałem pewne rutynowe działania, a mogłem zaoszczędzić czas i z nich zrezygnować; 6. Kompetencje: działam w sytuacjach niestandartowych mając wrażenie lekkości działań - tak jakby były rutynowe, a są przecież niestandartowe; 7. Co zrobię: jutro dzień na nowe zdefiniowanie zadań; 8. Uwagi: w trudnej zawodowo sytuacji, której powinienem spodziewać się od dawna, wytrwałem w rzeczowej postawie;
|
|
|
|
|
|
|
Victor
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #211 : Stycznia 13, 2012, 23:49:15 » |
|
Victor 2012.01.13 Piatek 1. Energia: 150 2. Moje wartości: euforia 60, siła 80, bezpieczenstwo 60, swoboda 70, uznanie 80, (?)spokój 50, (?)poczucie przewagi 70 3. Formuła celu: robię rzeczy wielkie, jestem przydatny najbliższym, mnie jest dobrze i innym ze mną 4. Wykorzystanie dnia: 100 5. Najlepsze: a. Myśli: konkretne plany na przyszłość; b. Emocje: planuję i uspokajam się coraz bardziej w sytuacji bardzo niekomfortowej; c. Działania: potrafię odpuścić, co w końcu stabilizuje mój stan; Najgorsze: a. Myśli: strach co dalej - ale dużo lżejszy niż wczoraj; b. Emocje: przerażenie przyszłością, ale wyciszające się samoczynnie; c. Działania: tracę czas na pochłaniające czas nawyki; 6. Kompetencje: umiem znaleźć pozytywne strony w sytuacjach trudnych; 7. Co zrobię: jutro kolejny dzień na nowe zdefiniowanie zadań; 8. Uwagi: stabilizowałem się po wczorajszych wydarzeniach bardzo szybko i trochę jakby samoczynnie;
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #212 : Stycznia 14, 2012, 00:19:15 » |
|
Komentarz do wpisu Wiktora 2012.01.12 czwartek
Energia = 145 potrzebujesz 150 Wykorzystanie dnia = 120 Jakość wpisu = 120
Komentarz do wpisu Wiktora 2012.01.13 piątek
Energia = 145 potrzebujesz 150 Wykorzystanie dnia = 120 Jakość wpisu = 110
Dobrze ci idzie!!! Przyjrzyj się powodom swojego rozwoju. Chodzi też o to, by po znalezieniu ich odczuwać je emocjonalnie. Wtedy płynie energia. Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
Victor
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #213 : Stycznia 14, 2012, 21:36:17 » |
|
Victor 2012.01.14 Sobota 1. Energia: 140 2. Moje wartości: euforia 60, siła 80, bezpieczenstwo 60, swoboda 70, uznanie 80, (?)spokój 50, (?)poczucie przewagi 70 3. Formuła celu: robię rzeczy wielkie, jestem przydatny najbliższym, mnie jest dobrze i innym ze mną 4. Wykorzystanie dnia: 100 5. Najlepsze: a. Myśli: będzie dobrze; b. Emocje: odczuwam zadowolenie ze zmiany sytuacji; c. Działania: kilka drobnych, odstresowujących czynności; Najgorsze: a. Myśli: lekkie rozżalenie przebiegiem spraw - znikające dość szybko samoczynnie; b. Emocje: napady smutku - przemijające automatycznie; c. Działania: byłem zbyt mało ofensywny w trakcie jednego ze spotkań; 6. Kompetencje: potrafię szybko ocenić projekty z odległych od siebie obszarów; 7. Co zrobię: jutro dzień przeznaczam na lenistwo; 8. Uwagi: jestem całą sytuacją raczej lekko znużony - nie mam poczucia własnych błedów - mam ciągłe wrażenie, że reagowałem w ostanich miesiącach biznesowo prawidłowo; czuję, że przechodzę nad powstałą sytuacją do nastepnego punktu;
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #214 : Stycznia 15, 2012, 01:25:19 » |
|
Komentarz do wpisu Wiktora 2012.01.14 sobota
Energia = 140 potrzebujesz 150 Wykorzystanie dnia = 120 Jakość wpisu = 115
Może byśmy pogadali w niedzielę. Mogę od 12:00 w dół.
