>
Czerwca 15, 2025, 13:53:21 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Jak korzystać z Forum Szukaj Kalendarz Galeria Ekspertów Tagi Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 7   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Nalepa coaching  (Przeczytany 119238 razy)
: coaching, rozwój, problemy, rozwiązania
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #150 : Czerwca 07, 2012, 12:51:51 »

164. Jak sobie przedłużyć życie

Klient:
Bardzo częste mikroćwiczenia dają  bardzo dobry efekt. Przy okazji zauważyłam ciekwe zjawisko. Kiedy często robię mikroćwiczenia to czas płynie dużo wolniej i jest przy tym ciekawszy i bardziej wartościowy. Mam go dużo więcej. Myślę, że to dlatego, że wtedy jestem dużo bardziej uważna. Jestem wtedy bardzo często w Tu i Teraz. Nie wpadam w długie ciągi myślowe. Myślę dużo szybciej niż dawniej i dużo sprawniej. Wydaje się, że w myśleniu przeszłam z ilości na jakość. W zaoszczędzonym w ten sposób czasie po prostu żyję. I to mi się podoba.
Coraz lepiej do mnie dociera, że potrzebuję naprawdę wspaniałej formy by zrealizować moje dosyć ambitne cele. Nie chcę przy tym harować. Chcę je osiągnąć z lekkością i wdziękiem.

Sporą ilość czasu po prostu żyjemy mało przytomnie. Kiedy żyjemy przytomnie, to:
- czas robi się dla nas łaskawszy
- sytuacje są wyraźniejsze i łatwiej sobie z nimi poradzić
- mamy więcej energii
- ...

"Największym błędem człowieka jest to, że godzi się na zbyt mało" - Tomasz Merton
"Większość ludzi pracuje zbyt ciężko na zbyt małe rezultaty - czas to zmienić" - Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #151 : Czerwca 07, 2012, 12:58:05 »

165. Twórczość

Klient:
Istota Twórczości polega na tym żeby pobierać pomysły z miejsca gdzie są najlepsze z nich będąc w stanie najlepiej tworzeniu odpowiadającym. Dzisiaj sobie to uświadomiłam podczas ćwiczenia wartości.

Twórczość polega na tym,że:
- pomysły pojawiają się wtedy, kiedy ich potrzebujemy
- mają odpowiednio wysoką jakość
- są świeże.
Aby tak mogło być, trzeba umieć nastawić się na twórczość i wiedzieć skąd pobierać te pomysły, których potrzebujemy. To jest wielka sztuka.

"Największym błędem człowieka jest to, że godzi się na zbyt mało" - Tomasz Merton
"Większość ludzi pracuje zbyt ciężko na zbyt małe rezultaty - czas to zmienić" - Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #152 : Czerwca 07, 2012, 13:02:27 »

166. Intensywny trening i przyrost formy

Klient:
1. Poziom energii sprawczej = Bogactwo
Ep/c= 440  bardzo duży wzrost
Ek/c= 325  bardzo duży wzrost
Czułam się jak na bardzo forsownym treningu. Z jednej strony pilnuję jak najczęstszych mikro-treningów i to mi się coraz bardziej podoba. Z drugiej strony czuję, że mój organizm bardzo intensywnie pracuje:
1. pojawiają mi się w polu świadomości stare kawałki problemów i dzięki temu, że spotykają się z moimi wewnętrznymi zasobami i coraz większą gotowością pozamykania wszystkich moich zaszłości - dosłownie rozpuszczają się
2. potrzebuję więcej odpoczynku w trakcie dnia gdyż inaczej czuję się przeciążona.

Kiedy energia poszła mi silnie do przodu:
1. zadzwoniło dwóch klientów z propozycją pracy
2. odetkała się bardzo ważna dla mnie sprawa i harmonijnie idzie do przodu.

Energia sprawcza, którą teraz dysponuję jest już naprawdę duża. Ciekawi mnie o ile lepiej będę działać. Już teraz czuję, że moje sprawy idą łatwiej, ale to za mało obserwacji abym to dobrze zrozumiała.

Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #153 : Czerwca 07, 2012, 13:05:39 »

167. Nasza forma i nasze problemy

Klient:
Ep/c= 450  wzrost
Ek/c= 355  bardzo duży wzrost
Dużo ćwiczę i regeneruję się możliwie często. Problemy zniknęły i to jest bardzo ciekawe.

Zależność pomiędzy naszą formą i naszymi problemami jest odwrotnie proporcjonalny.

Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #154 : Czerwca 07, 2012, 13:08:30 »

168. Deficyty Miłości i podejście systemowe

Klient:
1b.Moje wartości:
1. Miłość (100)  2. Potęga (100)  3. Odpowiedzialność (100)  4. Tworzenie (100)  5. Ekspansja (100)  6. Jedność (100) 7. Wdzięczność (100)
Podczas ćwiczenia wartości przy Miłości, którą nakierowałam na osobę, z którą mam złe relacje nagle zrozumiałam, że to nie ta osoba potrzebuje mojej Miłości ale: Ona, Ja i wszyscy, którzy są uwikłani w tą sytuację. Poczułam głęboką trafność takiego podejścia. Wcześniej coś mi ciągle nie pasowało. Tamto stare moje podejście było fragmentaryczne i mało skuteczne. Cenię go jednak jako etap dojścia do tego co teraz odkryłam. Zaraz to przećwiczę. Przy ćwiczeniu pojawiły mi się liczne uwarunkowania i odgałęzienia tej sytuacji i zależności, które dopiero teraz zrobiły się jasne i oczywiste. Do tej pory nie brałam ich w ogóle pod uwagę a były cały czas przed moimi oczami. Ciekawe, widziałam drzewa a nie widziałam lasu. Odkryłam także inne moje trudności, których do tej pory w ogóle nie wiązałam z osobą X. Sprawy zaczynają się układać w logiczną całość.

Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #155 : Czerwca 07, 2012, 13:11:53 »

169. Nasza energia i nasze sukcesy

Klient:
Ep/c= 465
Ek/c= 400? silny wzrost, nie bardzo umiem ocenić ile to jest
W niedzielę doświadczyłam dużego wzrostu możliwości. To jest oczywiście subiektywne odczucie i może być błędne. Jednak dostałam też trzy nowe ciekawe biznesowe propozycje: małą, średnią i bardzo dużą i atrakcyjną. Wszystkie trzy pochodzą z różnych źródeł i nie były przeze mnie prowookowane ani bezpośrednio stymulowane. Jeśli do tego dołożyć fakt, że w sobotę i piątek pojawiły się dwie dodatkowe to nie wygląda to na przypadek. Od kiedy pożegnałam się z modelem ciężkiej pracy jako środka prowadzącego do tych efektów, na których mi zależy wnikliwie studiuję zależności pomiędzy moją formą a zachowaniami otoczenia. Kazik miał rację. Istnieje zależność typu: Im jesteś silniejsza, tym łatwiej ci przychodzi to, na czym ci zależy.
Ponieważ zaczynam dostawać bardzo silne i korzystne dowody na tą regułę, to zamierzam dalej z niż eksperymentować. Moje częste mikro-treningi już się rozkręciły na dobre. Bardzo dobrze mi służą.

1. Gratulacje skok EK/c (energii sprawczej) jest ogromny.
2. Zwiększaj swój potencjał energetyczny Ep/c. Poćwicz Jedność i podoświadczaj ogromu potencjału, który jest ci dostępny ... potencjalnie.
3. Po takim skoku "łódką może trochę bujać" - stabilizuj to, co osiągnęłaś
4. Zachowuj bardzo dużą rozwagę. To co się pojawia nowe analizuj i sprawdzaj. Zjawiska nowe niekoniecznie są dobrze rozpoznane (bo są nowe).
5. Taka forma na stałe i tak zmienia twoje możliwości na trwale. Tak więc nie musisz się śpieszyć.

Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #156 : Czerwca 07, 2012, 13:15:50 »

170. Małe i duże postępy

Klient:
Ćwicząc do tej pory głównie poruszam się do przodu za pomocą małych postępów. Co jakiś czas zdarza się przeskok dużo dalej. To co się stało w niedzielę z moją formą i zdarzeniami zewnętrznymi dobrze pasuje do wartości Ekspansja. To miało jej jakość i dynamikę. Teraz, kiedy ćwiczę poszczególne wartości wyraźnie sobie to uświadomiłam. Wiem też jak bardzo potrzebuję Ekspansji. Moje dotychczasowe tempo osiągnięć jest duże w porównaniu z innymi, jednak jest słabe w porównaniu do moich celów i aspiracji.

Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #157 : Czerwca 07, 2012, 13:19:24 »

171. Dawkowanie wartości

Klient:
Dzisiaj ćwiczyłam prezenty z Wartości. Dla siebie i ważnych dla mnie osób. Ciekawe, że Odpowiedzialność najsłabiej pracowała w relacji ze mną i z osobą X. W obu tych przypadkach mam za mało odpowiedzialności i na tym tracę. Teraz to wyraźnie zrozumiałam.

To jak dawkujemy sobie i innym energię naszych wartości silnie wpływa na efekty, które uzyskujemy. Mogą być obszary obszary niedoboru i przedawkowania.

Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #158 : Czerwca 07, 2012, 13:28:35 »

172. Nasz potencjał energetyczny i jego wykorzystanie

"Komentarz coacha:
Ep/c= 475  wzrost
Ek/c= 450  constans
Dbaj o to, aby energia potencjalna była dużo wyższa od angażowanej w działania energii."

Kiedy wykorzystujemy więcej energii niż tworzymy to zaczynamy mieć problemy. Na krótką metę mamy wprawdzie efekty, gdyż działamy silnie i zdecydowanie. Zaraz za tym idzie jednak wyczerpanie.
Dlatego jest najlepiej kiedy:
1. Nasze energia sprawcza Ek/c jest większa od wymagań zadania.
2. nasz potencjał energetyczny EP/c jest zdecydowanie większy od używanej do realizacji celu energii -mamy wtedy

Podobnie jak z naszą energią jest z pieniędzmi:
1. Nasze energia sprawcza Ek/c jest większa od wymagań zadania.
Lepiej mieć więcej pieniędzy niż cena tego co chcemy kupić.
2. nasz potencjał energetyczny EP/c jest zdecydowanie większy od używanej do realizacji celu energii -mamy wtedy
Lepiej jest jeśli mamy jeszcze zgromadzony kapitał, który znacznie przewyższa bieżące wydatki i inwestycje. 

Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #159 : Czerwca 07, 2012, 13:34:38 »

173. Szybki przyrost energii

Klient:
Ek/c= 480 chyba? wzrosła ale o ile??? zupełnie nie potrafię tego oszacować. Teraz bardzo dużo ćwiczę. Bardzo dużo też się zmienia i to utrudnia mi ocenę sytuacji. Energia mi rośnie. Cały czas też ujawniają się jakieś starocie, które wychodzą i odchodzą w polu mojej uwagi. Z rzadka daję się wciągnąć w jakieś stare obciążające wątki. Dobry trening przytomności.

Kiedy pracujemy systematycznie nad swoim poziomem energii, to co jakiś czas dostajemy prezent w postaci niespodziewanego przyrostu formy. Oznacza to,że:
- oczyściliśmy jakiś obszar w swoim życiu, załatwiliśmy do końca i dobrze jakąś porcję starych spraw
- suma codziennych, systematycznych działań zrosła się w nowy poziom kompetencji
- mamy gotowość na więcej - jeśli nie mamy przyrost będzie nietrwały

Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #160 : Czerwca 07, 2012, 13:36:07 »

174. Wartości tworzą system

Klient:
1b.Moje wartości:
1. Miłość (100)  2. Potęga (100)  3. Odpowiedzialność (100)  4. Tworzenie (100)  5. Ekspansja (100)  6. Jedność (100) 7. Wdzięczność (100)
Przy ćwiczeniu energii wartości zauważam, że działają one mna siebie wzmacniająco. Kiedy rozwijam jedną z nich, to łatwiej mi przychodzi rozwijać pozostałe. Ten trening za każdym razem jest trochę inny. Jest ciekawy i tak jakby "zasilający". To chyba najlepsze słowo, które mi przychodzi do głowy. Czuję,że dostarczam w ten sposób sobie czegoś co jest bardzo wartościowe i dobre. A to coś z kolei dba o mnie i o mój dobrobyt.

Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #161 : Czerwca 07, 2012, 15:23:40 »

175. Biznesowe prezenty od siebie dla siebie

Klient:
Rano podczas ćwiczeń pojawił mi się atrakcyjny pomysł biznesowy, który mógłby być moim dobrym dodatkowym biznesem „na boku”. W każdym razie jest tak ciekawy i nośny, że będę go dalej badać, bo dobrze rokuje. Bardzo mnie to ucieszyło i uskrzydliło.
EMOCJE – ogromna radość po pojawieniu się pomysłu biznesowego -> otwieram się na przyszłość, ciekawość

Kiedy nie mamy już "noża na gardle" i mamy co jeść, to warto rozglądać się za pomysłami, które uskrzydlą nasze biznesy. Tak dużo ludzi wymyśla dla siebie mało atrakcyjne pomysły biznesowe a później latami zmusza się i innych by je realizowali. Jeśli jesteśmy na poziomie, na którym walczy się o przetrwanie, to to jest w porządku. Jednak powyżej tego poziomu koniecznie należy budować atrakcyjne rozwiązania i dobrze się bawić zarabiając odpowiednio duże pieniądze. Stare przysłowie mówi: "jak sobie pościelesz, tak się wyśpisz".

Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #162 : Czerwca 07, 2012, 15:29:49 »

176. Potrzeba perfekcji

Klient:
 2) Tym bardziej się więc zdziwiłem, gdy potem, jeszcze w naszym domu w górach, zirytowały mnie jakieś drobiazgi, niedoskonałości wykończenia domu. Zacząłem badać te moje oczekiwania co do doskonałości, daleko się w tych badaniach zapuściłem, patrząc na to, co jest naprawdę ważne, z perspektywy całego życia, też życia w przyszłości. Natychmiast wyprostowała mi się perspektywa na to co naprawdę ważne a co warto trochę odpuścić.

Perfekcja spowalnia osiągnięcia. Chyba, że jest stosowana do spraw najważniejszych w charakterze procesu doskonalącego. Ślepa, mechaniczna perfekcja niszczy też radość życia.

Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #163 : Czerwca 07, 2012, 15:35:32 »

177. Jak traktować trudności

Klient:
Gdy pojawiło mi się zahaczone gdzieś w przeszłości trudne uczucie, zacząłem w nie niemal od razu głęboko wchodzić, a ono uwolniło się i odeszło. Dziś dotarło jednak do mnie, że nauczyłem się poświęcać uwagę temu, co się pojawia i nie odpuszczać – to jest już któreś z kolei doświadczenie z ostatniego okresu, kiedy wychwytuję to, co się zaczyna pojawiać i niemal od razu zaczynam w to wchodzić świadomie przepracowując. Jest to dla mnie źródłem poczucia nowej siły, zmieniania i poprawiania tego, w czym się akurat jest. To poczucie siły wynika też z  odpowiedzialności - jestem odpowiedzialny za to, co zrobię z tym trudnym czymś, co się pojawia, a wchodzenie w to oczyszcza i uzdrawia. Dawniej bym sądził, że odpowiedzialność raczej oznacza obciążenie, jednak tutaj widzę, że odpowiedzialność przynosi siłę.

