>
Czerwca 15, 2025, 13:35:40 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Jak korzystać z Forum Szukaj Kalendarz Galeria Ekspertów Tagi Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 10   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Jagna - praca nad celem  (Przeczytany 116581 razy)
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #150 : Czerwca 23, 2011, 00:46:23 »

Komentarz do wpisu Jagny 2011.06.22 Środa
Poziom energii = 105%
Efektywność wykorzystania dnia = 100%

To co nas spotyka jest odzwierciedlaniem tego co mamy w środku. To ciekawa teza...

Pozdrawiam
Kazik

"Największym błędem człowieka jest to, że godzi się na zbyt mało" - Tomasz Merton
"Większość ludzi pracuje zbyt ciężko na zbyt małe rezultaty - czas to zmienić" - Kazimierz F. Nalepa
Jagna
Uczestnik
*

« Odpowiedz #151 : Czerwca 29, 2011, 00:23:15 »

Uzupełniam zaległe wpisy...
Brak spowodowany był - chwilowym wyniesieniem się na wieś, pracą bez końca, a ostatnio moje życie znów wzbogaciła wspaniała praca na warsztatach. Tym razem nowość - tłumaczonych przez mnie! Jakiś własny wkład - ju-hu! Nie tylko czerpanie z

24.06.2011

Poziom energii = 105 %
Formuła celu =  pracuję i angażuje swoją energię w to co teraz   
Atrakcyjność celu = 90 %
Efektywność wykorzystania dnia =100 %, bo czy inaczej można nazwać pracę na full obrotach przez 12 h?
Najlepsze działanie dnia =  staranność i wytrwałość celu
Najgorsze działanie dnia =  przemęczenie
Poprawione działanie = kiedy praca się kumuluje, pracuje dłużej, a odpoczywam po.

Ciężki, intensywny dzień z masą przygotowań przed wolnymi 4 dniami na warsztaty szkoleniowe.
Jagna
Uczestnik
*

« Odpowiedz #152 : Czerwca 29, 2011, 00:26:15 »

25.06.2011 sobota

Poziom energii = 105 %
Formuła celu =  angażuję się w to co wierzę i temu poświęcam engrgię i czas, korzystam z tego co już zbudowałam   
Atrakcyjność celu = 100 %
Efektywność wykorzystania dnia = 100 %
Najlepsze działanie dnia = spokój mimo zdenerwowania i nowości wyzwania - osobiste spotkanie i profesjonalna rola tłumacza
Najgorsze działanie dnia = uprzedzanie się do ludzi
Poprawione działanie = czasami strach powoduje, że nie czuję się pewnie i spokojnie. Nie muszę wtedy się uprzedzać tylko daję sobie miejsce na strach.
Wspaniały upajający dzień - instensywna praca i spotkanie z tym w co wierzę i czemu chciałabym się poświęcić.

Jagna
Jagna
Uczestnik
*

« Odpowiedz #153 : Czerwca 29, 2011, 00:32:04 »

26. 06.2011 niedziela

Poziom energii =  100 %
Formuła celu =    zaangażowanie i pasja rodzi konsekwencję
Atrakcyjność celu =  100 %
Najlepsze działanie dnia =  kreatywny, spontaniczny pomysł na wpół zawodowy, na wpół hobbystyczny + krok w kierunku realizacji
Najgorsze działanie dnia =  strach i trochę lekkomyślność w traktowaniu powierzonej mi własności innych
Poprawione działanie = moje zaufanie do siebie i świata jest cenne i ważne i stosuje je do siebie i do tego co należy do mnie.

Intensywny dzień zakończony wspaniałym, twórczym spotkaniem.
Liczę na to, że coś wyniknie z tego spotkania - np. artykuł, który wreszcie odważę się napisać do prasy internetowej.

+ inspiracja i droga w moją własną stronę.

Jestem taka tego ciekawa.

Jagna 
Jagna
Uczestnik
*

« Odpowiedz #154 : Czerwca 29, 2011, 00:38:59 »

27.06.2011 poniedziałek

Poziom energii =  110 %
Formuła celu =  moja energia mnie prowadzi w miejsca i do ludzi, gdzie się realizuję   
Efektywność wykorzystania dnia = 105%
Najlepsze działanie dnia =  odpuszczenie sobie tego na co nie mam wpływu
Najgorsze działanie dnia =  lekkomyślne zostawienie samochodu nie na parkingu, skąd potem zostało odholowane
Poprawione działanie = wiem jak ważne jest dla mnie zadbanie z góry o mój komfort i bezpieczeństwo np. auta

Dziwny dzień. Przepracowanie, wkurzenie. 2 prace to dużo za dużo jak na mnie. No i to auto odholowane jako znak znaków. Za dużo.
Wreszcie się chyba nauczyłam parkować w dozolonych miejscach. Ta lekcja kosztuje lekko zawalony wieczór, trochę wstydu przed klientem, wczesną pobudkę z rana nast. dnia, żeby go odzyskać i jeszcze 516 zł.
Od lat nie mogłam się tego nauczyć. Ciekawe jak teraz to zadziała.
Po ostatnim mandacie z rok temu za gadanie przez tel. w samochodzie nabyłam wreszcie kolejny, dobry zestaw słuchawek do telefonu. Działa do dziś. Czyżby coś wartościowego miało z tego wyniknąć Wink ? Mniej udręki dla straży miejskiej z podowu mojego auta gdziekolwiek?

Jagna
Jagna
Uczestnik
*

« Odpowiedz #155 : Czerwca 29, 2011, 00:43:11 »

28.06.2011 wtorek

Poziom energii = 110 %
Formuła celu =  droga, którą wybrałam mnie prowadzi   
Efektywność wykorzystania dnia = 110 %
Najlepsze działanie dnia =  otwartość na czerpanie i inspirację, dawanie sobie przestrzeni i czasu, łagodne podejście do siebie
Najgorsze działanie dnia =  wstyd i wycofywanie się czasem z niektórych reakcji czy działań
Poprawione działanie = dawanie sobie prawa, miejsca i akceptacji

Wspaniały dzień. Praca, struktura, inspiracja i wiele, wiele łączących się wątków, aż po odwagę marzenia o zmianie. Wielkiej zmianie.
Daję jej czas na pokazanie swojego oblicza. Czy się wykluje czy schowa?