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
Victor
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #215 : Stycznia 15, 2012, 20:28:31 » |
|
Victor 2012.01.15 Niedziela 1. Energia: 140 2. Moje wartości: euforia 60, siła 60, bezpieczenstwo 50, swoboda 70, uznanie 80, (?)spokój 50, (?)poczucie przewagi 50 3. Formuła celu: robię rzeczy wielkie, jestem przydatny najbliższym, mnie jest dobrze i innym ze mną 4. Wykorzystanie dnia: 100 5. Najlepsze: a. Myśli: stoję przed nowymi szansami, będę miał większą swobodę; b. Emocje: ciekawość co też zdarzy się tym razem; c. Działania: dzień pełen lenistwa i trochę zastanowienia nad przyszłością; Najgorsze: a. Myśli: napady strachu o przyszłość - znikały dość samoczynnie; b. Emocje: poczucie osamotnienia - obudowywałem wyobrażając sobie sytuacje optymalne i wówczas znikało; c. Działania: znowu drobne zaniechania; 6. Kompetencje: nie poddaję się; 7. Co zrobię: jutro ważny dzień biznesowy; 8. Uwagi: cała sytuacja była do przewidzenia, a jednak naiwnie wydawało mi się, że wykuję z tego coś sensownego - po raz kolejny wykazałem się nadmiernym optymizmem;
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #216 : Stycznia 16, 2012, 11:37:08 » |
|
Komentarz do wpisu Wiktora 2012.01.15 niedziela
Energia = 130 potrzebujesz 150 Wykorzystanie dnia = 120 Jakość wpisu = 120
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
Victor
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #217 : Stycznia 17, 2012, 21:31:10 » |
|
Victor 2012.01.17 Wtorek 1. Energia: 140 2. Moje wartości: euforia 60, siła 60, bezpieczenstwo 50, swoboda 70, uznanie 80, (?)spokój 50, (?)poczucie przewagi 50 3. Formuła celu: robię rzeczy wielkie, jestem przydatny najbliższym, mnie jest dobrze i innym ze mną 4. Wykorzystanie dnia: 100 5. Najlepsze: a. Myśli: uświadomiłem sobie ogromne szanse; b. Emocje: czułem się silny i niezastąpiony; c. Działania: ważne spotkanie, które uświadomiło mi przełomowość obecnej sytuacji; Najgorsze: a. Myśli: impotencja intelektualna - znikająca samoczynnie po krótkiej chwili; b. Emocje: niechęć do jakiegokolwiek wysiłku - mijała samoczynnie; c. Działania: opóźnianie decyzji nieodwracalnych; 6. Kompetencje: nie poddaję się; 7. Co zrobię: jutro zwykły dzień biznesowo/towarzyski; 8. Uwagi: nowe mozliwości jawią się samoczynnie;
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #218 : Stycznia 17, 2012, 23:23:47 » |
|
Komentarz do wpisu Wiktora 2012.01.17 wtorek
Energia = 135 potrzebujesz 150 Wykorzystanie dnia = 115 Jakość wpisu = 120
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
Victor
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #219 : Stycznia 18, 2012, 21:27:21 » |
|
Victor 2012.01.18 Środa 1. Energia: 140 2. Moje wartości: euforia 60, siła 60, bezpieczenstwo 50, swoboda 70, uznanie 80, (?)spokój 50, (?)poczucie przewagi 50 3. Formuła celu: robię rzeczy wielkie, jestem przydatny najbliższym, mnie jest dobrze i innym ze mną 4. Wykorzystanie dnia: 100 5. Najlepsze: a. Myśli: nie ma rzeczy niemożliwych; b. Emocje: każdy problem umiem rozwiązać; c. Działania: spotkania, które usystematyzowały mój punkt widzenia; Najgorsze: a. Myśli: powinienem zaplanować defensywę - mijało po chwili; b. Emocje: zniechęcenie minęło wobec bezradności innych; c. Działania: odkładanie spraw do załątwienia na później; 6. Kompetencje: nie poddaję się; 7. Co zrobię: jutro klejny zwykły dzień biznesowo/towarzyski; 8. Uwagi: nie przewidywałem na dzisiaj nic szczególnego, ale okazało się, że dolegliwości zdrowotne ustępują, co mnie bardzo ucieszyło;
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #220 : Stycznia 18, 2012, 23:06:34 » |
|
Komentarz do wpisu Wiktora 2012.01.18 środa
Energia = 140 potrzebujesz 150 Wykorzystanie dnia = 120 Jakość wpisu = 110
Warto żebyś opuścił już poziom 140. Co ty na to?