Kiedy umiemy wychwycić to, co ważne, to niezależnie od tego czy to jest przyjemne czy przykre należy się tym porządnie zająć. Takie podejście daje nam przyrost siły a sprawy w biznesie oraz w życiu się porządkują. 

Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #164 : Czerwca 07, 2012, 15:43:51 »

178. Zgoda na to co jest

Klient:
Po porannych ćwiczeniach uświadomiłem sobie, że moim celem teraz jest wewnętrzna zgoda na Rzeczywistość taką, jaka jest i że z tego miejsca zgody chcę żyć moim lepszym życiem. Przetestowałem dziś swoją zgodę, po prostu badałem, co się pojawia, czy gdzieś mam jeszcze swoje bariery i granice. W trakcie tego ćwiczenia miałem świadomość, że tak naprawdę testuję swoją zgodę na przyjęcie wszystkiego, co pojawia mi się w życiu. Pojawiło mi się odczucie, że nie można tego ćwiczenia zrobić połowicznie, a pójście w nim do końca oczyszcza wielki obszar spraw niewygodnych. Jednak nie stawia się wtedy Rzeczywistości wymagań. Chyba nie można przejść przez to ćwiczenie bez kierowania Miłości do spraw trudnych. Nie wiem, jak daleko przeszedłem przez to ćwiczenie, ale będę do niego wracać co jakiś czas i sprawdzać, gdzie jestem. Czuję, że myśli, emocje i działania, które rodzą się w takim miejscu pogodzenia się z Rzeczywistością mają wielką moc, są klarowne, niezmazane. To jest też miejsce, gdzie nie musi walczyć o swoją pozycję mój idealizm, po prostu sobie tam istnieje w spokoju, jak wszystko.

Prawie wszyscy ludzie zniekształcają rzeczywistość. Nie zawsze jednak przeszkadza to w sprawnie realizowanym biznesie czy udanym życiu. Zawsze jednak, kiedy mamy kłopoty potrzebna jest korekta naszego sposobu rozumienia rzeczywistości w której działamy. Zgoda na likwidowanie złudzeń na korzyść bezpośredniego kontaktu z tym co jest:
a. bardzo wzmacnia człowieka
b. wymaga odpowiedniej siły wyjściowej, by móc takie podejście do Rzeczywistości zastosować.

Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #165 : Czerwca 07, 2012, 16:18:37 »

179. Systemowe uwarunkowania własnej sytuacji

Klient:
Utkwiło mi przeczytane wczoraj zdanie brytyjskiego historyka: aby zbadać losy jakiegoś kraju, nie wystarczy zajmować się tylko tym krajem, choćby bardzo dokładnie - trzeba poznawać go razem z losami innych krajów. Jakoś mi się to zdanie pojawiło przy porannych ćwiczeniach i uruchomiło kontynuację wczorajszego badania Rzeczywistości – tym razem częścią badanej Rzeczywistości byłem ja sam wraz z moimi biznesami. Spojrzałem na siebie z zewnątrz i badałem, czy daję sobie wszystko, czego mi trzeba w moim życiu.
Nawet trochę byłem trochę zaskoczony, gdy otrzymałem od „siebie” potwierdzenie, że daję sobie wszystko, co jest mi potrzebne – chociaż mógłbym trochę zwiększyć dawanie sobie Miłości. Bardzo mi się to ćwiczenie spodobało, poczułem, że sam autonomicznie generuję dla siebie potrzebną mi energię, siłę i mam silne oparcie w sobie. Nawet mogę się dzielić tą energią  ze światem. Na nikim teraz nie "wiszę”. A kiedyś było zupełnie inaczej.

Rzeczywiście, nie żyjemy w odosobnieniu. Żyjemy i robimy biznesy w gęstym polu zależności. Na to jak dobrze sobie dajemy radę wpływa:
1. nasz własny potencjał
2. charakter relacji z głównymi podmiotami z zewnątrz.
Kiedy diagnozuję np. organizację lub sytuację danej osoby, to zależności te opisujemy w tzw. "Matrycy Wartości". Można ją znaleźć na www.TMTgroup.pl w dziale "Architektura Sukcesu Organizacji" na lewej listwie menu.

Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #166 : Czerwca 07, 2012, 16:48:06 »

180. Dobry kontakt z sobą samym

Klient:
Przed ćwiczeniami rano poczułem potrzebę sprawdzenia, jaki mam kontakt sam ze sobą. Nawiązałem go, czując jednocześnie, że jest to kontakt obejmujący więcej, niż mnie samego, łączący mnie też z tym, co na zewnątrz mnie. Nawiązywanie tego kontaktu jednak trochę trwało i w żaden sposób nie było automatyczne, przypominało raczej przebijanie się. Uświadomiłem sobie wówczas, że to przebijanie się warto robić co jakiś czas w ciągu dnia, aby sprawdzić, czy rzeczywiście jestem w dobrym kontakcie ze sobą. Właściwie mam wątpliwości, czy tak często jest, gdyż dotąd moje testowanie kontaktu ze sobą było raczej płytkie. Dzisiejsze doświadczenie pokazało mi trochę inną drogę – to było działanie w nieobecności myśli, totalne skupienie. Sporo się przy tym usuwa jakiś niepotrzebnych kawałków, a poczucie kontaktu ze sobą daje potem ugruntowanie na dalszą część dnia. W tym ugruntowaniu sporo pojawiło mi się radości i otwierania się, wyrozumiałości wobec niedogodności. Właściwie teraz od tego sprawdzenia kontaktu ze sobą będę zaczynać każdy dzień, jako potwierdzenie, czy akceptuję Rzeczywistość taką, jaka jest, a nie np. ustawiam ją jakoś po swojemu, a z tego potem na pewno wynikają jakieś problemy.

Dobry kontakt z sobą samym:
- daje rozumienie co jest dla nas ważne
- pozwala wychwytywać nasze wewnętrzne reakcje na zdarzenia i rozumieć je
- daje podstawy do mądrej autonomii
- pozwala odnaleźć wewnętrzne kryteria decyzyjne
- ...
Słowem jest fundamentem dla naszego życia.

Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #167 : Czerwca 07, 2012, 16:52:38 »

181. Kobietą być - bardziej

Klient:
EMOCJE – cieszę się, bo pojawiło mi się jakieś ożywienie moich kobiecych aspektów, czuję ich ożywczą, radosną energię, też jakbym się z czegoś wydobywała, lekkość -> integruję się

Kiedy:
- rośnie nam energia
- docieramy do siebie samych
- usuwamy nasze wewnętrzne bariery, to
stajemy  się bardziej sobą/Sobą i wtedy to, czym naprawdę jesteśmy ożywia się i kwitnie.

Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #168 : Czerwca 07, 2012, 16:56:32 »

182. Trudności na drodze

Klient:
KOMPETENCJE:  nie odpuszczam, gdy mi się coś trudnego pojawia – to jest moje bardzo cenne doświadczenie

Każda trudność, przed którą uciekniemy nas osłabia. I odwrotne, Każde trudność, przez którą dobrze przejdziemy nas wzmacnia. Stąd też wzięło się przysłowie "cierpienie uszlachetnia". Jednak tylko wtedy, gdy dobrze przez niego przejdziemy.

Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #169 : Czerwca 07, 2012, 17:12:37 »

183. Serce człowieka

Klient:
W ciągu ostatnich dni docierałem do przestrzeni mojego serca. To miejsce spokoju, w którym wszystko jest pogodzone, miejsce dużej mocy. Pierwszy raz w życiu doświadczam zgodności serca z resztą mnie. Jestem jeszcze trochę niepewny, jak z tego miejsca wyruszę w dalszą drogę. Jak to wpłynie na styl w jaki będę teraz robił biznes i żył. Mam pewność, że to jest miejsce najważniejsze i wszystko, co dalej będzie się działo w moim życiu musi pozostać w zgodzie z sercem. Serca nie można zignorować, nie można zdradzić, to wtedy jest jak śmierć. To jest moje centrum. Trochę mnie bolą dawne doświadczenia, które przypominają mi się teraz. One mnie do mojego serca w końcu doprowadziły. Przeszłości już nie zmienię, mogę tylko wyrazić teraz żal, że trudne sprawy, na które nie miałem wtedy wpływu, tak mocno wpłynęły na moje funkcjonowanie. Teraz jest inaczej, mam oparcie w sobie i w moim sercu, które jest otwarte na miłość. Zauważyłem, że myślę jasno i precyzyjnie, przedtem naprawdę żyłem w pomieszaniu, nie mając kontaktu z sercem. Wielu spraw nie rozumiałem, a teraz mi się wszystko rozjaśnia. Padają stare konstrukcje. Ćwiczenie Wartości bardzo mi pomogło dotrzeć do serca, tak jakbym o to prosił i to w końcu to dostał.

Oparcie się w przestrzeni serca daje ogromną siłę i autonomię. Jeśli zechcemy, możemy z tego miejsca generować działania o ogromnej sile i spójności wewnętrznej. Zarówno w biznesie jak i życiu prywatnym.

Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #170 : Czerwca 07, 2012, 17:30:58 »

184. Swoboda w ciele

Klient:
Pojawiła mi się fajna swoboda w ciele, jakby straciło ono jakąś dawną sztywność. Czuję teraz potrzebę prostowania pleców, wcześnie trochę się garbiłem. Już podczas weekendu w naszym domu w górach zauważyłem, że od połowy ciała już wcześniej pojawił się nowy ruch i swoboda, tam też chyba była sztywność, z której nie zdawałem sobie sprawy przez całe lata. W ciągu dnia przypominam sobie o wyrazie twarzy, na której często, gdy nie jestem tego świadomy i nie kontroluję się, pojawia się napięcie  – przyglądam się jej i pytam, czy chce mi coś powiedzieć, i daję jej swoje wsparcie -> moje serce łączy się z ciałem.

Napięcia w ciele są fizycznym objawem tkwiących tam mentalnych i emocjonalnych ograniczeń. Przy prawidłowym rozwoju także ciało się odblokowywuje:
- twarz traci nawykowe grymasy
- pojawia się w naszym zachowaniu spokój, siła i pewność siebie
- mięśnie i stawy odzyskują elastyczność
- zaczynam odzyskiwać, naturalny, głęboki oddech
- serce lepiej pracuje
- ...
Chyba warto?
A i z seksem się poprawia. To uwaga dla tych, których jeszcze nie przekonałem Smiley

Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #171 : Czerwca 07, 2012, 17:41:20 »

185. Zabawy we władzę

Klient:
Wczoraj przyszedł mi pomysł na kolejną drobną zabawę w rozgrywającej się u nas grze o władzę i wpływy. Będę się super elegancko i formalnie ubierać do pracy tak, jakbym np. odbywała ważne rozmowy poza firmą. Dziś założyłam nowy elegancki kostium i nowe szpilki – moje ubranie stanowiło przyjemny kontrast ze smętnym wyglądem większości naszej kadry. Przy okazji poćwiczę chodzenie w szpilkach – miałam dziś z tego spory ubaw. Moje kobiece aspekty wibrują i są bardzo zadowolone.

Klient, kiedy się już wzmocnił, to nabrał dystansu do toczących się w jego firmie dosyć silnych walk o władzę i wpływy. Wcześniej dawał się wkręcać w te zachowania. Teraz dużo więcej z nich rozumie. Odzyskał już sporo utraconych wpływów. Te gry już go nie wyczerpują i coraz lepiej sobie w nich radzi. ostatnio zaczęły go nawet bawić. A kiedy bawi nas coś co umiemy robić to otwiera się przestrzeń na dużo większe sukcesy.

Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #172 : Czerwca 07, 2012, 17:46:15 »

186. Jak oczyszczać swoje ograniczenia

Klient:
Z jednej strony mam świadomość, że to dobrze, że wracają do mnie stare traumy i je sprawnie uzdrawiam, z drugiej strony mnie to wkurza, że jestem na nich zafiksowany. Jednak już wybrałem,  oczyszczam wszystko do kości.

Namawiam cię do trzymania następujących proporcji:
- 1/3 na przyjemności
- 1/3 nadwyżki energii na dalszy rozwój twoich możliwości
- 1/3 na porządki i oczyszczanie'

Taki rozdział energii i uwagi zapobiega "zafiksowaniu się na problemach" i to wszystko jedno wewnętrznych czy zewnętrznych. Kiedy problemy nas wciągną i tracimy z oczu kierunek, cele i jakość życia, to problemy wygrywają. Warto pamiętać, że tylko rozsądną część naszego budżetu możliwości warto przeznaczać na spałtę długów. Takie podejście nas wzmacnia a problemy i tak rozwiążemy szybciej.

Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #173 : Czerwca 07, 2012, 17:49:33 »

187. Uwalnianie gniewu

Klient:
Obudziłam się z bólem pleców. Po długich, intensywnych ćwiczeniach Wartości porobiłam domowe ćwiczenia bioenergetyczne biorąc za temat złość, która odczuwam. To pomogło na jakiś czas, teraz wieczorem znowu odczuwam ból pleców i będę powtarzać te ćwiczenia, aż uwolnię złość i gniew z ciała. W ogóle to moje odczuwanie ciała jest dla mnie jakimś odkryciem, spontanicznie się teraz prostuję i odbieram z tego ruchu wrażenie w ciele, fajne wibrowanie i nutę radości.  Odkrywam w tym działaniu ciała moją zmianę życia - uwalnianie zaszłości i otwieranie się na to, co przyjdzie. Przestaję się garbić i kulić, bo czuję się wewnętrzne silna. Pierwszy raz w życiu doświadczam zintegrowania serca, Ja i ciała – super. Mam ochotę tym się cieszyć i trochę sobie pobyć w tej zmianie. O ile wcześniejsze zmiany czasem mnie zaskakiwały i miałam odczucie, że nie nadążam, to teraz wracam do siebie samej.

Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #174 : Czerwca 07, 2012, 17:54:08 »

188. Spokój

Klient:
pojawił mi się inny jakościowo spokój, nie przychodzą już dawne lęki, najwyżej drobne niepokoje -> czuję w sobie źródło spokoju

Kiedy przepracujemy trudne zaszłości to:
1. odchodzą stare, trudne sprawy
2. pojawia się siła, którą wypracowaliśmy sobie przy oczyszczaniu przeszłości
3. dochodzą do głosu nowe, pozytywne  jakości: Spokój, Siła,Miłość ...

Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #175 : Czerwca 07, 2012, 17:59:43 »

189. Lepsze życie i lepszy Biznes

Klient:
Rano obudziłem się trochę zmęczony wczorajszym dnem, ale potem wypełniła mnie lekkość i radość, czułem się fantastycznie. Moje życie teraz szybko się zmienia, ja sam je zmieniam i nie będę już dłużej korzystać w nim z tego, co się nie sprawdziło. Z perspektywy moich zmian wiem, do czego nie ma już powrotu. To jest rewolucja, nie zadowalają mnie już małe zmiany i nieduża poprawa.
Moje życie staje się swobodniejsze i szczęśliwsze, teraz zajmę się całościowo przyszłością osobistą i biznesową. Mam pewność, że te zmiany są harmonijne. Wyrażają się w nich Wartości, a przecież jeszcze dużo fajnych zmian przede mną. Bardziej mi puszczają moje ograniczenia, ale tutaj jeszcze mam trochę do przepracowania. Do przeszłości mam teraz więcej wyrozumiałości, także do tych wszystkich osób, które zawiodły lub zawiniły. Szczerze mówiąc, nie chce mi się już nimi zajmować. Jest tak, jak jest i mi z tym dobrze.

Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #176 : Czerwca 07, 2012, 18:03:40 »

190. Co zobaczyła Agnieszka

Klient:
Agnieszka zauważyła moje dalsze zmiany w ciele, wyrazie twarzy, dalszym wzroście naenergetyzowania. Moje ograniczenia rozbroiły się, swoboda w ciele pojawiła się sama. Nie byłoby tych zmian, gdybym się tak silnie nie wzmocnił.

Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #177 : Czerwca 07, 2012, 18:13:33 »

191. Kto nas ogranicza?

Klient:
"uwagi: odczuwam trudności przy ćwiczeniach. Bo tak sobie myślę, że nie zbuduje wysokiej energii prowadząc ten tryb życia co teraz. Dużo więcej mi w duszy gra niż mam przyjemność przeżywać każdego dnia. Odczuwam dużą potrzebę zmiany, bo inaczej daleko nie zajdę. Myślą, ze ta myśl ładnie "dojrzała" już we mnie."

1. Rzeczywiście twój poziom gotowości do zmiany bardzo wzrósł. To dobrze, gdyż najlepiej kiedy proces dojrzewania zachodzi w tobie i nie jest za bardzo wymuszony twardymi wymuszeniami zewnętrznymi. Praktycznie jesteś już na granicy zmiany jakościowej. Stąd ta rosnąca niecierpliwość.
2. Trudności przy ćwiczeniach nie pochodzą stąd,że nie masz tych warunków, które chcesz mieć. Pochodzą z ciebie i kiedy się z nimi życzliwie spotkasz to zrozumiesz o co w nich chodzi.
3. Kiedy to "co w duszy gra" jest większe i piękniejsze niż to co jest w twoim życiu dostajesz gotową siłę napędową do zmian. Ludzie, którzy mają to odwrotnie ustawione będą mieli większe kłopoty niż ty teraz.

Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #178 : Czerwca 07, 2012, 18:17:23 »

192. Mąż

Klient
Myśli = że maż ma być taki jak ja chcę --> coś ostatnio zauważam, że oprócz wyżywania się na nim, ciągle czegoś od niego wymagam. Ma się domyślać i robić rzeczy tak jak ja lubię! --> aplikuję sobie i jemu więcej miłości, zrozumienia, łagodności"

Bardzo dobry wgląd w sytuację i dobra korekta!!!

Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #179 : Czerwca 07, 2012, 18:23:08 »

193. Korekta zachowań

Klient:
Pod koniec dnia pewne zdarzenie wywołało u mnie silne emocje. Lęk konkretnie. A raczej ja te emocje przywołałam. Zaczęłam marudzić i narzekać mężowi i trochę przenosić winę na niego. Czułam, że to nie jest fair. Humor mi się popsuł wiec nagle wszystko przestało mi pasować i oczywiście miałam ochotę narzekać już na wszytko.
Aż tu nagle w pewnym momencie odezwał się we mnie glos "Zamknij się wreszcie, przestań paskudzić i jęczeć, bo tego nie da się słuchać". Poczułam olbrzymi dyskomfort i wstyd, że tak robię. Pomogło. Humor mi się zmienił i miałam bardzo udany wieczór. Uświadomiłam sobie że jak coś nie idzie po mojej  myśli, to zgrywam wielką ofiarę przed mężem. W towarzystwie innych ludzi pokazuje inny obraz, a mężowi biadolę. Nie wiem jeszcze tylko dlaczego mi się to opłaca, bo robię to od zawsze. Co z tego mam? Jaka potrzeba kryje się za tym?

Dobrze zrobiona korekta. Już nie na wpisie ale i w rzeczywistości. Gratulacje.

Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #180 : Czerwca 07, 2012, 18:30:17 »

194. Spełnianie marzeń

"W tej sytuacji chodziło, o to że dostałam rzecz o której marzyłam. Kiedy mogłam ją wziąć w swoje ręce, to się jej przestraszyłam, że jest moja. Myślałam sobie, że zaraz ją popsują, a cały świat powie "I po co jej to było dawać, to widać że się do tego nie nadaje". Wiem, ze to mój głos w mojej głowie. Spełniło mi się marzenie, a ja się go przestraszyłam. Poczułam się niewarta tego co dostałam. Właśnie "dostałam". Chciałam sobie sama to dać. Chcę sama sobie spełniać marzenia, a nie żeby maż ciągle mi wszystko fundował."

Dopóki nie zbudujemy w sobie pełnej akceptacji dla nowego, dużo lepszego życia, dopóty osiągnięcia będą przychodziły trudniej lub będą nietrwałe. Budowa modelu przyszłego życia i jego pełna akceptacja jest procesem i z reguły trochę trwa. Warto też opanować biegle dwa procesy:
1.   Samodzielnej realizacji swoich marzeń i celów
2.   Branie z wdzięcznością tego co świat i ludzie nam dają, jeśli dają z czystym sercem.
Świat zawsze daje z czystym sercem. Ludzie nie zawsze.

Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #181 : Czerwca 08, 2012, 19:53:40 »

195. Prawdziwa twórczość

Klient:
Dotarło do mnie, że w tworzeniu chodzi o to, aby całe życie było twórczością. To znaczy, by nie było mechanicznym powtarzaniem poprzednich zachowań tylko dlatego, że są wu mnie zakodowane jako nawyk. W twórczości chodzi o to, aby każda myśl, uczucie i działanie wychodziło z centrum człowieka i możliwie najlepiej mu służyło. To jest dopiero prawdziwa twórczość. Każde działanie jest najlepszą swoją wersją, lub do takiej wersji sprawnie dąży.

Chodzi o to, aby nasze myśli, wzmacniające myśli emocje i działania rodziły się z pełnej wrażliwości w obszarach, którym te myśli mają służyć.
Większość ludzi żyje mechanicznie powielając stare schematy.

Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #182 : Czerwca 08, 2012, 20:05:48 »

196. Dbanie o własne interesy

Klient:
Na podstawie dwóch przypadków uświadomiłam dziś sobie, że niewystarczająco dbam i swoje interesy. Po prostu odpuszczam. To ważne odkrycie. W obu przypadkach chodzi o pieniądze i zakres wpływów: kto o czym decyduje. Moje zachowania są tu na zaledwie na dostatecznym poziomie jakości. Czuję opór, kiedy myślę, że trzeba odzyskać to co moje. W jednym przypadku są to naprawdę duże pieniądze. Zaczęłam się także zastanawiać gdzie jeszcze robię takie błędy.