Jagna

Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #156 : Czerwca 29, 2011, 14:05:51 »

Komentarz do wpisów Jagny 2011.06.28 Wtorek
Poziom energii = 105%

Uwagi:
1. Komentowanie starych wpisów jest dla mnie zbyt trudne. Grozi brakiem precyzji. Mam też wrażenie, że nie wpisujesz, ponieważ ci niewystarczająco zależy. Pojawia się wtedy u mnie myśl, to dlaczego mnie ma zależeć bardziej niż tobie?
2. Ten system, dbania o własne życie i wybrane cele, w którym pracujemy działa kiedy spełnione są podstawowe zasady:
- szczerość wpisów - tu jest OK
- regularność wpisów - tu nie jest OK.
- dbanie o wysoki poziom firmy/energii - W zasadzie OK
- dbanie o dobre wykorzystanie tych możliwości, które niesie dany dzień. - nie umiem ocenić do końca bo odpuszczasz wpisy.

Pozdrawiam
Kazik

"Największym błędem człowieka jest to, że godzi się na zbyt mało" - Tomasz Merton
"Większość ludzi pracuje zbyt ciężko na zbyt małe rezultaty - czas to zmienić" - Kazimierz F. Nalepa
Jagna
Uczestnik
*

« Odpowiedz #157 : Czerwca 29, 2011, 21:11:58 »

Witaj Kaziku,

Trudny okres mi się trafił. A może go wybrałam.
Mieszkam na wsi od tygodnia ze słabym dostępem internetu.
Ale ważniejsze to, że pracuję po 12 godz. I w weekend też prawie tyle. Weekend to było coś co wybrałam, ale obciążenie ogromne.
Nie daję tak rady. Zwłaszcza, że warsztat weekendowy bardziej mnie popychał w stronę spakowania się i ruszenia na pól roku do klaszotru buddyjskiego. Jakieś takie utopijne wątki mi się rodzą. Potrzeby zmiany i zatrzymania tego co się toczy i miele tak samo od lat.

Nie wiem czy moge jeszcze pokontynuowac. Motywacja do osiagniec w pracy faktcznie spada. To jest walka o przetrwanie. Cos od czego zaczelam.
Czyli jakis wazny pt zwrotny.

28.06.2011 wtorek

Poziom energii = 105 %
Formuła celu =  angazuje sie w to co dla mnie wazne
Najlepsze działanie dnia =  spokojna, wytrwala praca
Najgorsze dzialanie dnia =  jakis brak wew nadziei i spadek entuzjazmu po mega inspirujacych warsztatach
Poprawione działanie = czuje smutek i brak nadziei

Jagna

Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #158 : Czerwca 29, 2011, 22:09:59 »

Komentarz do wpisów Jagny 2011.06.29 Środa
Poziom energii = 105%
Jak na trudny okres zupełnie nieźle.

Jeśli chodzi o trudne myśli i uczucia, które przez ciebie przepływają to jeśli im na to nie pozwolisz to się z nich nie oczyścisz.
Sztuka polega na tym, by nie poświęcać im więcej niż 1/3 uwagi. Jeśli się nimi zajmiesz to będą cię wciągały. Jeśli będziesz je ignorować, to się nie nauczysz ważnego czegoś o swoim życiu. 2/3 uwagi poświęcaj na tworzenie tak dobrej formy, by wyżywiła jednocześnie i ciebie i twoje problemy. Dzięki temu nauczysz się rozróżniać czym jesteś (na stałe) a co tylko przejściowo masz. Ta umiejętność wymaga uważnego treningu.

Na razie są dla ciebie bardzo ważne dwa elementy:
1. POWÓD - dla którego przepracujesz te obciążenia i zbudujesz sobie takie życie jakie chcesz mieć
2. ENERGIA - która pozwoli ci to uzyskać.

Pozdrawiam
Kazik

Jagna
Uczestnik
*

« Odpowiedz #159 : Czerwca 30, 2011, 23:46:54 »

30.06.2011 czwartek

Poziom energii = 100 %
Formuła celu =  pracuję tylko nad tym co tu i teraz
Atrakcyjność celu = 90%
Efektywność wykorzystania dnia = 95%
Najlepsze działanie dnia =  koncentrowanie się na teraz
Najgorsze dzialanie dnia =  przepracowanie, a może też lekkomyślność - dostałam kolejny mandat - tym razem za zbyt późne zgłoszenie potrzeby biletu w pociągu podmiejskim. Cholera.
Poprawione działanie = jestem uważna i zapobiegam takim sytucjom

Dziś podjęłam też wewnętrzną decyzję o odejściu z fabryki.
To zupełnie prawie do mnie niepodobne. Moje nastawienie to wytrwać. Nie mam siły, ani przekonania. Albo pierwszy raz od bardzo dawna, że zostanie jest grosze niż nieznane.
Nieznane - zwłaszcza finansowe - od paru lat budziło tylko strach.
Teraz jakoś nie. Aż dziwne, bo naprawdę nie wiem co zrobię. Nie rozumiem tego.
Jutro dzień z piekła rodem - niekończące się drobne logistyki i ustalania szczególików. Dramat. Pewnie następne 12 h w pracy.

Jagna

Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #160 : Lipca 01, 2011, 07:16:57 »

Komentarz do wpisów Jagny 2011.06.30 Czwartek
Poziom energii = 110%

Masz zupełnie dobrą formę pomimo a może lepiej mówiąc dzięki trudnościom. Bardzo ważne jest teraz PALIWO czyli energia. To pozwala na zmiany i wytrwanie w trudnych sytuacjach. Kiedy masz wysoki poziom energii jest tylko trudno (lub bardzo trudno). Kiedy jej nie masz to grzęźniesz w trudnościach. to jest ogromna różnica. Energia daje poczucie siły i możliwości. Wtedy wiesz, że dasz radę ...