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
Victor
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #221 : Stycznia 19, 2012, 23:19:30 » |
|
Victor 2012.01.19 Czwartek 1. Energia: 140 2. Moje wartości: euforia 60, siła 60, bezpieczenstwo 50, swoboda 70, uznanie 80, (?)spokój 50, (?)poczucie przewagi 50 3. Formuła celu: robię rzeczy wielkie, jestem przydatny najbliższym, mnie jest dobrze i innym ze mną 4. Wykorzystanie dnia: 100 5. Najlepsze: a. Myśli: wciąż generuję nowe rozwiązania; b. Emocje: radość z poczucia świadomości, że Opatrzność podsunie zawsze rozwiązanie; c. Działania: poważna, szczera i dobra rozmowa ze współpracownikami; Najgorsze: a. Myśli: chwile zwątpienia - znikały po chwili; b. Emocje: obawy, że nie dam rady odbyć ważnej rozmowy- mijały samoczynnie; c. Działania: wciąż jestem zbyt mało ofensywny; 6. Kompetencje: nie poddaję się; 7. Co zrobię: jutro dzień bardziej towarzyski i mniej biznesowy; 8. Uwagi: zaczynają generować się pomysły - niejako poza mną, t.j. przychodzą jakby same;
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #222 : Stycznia 20, 2012, 00:30:09 » |
|
Komentarz do wpisu Wiktora 2012.01.19 Czwartek
Przyjrzyj się swoim przekonaniom w obszarach: pracy, sukcesu, osiągania, wysiłku. Jakieś 20% twojego oprogramowania jest tu do wymiany. A to da duży postęp!!!
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
Victor
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #223 : Stycznia 20, 2012, 21:20:03 » |
|
Victor 2012.01.20 Piątek 1. Energia: 140 2. Moje wartości: euforia 60, siła 60, bezpieczenstwo 50, swoboda 70, uznanie 80, (?)spokój 50, (?)poczucie przewagi 50 3. Formuła celu: robię rzeczy wielkie, jestem przydatny najbliższym, mnie jest dobrze i innym ze mną 4. Wykorzystanie dnia: 100 5. Najlepsze: a. Myśli: rozwiazania przyjdą we właściwym czasie; b. Emocje: radość ze spokojnych chwil bieżących; c. Działania: kilka niezbędnych działań odkładanych dotąd odkładanych zwykle na później; Najgorsze: a. Myśli: ciężkie myśli co dalej - odchodziły samoczynnie i pojawiały sie drobne pozytywne wrażenia bieżące; b. Emocje: na nic nie mam siły - mijało z samoczynną refleksją o Opatrzności; c. Działania: niezprecyzyjne przygotowanie drobnego działania, spowodowało drobną, ale złoszczącą niedogodność; 6. Kompetencje: trwam; 7. Co zrobię: jutro dzień na odpoczynek i drobne majsterkowania; 8. Uwagi: powoli rodzą się nowe rozwiązania - niejako obok i bez wyraźnej przyczyny;
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #224 : Stycznia 20, 2012, 23:51:07 » |
|
Komentarz do wpisu Wiktora 2012.01.20 Piątek
Energia = 140 potrzebujesz 150 Wykorzystanie dnia = 120 Jakość wpisu = 110
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
Victor
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #225 : Stycznia 22, 2012, 22:24:58 » |
|
Victor 2012.01.22 Niedziela 1. Energia: 140 2. Moje wartości: euforia 60, siła 60, bezpieczenstwo 50, swoboda 70, uznanie 80, (?)spokój 50, (?)poczucie przewagi 50 3. Formuła celu: robię rzeczy wielkie, jestem przydatny najbliższym, mnie jest dobrze i innym ze mną 4. Wykorzystanie dnia: 100 5. Najlepsze: a. Myśli: jestem coraz silniejszy; b. Emocje: wyciszone, dające odpoczynek; c. Działania: leniwy dzień przeplatany kilkoma przemyśleniami; Najgorsze: a. Myśli: złe myśli odchodziły "w cień", robiły miejsce spokojowi; b. Emocje: lekki żal - mijał pod wpływem spokoju; c. Działania: odkładanie spraw na później; 6. Kompetencje: trwam; 7. Co zrobię: jutro dzień planowany na decydujące rozmowy; 8. Uwagi: mam mieszane uczucia - raz chciałbym wszystko przespać, innymi razem rozwiązać jak najszybciej;