Bardzo trafna uwaga i bardzo na czasie. Zanim pójdziesz dalej i będziesz sięgać po więcej warto uszczelnić system i zlikwidować obszary, w których dajesz się robić w konia. I to nie dlatego że tamci chcą cię zrobić w konia (to też). Główną przyczyną jest to, że w tobie jest:
1. zgoda na takie traktowanie
2. lekceważenie późniejszych etapów osiągnięcia. Bardzo dobrze zajmujesz się początkową fazą osiągnięcia i lekceważysz resztę procesu.
Przyjrzyj się proszę uważnie jak to się u ciebie dzieje. Takie zachowania:
1. mają swoje przejawy - jakoś to robisz
2. mają także swoje przyczyny - robisz to z jakiegoś powodu
3. mają też swoją historię - ileś razy tak już zrobiłaś, a ileś razy zrobiłaś inaczej. I w tym jest wewnętrzna logika.

Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #183 : Czerwca 09, 2012, 13:39:23 »

197. Lęk i wygoda

Klient:
Wyraźnie teraz doświadczam tego, jak zmieniam moje życie, wyrażam nim siebie, moją siłę i wywieram na nie wpływ. Tu i teraz buduję na tych zasadach przyszłość mojego życia. Pojawiło mi się rano mocne przekonanie (przy bardzo porządnych, aż godzinnych ćwiczeniach Wartości z dużą grupą problemowych osób), że jestem teraz silnie zjednoczony z moim życiem i biorę odpowiedzialność za każdy jego moment, za wszystkie działania, za moje myśli i emocje. Przyjmuję odpowiedzialność za moje wybory, nie kieruję się lękiem lub wygodą, chociaż mam świadomość, że nie wszystkie sytuacje dają możliwość w polu różnych zależności, do poruszania się w nich bez kompromisów.
Dziś miałem laboratorium takiej sytuacji kiedy dotarły do mnie mocno zawyżone rachunki dostawcy, który jest dla nas ważny.  Dawniej ulegałem jego naciskom i źle się z tym czułem. Dziś działałem z mocnego fundamentu i ugruntowania oraz  z przekonaniem, że koniec z wkręcaniem się w szkodliwe stare mechanizmy. Przyjmuję odpowiedzialność za dyskomfort, który się wiąże z niektórymi moimi decyzjami. I tak się stało, jest dyskomfort, ale jednocześnie wiem, że  działam w całkowitej zgodzie i jedności ze sobą i wbrew dawnym mechanizmom, które dawały innym możliwość  wykorzystywania mnie, zresztą za moją cichą zgodą.

1.   Zrobiłeś wcześniej kawał dobrej roboty skoro dało to taki efekt zewnętrzny! To otwiera dla ciebie dostęp do dużych obszarów zmian.
2.   „nie kieruję się lękiem lub wygodą” – gratulacje, zidentyfikowałeś dwóch bardzo sprawnych sabotażystów jakości biznesu i życia. Jednak, żeby nie wpływali na nasze decyzje i nasze działania trzeba mieć silne oparcie w sobie. Nie uleganie podszeptom sabotażystów wymaga siły i jasności tego, o co nam chodzi w życiu. Jeszcze raz gratulacje.

Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #184 : Czerwca 09, 2012, 13:48:49 »

198. Jedzenie i deficyty

Klient:
Zauważyłam, że od ok. 2 miesięcy dużo mniej jem i nie jestem głodna (nie jestem na diecie i się nie odchudzam).  Jednak więcej się ruszam (DYNAMIZM), nawet pomijając treningi. Sądzę, że dawniej jedzenie pełniło dla mnie inne funkcje nie związane z zaspakajaniem głodu i miało charakter trochę kompulsywny. Przyjemnym skutkiem tej zmiany jest spadek wagi i ogólna lekkość ciała, większa ruchliwość i nie odczuwanie zmęczenia. 

Rzeczywiście, część naszego jedzenia jest dlatego, że przyjemnością jedzenia kompensujemy sobie wewnętrzne deficyty, które domagają się uwagi i pilnego zaspokojenia. Zresztą ludzie oszukują siebie i swoje rzeczywiste potrzeby nie tylko za pomocą jedzenia. Kiedy dajesz uwagę swoim potrzebom i deficytom, a za tą uwagą idą odpowiednie działania to nie ma konieczności "oszukiwania" siebie za pomocą zastępczych działań. Kiedy zaczynasz słuchać swoich potrzeb i prawidłowo je zaspokajać, to wiele takich objawów jak np. nadwaga niknie samo. Nie są już dłużej potrzebne.

Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #185 : Czerwca 09, 2012, 14:23:28 »

199. Za chwilę spotkasz to, czego unikasz/b]

Klient:
Nie ćwiczyłam w ciągu dnia/ nie że nie chciałam, zapomniałam. Czasami mam tak że odkładam i ćwiczę mało, dzisiaj w ogóle o nich zapomniałam.
Zaczynam mieć wrażenie ze coraz bardziej oddalam się od celu zamiast przybliżać.  Co jest nie tak?

To są bardzo jasne symptomy sytuacji, w której unikasz spotkania się z ważnym do przepracowania ograniczeniem. Sprawy, których wielokrotnie unikaliśmy bronią się przed uświadomieniem we właśnie taki sposób. Zacznij szukać tego co jest, niewygodne, czego go się boisz zobaczyć, poczuć zrozumieć. Droga do celi tylko wtedy jest prosta, kiedy z niej nie schodzimy. Codzienne wpisy i codzienne ćwiczenia są także po to, aby z tej drogi nie schodzić. Kiedy ćwiczysz codziennie i codziennie dokonujesz refleksji nad tym, co tego dnia dla siebie i swojego życia zrobiłaś, to prędzej czy później MUSISZ się natknąć na wszystko co wymaga uzdrowienia w twoim życiu. Taki jest tego treningu, w którym uczestniczysz. To nie ma unikania i trików. Po to ćwiczymy energię i wartości abyśmy mieli siłę do skonfrontowanie się ze wszystkimi trudnościami, które w sobie nosimy. Część z tych wewnętrznych ograniczeń znamy a część wyparliśmy poza naszą świadomość. Twoja skuteczność w radzeniu sobie z takimi sytuacjami, jaką masz teraz zależy od:
1. twojego poziomu energii - ten jest dobry, chyba że go zaniżasz unikając ćwiczeń
2. twojej gotowości aby spotkać się z tymi zjawiskami w tobie, które usiłują w teraz dojść do głosu wraz z trudnymi uczuciami, które im towarzyszą (i zawsze towarzyszyły)
3. zgody, że aby naprawić życie, trzeba się co jakiś czas zetknąć z tym co nie działa
4. kiedy przepracujesz uczciwie to, co nie działa pojawia się w Twoim życiu nowa przestrzeń, nowa siła i nowe możliwości.

Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #186 : Czerwca 09, 2012, 14:25:11 »

200. Kryzysy są super!

Klient:
"bardzo kryzysowy moment w treningu, miewam chwile bliskie rezygnacji."

Jest to także bardzo wartościowy moment. Kryzysy są momentami, kiedy niewygodna prawda o sytuacji, w której jesteśmy przestaje już mówić i zaczyna krzyczeć.
Pojawiają się dwa istotne pytania:
1. dlaczego chcesz zrezygnować z treningu (tylko szczerze)
2. dlaczego warto byś go kontynuowała.

I jeszcze jedno. Ludzie, którzy nie mają kryzysów w tym co robią:
1. albo mają już wszystko dobrze ułożone - są w fazie harmonijnego rozwoju i pielęgnacji tego co mają i co już dobrze działa
2. albo są jeszcze daleko od swoich istotnych ograniczeń - wcześniej lub później do nich dojdą i też będą mieli kryzysy
3. albo robią uniki w tym co robią i rozwijają się powierzchownie unikając ze strachu obszarów, które niosą duży postęp.

Kryzysy to czas gdzie ukryte dotąd fragmenty sytuacji wychodzą silnie na światło dzienne. I wart z tego skorzystać.

Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #187 : Czerwca 09, 2012, 14:32:36 »

201. Duże problemy

Bardzo dobrze  teraz radzisz sobie z intensywnym wysypem spraw, które warto oczyścić i stworzyć na ich miejsce dużo lesze rozwiązania. Te, które teraz rozwiązujesz są z gatunku tych największych. Jak się na nich wyćwiczysz, to dużo cięższych raczej już nie będzie. Jest teraz bardzo ważne być robiła to możliwie na bieżąco i do końca. To daje największą elegancję i ekologię zmiany. Najszybciej też prowadzi do celu.

Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #188 : Czerwca 09, 2012, 17:00:59 »

202. Dwa wilki

Pewnego wieczoru stary szaman - Indianin “Czhiroki” opowiedział swojemu wnukowi o walce, która odbywa się w duszy ludzkiej…

Powiedział: "Mój drogi, walka ta jest pomiędzy dwoma wilkami w każdym z nas…

Jeden to Diabeł - jest zły, zawistny, zazdrosny, smutny, żali się, jest chciwy,
arogancki i sam siebie żałuje, czuje się winny, ma żal, czuje się mniej warty niż inni,
kłamie, ma nieprawdziwą dumę, poczuwa się ważniejszy/lepszy niż inni.

Drugi wilk jest Dobry - to radość, spokój, miłość, nadzieja, cisza, dobroć bez oczekiwań,
współczucie, hojność, prawda i wiara…

Wnuk pomyślał przez parę minut i zapytał:

Który Wilk wygrywa?

Stary szaman - Indianin Czhiroki odpowiedział: Ten którego karmisz…

Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #189 : Czerwca 10, 2012, 14:14:06 »

203. Załatwiaj sprawy do końca

Klient:
Obudziłem się zbyt wcześnie i dopiero wtedy poczułem, że wypuszczam z siebie stres wczorajszej sytuację z dostawcą. W nocy to mi się jakoś poprzerabiało, chociaż nie pamiętam, aby mi się coś śniło. Kiedy mi to puściło, to poczułem, że z tej zmiany mojego dotychczasowego wzoru działania płynie do mnie fajna energia, rozpuszczają się wczorajsze obawy, zostaje twarda, radosna siła.

Jeśli coś zrobimy dobrze i do końca, to pojawia się przestrzeń. Jeśli nie, to sprawa ta ciągnie się za nami dotąd aż jej nie załatwimy.

Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #190 : Czerwca 10, 2012, 14:20:01 »

204. Radość istnienia

Klient:
Poćwiczyłem dziś Wartości kierując je do moich dawnych trudnych doświadczeń i obejmując je moją siłą i miłością. Wartości w jakiś zadziwiający sposób zmieniały to, co się działo  w moim sercu i ciele. Moje serce w tych powrotach do trudności łagodniało. Dało to ciekawy efekt końcowy. W ciągu dnia wiele razy rejestrowałem uczucie przyjemności we wszystkich czynnościach. Nie miałem dziś trudnych sytuacji i po prostu uczucie przyjemności rozszerzało się falami we mnie i w świecie wokół. Uświadomiłem sobie, ile w tym uczuciu jest po prostu miłości istnienia i jakiej doświadczam fundamentalnej zmiany mojego sposobu funkcjonowania.
W całym przeszłym życiu wypełniał mnie niepokój, czasem był ku temu powód, ale najczęściej był to niepokój rozlany bez konkretnego powodu, zabierający mi energię i radość działania. Od jakiegoś czasu nie pojawiają się już te niepokoje, ale uczucie przyjemności świadomie zacząłem rejestrować całkiem niedawno – wiem teraz, że gdy są niepokoje, przyjemność nie ma prawa do istnienia. Możliwe są natomiast sukcesy bez prawdziwej radości i wiele takich sukcesów wcześniej miałem. W tym uczuciu przyjemności pojawia się łagodność w kontakcie z innymi i zachwyt. Moje dzisiejsze działania były dokładne i uświadomiłem sobie, że ta dokładność jest wyrazem mojego zaangażowania zakotwiczonego w przyjemności. Dotarło do mnie, że takie zaangażowanie dotyczy wszystkich aspektów mojego życia, że jest miejscem, z którego można twórczo budować życie. Z miejsca niepokoju się nie da tworzyć, niepokój koncentruje uwagę na sobie i więzi w niemożnościach.

Samoistnie występująca u człowieka radość istnienia jest świadectwem tego, że doszedł on już do bardzo dobrego miejsca. Większość ludzi musi dostarczać sobie radości poprzez różne zakupy czy zachowania. Kiedy radość życia pojawia się samoistnie warto do docenić. Takie uczucie ma dużo wyższą jakość niż to c możemy sobie kupić lub zrobić. Radość istnienia jest nagrodą i wskaźnikiem tego, że idziemy w dobrym kierunku i zaszliśmy już dosyć daleko. Jeśli występuje u biznesmenów, to ma jeszcze większą wartość.

Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #191 : Czerwca 10, 2012, 14:25:43 »

205. Kończenie spraw

Klient:
Kilka dni temu na spotkaniu z B. użyłem mało eleganckiego wyrazu, określającego moje nastawienie do części rady nadzorczej i od tej pory kołacze mi się to po głowie. Zrozumiałem, że moja niechęć do nich jest wyrazem tego fragmentu problemu, który jeszcze nie przerobiłem i to jest to, co ogranicza moją swobodę i siłę działania. A ponieważ rozgrywka jest teraz ekstremalnie trudna potrzebuję uruchomić moje pełne możliwości. Ostatnio wydawało mi się, że już mam pełną, potrzebną mi, swobodę i siłę. Dzięki tej rozmowie zrozumiałem, że tak jeszcze nie jest.
Skupiłem się więc na tym, dlaczego mi się to kołacze, co to właściwie jest, co mi się kołacze, jaki mechanizm niepuszczania mi się uruchamia. Były to jakieś oczekiwania wobec oceny mnie przez innych. Trochę mnie to zaskoczyło, gdyż sądziłem, że to wcześniej przepracowałem i mam już dostatecznie dużą odporność na oceny i opinie innych. Okazało się jednak, że nie. Zewnętrznie już mam odporność i nikt nie widzi już mojego zdenerwowania nawet w najcięższych sytuacjach. Jednak w środku mnie to jeszcze rusza. Nie tak silnie jak dawniej, ale jednak rusza. A jeśli rusza to mają na mnie jeszcze wpływ. Nawet jeśli sobie z niego nie zdają sprawy. A to jest niedobrze. Zrozumiałam, że niedokończone sprawy potrzebują mojej uwagi. Biorę się do roboty i dokończę bardzie subtelne aspekty mojej gotowości do gry o sens, władzę i wpływy.

Nie ma żadnego powodu aby w trudnych warunkach gry organizacyjnej nie zlikwidować odkrytej właśnie własnej słabości. Na tym poziomie naszego treningu klient umie już to zrobić samodzielnie. Bardzo wartościowe jest to, że kiedy już uzyskał bardzo wysoką "gotowość bojową" nie odpuszcza i podwyższa ją nadal wtedy, kiedy odkrywa nawet małe niedoróbki w przygotowaniu własnej formy. Takie podejście przyda mu się także w innych biznesowych sprawach. Kiedy mamy na to czas, to warto szlifować te kompetencje, które decydują o naszym sukcesie. Natomiast szlifowanie wszystkiego jak leci prowadzi do klęski. trzeba wiedzieć co rozwijać a co odpuszczać i godzić się na to, że nie jest to na najwyższym poziomie.

Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #192 : Czerwca 10, 2012, 22:33:55 »

206. Jak myśleć o celach

Klient"
"CEL: skupić się na rzeczach, które wykonuję najlepiej i je wzmacniać - zbudować na nich kluczową siłę w biznesie. Jeśli np. dobrze czuję relacje ludzkie, to może powinienem trochę bardziej przyłożyć się do budowania zespołu. Pamiętając oczywiście o tym, że żeby przyciągnąć do zespołu trzeba pokazać swój własny sukces."

Zasadniczo ten cel jest dobry. Ma jednak jedną wyraźnie widoczną słabość. Czy wiesz co w nim warto zmienić, by zaczął lepiej działać?

Klient:
"CEL:  skoro cel ma wyraźna słabość to czy m.in. dlatego że nie napisałem go w pierwszej osobie, czyli ja ... osiągam... ? Inna sprawa że był niekonkretny. Co dokładnie potrafię dobrze robić żeby użyć tego jako głównej siły pociągowej ? Chęć budowania efektywnej, nowoczesnej, profesjonalnej organizacji doradczej w zakresie inwestycji."

Dokładnie o to mi chodziło 

Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #193 : Czerwca 10, 2012, 22:40:13 »

207. Pracuj z systemem w którym masz problem

Klient:
"Rano, gdy miałam przejść w ćwiczeniach Wartości ode mnie do grupy, nad relacjami z którą pracuję, pojawił się jakiś opór. Przyjrzałam się mu, co chce mi pokazać. Wtedy opór powiedział, że w kierowaniu Wartości do grupy pomijałam kierowanie ich także do mnie samej w relacji z tymi osobami. Tak też odbyłam tę rundę i ćwiczenia były wypełniające i dynamiczne.

Zawsze jest lepiej obdzielać cały system, czyli także włączać siebie ten proces. Nikt nie żyje w izolacji i każdy nasz problem ma aspekt:
1. osobisty
2. relacyjny.
Pomijanie któregokolwiek z tych aspektów obniża jakość wypracowanych rozwiązań.

Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #194 : Czerwca 10, 2012, 22:42:07 »

208. Owoce prawidłowego rozwoju

Klient:
DZIAŁANIA – nadal dużo swobody i radości w działaniu, zaangażowanie i dokładność, radość i z samego działania i z osiągania rezultatów - wszystkich, w działaniach pojawia się nowa, duża przestrzeń czasu, jest go po prostu więcej -> tworzę wysoką jakość wszystkich moich działań.

Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #195 : Czerwca 10, 2012, 22:45:32 »

209. Intensywny rozwój wymaga regeneracji

Klient:
EMOCJE – moje ostatnie doświadczenia z życiem „bardziej”, z tego, że jestem bardziej „żywa”  niż wcześniej w życiu, mają także ten aspekt, że wywołały pobudzenie, które nie regenerowało się snem – ostatnio śpię krótko. Po dzisiejszej wycieczce padłam po południu i długo spałam -> regeneruję się

Intensywny rozwój możliwości co prawda zmienia nasze uwarunkowania wewnętrzne na lepsze lub dużo lepsze, ale także powoduje, że nasz organizm przez ten czas bardziej intensywnie pracuje. I właśnie dlatego należy mu się taki odpoczynek, jakiego potrzebuje.

Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #196 : Czerwca 10, 2012, 22:50:55 »

210. Głos ojca

Klient:
W czasie jazdy do  Krakowa zacząłem w rozmowie z Anią krytykować opieszałość prac drogowych. Usłyszałem swój głos i aż mnie ścisnęło – był głuchy i pełen niechęci. Zapytałem siebie – czyj to głos? Czyim głosem mówię, to przecież nie jest mój normalny głos. Dotarło do mnie, że mówię głosem mojego ojca. Tak mnie ścisnął ten negatywizm, że poczułem ucisk w gardle i w płucach. Rozluźniłam ten ucisk i oprzytomniałem. Charakterystyczne, że Ania nie zareagował na te moje uwagi mówione nie-moim głosem i nie odezwała się -> nie-mój głos nie jest w kontakcie z Anią. Kiedy nie jestem sobą, nie jestem w kontakcie z Ania. Kiedy nie jestem w kontakcie ze sobą, nie jestem Sobą.

Gratulacje. Jeśli rozpoznajesz takie sprawy w czasie rzeczywistym i bez uwag od innych to osiągnąłeś wysoki poziom świadomości. A jeśli Ania nie reaguje to znaczy, że w niej nie kodów korespondujących z twoim/ojca zachowaniem. To bardzo dobra dla niego sytuacja, gdyż się nie wkręca w twoje odgrywanie starych ról. To lepiej dla waszego związku.

Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #197 : Czerwca 10, 2012, 22:56:55 »

211. Używanie nowego

Klient:
Zauważyłam, że ćwicząc ćwiczę zbyt serio. Uświadomiłam sobie, że budując nową jakość życia i biznesu robię to jeszcze po staremu. Robię to w dwojaki sposób. Albo działając w starych klimatach chcę uzyskać jakościowo  lepszy rezultaty (co oczywiście nie może być w pełni skuteczne) albo zajmując się zmianą kolejnych elementów starego niepostrzeżenie daję się wciągnąć w stare klimaty (właśnie teraz to się stało). Na szczęście dzięki treningowi rozpoznawania użyteczności myśli, emocji i działań, który tu przechodzę szybko to wyłapuję i zmieniam. A ponieważ w tym punkcie, w którym teraz jestem, mam wybór to pilnuję, żeby to co robię i to co chcę osiągnąć było super już teraz. Najbardziej jak to jest tylko możliwe. A nie dopiero po osiągnięciu celów.

Bardzo trafne uwagi. Sztuka polega na tym aby jak najszybciej wkładać do własnego życia nawet najmniejsze elementy z docelowego modelu sukcesu.[/glow]

Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #198 : Czerwca 16, 2012, 09:24:17 »

212. Znaczenie energii dla wyników sprzedaży

Klient:
Trochę powoli to idzie do przodu, tzn. skuteczność. Choć jak sam napisałem - idzie, ale powoli. co powinienem zrobić żeby poszło szybciej ? To już jest inne pytanie.

Energia =210  gratulacje za przyrost formy
Masz już dobry potencjał ogólny = 210 - ustaw sobie teraz poprzeczkę na 380.
Jednak nie przekładasz go w pełni na pracę zawodową.
Ze względu na sukces zawodowy:
Epc = 90
Ekc = 70 -> to jest energia działania w obszarze twoich działań sprzedażowych. To ledwie ponad szkolną trójkę.

Popracuj nad kompletną i w pełni szczerą odpowiedzą na pytania:
1. dlaczego sprzedaję?
2. dlaczego buduję swoją formę?
Twoje powody robienia tych dwóch typów działań są niedopracowanie (ok. 70%) i to ci bardzo hamuje postęp.

Kazimierz F. Nalepa
Kazimierz F. Nalepa
Moderator
Uczestnik
*

« Odpowiedz #199 : Czerwca 16, 2012, 09:41:12 »

213. Opór przed zmianą na lepsze

Klient:
"mam w sobie dużo cierpliwości, potrafię czekać, mam nadzieje, ze dopuszczę do świadomości to co powoduje opór. Trochę jest tak jak z chorym któremu podaje się uzdrawiające mikstury a on ich nie chce zjeść. Tak się właśnie zachowuję. Nie przyjmuję."

Bardzo trafna uwaga. Warto docenić też to zachowanie i istniejące za nim myśli i stany. To jest jedna z twarzy twojego opory przed lepszym życiem. Kiedy się nią zajmiesz i zadbasz o to, co tam jest opór zniknie,

Tagi: coaching  rozwój  problemy  rozwiązania  
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 7   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC | Sitemap Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!