Obecnie masz sytuację przeciążenia. Twój optymalny poziom energii powinien wynosić 125%.

Powtarzający się mechanizm prowokowania mandatów jest bardzo ciekawy. Rozpoznaj dlaczego to robisz (nie dlaczego ci się to zdarza).

Pozdrawiam Kazik

Jagna
Uczestnik
*

« Odpowiedz #161 : Lipca 02, 2011, 18:18:04 »

piątek, 01.07.2011

Poziom energii = 115 %
Formuła celu =  pracuję nad tym co tu i teraz i jestem
Atrakcyjność celu = 95%
Najlepsze działanie dnia =  przeżywanie prawdziwych emocji w ciągu dnia (pośpiechu, strachu, mobilizacji, uwagi, życzliwości, smutku, spokoju, radości i satysfakcji)
Najgorsze dzialanie dnia = wykorzystywanie swojej chwilowej przewagi nad innymi.

Niezwykle ciekawe uwagi Kazika. Przetrawiam i się nim przyglądam.

Jagna
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #162 : Lipca 02, 2011, 23:19:50 »

Komentarz do wpisów Jagny 2011.07.01 Piątek
Poziom energii = 110%
Efektywność wykorzystania dnia = 110%

Dobrze, że ruszyłaś do przodu.
Pozdrawiam Kazik

Jagna
Uczestnik
*

« Odpowiedz #163 : Lipca 03, 2011, 09:04:54 »

2.07.2011 sobota

Poziom energii = 115 %
Formuła celu =  cieszę się, że jestem blisko siebie, to jest źródło moje siły i motor do działania

Atrakcyjność celu = 100%
Najlepsze działanie dnia  =  świętowanie z nowymi przyjaciółmi, uwalnianie wielkiej spontanicznej energii radości
Najgorsze dzialanie dnia = oddawanie swojego czasu innym, nieumiejętność pełnego zatrzymania i wykorzystania twórczego dnia.
Poprawione działanie:  czasami coś tracę własnego, żeby dostać to czego się nie spodziewam.

Moja wspaniała sobotnia gotowość do zmiany życia - zrobienia dla siebie miejsca i uzyskania czasu powoli odchodzi jak iluzja. Piękna iluzja. Chciałam przestać pracować w fabryce. Czułam spokój i siłę, że zrezygnuję z tego w czym jestem dla siebie. Nie przeciwko komuś. To fajna siła była. Czułam sprawczość działania i siłę żeby podjąć nowe wyzwania. Jest we mnie jakaś chwiejność, bo dziś już myślę o tym ze strachem. I z oceną "co ja sobie myślałam". Że napiszę powieść, że będę robić to co lubię, że uda mi się zarobić na tzw. życie tak jak chcę.
Ciekawe...

Wraca mi odpowiedź na historię z mandatami - urealniają mi jak może kończyć się moje optymistyczne zbyt hurra optymistyczne podjeście do życia i jego spraw. Zostawiam auto gdzie mi wygodnie -nie liczę się z konsekwencjami. Wsiadam do pociągu i z pełnym przekonaniem, że jestem w porządku czekam na kontrolera. Błąd niewiedzy i niedoinformowania. Małe zadbanie o realność moich posunięć.
Jakoś tak.
Chociaż historia z kolejnego dnia pokazuje, że rzeczy potrafią mieć też inny obrót. W piątek wsiadłam do pociągu i zapomniałam o posiadaniu gotówki. Kartą nic się tam nie zdziała. No i co tu zrobić. Śpieszy się do roboty. Pociąg jedyny na godzinę i gdzie tu szukać bankomatu na wiejskiej małej stacji. Zgłosiłam fakt to konduktora i tym razem nie było komfortowo, ale sprawa się rozwiązała - dostałam glejt na przejazd bez biletu. 
No, ale fakt faktem - zadbać o rzeczywistość - to nie zadbałam.

No i jakaś historia uczuciowa w tle przypomina, jak potrafi być ciężko w relacji z kimś. Oczekiwania, potrzeby, uczucia. Bardzo dużo tego i łatwo o zamęt.

Dochodzę do tego, że dla mnie chyba ważny jest etap przyjaźni i więzi z ludźmi, gdzie czuję się bezpieczna i mam wolność dziłania. Coś jest nie halo u mnie z tymi związkami. Odpuszczam sobie na razie.
Jagna
Jagna
Uczestnik
*

« Odpowiedz #164 : Lipca 03, 2011, 20:24:13 »

3.07.2011 niedziela

Poziom energii = 105%
Formuła celu =  przeżywam swoje prawdziwe emocje: złość, rozczarownianie, tęsknotę, niespełnienie, ulgę i odnajdowanie drogi do siebie
Atrakcyjność celu = 100%
Najlepsze działanie dnia  =  dawanie czasu sobie i odnajdowanie tam odpowiedzi, uczuć i potrzeb, dawanie odporu natrętom i pożeraczom czasu - zauważnie ich, szanowanie i niepoddawanie się
Najgorsze dzialanie dnia = wypieranie się siebie i swoich potrzeba
Poprawione działanie  = wszystko zaczyna się ode mnie - mojego nastawienia na zrozumienia dla siebie samej i dbania o siebie

Fajny dzień. Choć się nie zapowiadał - pourywanymi kontaktami z ludźmi, chłodem i smętnym deszczem. To jednak dało chwilę na zatrzymanie się, uwagę dla siebie i danie sobie tego co cenne dla mnie - czucie swoich uczuć i zrozumienie dla siebie. Wspaniały dzień.

Jagna
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #165 : Lipca 03, 2011, 23:21:06 »

Komentarz do wpisów Jagny 2011.07.02 Sobota
Poziom energii = 110%
Dobre wnioski prawie pełna precyzje odkryć!!!