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #226 : Stycznia 22, 2012, 23:11:00 » |
|
Komentarz do wpisu Wiktora 2012.01.22 Niedziela
Energia = 135 potrzebujesz 150 Wykorzystanie dnia = 105 Jakość wpisu = 100
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
Victor
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #227 : Stycznia 23, 2012, 21:26:22 » |
|
Victor 2012.01.23 Poniedziałek 1. Energia: 140 2. Moje wartości: euforia 60, siła 60, bezpieczenstwo 50, swoboda 70, uznanie 80, (?)spokój 50, (?)poczucie przewagi 50 3. Formuła celu: robię rzeczy wielkie, jestem przydatny najbliższym, mnie jest dobrze i innym ze mną 4. Wykorzystanie dnia: 100 5. Najlepsze: a. Myśli: wszystko się samo układa; b. Emocje: lekko euforyczne - niczym racjonalnym nieuzasadnione; c. Działania: próba podjęcia poważnych rozmów - odłożone nie z mojej winy; Najgorsze: a. Myśli: żal po upływającym czasie; b. Emocje: poczucie odrzucenia - mijało samoczynnie; c. Działania: zapomniałem o kilku drobnych sprawach; 6. Kompetencje: trwam; 7. Co zrobię: podejmę kolejną próbę ważnej rozmowy; 8. Uwagi: czuję się zdecydowanie lepiej, choć racjonalnych przyczyn nie widzę;
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #228 : Stycznia 24, 2012, 00:30:23 » |
|
Komentarz do wpisu Wiktora 2012.01.23 poniedziałek
Energia = 140 potrzebujesz 150 Wykorzystanie dnia = 125 Jakość wpisu = 110
Dopisuj do: Najgorsze także poprawioną wersję najgorsze myśli -> bardzo dobry wariant
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
Victor
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #229 : Stycznia 24, 2012, 21:51:28 » |
|
Victor 2012.01.24 Wtorek 1. Energia: 140 2. Moje wartości: euforia 60, siła 60, bezpieczenstwo 50, swoboda 70, uznanie 80, (?)spokój 50, (?)poczucie przewagi 50 3. Formuła celu: robię rzeczy wielkie, jestem przydatny najbliższym, mnie jest dobrze i innym ze mną 4. Wykorzystanie dnia: 100 5. Najlepsze: a. Myśli: będzie dobrze - jestem tylko ciekawy jak; b. Emocje: nic nie muszę i jest mi dobrze; c. Działania: kilka rozmów będących wynikiem przełamania próby zamknięcia się; Najgorsze: a. Myśli: żal po przyjacielu, który odszedł w nocy - "otaczany" wiarą w przyszłe spotkanie; b. Emocje: poczucie odrzucenia - mijało z dużym trudem - pomogły rozmowy, do których się zmusiłem; c. Działania: zapomniałem o kilku drobnych sprawach; 6. Kompetencje: trwam; 7. Co zrobię: podejmę kolejną próbę ważnej rozmowy, ciekawe spotkania; 8. Uwagi: dzisiaj było ciężko, ale wieczór - bez zauważalnej przyczyny - jest pogodny;
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #230 : Stycznia 25, 2012, 00:23:10 » |
|
Komentarz do wpisu Wiktora 2012.01.24 wtorek
Energia = 140 potrzebujesz 150 Wykorzystanie dnia = 105 Jakość wpisu = 115
A gdyby tak energię trochę w górę podnieść? Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
Victor
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #231 : Stycznia 25, 2012, 21:38:25 » |
|
Victor 2012.01.25 Środa 1. Energia: 140 2. Moje wartości: euforia 60, siła 60, bezpieczenstwo 50, swoboda 70, uznanie 80, (?)spokój 50, (?)poczucie przewagi 50 3. Formuła celu: robię rzeczy wielkie, jestem przydatny najbliższym, mnie jest dobrze i innym ze mną 4. Wykorzystanie dnia: 100 5. Najlepsze: a. Myśli: dam radę; b. Emocje: regeneruję siły; c. Działania: spotkanie, które przyniosło nieoczekiwanie docenienie; Najgorsze: a. Myśli: żal wczorajszy budził się wciąż na nowo - "otaczany" automatycznie wiarą w Opatrzność; b. Emocje: nic mi się więcej nie chce, po co to wszystko - znikało w działaniach bieżących; c. Działania: kilka drobnych zaniechań; 6. Kompetencje: nadal trwam; 7. Co zrobię: podejmę kolejną próbę ważnej rozmowy, spotkania konieczne i mam nadzieję, że również ciekawe; 8. Uwagi: zdecydowanie lżej niż wczoraj - pomogły mi kontakty z ludźmi, którzy mnie nieoczekiwanie docenili;
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #232 : Stycznia 25, 2012, 23:20:41 » |
|
Komentarz do wpisu Wiktora 2012.01.25 środa
Energia = 135 potrzebujesz 150 Wykorzystanie dnia = 120 Jakość wpisu = 105 Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
Victor
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #233 : Stycznia 29, 2012, 22:00:21 » |
|
Victor 2012.01.29 Niedziela 1. Energia: 140 2. Moje wartości: euforia 60, siła 60, bezpieczenstwo 50, swoboda 70, uznanie 80, (?)spokój 50, (?)poczucie przewagi 50 3. Formuła celu: robię rzeczy wielkie, jestem przydatny najbliższym, mnie jest dobrze i innym ze mną 4. Wykorzystanie dnia: 100 5. Najlepsze: a. Myśli: wszystko będzie lepiej, wykorzystam wreszcie swój potencjał; b. Emocje: nic nie jest w stanie mnie złamać; c. Działania: odpoczywałem regenerując siły; Najgorsze: a. Myśli: żal po mijającym czasie - mijał samoczynnie; b. Emocje: znowu sam dla siebie - mijało samoczynnie; c. Działania: nie dość optymalnie regenerowałem siły; 6. Kompetencje: nadal trwam; 7. Co zrobię: rutynowe działąnia zawodowe - być może coś istotnego od dawna odwlekanego przez mojego interlokutora; 8. Uwagi: dochodzę wreszcie do siebie po kilku dniach wysokiej gorączki; mam ochotę załatwić wszystkie zaległe sprawy - nawet jeśli pozornie nieoptymalnie;
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #234 : Stycznia 30, 2012, 21:41:50 » |
|
Komentarz do wpisu Wiktora 2012.01.29 niedziela
Energia = 135 potrzebujesz 150 Wykorzystanie dnia = 120 Jakość wpisu = 110
Przerwy we wpisach są niedobre. Nawet wpis dziś nie zrobię wpisu ponieważ ... jest lepszy niż nic. Ten nawyk może się kiedyś bardzo przydać. Najpierw jednak musi powstać. Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
Victor
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #235 : Stycznia 30, 2012, 23:13:12 » |
|