Komentarz do wpisów Jagny 2011.07.03 Niedziela
Poziom energii = 105%

Pozdrawiam Kazik

Jagna
Uczestnik
*

« Odpowiedz #166 : Lipca 05, 2011, 19:29:26 »

uzupełniam zaległy wpis
4.07.2011 poniedziałek

Poziom energii = 105%
Formuła celu =  koncentruje sie na przezyciu dnia i dzialam efektywnie  Atrakcyjność celu = 80%
Najlepsze działanie dnia  =  angazowanie sie i branie sobie miejsca
Najgorsze dzialanie dnia = rozhulanie przesadnej energii i chwilowe utratz autentycznej siebie
Poprawione działanie  = czerpie wielka nauke z przekroczenia swoich granic. dowiadczam, ze mi z tym niekomfrotowo

Dziwny  dzien przyjazni, mocy, zabiegania, strachu i przygniecenia iloscia zadan.

Jagna
Jagna
Uczestnik
*

« Odpowiedz #167 : Lipca 05, 2011, 20:13:35 »

5 lipca 2011 wtorek

Poziom energii = 100 %
Formuła celu =  koncentruje sie na przezyciu dnia, poradzeniu sobie z zadaniami
Atrakcyjność celu = 90%
Najlepsze działanie dnia  =  odwaga i uczciwosc w rozmowie z szefowa o braku checi do kontynuowania pracy. Spokojna, rzeczowa energia oparta na uczciwosci.

Najgorsze dzialanie dnia = reagowanie zloscia i wsciekloscia na komentarze liderki zespolu.

Poprawione działanie  = zebym tylko mogla poczuc, ze nieprzyjemne komentarze to tylko slowa.
Nie daje rady z taka "przeszkoda" na drodze. Chce stamtad odejsc.

Jagna
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #168 : Lipca 06, 2011, 00:05:33 »

Komentarz do wpisów Jagny 2011.07.04 Poniedziałek
Poziom energii = 105%

Komentarz do wpisów Jagny 2011.07.05 Wtorek
Poziom energii = 105%

Dalej najbardziej efektywny obszar postępu to u ciebie oczyszczanie się ze starych uwarunkowań. Wydaje mi się, że można by przejść do bardziej zaawansowanych form pracy z energią i formą.

Pozdrawiam Kazik

Jagna
Uczestnik
*

« Odpowiedz #169 : Lipca 07, 2011, 00:04:32 »

6.07.2011 środa

Poziom energii = 100%
Formuła celu =  odcinam to co niekorzystne i złe, żeby zrobić miejsce na dobre
Atrakcyjność celu = 90%
Efektywność wykorzystania dnia = 90%
Najlepsze działanie dnia  =  radość dzielona z tymi, z którymi się da
Najgorsze dzialanie dnia =   przygnębienie podjętymi decyzjami, brak jasności
Poprawione działanie  = rozstania budzą smutek we mnie zanim pojawi się radość tworzenia

Spokojny dzień do wewnątrz. Wymówienia pracy - decyzja do której dochodziłam, a jednak dziś podjęta i przedyskutowana jakoś wstrzymuje oddech czy emocje, zmusza do ostrożności i jakby utraconego tzw. zdrowego rozsądku. Chcę odzyskać tą odwagę, że koniec jednego oznacza możliwość robienia innych rzeczy.

Potrzebuję bardzo na siebie uważać i być ostrożna. Potrzebuję też pracy i zaangażowania w nową perspektywę. Dużo zmian.

Jagna
Jagna
Uczestnik
*

« Odpowiedz #170 : Lipca 07, 2011, 22:57:13 »

07.07.2011 czwartek

Poziom energii = 105%
Formuła celu =  kroczę swoją drogą, coraz lepiej dbam o siebie
Atrakcyjność celu = 110%
Najlepsze działanie dnia  =  spokój i radość z dawno wyczekiwanego duchowego spotkania, być może przedsmak czegoś zupełnie nowego
Najgorsze dzialanie dnia =   przestrach i poczucie winy czy krzywdy przy czyimś kwestionowaniu moich postaw czy wyborów
Poprawione działanie  = czuję strach, niepewność i ją wyrażam

Długi dzień -pracowego magla, szukania przyjemności i wolnej chwili dla siebie, wejście na nową ścieżkę duchowego spotkania dawno wyśnioną i wyczekaną, i na koniec dnia jeszcze praca nad nowym projektem alternatywnym.

Dużo więcej kontaktu i spokoju w spotkaniu z sobą pod koniec dnia. Praca jest wielkim wyzwaniem. O co tam chodzi, że zawsze coś nie tak? Tak jakby tak miało od początku być, że to nie to i się nie ułoży. Czemu? Czyżby coś innego, ważniejszego się dopominało uwagi?

Jagna
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #171 : Lipca 07, 2011, 23:14:51 »

Komentarz do wpisów Jagny 2011.07.06 Środa
Poziom energii = 105%

Komentarz do wpisów Jagny 2011.07.07 Czwartek
Poziom energii = 105%

"Czyżby coś innego, ważniejszego się dopominało uwagi?" Bardzo trafna uwaga. Gratuluję!!!

Pozdrawiam Kazik

Jagna
Uczestnik
*

« Odpowiedz #172 : Lipca 09, 2011, 13:19:46 »

08.07.2011 piątek

Poziom energii = 100%
Formuła celu = jestem blisko siebie, siła i napęd do życia jest we mnie.
Atrakcyjność celu = 95%
Najlepsze działanie dnia  = poczucie kontaktu i jedności 
Najgorsze dzialanie dnia =  rezygnowanie z siebie i z kontaktu z sobą
Poprawione działanie  = dzielę swój czas i energię z innymi

Dziwny dzień. Smutku, końca. Zaangażowania w stranną pracę i dobre rozumienie ludzi. Tak jakby teraz ta praca mogła mi podpasować i byłaby mi potrzebna. Jeszcze parę dni temu wydawała się domem wariatów i straszną fabryką. Po powiedzeniu tego widzę tą iluzję. Zależy mi na środowisku ludzi i na pewnym oparciu i bezpieczeństwie. Ale to jest fabryka i ja się tam nie nadaję. Jestem tam do realizowania spraw - nie swoich, komuś niewiele potrzebnych, oddzielonych od tego co dla mnie ważne i ogłupiających swoim tempem i stylem wymagania tych rzeczy.