Victor 2012.01.30 Poniedziałek 1. Energia: 140 2. Moje wartości: euforia 60, siła 60, bezpieczenstwo 50, swoboda 70, uznanie 80, (?)spokój 50, (?)poczucie przewagi 50 3. Formuła celu: robię rzeczy wielkie, jestem przydatny najbliższym, mnie jest dobrze i innym ze mną 4. Wykorzystanie dnia: 100 5. Najlepsze: a. Myśli: wszystko płynie i nie ma znaczenia mój zamiar; b. Emocje: nic nie czuję; c. Działania: krótka rozmowa, która na razie nie dała rozstrzygnięcia; Najgorsze: a. Myśli: wszelkie wysiłki są zbędne - mijało samoczynnie; b. Emocje: nie mam ochoty na nic - mijało samoczynnie; c. Działania: byłem zbyt mało asertywny; 6. Kompetencje: nadal trwam; 7. Co zrobię: kontynuacja starań o zamknięcie irytującej sprawy; 8. Uwagi: czuję złość na brak postępów, ale nie mobilizuje mnie to ani trochę;
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #236 : Stycznia 31, 2012, 00:08:28 » |
|
Komentarz do wpisu Wiktora 2012.01.30 poniedziałek
Energia = 140 potrzebujesz 150 Wykorzystanie dnia = 115 Jakość wpisu = 100
Dalszy postęp polega teraz u ciebie na oczyszczaniu się ze starych uwarunkowań. Mówiąc w biznesowej konwencji trzeba żebyś wymienił część starej załogi z fabryki, która nazywa się "Moje Życie S.A." Wtedy pojawi się więcej przestrzeni i więcej lekkości. Wtedy może także być dobry czas na przyrost twojej formy. Przy 140% energii jesz już wyjściowe możliwości by skutecznie oczyszczać się z przestarzałych myśli i emocji o mniejszej sile.
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
Victor
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #237 : Stycznia 31, 2012, 22:18:59 » |
|
Victor 2012.01.31 Wtorek 1. Energia: 140 2. Moje wartości: euforia 60, siła 60, bezpieczenstwo 50, swoboda 70, uznanie 80, (?)spokój 50, (?)poczucie przewagi 50 3. Formuła celu: robię rzeczy wielkie, jestem przydatny najbliższym, mnie jest dobrze i innym ze mną 4. Wykorzystanie dnia: 100 5. Najlepsze: a. Myśli: będzie świetnie; b. Emocje: poczucie siły niczym nieuzasadnione racjonalnym; c. Działania: kilka rozmów porządkujących sprawy nie pierwszoplanowe; Najgorsze: a. Myśli: poczucie braku przydatności - mijało samoczynnie; b. Emocje: rozżalenie całkowite i na wszystko - mijało samoczynnie; c. Działania: brak jakichkolwiek skutków działań; 6. Kompetencje: nadal trwam; 7. Co zrobię: kontynuacja starań o zamknięcie irytującej sprawy; 8. Uwagi: próby uporządkowania i zamknięcia starych spraw wciąż są bezskuteczne.
|
|
|
|
|
|
|
Victor
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #238 : Lutego 01, 2012, 21:58:21 » |
|
Victor 2012.02.01 Środa 1. Energia: 140 2. Moje wartości: euforia 60, siła 60, bezpieczenstwo 50, swoboda 70, uznanie 80, (?)spokój 50, (?)poczucie przewagi 50 3. Formuła celu: robię rzeczy wielkie, jestem przydatny najbliższym, mnie jest dobrze i innym ze mną 4. Wykorzystanie dnia: 100 5. Najlepsze: a. Myśli: na pewno będzie dobrze; stan wewnętrznego wzburzenia sam się wycofuje, co utwierdza mnie w przekonaniu przetrwania wszystkiego; b. Emocje: poczucie odprężenia i relaksu mimo, że sytuacja obiektywnie jest trudna; c. Działania: kilka działań podstawowych, które mimo niezbyt dużej wagi dały pozytywny efekt terapii zajęciowej; Najgorsze: a. Myśli: wciąż poczucie braku przydatności - mijało samoczynnie; b. Emocje: żal dlaczego ja - mijało samoczynnie - wręcz czułem ścierającą go falę; c. Działania: zbyt mała ofensywność; 6. Kompetencje: nadal trwam; 7. Co zrobię: podróż i sympatyczne spotkania biznesowe; 8. Uwagi: mimo, że próby uporządkowania i zamknięcia starych spraw są nadal bezskuteczne, czułem się dzisiaj dziwnie spokojny - wręcz zrelaksowany.
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #239 : Lutego 01, 2012, 22:18:46 » |
|
Komentarz do wpisu Wiktora 2012.01.31 wtorek
Energia = 140 potrzebujesz 150 Wykorzystanie dnia = 115 Jakość wpisu = 110
Komentarz do wpisu Wiktora 2012.02.01 środa
Energia = 145 potrzebujesz 150 Wykorzystanie dnia = 115 Jakość wpisu = 100
No naruszyłeś magiczną granicę 140%. Cierpliwością i pracą ...
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
Victor
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #240 : Lutego 02, 2012, 21:59:05 » |
|
Victor 2012.02.02 Czwartek 1. Energia: 150 2. Moje wartości: euforia 60, siła 60, bezpieczenstwo 50, swoboda 70, uznanie 80, spokój 50, poczucie przewagi 50 3. Formuła celu: robię rzeczy wielkie, jestem przydatny najbliższym, mnie jest dobrze i innym ze mną 4. Wykorzystanie dnia: 100 5. Najlepsze: a. Myśli: będę robił coś większego (wielkiego?) niż dotąd; b. Emocje: dziwny spokój mimo, że sytuacja zawodowo obiektywnie się zaostrza; c. Działania: kilka spotkań, które dały mi poczucie sympatycznej akceptacji; telefon z życzeniami, który wykonałem zupełnie na luzie choć bardzo mi na przebiegu tej rozmowy zależało; Najgorsze: a. Myśli: obawy przed kolejnymi uderzeniami - mijały samoczynnie w przeświadczeniu, że nic mnie nie zmorze; b. Emocje: poczucie ogromnego zmęczenia i chęć przespania wszystkiego - mijało samoczynnie; c. Działania: nie wykorzystałem sytuacji, która sama sie nadarzyła; 6. Kompetencje: nadal trwam; 7. Co zrobię: kontynuuję próby uregulowania bałaganu; 8. Uwagi: nadal czuję się zrelaksowany;
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #241 : Lutego 02, 2012, 23:49:27 » |
|
Komentarz do wpisu Wiktora 2012.02.02 czwartek
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
Victor
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #242 : Lutego 03, 2012, 21:47:31 » |
|
Victor 2012.02.03 Piatek 1. Energia: 150 2. Moje wartości: euforia 60, siła 60, bezpieczenstwo 50, swoboda 70, uznanie 80, spokój 50, poczucie przewagi 50 3. Formuła celu: robię rzeczy wielkie, jestem przydatny najbliższym, mnie jest dobrze i innym ze mną 4. Wykorzystanie dnia: 100 5. Najlepsze: a. Myśli: będzie dobrze; b. Emocje: pełen spokój; c. Działania: leniwe wykonywanie standartowych działań; Najgorsze: a. Myśli: tępy ból nieprzydatności - mijał samoczynnie; b. Emocje: nadal poczucie ogromnego zmęczenia - mijało samoczynnie; c. Działania: nieoptymalnie wykorzystany czas; 6. Kompetencje: nadal trwam; 7. Co zrobię: spotkanie z córka i dzień na luzie; 8. Uwagi: trochę za długo porządkują się zaległości;
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #243 : Lutego 04, 2012, 01:01:19 » |
|
Komentarz do wpisu Wiktora 2012.02.03 piątek
Energia = 150 potrzebujesz 150 Wykorzystanie dnia = 120 Jakość wpisu = 110
150% Ogromne gratulacje!!!