Wieczorem moment wyboru - czy dać sobie ten czas czy dzielić go z kimś innym. Ciekawa rzecz wyszła z tego dzielenia.
Ale ciężej się przez to mi wraca do mnie i do moich projektów i spraw.

Jagna
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #173 : Lipca 09, 2011, 23:09:28 »

Komentarz do wpisów Jagny 2011.07.08 Piątek
Poziom energii = 105%

Pozdrawiam Kazik

Jagna
Uczestnik
*

« Odpowiedz #174 : Lipca 09, 2011, 23:31:49 »

9 lipca 2011, sobota

Poziom energii = 100%
Formuła celu = rozwiązuję w końcu te moje problemy z samopoczuciem i poczuciem czy wyborem kierunku Atrakcyjność celu = 105%
Najlepsze działanie dnia  =  bycie autentyczną, przyznawanie się do słabości, dzielenie się moim prawdziwnym doświadczeniem smutku, rozczarowania i tęsknoty
Najgorsze dzialanie dnia =  udawanie i dostosowywanie się do sytuacji
Poprawione działanie  = zmienienie pt widzenia z mojego na czyjś inny dostarcza nowej perspektywy.

Ciężki, depresyjny dzień. Dzień stłumionych i niewypowiedzianych emocji. Stłumionego smutku, zawiedzenia i rozczarowania. Trudne spotkanie z wszystkimi tymi emocjami. Zatrzymanie i wew. znieruchomienie. Brak decyzji, działania i brak wolności.

Jagna
Jagna
Uczestnik
*

« Odpowiedz #175 : Lipca 10, 2011, 23:18:37 »

10 lipca 2011, niedziela

Poziom energii = 90%
Formuła celu = podążam za tym co dla mnie dobre, dbam o siebie
Efektywność wykorzystania dnia = 90 %
Najlepsze działanie dnia  =  pozwalanie sobie na odpoczynek i otrzymywanie niespodziewanych prezentów od losu
Najgorsze dzialanie dnia =  gniew i złość, i uporczywe drążenie do pokazania błędu kolegi
Poprawione działanie  = stoję za swoimi racjami i uczuciami konsekwentnie i stanowczo i ze spokojem

Jagna
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #176 : Lipca 10, 2011, 23:51:42 »

Komentarz do wpisów Jagny 2011.07.09 Sobota
Poziom energii = 100
Efektywność wykorzystania dnia = 105
Jakość wpisu = 85

Komentarz do wpisów Jagny 2011.07.10 Niedziela
Poziom energii = 95
Efektywność wykorzystania dnia = 100
Jakość wpisu = 95

Pozdrawiam Kazik

Jagna
Uczestnik
*

« Odpowiedz #177 : Lipca 11, 2011, 21:13:31 »

11.07.2011 poniedziałek
Poziom energii = 100%
Formuła celu = podążam za tym co dla mnie dobre, dbam o siebie
Najlepsze działanie dnia  =  łagodność w kontaktach z ludźmi daje mi więcej przestrzeni dla samej siebie
Najgorsze dzialanie dnia =  zdenerowanie i spięcie
Poprawione działanie   =  kiedy wyczuwam w sobie zdenerwowanie i spięcie daję sobie czas wrócić do siebie i swojego rytmu.

Wieczór przemyśleń o klasztorze buddyjskim.
Może być i w Kalifornii... 

Jagna
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #178 : Lipca 12, 2011, 10:28:25 »

Komentarz do wpisów Jagny 2011.07.11 Poniedziałek
Poziom energii = 110
Jakość wpisu = 100

Co klasztor w Kaliforni miałby wnieść w Twoje życie?

Pozdrawiam Kazik

Jagna
Uczestnik
*

« Odpowiedz #179 : Lipca 12, 2011, 21:55:54 »

12.07.2011 wtorek
Poziom energii = 110%
Formuła celu = buduję oparcie w sobie i podążam za tym co dla mnie dobre
Najlepsze działanie dnia  =  efektywność i zadowolenie, otwartość na nowe
Najgorsze dzialanie dnia =  wstyd przed błędami
Poprawione działanie   =  daję sobie prawo do błędów, korzystam z nich i się na nich uczę

Odpowiadając na pytanie Kazika, klasztor buddyjski śni mi się jakoś na jawie i we śnie. Wiem, że chodzi tutaj o jakiś rodzaj spokoju i wolności wewnętrznej.
Chodzi o umiejętność oderwania się do tego co wydaje się absolutnie konieczne, a bywa niszczące i od czego wydaje się, że nie ma wyjścia. Ja chcę stworzyć to wyjście.
Mam jeszcze parę takich pomysłów na wyjście, tam gdzie wydaje się, że go nie ma. Kilka pomysłów. Wszystkie wykorzystują posiadane już zasoby. Pomysły rodzą silne emocje. Potężne sny. Wszystkie są jakieś mocno oderwane od ziemi albo bardzo odważne. Ale też przewartościowują wszystko. Wyrzymują próbę tylko 2-3 dni, potem jakoś cieżko się do nich przyznać. Co raczej wskazuje, że były mrzonkami. Albo jakaś bariera oddzielająca mnie od wolności jest b. silna i nie chcę ich czy któregoś z nich przyjąć.

Jagna
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #180 : Lipca 12, 2011, 22:52:30 »

Komentarz do wpisów Jagny 2011.07.12 Wtorek
Poziom energii = 95
Efektywność wykorzystania dnia = 90
Jakość wpisu = 95

Co by się stało gdybyś miała pełną wolność?

Pozdrawiam Kazik

Jagna
Uczestnik
*

« Odpowiedz #181 : Lipca 14, 2011, 19:01:56 »

Uzupełniam zaległy wpis.
Czasem po kilkunastu godzinach przez komputerem nie mam sił otwierać go jeszcze raz wieczorem. Tak było wczoraj.