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
Victor
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #244 : Lutego 04, 2012, 21:43:55 » |
|
Victor 2012.02.04 Sobota 1. Energia: 150 2. Moje wartości: euforia 60, siła 60, bezpieczenstwo 50, swoboda 70, uznanie 80, spokój 50, poczucie przewagi 50 3. Formuła celu: robię rzeczy wielkie, jestem przydatny najbliższym, mnie jest dobrze i innym ze mną 4. Wykorzystanie dnia: 100 5. Najlepsze: a. Myśli: tym razem będę robił rzeczy naprawdę ważne; b. Emocje: pełen spokój; c. Działania: sympatycznie spędzony czas z córką; Najgorsze: a. Myśli: umrę niepotrzebny - mijało samoczynnie; b. Emocje: nie dam rady pokonać kolejnego zakrętu - mijało samoczynnie; c. Działania: nic nie zrobiłem z pilnym, a zabagnionym problemem; 6. Kompetencje: nadal trwam; 7. Co zrobię: dzień raczej na luzie; 8. Uwagi: chciałbym obudzić się po rozwiązaniu problemów;
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #245 : Lutego 04, 2012, 23:07:56 » |
|
Komentarz do wpisu Wiktora 2012.02.04 sobota
Energia = 150 potrzebujesz 150 Wykorzystanie dnia = 120 Jakość wpisu = 100
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
Victor
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #246 : Lutego 05, 2012, 21:38:51 » |
|
Victor 2012.02.05 Niedziela 1. Energia: 150 2. Moje wartości: euforia 60, siła 60, bezpieczenstwo 50, swoboda 70, uznanie 80, spokój 50, poczucie przewagi 50 3. Formuła celu: robię rzeczy wielkie, jestem przydatny najbliższym, mnie jest dobrze i innym ze mną 4. Wykorzystanie dnia: 100 5. Najlepsze: a. Myśli: nie mogę się doczekać, kiedy zajmę się nowym przedsięwzięciem; b. Emocje: pełen spokój; c. Działania: leniwie ładowane akumulatory; Najgorsze: a. Myśli: nie dam rady - mijało samoczynnie; b. Emocje: żal po marnotrawionym czasie - mijał samoczynnie; c. Działania: znowu nie byłem asertywny; 6. Kompetencje: nadal trwam; 7. Co zrobię: kilka drobnych spraw i próba rozmowy ostatnio zasadniczej; 8. Uwagi: zniecierpliwienie brakiem pomysłów;
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #247 : Lutego 05, 2012, 23:48:00 » |
|
Komentarz do wpisu Wiktora 2012.02.05 niedziela
Energia = 155 potrzebujesz 150 Wykorzystanie dnia = 120 Jakość wpisu = 110
Jesteś już o włos od swojej starej dobrej formy w bardzo dobrym czasie dużego zaangażowania = 160.
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
Victor
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #248 : Lutego 06, 2012, 22:45:35 » |
|
Victor 2012.02.06 Poniedziałek 1. Energia: 150 2. Moje wartości: euforia 60, siła 60, bezpieczenstwo 50, swoboda 70, uznanie 80, spokój 50, poczucie przewagi 50 3. Formuła celu: robię rzeczy wielkie, jestem przydatny najbliższym, mnie jest dobrze i innym ze mną 4. Wykorzystanie dnia: 100 5. Najlepsze: a. Myśli: nie wiem co będzie nowym projektem, ale czekam nieceirpliwie na wyjaśnienie; b. Emocje: pełen spokój, momentami euforycznie, że zamykam kolejną kartę; c. Działania: udało się odbyć ważną rozmowę, choć nie we wszystkich aspektach; Najgorsze: a. Myśli: czemu mnie to spotyka - mijało samoczynnie; b. Emocje: obawa przed trudnymi i nieprzyjemnymi dla bogu ducha winnych ludzi rozmowami - mijała samoczynnie, choć nie natychmiast; c. Działania: mogłem działać bardziej asertywnie; 6. Kompetencje: nadal trwam; 7. Co zrobię: doprowadzenie sprawy zasadniczej do końca i sympatyczne spotkanie przyjacielskie; 8. Uwagi: dałem radę w trudnych sytuacjach; jestem zadowolony, choć nie mam pojęcia co będzie dalej;
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
|
 |
« Odpowiedz #249 : Lutego 06, 2012, 23:49:31 » |
|
Komentarz do wpisu Wiktora 2012.02.06 poniedziałek
Energia = 150 potrzebujesz 150 Wykorzystanie dnia = 115 Jakość wpisu = 120
Pozdrawiam Kazik
|
|
|
|
|
|
|
|