13.07.2011 środa
Poziom energii = 100%
Formuła celu = daję sobie oparcie i podążam za tym co dla mnie dobre
Najlepsze działanie dnia   =  sięganie po pomoc i przyjmowanie jej mimo oporów
Najgorsze dzialanie dnia  =   wahanie z raz obranej decyzji
Poprawione działanie      =   wahanie pozwala mi dostrzec inne ważne dla mnie 

No to 13ty środa był w pełni trzynasty.
Można się do tego oczywiście nie przywiązywać, ale z rana jakoś zwróciłam na to uwagę. Dla mojego klienta ten wczorajszy 13-ty pewnie też był odczuwalny. Założę się, że go przeklina.
Katastrofa. Katastrofy zdarzają się czasem z powodu drobiazgu. Jak z Challengerem. To nie silnik, czy skorupa, a mocowanie ceramicznych płytek w warstwie ochronnej. Wczoraj taka słabość jednego elementu wyszła w mojej pracy, co z całym urokiem spowodowało katastrofę reszty. Nie, nikt nie zginął. No może poza moim złudzeniami, że mi dobrze w takiej pracy, albo że się nadaję. Moje przmyślenia, obserwacje po 1 tygodniu były już na 'nie'. No ale potem człowiek się stara Wink Próbuje sam siebie przekonać. I wychodzi z tego piękna katastrofa. Bardzo dobra lekcja. Żeby wybierać siebie. Czasem pewnie nie można, bo okoliczności, kredyty, rodzina na utrzymaniu. Ale ja nie mogę użyć tej wymówki. Może dlatego życie mi serwuje (albo nieświadomie ja sobie sama) takie kicks'y.

Pytanie Kazika co by się stało jakbym miała pełną wolność?
Bardzo fajne. Podoba mi się.
Najpierw - nie pracowałabym dla pieniędzy. Choćby przez chwilę. Pracowałabym nad tym w co wierzę. Pracowałabym w charakterze jaki lubię - i tu pojawia się ogromne pole do dokreślenia dla samej siebie. Praca, którą wybieramy ze względu na wynagrodzenie i status, i praca, którą byśmy chcieli wykonywać, bo wierzymy w jej sens i przydatność.
Cieszę się, że ten ostatni okres 2 miesiący zamykam sukcesem zainnicjowania poza pracą 3 przedsięwzięć: 2 warsztatów, w których odegrałam rolę pośrednika - inicjatora i projektu poprawy zieleni na dziedzińcu bloku. To wielka radość i poczucie sensu, że to to. Że moje pomysły zakiełkowały, ktoś je podchwycił i zachęcony, przekonany - zrealizował. Muszę się nad tym zastanowić, bo taka rola mi się bardzo podoba. Ale co to za zawód? Doradca? Inicjator przedsięwzięć?
Przecinak do spraw nieoczywistych? Skrzynka kontaktowa?
Wink

Kończę ten okres nowej pracy, która niewypaliła z takim właśnie bilansem.

Jagna

Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #182 : Lipca 14, 2011, 21:26:13 »

Komentarz do wpisów Jagny 2011.07.13 Środa
Poziom energii = 110
Jakość wpisu = 110

Pozdrawiam Kazik

Jagna
Uczestnik
*

« Odpowiedz #183 : Lipca 14, 2011, 22:22:20 »

14.07.2011 czwartek

Poziom energii = 90%
Formuła celu = siła spokoju i umiejętość patrzenia, patrzenia widzącego
Najlepsze działanie dnia   =  czerpanie siły z kontaktów z ludźmi i z wymiany, pozostając przy sobie
Najgorsze dzialanie dnia  =  wstyd i oddzielanie się od siebie
Poprawione działanie      =   daję sobie więcej zrozumienia i akceptacji - dla siebie samej

Dzień po burzy. Albo w trakcie. Dzień nowych pomysłów i odkrywania nowych możliwość. Załatwiłam sobie wolontariat w pięknym przyrodniczo i ludzko miejscu. Trochę sposób na lato, trochę na oderwanie się i spojrzenie na wszystko inaczej. Może uczenia się gotowania? Ciekawe... Wyszło mi tak kreatywnie. Jakby coś zaczęlo procentować z moich rozlicznych poszukiwań. Była w tym łatwość, dostępność i oczywistość. Miło. Wspaniale.

Jagna

ps. niezwykle jest to, czym się podzieliłam z przyjaciółką, że teraz po odejściu z kolejnej pracy jestem w zupełnie innym punkcie niż poprzednio, 3 miesiące temu.
To jest dziwne poczucie siły i spokoju. Choć tak samo niby jestem spłukana, ale wewnątrznie czuję sie inaczej. Czuję się silna.  I mądra Wink Aż mnie to samą zdumiewa.
Jeszcze nie wiem co będę robić, ale będę.
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #184 : Lipca 15, 2011, 06:59:44 »

Komentarz do wpisów Jagny 2011.07.14 Czwartek
Poziom energii = 110  potrzeba ci 120
Jakość wpisu = 90

Jakość wpisu określa jak dobrze wpis służy sukcesowi osoby wpisującej.

Pozdrawiam Kazik

Jagna
Uczestnik
*

« Odpowiedz #185 : Lipca 15, 2011, 21:28:38 »

15.07.2011 piątek

Poziom energii = 90%
Formuła celu =  dbam o swoje życie i moją energię
Najlepsze działanie dnia   =  przyjrzenie się przytłumieniu i dołowi. Zobaczenie gniewu i złości, które za nim stoją i cennej sily jaką noisą
Najgorsze dzialanie dnia  =  uleganie przygnębieniu
Poprawione działanie      =   smutek mnie nie osłabia jeśli widzę co ważnego dla mnie się nie dzieje, jest drogowskazem.

Niech żyje emaptia. Dla samego siebie i ta, którą można dostać od kogoś. Pozwala znó z jasnością widzieć i czuć co dla mnie ważne. Ważna jest dla mnie moja energia, moje potrzeby i cele. To do ich spełnienia dążę i to ono przynosi mi radość i korzyści.
Hurra!

Jagna

Jagna
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #186 : Lipca 15, 2011, 23:47:18 »

Komentarz do wpisów Jagny 2011.07.15 Piątek
Poziom energii = 95  potrzeba ci 120
Efektywność wykorzystania dnia = 95
Jakość wpisu = 90

Pozdrawiam Kazik

Jagna
Uczestnik
*

« Odpowiedz #187 : Lipca 16, 2011, 23:36:15 »

16.07.2011 sobota
Poziom energii = 90%
Formuła celu =  ...? na weekend jakoś nie mam formuły celu - odpoczynek, relaks, zmiana, inspiracja
Najlepsze działanie dnia   =  zrozumienie dla siebie i swoich uczuć, dawanie sobie przestrzeni
Najgorsze dzialanie dnia  =   pomieszanie w czuciu czego chcę, brak chęci zaangażowania w cokolwiek opócz biernego czytania
Poprawione działanie      =   wsłuchuję się w siebie i to co stoi za tym pomieszaniem uczuć i biernością

Trochę mnie już niepokoi ta zmieniająca się u mnie formuła celu.
Ciekawie jest tak eksperymentować, ale spójność i konsekwencja też mają swój urok.
Chciałabym się nad tym zastanowić, jak sformułować swój cel.
To cel na jutro Wink

No i ta energia sugerowana przez Kazika na 120% też mnie trochę niepokoi. Czy trzeba będzie zwiększyć jakiś kurek? A czy ja to potrafię?

Na razie pochłaniam różne rzeczy o:
a/ Anglii, bo tam się na chwilę za chwilę wybieram, co jest przyjemnie spędzonym czasem
b/ z empatią i porozumieniem bez przemocy, bo to fascynujące jak wiele konfliktów wewnętrznych potrafi znaleźć w ten sposób swoje rozwiązanie, a najpierw przestrzeń na rozwiązanie. Życzę sobie wytrwałości. Tak, mam taką potrzebę ciągłości i to jest dla mnie wartość.

Jagna

Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #188 : Lipca 17, 2011, 08:05:01 »

Komentarz do wpisów Jagny 2011.07.16 Sobota
Poziom energii = 95  potrzeba ci 120
Jakość wpisu = 100

"Trochę mnie już niepokoi ta zmieniająca się u mnie formuła celu."
To czasami trwa dłuższy czas, aż człowiek znajdzie odpowiedź na pytanie "czego naprawdę chcę? I właśnie dlatego warto sobie zadawać regularnie to pytanie. Są oczywiście w każdym z nas liczne potrzeby i pragnienia. Tak więc można mówić o trzech typach pytań:
1. jakie swoje potrzeby lub pragnienia decyduję się zaspokoić?
2. jakie cudze potrzeby lub pragnienia decyduję się zaspokoić?
3. czego (JA) naprawdę chcę co decyduję zrobić?
W tym trzecim przypadku uczymy się odnajdować prawdziwego siebie (JA) i i tworzyć zgodnie z tym co to JA chce i pragnie.

Pozdrawiam Kazik

Jagna
Uczestnik
*

« Odpowiedz #189 : Lipca 17, 2011, 22:30:42 »

17.07.2011 niedziela
Poziom energii = 95%
Formuła celu =  dbam o siebie
Najlepsze działanie dnia   =  zmotywowanie się do korzystania ze sportu, ruchu i świeżego potwietrza
Najgorsze dzialanie dnia  =  zniechęcenie w kontaktach z bliskimi
Poprawione działanie      =  poświętam czas na kontakty z bliskimi, co wzmacnia mnie i ich.

Mam potrzebę praktycznego działania w sprawie mojej przyszłej pracy, konkretyzowania planów na jesień i na najbliższy rok. Początek w najbliższym tygodniu.

Jagna
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #190 : Lipca 17, 2011, 22:51:47 »

Komentarz do wpisów Jagny 2011.07.17 Niedziela
Poziom energii = 85  potrzeba ci 120
Jakość wpisu = 100

Pozdrawiam Kazik

Jagna
Uczestnik
*

« Odpowiedz #191 : Lipca 18, 2011, 22:28:40 »

18.07.2011 poniedziałek
Poziom energii = 105 %
Formuła celu =  wybieram i decyduję, inicjuję i otrzymuję
Najlepsze działanie dnia   =  korzystanie z inspiracji, łatwości i dostępu i działanie na jej fali
Najgorsze dzialanie dnia  =  przyklejenie do internetu
Poprawione działanie      =  Podejmuję świadome decyzje. Podążam za inspiracją, również w internecie i czytaniu.

Niezwykły dzień. Dzień przed końcem czegoś. I początkiem niewiadomego.
Tyle talentów, mawiają niektórzy. Od lat gdzieś się to wszystko rozwija, ale ważny jest też "focus" i jak je skanalizować.

Jagna
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #192 : Lipca 18, 2011, 23:29:07 »

Komentarz do wpisów Jagny 2011.07.18 Poniedziałek
Poziom energii = 105  potrzeba ci 120
Efektywność wykorzystania dnia = 110
Jakość wpisu = 100

Warto by było sięgnąć p następny poziom technik wsparcia. Co ty na to?

Pozdrawiam Kazik

Jagna
Uczestnik
*

« Odpowiedz #193 : Lipca 19, 2011, 23:19:16 »

19.07.2011, wtorek

No to zmiana. Zmiana w życiu zawodowym - poszukiwanie nowych horyzontów i nowa formuła wpisów, zaproponowana przez Kazika.

1.   Energia/forma (średni poziom energii dnia) = 95 %
        Moje wartości: kontakt ze sobą, radość, zrozumienie, uważność, praca, mądrość, dostatek
2.   Formuła Celu = osiągam swój cel - rozwinam w pełni mój potencjał i cieszę się życiem
2.a.   Atrakcyjność celu = 100 %
3.   Wykorzystanie dnia = 95 %
4.   Najlepsze działania = spokój i równowaga
5.   Największa strata =  pomieszanie i pogubienie
5.a.   Poprawione = doświadczam pomieszania i pogubienia, dzięki czemu bardziej
        cenię równowagę i pasję
6.   Nauka = mam dostęp do różnych wymiarów i pogubienia i spokoju i równowagi.
        To duże bogactwo
7.   Zysk dnia = nikt mnie nie zrozumie, tak jak ja siebie
8.   Co zrobię = dam sobie czas, dam sobie czas na działanie i czerpanie
9.   Uwagi =

Jagna
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #194 : Lipca 20, 2011, 13:09:27 »

Komentarz do wpisów Jagny 2011.07.19 Wtorek
Poziom energii = 90  potrzeba ci 120
Jakość wpisu = 80

Jesteś w tej chwili w okresie wymiany "oprogramowania" i przewartościowań bardzo dużych fragmentów swojego życia. Jest to z definicji czas obniżonej stabilności. Będą występować okresy dezorienatacji, kiedy stare rozwiązania już odchodzą a nowych jeszcze nie ma. Jest bardzo ważne byś pilnowała:
1. wysokiego poziomu energii => 120
2. Odnajdywała swoje autentyczne wartości
3. uruchamiała te wartości w swoim życiu.

Pozdrawiam Kazik

Jagna
Uczestnik
*

« Odpowiedz #195 : Lipca 20, 2011, 21:12:45 »

20.07.2011, środa

1.   Energia/forma (średni poziom energii dnia) = 110%
        Moje wartości: siła, wolność, satysfkacja, dzielenie się, łatwość (dostęp),
        sukces, miłość 
2.   Formuła Celu = dbam o swoje życie i ono mi tym samym odpłaca
2.a.   Atrakcyjność celu = 100 %
3.   Wykorzystanie dnia = 100%
4.   Najlepsze działania = twórczy kontakt z sobą
5.   Największa strata =  czas na ćwiczenia jezykowe
5.a.   Poprawione = Ważne są dla mnie ćwiczenia językowe i uwględniam je w swoim   
                    planie
6.   Nauka = Chcę, żeby coś było, żeby mogło być. Wink Taka głebsza filozofia mnie
                    naszła ... Smiley
7.   Zysk dnia = pełnia przemyśleń, działań i doświadczeń. Najlepszy dzień w
                    tygodniu - środa!!
8.   Co zrobię = Zadbam o swoje sprawy
9.   Uwagi =     

Dziwny ten nowy wpis. ?
Zwłaszcza to "co zrobię". Poczułam, że tu trzeba poplanować i jest to rodzaj zobowiązania... kurcze. Wymusza pewne kroki. Nie da się napisać ciągiem. Jakoś zatrzymuje.
Ciekawe. Przyjrzę się temu. Chciałabym, żeby mnie to wzmocniło.
Parę rzeczy wymaga ode mnie takich akcji "zrobię", "zadzwonię", "sprawdzę", "dowiem się", "skontaktuję się". Dużo wychodzenia do ludzi.

Pozd. Jagna

ps. Jak pilnować wysokiego poziomu energetycznego? Znam 1 ćwiczenie, będę je wykonywać. Jestem ciekawa czy teraz jeszcze zadziała po 2 miesiącach nieużywania.
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #196 : Lipca 21, 2011, 09:18:25 »

Komentarz do wpisów Jagny 2011.07.20 Środa
Jakość wpisu = 95

Pozdrawiam Kazik

Jagna
Uczestnik
*

« Odpowiedz #197 : Lipca 21, 2011, 21:11:29 »

21.07.2011, czwartek

1.   Energia/forma (średni poziom energii dnia) = 100%
Moje wartości: energia, miłość, wiara, przyjaźń, praca, zaangażowanie, wolność
2.    Formuła Celu = tworzę nową ścieżkę w oparciu o serce i głowę
2.a. Atrakcyjność celu = 100%
3.   Wykorzystanie dnia = 95%
4.   Najlepsze działania = otwarcie na propozycje
5.   Największa strata =  niekonsekwencja
5.a. Poprawione = Wyznaczam sobie na początek ramy czasowe do działania
6.   Nauka = Struktura pomaga
7.   Zysk dnia = poczucie wolności
8.   Co zrobię = popracuję nad ofertą
9.   Uwagi =

Mało efektywny dzień w większości, ale otwarcie na nowe przynosi niespodzianki: ciekawą propozycję współpracy pomiędzy promocja a ngo. Inna ciekawa propozycja współpracy jesienią.

Cenię co mam. Chciałabym więcej, ale wtedy wracam, że do tego co jest i cenię to co jest. To bardzo dużo.

Jagna
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #198 : Lipca 21, 2011, 22:32:18 »

Komentarz do wpisów Jagny 2011.07.21 Czweartek
Jakość wpisu = 100

Pozdrawiam Kazik

Jagna
Uczestnik
*

« Odpowiedz #199 : Lipca 22, 2011, 22:28:57 »

22.07.2011, piątek 

1.   Energia/forma (średni poziom energii dnia) = 110%
Moje wartości: szacunek, wdzięczność, uważność, miłość, zaangażowanie, praca, dostatek
2.    Formuła Celu =  podażam moją drogą ku pełni rozwoju i spełnienia
2.a. Atrakcyjność celu = 100 %
3.   Wykorzystanie dnia = 115%
4.   Najlepsze działania = uważność i świadomość, wybór siebie zamiast kogoś
5.   Największa strata = brak pracy nad językiem
5.a. Poprawione = wybaczam sobie dzisiejszy brak pracy
6.   Nauka = konkretna praca wymaga innego skupienia i dyscypliny
7.   Zysk dnia = głębia i róźnorodność doświadczeń
8.   Co zrobię =  poczytam i popracuję
9.   Uwagi = niezwykły dzień, dzień spotkań ze sobą na co najmniej 3 rożnych polach, wielka uważność i wew. siła. Dzień spotkań z ważnymi dla mnie osobami. Z nowymi ciekawymi ludźmi. Jasność celu i duże ukierunkowanie energii. Spójność. Wolność wew.

Co za dzień!
Co za dar.

22 lipca... Co to było za deklaracja Wink? Jakieś wyzwolnie narodowe ')
Jagna
Tagi:
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 10   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC | Sitemap Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!